Karácsony ​a Ligetben 60 csillagozás

Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Fábián Janka újabb rövid története ismét Az angyalos ház szereplőihez tér vissza. Ezúttal az „Angyalok” idősebb nemzedékét, azaz a három Thury nővért láthatjuk viszont, húsz évvel a regény történései előtt. A főszereplő ezúttal Joli – a későbbi Joli néni – aki itt még csak tizenhét évesen élete talán legmeghatározóbb napjait éli át 1890 karácsonyán, és 1891 első hónapjában. Egy vidéki tanítóval átélt rövid, tragikus szerelme megvilágíthatja az olvasók előtt a nővéreihez való későbbi viszonyának a gyökereit, mint ahogyan azt is, hogyan válhat egy viharos szerelmi háromszög egyik áldozatából később a következő nemzedékek számára példakép.
A novellában más régi ismerősökkel is találkozhatunk: például a valóságban is létezett Rohonczy Gedeonnal, vagy Paál Ödönnel, Hilda és Márti édesapjával.
A karácsonyi történet nem végződik boldogan, ám a három lány későbbi sorsát ismerve mégis reménnyel és elégtétellel tölthet el minket.

Századvégi idill és dekadencia.

A Csillagszóró c. antológiában is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
66 oldal · ISBN: 9789632547350
>!
Ulpius-ház, Budapest
94 oldal · ISBN: 9789633833711

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Sippancs P
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Ahogy anyukám mondaná, ezt teszi az irigység, a féltékenység és a rosszakarat…

Egy édes-bús, komor-könnyed, hangulatos-idilli történetet tarthattam a kezemben, ami a rövidsége ellenére teljesen elvarázsolt.
Ez volt az első olvasmányom Fábián Jankától, de biztosan nem az utolsó!

„Boldogok leszünk. Meglátod, mind boldogok leszünk. Ez nem is lehet másképp.”

>!
tündérrózsa
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Hóesés, 19. század, karácsony, három testvér… idillikus, hangulatkeltő így karácsony előtt, mégsem egy vidám történet. Most kedvet kaptam, hogy újraolvassam az Az angyalos házat.

>!
tmezo P
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Olyan jó visszarepülni az időben FJ könyveivel :)
Ez a novella is nagyon jól bemutatja a régmúltat, a történet pedig rövidsége ellenére, kerek egész, és nagyon élvezhető.

>!
nagy_anikó
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Fábián Janka könyvében még nem csalódtam.
Most egy tőle szokatlan rövidségű történet került a kezembe. És ebbe a pár oldalba is belefért minden. Egy szép kis kerek téli történet a Ligetben. Hogy miről is? Egy kellemesen induló korcsolyázásról. Találkozásról. Egy szoborról. Testvéri rosszakaratról, féltékenységről, irigységről. Picit fájt, de gondoltam, hogy csak ilyen befejezése lehet ennek a történetnek. A kor hangulatát azonban tökéletesen visszaadta.

>!
szmelus P
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Egyszerű könnyen olvasható kis könyv. Egy kis karácsonyi idilre számítottam. De sajnos itt is megjelenik a testvéri, női féltékenység és tragédia. Csak egy kis kitérő, ami teljesen le lett zárva. Bár tovább is lehetne folytatni, ki hogy dolgozta fel.

>!
dwistvan P
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Jó volt elolvasni a többi történettel egybeszerkesztett kötetben. A másik kettőt gyakorlatilag azért olvastam újra, hogy ezzel együtt olvashassam el. Így volt teljes.

>!
mokus33
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Egy rövid kis történet ez a kisregény, ami nem varázsolt el annyira, de érdeklődéssel olvastam. A címe alapján azt hittem, hogy igazi karácsonyi hangulata lesz, ebben tévedtem, de ettől függetlenül tetszett, még ha a vége szomorú is kissé.

>!
Szanya
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Az angyalos házat még nem olvastam, csak egy kis karácsonyi hangulatra vágytam, amit nem feltétlenül úgy kaptam meg ettől a könyvtől, ahogy vártam, de azért megérte elolvasni.

