Karácsony ​a Ligetben 86 csillagozás

Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Fábián Janka újabb rövid története ismét Az angyalos ház szereplőihez tér vissza. Ezúttal az „Angyalok” idősebb nemzedékét, azaz a három Thury nővért láthatjuk viszont, húsz évvel a regény történései előtt. A főszereplő ezúttal Joli – a későbbi Joli néni – aki itt még csak tizenhét évesen élete talán legmeghatározóbb napjait éli át 1890 karácsonyán, és 1891 első hónapjában. Egy vidéki tanítóval átélt rövid, tragikus szerelme megvilágíthatja az olvasók előtt a nővéreihez való későbbi viszonyának a gyökereit, mint ahogyan azt is, hogyan válhat egy viharos szerelmi háromszög egyik áldozatából később a következő nemzedékek számára példakép.
A novellában más régi ismerősökkel is találkozhatunk: például a valóságban is létezett Rohonczy Gedeonnal, vagy Paál Ödönnel, Hilda és Márti édesapjával.
A karácsonyi történet nem végződik boldogan, ám a három lány későbbi sorsát ismerve mégis reménnyel és elégtétellel tölthet el minket.

Századvégi idill és dekadencia.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
66 oldal · ISBN: 9789632547350
>!
Ulpius-ház, Budapest
94 oldal · ISBN: 9789633833711

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Ahogy anyukám mondaná, ezt teszi az irigység, a féltékenység és a rosszakarat…

Egy édes-bús, komor-könnyed, hangulatos-idilli történetet tarthattam a kezemben, ami a rövidsége ellenére teljesen elvarázsolt.
Ez volt az első olvasmányom Fábián Jankától, de biztosan nem az utolsó!

„Boldogok leszünk. Meglátod, mind boldogok leszünk. Ez nem is lehet másképp.”

Katica_98 P>!
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Szépen írta meg az írónő ezt a kis történetet. Tetszett.

Csoszi>!
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Tragikus történet a 19. század végéről egy nagypolgári családdal, pontosabban a három Thury nővérrel a középpontjában. Kifejezetten taszított Irén viselkedése spoiler. Tóth Ede spoiler gyenge jellem. Már az elején érezhető volt, hogy valami nincs rendben vele. A szomorkás hangulat ellenére tetszett a novella. Azt hiszem, újra kell olvasnom Az angyalos ház című regényt.

Zsuzsanna_Makai>!
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Nem igazán tudom, mit gondoljak, így azt mondom, mi érzek; mérhetetlen szomorúságot. Ez az Edét körbelengő borús esőfelhő az elejétől olyan érzés volt számomra, mint amit Joli érzett a kép láttán.
Nagyon szerettem viszont; a Joli és az apja közt lévő szövetséget.

Orsolya_Mojzer P>!
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Ez tényleg egy szomorú történet volt, az a bestia Irén. Már az Angyalos házban is utáltam. Joli ettől függetlenül még dönthetett volna a sorsáról másképp is. De neki így volt tökéletes az élete. Kár hogy nincs több Angyalos házhoz kötődő könyv. Nehéz elengedni a szereplőket, a kort. Számomra örök kedvenc marad! ♥

tündérrózsa>!
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Hóesés, 19. század, karácsony, három testvér… idillikus, hangulatkeltő így karácsony előtt, mégsem egy vidám történet. Most kedvet kaptam, hogy újraolvassam az Az angyalos házat.

LibrariAnne>!
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Élvezetes novella volt. Annak ellenére, hogy sok idő nem volt belemélyedni, mégis kidolgozott volt. Jó néha olyan karácsonyi történetet is olvasni, aminek nem vidám és romantikus kicsengése van. Kíváncsi lettem Az angyalos házra is.

kinga133>!
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Emlékszem, hogy először „Az angyalos ház” elolvasása után egyből elolvastam ezt a kis novellát. Most megint jó volt újraolvasni, meghozta a karácsonyi hangulatot és a kedvet is a Ligetben való korcsolyázáshoz. Könnyed kis olvasmány volt, kellemes volt elolvasni.

