Emma ​szerelme (Emma 1.) 709 csillagozás

Fábián Janka: Emma szerelme Fábián Janka: Emma szerelme

A regény a múlt század fordulójának környékén játszódik három helyszínen: a békebeli, gyönyörű, de egyben dekadens Párizsban, Budapesten, és egy elképzelt, a Balaton északi partján fekvő, festői, álmos kisvárosban, Balatonkörtvélyesen. A főszereplőket, Emmát és Gábort már születésük óta egymásnak szánta a sors, mégis csak tragédiák és félreértések sorozata után lehetnek egymáséi. Viszontagságos történetük és a lassan kialakuló szenvedélyes szerelmük mögött ott húzódnak a századforduló eseményei: a magyar millennium, a huszadik század beköszönte, majd az első világháború, minden nyomorúságával, és a Tanácsköztársaság időszaka. Végül pedig Horthy híres fehér lovas bevonulásával – a „bűnös városba” – zárul a történet.

Megjelent az Emma évszázada című könyvben is.

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
266 oldal · ISBN: 9789632545325
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544670
>!
Hungarovox, Budapest, 2009
300 oldal · ISBN: 9789639908260

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Vallay Emma · ifj. Kóthay Gábor · id. Kóthay Gábor · Vallay Zoltán · Vallayné, Bella

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton · Tihany


Kedvencelte 118

Most olvassa 25

Várólistára tette 194

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Tünde1>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Izgalmas,fordulatos családregény.A főszereplő,Emma sok-sok viszontagságon megy keresztül.
Tetszik,hogy naplót ír az életéről,később a végén egy könyvet is alkot.
Megfigyelhetjük a jellmfejlődését,betekinthetünk a polgári életbe.
Tetszenek a helyszínek,a fordulatok.
off

Nikolett0907 P>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Nagyon szeretem a családtörténeteket, így megörültem mikor láttam, hogy az ajánlott könyvek között ez a rész ide tartozik.
Az egész sorozatot kölcsönkaptam a barátnőmtől, így gondoltam nem kell türelmetlenkednem, máris olvashatom a következő kötetet.

Nos, a nagy elvárásaimat messze nem érte el.
A legnagyobb problémám az egész történetet átfedi.
Túl van pörgetve, egy pillanat alatt tolja le olvasója torkán az eseményeket, majd alig pár bekezdés után már ott a megoldás, az érzelmek rávetítése.
Mégis, hogy lehet átérezni bármit is, ha még levegőt sem hagynak venni, hogy átgondoljam miről is olvasok?
Sokszor úgy éreztem ez már fárasztó, és elvette azon élvezetek lehetőségét, hogy átéljem a leírtakat.
A másik gondom pedig a túlírtság.
Megint olyan érzésem volt, hogy ezt már olvastam, felfogtam, köszönöm nem kell újra leírni.

Mivel olvastam már az írónőtől és csalódásként éltem meg, most ismét úgy érzem nem nekem szólnak a történetei.
Még nem adom fel, ezt a sorozatot végig olvasom, illetve két másik könyvét is megrendeltem, de ha ennyi kötet sem győz meg, akkor elengedem a kezét.
Meglátom, még korai bármit is túl gondolnom.

Viszont ez a történet, így ebben a formában nem lett a kedvencem.
Elolvastam és nagyjából ennyi.
Kár érte.

8 hozzászólás
Sippancs P>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Lehet azt mondani erre a könyvre, hogy terjengős, sokszereplős és a romantikus szálat megirigyelhetné egy szappanopera is, engem mégis levett a lábamról. Szinte az elejétől kezdve sodort magával a történet, függetlenül attól, hogy a gyerek, a tinédzser vagy a felnőtt Emma életéről olvastam. Ráadásul mindezt úgy, hogy még inkább beleszerelmesedtem a történelmi háttérként szolgáló századfordulóba! A csaknem 400 oldal utolsó harmada volt a legizgalmasabb, a spoiler félre is kellett raknom a könyvet, mert nem bírtam idegekkel, mégis egy fél csillagot levonnék az értékelésből, mert Emma pálfordulása számomra túl gyors volt ahhoz képest, hogy Gábort eleinte mennyire gyűlölte.
Jöhetnek a fiúk!

