Emma ​szerelme (Emma 1.) 688 csillagozás

Fábián Janka: Emma szerelme Fábián Janka: Emma szerelme

A regény a múlt század fordulójának környékén játszódik három helyszínen: a békebeli, gyönyörű, de egyben dekadens Párizsban, Budapesten, és egy elképzelt, a Balaton északi partján fekvő, festői, álmos kisvárosban, Balatonkörtvélyesen. A főszereplőket, Emmát és Gábort már születésük óta egymásnak szánta a sors, mégis csak tragédiák és félreértések sorozata után lehetnek egymáséi. Viszontagságos történetük és a lassan kialakuló szenvedélyes szerelmük mögött ott húzódnak a századforduló eseményei: a magyar millennium, a huszadik század beköszönte, majd az első világháború, minden nyomorúságával, és a Tanácsköztársaság időszaka. Végül pedig Horthy híres fehér lovas bevonulásával – a „bűnös városba” – zárul a történet.

Megjelent az Emma évszázada című könyvben is.

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
266 oldal · ISBN: 9789632545325
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544670
>!
Hungarovox, Budapest, 2009
300 oldal · ISBN: 9789639908260

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Vallay Emma · ifj. Kóthay Gábor · id. Kóthay Gábor · Vallay Zoltán · Vallayné, Bella

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton · Tihany


Kedvencelte 115

Most olvassa 25

Várólistára tette 196

Kívánságlistára tette 117

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Nagyon szeretem a családtörténeteket, így megörültem mikor láttam, hogy az ajánlott könyvek között ez a rész ide tartozik.
Az egész sorozatot kölcsönkaptam a barátnőmtől, így gondoltam nem kell türelmetlenkednem, máris olvashatom a következő kötetet.

Nos, a nagy elvárásaimat messze nem érte el.
A legnagyobb problémám az egész történetet átfedi.
Túl van pörgetve, egy pillanat alatt tolja le olvasója torkán az eseményeket, majd alig pár bekezdés után már ott a megoldás, az érzelmek rávetítése.
Mégis, hogy lehet átérezni bármit is, ha még levegőt sem hagynak venni, hogy átgondoljam miről is olvasok?
Sokszor úgy éreztem ez már fárasztó, és elvette azon élvezetek lehetőségét, hogy átéljem a leírtakat.
A másik gondom pedig a túlírtság.
Megint olyan érzésem volt, hogy ezt már olvastam, felfogtam, köszönöm nem kell újra leírni.

Mivel olvastam már az írónőtől és csalódásként éltem meg, most ismét úgy érzem nem nekem szólnak a történetei.
Még nem adom fel, ezt a sorozatot végig olvasom, illetve két másik könyvét is megrendeltem, de ha ennyi kötet sem győz meg, akkor elengedem a kezét.
Meglátom, még korai bármit is túl gondolnom.

Viszont ez a történet, így ebben a formában nem lett a kedvencem.
Elolvastam és nagyjából ennyi.
Kár érte.

8 hozzászólás
Sippancs P>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Lehet azt mondani erre a könyvre, hogy terjengős, sokszereplős és a romantikus szálat megirigyelhetné egy szappanopera is, engem mégis levett a lábamról. Szinte az elejétől kezdve sodort magával a történet, függetlenül attól, hogy a gyerek, a tinédzser vagy a felnőtt Emma életéről olvastam. Ráadásul mindezt úgy, hogy még inkább beleszerelmesedtem a történelmi háttérként szolgáló századfordulóba! A csaknem 400 oldal utolsó harmada volt a legizgalmasabb, a spoiler félre is kellett raknom a könyvet, mert nem bírtam idegekkel, mégis egy fél csillagot levonnék az értékelésből, mert Emma pálfordulása számomra túl gyors volt ahhoz képest, hogy Gábort eleinte mennyire gyűlölte.
Jöhetnek a fiúk!

Elhaym>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Akik hozzám hasonlóan szeretik a történelmi, megható, szerelmes családregényeket, amik életszerűek, a mindennapi életről szólnak, azok semmiképp ne hagyják ki ezt a könyvet. Itt a példa, hogy egy magyar író könyve is lehet kiváló. Örülnék neki ha minél többen megismernék, elolvasnák, könnyen meg lehet szeretni. Remélem minél hamarabb eltudom olvasni a folytatást is.
Bővebben:
http://elhaym.wordpress.com/2011/07/19/fabian-janka-emm…

13 hozzászólás
dwistvan P>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Olvastam fordulatos könyveket, de ennyire fordulatosat ritkán. Családregénybe szőve a szerelem és ott lapul a történelem. Fábián Janka nem elég, hogy nagyon intenzíven és mélyről mutatja meg a szereplők érzelmi és gondolati világát, és félreértéseit, de nem mulasztja el a mindennapok eseményein át megmutatni a magyar történelem XX. századi valóságát. Elkezdve a könyvet nem tudtam elképzelni, hogy mit lehet ebből kihozni. Most már tudom, hogy ezt a sorozatot is sürgősen végig kell olvasni, mert most már abbahagyni nem tudom elképzelni.