Katona_Zsuzsanna P>!
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Csak azért nem adok 5 csillagot, mert még olvastam volna tovább, csak nem volt mit. Tetszik az írónő stílusa, a kor, amit ábrázol, a szereplők jelleme és sokszínűsége. Vártam, hogy Irén jövője mit tartogat, hogyan bűnhődik meg gonosz tettéért. S vajon Joli talál-e magának olyan társat, aki elfogadja a furcsaságait?

tmezo P>!
Fábián Janka: Karácsony a Ligetben

Olyan jó visszarepülni az időben FJ könyveivel :)
Ez a novella is nagyon jól bemutatja a régmúltat, a történet pedig rövidsége ellenére, kerek egész, és nagyon élvezhető.


Népszerű idézetek

szmelus P>!

Éjszaka leesett az első hó.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek:
Emmus>!

Létezik azonban egy bizonyos szikra férfi és nő között, amelyet könnyedén fel lehet szítani, és amelyből akár még tűzvész is lehet.

33. oldala

Szanya>!

Létezik azonban egy bizonyos szikra férfi és nő között, amelyet könnyedén fel lehet szítani, és amelyből akár még tűzvész is lehet.

szmelus P>!

– Boldogok leszünk. Meglátod, mind boldogok leszünk. Ez nem is lehet másként.

94. oldal

2 hozzászólás
szmelus P>!

Joli pedig behunyta a szemét, és így adta át magát élete első csókjának.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csók
hmargit>!

Márpedig a ruha remekül állt neki. Csodásan kiemelte karcsú derekát (ezúttal volt
rajta fűző – az árgus szemmel figyelő Ida előtt nem tudta volna elbliccelni a dolgot), és a homokóra-fazon miatt a keblei is nagyobbnak tetszettek a valóságosnál. Mivel a ruha nyakig zárt volt, nem lehetett ráfogni, hogy szemérmetlenül sokat mutatna meg, mégis… olyan ravasz volt a szabása, és olyan rafináltan varrták rá a csipkéket, hogy a finom anyag alól itt-ott átsejlett a fiatal lány hamvas, rózsás bőre. És a frizurája! Végre nem az a zilált, összecsapott konty, a fül mellett szabadon hagyott tincsekkel, hanem igazán elegáns, középen elválasztott modern viselet, a homlokába függönyként hulló, rövid, Erzsébet-királynés fürtökkel, és a feje tetején művészien feltekert és több tucat,
láthatatlanul elbujtatott hajtűvel rögzített, szoros konty. A látványt egy pár igazgyöngy
függő, egy gyöngyös hajdísz, és egy gyöngysor egészítette ki.

Szanya>!

A lánynak ugyanis esze ágában sem volt férjhez menni, és ezt az álláspontját nem is rejtette véka alá. Márpedig ez hallatlan merészség és egyben ostobaság volt. Mert hát egy fiatalember akár úgy is dönthetett, hogy ő bizony nem hajtja a házasság jármába a fejét, és agglegény marad – ez legitim, és ha nem is teljesen érthető, de akceptálható elhatározás volt. No de hogy egy nő szándékosan vénlány maradjon? Ó, nem, ez semmivel sem magyarázható őrültség!

Aurora_Serenity_White I>!

Ida és Irén vőlegényei, a Paál fiúk komoly, szinte szigorú ábrázattal szálltak be utánuk […]

10. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Születésnap
Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!
Leiner Laura: Mindig karácsony
Megyeri Judit: Rózsakő – Liza & Alex
Trisha Ashley: Karácsonyi szerelem
Mary Alice Monroe: Déli karácsony
Guillaume Musso: Holnap
Lisa Kleypas: Rafe karácsonya
Fekete István: Téli berek
Sarah Morgan: Hóvarázs