Fábián Janka könyveiben imádom azt, hogy a szereplők szemszögéből látok mindent, szinte természetesnek vélem a korabeli divatot, az 1890-es évek városligeti nyüzsgését, a lovas kocsikkal felfedezhető, havas Budapestet. A Karácsony a ligetben olvasásakor én is a szereplőkkel együtt sétáltam a behavazott Városliget fái között, siklottam a jégen, láttam az angyalkának beöltözött gyerekeket korcsolyázni, sőt még a sült gesztenye ízét is éreztem a számban. Mert Fábián Janka ebben remek, nagyszerűen adja át nem csak a szereplők, de a korszak hangulatát is, így még hitelesebb lesz az egész és a karaktereket is könnyebben a szívünkbe zárjuk. Habár ilyen szempontból nem okozott csalódást az a novella, a váratlan fordulatok, egy számomra oda nem illő erotikus (?) jelenet és a nem éppen boldog vég kicsit kizökkentett a hangulatból, de ezt igazán nem vethetem az írónő szemére. Az biztos, hogy minden kiegészítő rész vagy novella után egyre inkább kíváncsi leszek a Fábián Janka által teremtett egész világra.

>!
AnneDurko
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

A történet hangulata nagyon tetszett, tökre olvastatta magát a cselekmény is. De sajnos egyrészt nagyon kiszámítható volt, másrészt teljesen össze volt csapva szerintem. Egészen élveztem a története, amíg el nem értem ahhoz a teljesen szánalmas és felesleges szexjelenethez. Komolyan, ez minek kellett bele? Így sikerült egy tökéletesen közönséges regényt elolvasnom…

>!
Dephi
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Első olvasásom az írónőtől, de biztosan nem az utolsó. Nekem tetszett, Jolit nagyon kedveltem. Egyetlen hibája a könyvnek talán, hogy rövid terjedelme miatt kicsit kidolgozatlan.


Népszerű idézetek

>!
szmelus P

Joli pedig behunyta a szemét, és így adta át magát élete első csókjának.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csók
>!
Emmus

Létezik azonban egy bizonyos szikra férfi és nő között, amelyet könnyedén fel lehet szítani, és amelyből akár még tűzvész is lehet.

33. oldala

>!
Szanya

Létezik azonban egy bizonyos szikra férfi és nő között, amelyet könnyedén fel lehet szítani, és amelyből akár még tűzvész is lehet.

>!
szmelus P

Éjszaka leesett az első hó.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek:
>!
szmelus P

– Boldogok leszünk. Meglátod, mind boldogok leszünk. Ez nem is lehet másként.

94. oldal

2 hozzászólás
>!
hmargit

Márpedig a ruha remekül állt neki. Csodásan kiemelte karcsú derekát (ezúttal volt
rajta fűző – az árgus szemmel figyelő Ida előtt nem tudta volna elbliccelni a dolgot), és a homokóra-fazon miatt a keblei is nagyobbnak tetszettek a valóságosnál. Mivel a ruha nyakig zárt volt, nem lehetett ráfogni, hogy szemérmetlenül sokat mutatna meg, mégis… olyan ravasz volt a szabása, és olyan rafináltan varrták rá a csipkéket, hogy a finom anyag alól itt-ott átsejlett a fiatal lány hamvas, rózsás bőre. És a frizurája! Végre nem az a zilált, összecsapott konty, a fül mellett szabadon hagyott tincsekkel, hanem igazán elegáns, középen elválasztott modern viselet, a homlokába függönyként hulló, rövid, Erzsébet-királynés fürtökkel, és a feje tetején művészien feltekert és több tucat,
láthatatlanul elbujtatott hajtűvel rögzített, szoros konty. A látványt egy pár igazgyöngy
függő, egy gyöngyös hajdísz, és egy gyöngysor egészítette ki.

>!
Szanya

A lánynak ugyanis esze ágában sem volt férjhez menni, és ezt az álláspontját nem is rejtette véka alá. Márpedig ez hallatlan merészség és egyben ostobaság volt. Mert hát egy fiatalember akár úgy is dönthetett, hogy ő bizony nem hajtja a házasság jármába a fejét, és agglegény marad – ez legitim, és ha nem is teljesen érthető, de akceptálható elhatározás volt. No de hogy egy nő szándékosan vénlány maradjon? Ó, nem, ez semmivel sem magyarázható őrültség!


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King (Richard Bachman): Az átkozott út
Lisa Kleypas: Rafe karácsonya
Johanna Lindsey: Ajándék
Sabrina Jeffries: Karácsonyi csoda
Rejtelmes karácsonyok
Nádasi Krisz: Az én Diótörőm
J. D. Robb: Halálos ünnep
Richard Paul Evans: Hol lehet Noel?
W. Bruce Cameron: Karácsonyi kutyavásár