Vadapple>!
Fábián Janka: Emma szerelme

A legjobb könyv, amit 2013-ban olvastam nem más, mint a sokak által kedvelt Fábián Janka: Emma szerelme, ami az Emma trilógia 1. kötete. (További kötetetek: Emma fiai és Emma lánya.)
Szeretem a történelmi, megható, szerelmes családregényeket, amik életszerűek, a mindennapi életről szólnak.
Régi álmom teljesült azzal, hogy ezt a könyvet 2012 karácsonyára kaptam, amit pár nap alatt el is olvastam. Csak úgy faltam a könyvet és nagyon sajnáltam, hogy vége lett. Az írónőt nagyon megkedveltem. E könyv óta már több Fábián Janka regényt elolvastam már.
E könyv kellemes kikapcsolódást nyújt. Nehéz letenni, hiszen oldalról, oldalra egy régi, csodálatos világba kalauzol minket. Olyan történelmi és hétköznapi eseményekbe enged betekintést, amit már nem élhetünk át. Izgalmas eseményekkel teli romantikus regényről van szó.
Fábián Janka nagyon jó példa arra, hogy egy magyar író könyve is lehet kiváló. Remélem, minél többen megismerik majd őt.

Bővebben:
https://vadalmablogja.blogspot.com/2019/02/fabian-janka…

Véda P>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Igazából nem annyira jó ez, és érdekes módon mégsem annyira rossz. Sőt, azt egyáltalán nem mondanám, hogy rossz. Igazából egy szépírói vágyakkal megáldott kamaszlány szárnypróbálgatásainak tűnt, és sajnálattal érzékeltem, hogy gyenge lábakon áll.
A történet azért becsülettel lendítette előre és tovább-tovább önmagát, kár, hogy egy-két oda nem illő, zavaró momentum mindig lerángatott a két bokámnál fogva a földre.
Drága Janka! Ha valamiről úgy érezzük, hogy nem vagyunk biztosak a dolgunkban, vagy esetleg attól félünk belekötne/kifogásolná az olvasó, ne adj' Isten később jövünk rá, hogy ezt bizony elcsesztük és hogy hivatkozunk vissza rá, ha előzményei nincsenek és nem is voltak; akkor nem az a megoldás, hogy zárójelben -mintegy magyarázó félmondatokat- szúrunk a mondatok végére még felkiáltójellel is megspékelve azt, ugyanis amellett, hogy ez módfelett zavaró, még bosszant is, mert olvasóként azt az érzetet kelti, hogy gyengeelméjű volnék.
Összességében inkább találtam csacskának, mint rózsaszínűen butának és lehetett volna ez egy igényes női, romantikus lektűr, vagy ponyva, dehát nem lett. Kicsit combosodnia kellet volna még. De az áldott jó és érzékeny szívem, meg az előrehaladott korom miatt a heppiend végül csak előcsalta 3 és fél csillag helyett ezt a 4 csillagot.

8 hozzászólás
Cs_N_Kinga>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Nem is igazán tudtam először is, hogyan értékeljem ezt a könyvet. Érdekes és összetett, legalábbis egy-két dolog benne. Először kicsit gyomorforgató volt hogy a fiú spoiler. Ez a rész nem tetszett. Viszont a hősnőnk Emma élete kalandos volt, bár nagyon szomorú, végül megédesedett. Bár megmondom őszintén más végkifejletre számítottam, azt hittem visszaköltöznek Kanadába. Alapvetően gyorsan olvasható, jó könyv volt, a már említett részen kívül. Itt is az tetszett benne, hogy emberek voltak a szereplők, nem voltak túldimenzionálva, mindenkinek megvolt a maga hibája. Az akkori kor is tetszett, ha nem lett volna háború szívesen éltem volna ott. De igaz ami igaz, szerintem ehhez a könyvhöz, hangulat kell. Szerintem ha valakit jókor kap el, kedvenc is lehet, de ha rosszkor akkor csak rosszat mond róla majd. Érdekes volt. Egyszer olvasós nálam, mégis négy és fél csillag, mert engem jókor kapott el:)

Gelso P>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Elkezdtem a trilógiát, mondhatni elég hamar el is olvastam az első részt – de erre számítottam is… Vegyesek az érzéseim, nem mondhatom, hogy nem tetszett, tetszett és örültem, hogy végre olvashatok egy családtörténetet – már vágytam is rá, de volt pár dolog, ami nem tetszett.
Legfőbb hibája az írónőnek az volt, hogy számomra, olvasónak, nem hagyott időt az izgalmakra, találgatásokra – „a feldobott labdát azonnal lecsapta”; míg a gondolataim keresték (volna) a megoldásokat, a másik oldalon már meg is oldódott, be is fejeződött, ki is derült pl. egy tragédia végkimenetele stb. hiányzott a lehetőség az alternatívák keresésére, így gyorsan lezárultak felmerült helyzetek, már a másik oldalon, vagy egy két bekezdéssel később. Ennek viszont szögesen ellentmond a hirtelen elszakadt, vagy elvarratlan Zách Pista-szál…
Azt sem szeretem, mint olvasó, ha a szerző, irányítani akarja a belső gondolkodásomat és saját szövegértelmezésemet pl. egy-egy szó grafikus kiemelésével: vagy dőlt betűvel van szedve egy szó, vagy felkiáltó jelek vannak utána és zárójelben van… – azt hiszem, egy szövegnek grafikusan semlegesnek kell lennie, ennyi tisztelet és bizalom – és ezt szándékosan írom most dőlten – a szerzőtől is járhatna az olvasó irányában…
És egy utolsó, szerencsétlen dolog, az indokolatlanul sok ismétlés, idő előtti visszautalás – olyan tények, amik már elhangzottak, nem is oly sokkal korábban, és a következő fejezetben, vagy fejezet végén, de akár a következő párbeszédben, bekezdésben is visszatértek… mintha memóriazavarokkal, vagy rövidtávú memóriaproblémákkal küszködne az olvasó…
Nem sorolom tovább a könyv hibáit, hiszen azért mégiscsak elolvastam, és többnyire élveztem is, jó dolog volt visszamenni a látszatra gondtalan, anyagi gondokkal nem küszködő polgári világba, és szomorú tanúi lehettünk annak, hogy azt is szomorúvá teszik az Események, váratlan tragédiák.

De amúgy pozitív, szerintem, hogy valaki utánament a családja történetének, és egy kicsit a történelem tükrében láttatta velünk az életüket.
Talán legpozitívabb szereplő Éva néni volt, persze nem hiba nélküli karakter/személyiség – pl. hiányoltam azt, hogy Emma esküvője előtt, mint gondos nagynéni, nem „informálta le magának” Zách Pistát – mégis kihez megy az unokahúgom, mennyi jövedelemből fognak élni, vagy éppen, milyen, mint férfi, ember, társ valaki mellett???
Emma is pozitív, és Gábor is, meg János bácsi.

Három csillag a jelenlegi értékelésem, el fogom olvasni a következő két részt is, és a legvégén, a három kötetet összehasonlítva ismét átgondolom a csillagozást.

(Most nem hegyeztem ki figyelmemet a magyartalanságokra, de olyan idegennek éreztem a 137. oldalon a Duna partjára birtokos szerkezetet a Duna-part helyett)

@dinnyemano Olvassunk Fábián Jankától! c. kihívásához és
@Elhaym Olvassuk el az Emma trilógiát! c. kihíváshoz.

márti>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Csalódás volt, pedig nagyon kíváncsi voltam rá, annyira, hogy mindhárom kötetet megvettem.
Egyszerre volt szirupos és sótlan, én pedig émelyegtem a sok gyönyörű embertől, a selymes szempilláktól, a nyílt tekintetektől és a fényes hajaktól. Untam, hogy mindenki tökéletes, mindenki egyformán csillogtatja a hatalmas szemeit és biggyeszti a száját.

5 hozzászólás
Droci>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Hol jártam én eddig, hogy kihagytam az életemből Fábián Jankát és könyveit? Tuti nem ezen a bolygón xD

Szóval bevallom egy picit félve is álltam neki, mert a könyvek elolvasásánál a következő dolgokat veszek figyelembe:
– milyen százalékon áll
– a figyeltjeim hogy viszonyulnak hozzá
– a fülszöveg alapján látok-e benne elég fantáziát olvasásilag
– bele tudom-e élni magam a történetbe

Nos itt határozottan semmi kifogást sem tudok felhozni annak kapcsán, hogy ez elvesztegetett idő lett volna. Szégyenszemre csak most olvastam el az első könyvet az írónőtől, de nem is ez volt az utolsó.
Annyira hitelesen és számomra teljes mértékben valósághűre sikeredett a történet, hogy talán nem is tudok kiemelni semmit, ami nem tetszett volna. Imádtam a korszakot, amiben játszódik, a régi századi normákat, szinte mindent. Örültem, hogy az egykori Budapest is visszaköszönt a lapokon.
És kell még, még….Fábiántól több =)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

kávésbögre P>!

Én nem meghódítani akarom, hanem szeretni.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Vallay Zoltán
2 hozzászólás
Jagika P>!

A Balaton illata! Nem is hitte volna, hogy ennyire hiányzott. Sehol máshol nem érzett ehhez hasonlót, még a tengernél sem.

Kapcsolódó szócikkek: Balaton
kávésbögre P>!

Miért ilyen bonyolult az élet? Gyerekkorában úgy hitte, a szerelem egyszerű, tiszta és gyönyörű dolog lehet. De valójában kibogozhatatlan, kegyetlen és alattomos. Nem áldás, hanem büntetés.

161. oldal

4 hozzászólás
Jagika P>!

Elutaztak Tihanyba, majd Füredre, átmentek a komppal a déli partra.

Kapcsolódó szócikkek: Tihany
9 hozzászólás
robinson P>!

Az asztalra mutatott,ahol a könyv egy másik példánya hevert.Egy novelláskötet volt,rövid történetekkel amelyek hol tréfásak,hol szomorúak hol meghatóak voltak.Gábor idefelé a vonaton mind elolvasta.Egy letűnt világ apró,színes üvegcserepei voltak,egy olyan világé,amit a háború darabokra tört.

varadiera>!

Csodálatos látvány tárult a szeme elé! A Duna ezüst szalagként vágta ketté a várost, a hajók kicsi, fehér játékszereknek tűntek, a házak maketteknek egy terepasztalon, az ünneplő tömeg pedig olyan volt, mint egy nyüzsgő hangyaboly.

135. oldal

Miamona>!

Bella néha aggódott azért, hogy a kicsi ilyen szenvedélyes, ám Zoltán ezt jó jelnek vélte.
– Azért van ez, mert olyan okos és érzékeny. Az csak nem baj, édes?
– Nem is tudom – mondta Bella elgondolkodva –, talán jobb lenne, ha csak szép lenne és buta. Akkor boldogabb lenne.
[…]
Anyja azonban nem hiába aggódott: tudta jól, hogy lánya szép és tehetséges, ám különc és furcsa teremtés is egyben, ez pedig veszélyes keverék. Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz számára a csalódás, amikor majd idővel rájön, hogy nem mindenki tudja szeretni és elfogadni őt csak azért, mert különleges.

149-150. oldal

jmolnar>!

.. néha kérdőre is vonta Zoltánt, miért ilyen durva a lánnyal. Zoltán ekkor így válaszolt, a vállát kissé megvonva:
-Nem vagyok durva, csak őszinte.
– Ugyan, a lányokkal nem lehet őszintének lenni. Láttad, hogy rögtön eltörik nála a mécses. Ha úgy viselkedsz velük, mint egy zupás őrmester, soha nem fogsz egyetlenegyet sem meghódítani.
Zoltán a barátja szemébe nézett.
-Én nem meghódítani akarom, hanem szeretni.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: id. Kóthay Gábor · Vallay Zoltán
varadiera>!

Nem tudhatta, hogy egy ilyen helyzetben a többiek valahogyan megérzik ha valaki egy kicsit is
gyengébb, érzékenyebb, és ellene fordulnak – ahogyan a sérült ragadozót is kiközösíti a falka.

78. oldal

Ildici>!

Újabb csend állt be. Emma abbahagyta a zokogást, de még mindig az arcát eltakarva állt. Majd elvette a kezét, és könnyes szemmel Gáborra nézett, majd megismételte.
– Szeretem!
Olyan gyönyörű és édes volt, ahogy ott állt félénk tekintettel, könnyekkel az arcán, a két kezét maga mellett leeresztve, hogy Gábor egy pillanatig sem gondolkodott. Odalépett hozzá, gyengéden a kezébe fogta az arcát, és megcsókolta.

Kapcsolódó szócikkek: ifj. Kóthay Gábor · Vallay Emma

A sorozat következő kötete

Emma sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kékesi Dóra: A holnap érintése
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Erdei Zsuzsanna: Változó idők
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.
Sebastian Faulks: Madárdal
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Lucinda Riley: A hét nővér
Iny Lorentz: A várúrnő