Zöldövezet>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Olyan érzés volt belépni Emma évszázadába, mintha kinyitottam volna egy ékszerdobozt, amelyből a múlt féltve őrzött titkos kincsei bukkannak elő. Mintha életre kelnének megfakult, megsárgult képeslapok, amelyek sorra idézik meg egy letűnt évszázad végének, a boldog békeidőknek ezernyi színét, illatát, hangulatát. A nagy családregényeknél az egyik szemem mindig sír, a másik mindig nevet. Nevet, mert nagyon szeretek hosszú időre belefeledkezni egy korszakba, egy történetbe, benne élni a cselekményben, együtt lélegezni a szereplőkkel, és sír, mert a szívemhez nőtt, megszeretett karakterektől óhatatlanul búcsúznom is kell a generációk változásával.
Ez itt még a nyitány, amelyben a Monarchia Magyarországán követhettem nyomon egy szülei által féltve szeretett, nagyon várt, gyönyörű kislány, Vallay Emma életének megpróbáltatásokkal, örömmel, fájdalommal teli fejezeteit az I. világháború végéig. Miközben szívembe zártam az okos, komoly, kedves, bátor, érző szívű Emmát, végigéltem vele a hamar múló gyermekkor álomvilágát, amit még biztonságosra bélelt a szülői szeretet. Felvillantak a középiskolai csatározások és a lányok közti barátságok, a füredi Anna bál és az első szerelem, a jóképű, fiatal gróffal pedig egy ragyogó jövő ígérete. A mérleg másik serpenyőjében mindeközben összetört álmok, elveszített ártatlanság, szétfoszlott illúziók és egy makacsul kitartó gyűlölet halmozódott fel. A gyűlölet tárgyának, a fiatal, tehetséges, vonzó, nagylelkű, mélyérzésű – a szigorú apai elvárásoknak sosem elég jó – Kóthay Gábornak egyetlen bűne volt: a szerelem. A gyűlöletet és a szerelmet elválasztó hajszál azonban sok fájdalommal, félreértéssel, csalódással szegélyezett kacskaringós útnak bizonyult Emma és Gábor számára, akik nem is úszták meg mindezt sebek tucatjai nélkül. A balatonparti kisváros idilli mesevilágába pedig eközben dübörögve rohant be halál és világháború, az őszirózsás forradalom, majd a tanácsköztársaság bukása, az éhínség, a spanyolnátha.
Az írónő a történelem és az idő sodrában részletesen rajzolta meg nem csak a főszereplő Emma és Gábor alakját, hanem szüleik történetét is, amely több ponton is forrása a generációk közötti drámai érzelmi helyzeteknek. Meglepett, hogy ez volt az írónő első könyve, nem kis vállalkozás rögtön egy trilógiával indítani. A szárnypróbálgató író egyszerűbb nyelvi megfogalmazását éreztem a szövegen, de az elbűvölő történet ezt felülírta.

2 hozzászólás
Elhaym>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Akik hozzám hasonlóan szeretik a történelmi, megható, szerelmes családregényeket, amik életszerűek, a mindennapi életről szólnak, azok semmiképp ne hagyják ki ezt a könyvet. Itt a példa, hogy egy magyar író könyve is lehet kiváló. Örülnék neki ha minél többen megismernék, elolvasnák, könnyen meg lehet szeretni. Remélem minél hamarabb eltudom olvasni a folytatást is.
Bővebben:
http://elhaym.wordpress.com/2011/07/19/fabian-janka-emm…

13 hozzászólás
dwistvan P>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Olvastam fordulatos könyveket, de ennyire fordulatosat ritkán. Családregénybe szőve a szerelem és ott lapul a történelem. Fábián Janka nem elég, hogy nagyon intenzíven és mélyről mutatja meg a szereplők érzelmi és gondolati világát, és félreértéseit, de nem mulasztja el a mindennapok eseményein át megmutatni a magyar történelem XX. századi valóságát. Elkezdve a könyvet nem tudtam elképzelni, hogy mit lehet ebből kihozni. Most már tudom, hogy ezt a sorozatot is sürgősen végig kell olvasni, mert most már abbahagyni nem tudom elképzelni.

Vadapple>!
Fábián Janka: Emma szerelme

A legjobb könyv, amit 2013-ban olvastam nem más, mint a sokak által kedvelt Fábián Janka: Emma szerelme, ami az Emma trilógia 1. kötete. (További kötetetek: Emma fiai és Emma lánya.)
Szeretem a történelmi, megható, szerelmes családregényeket, amik életszerűek, a mindennapi életről szólnak.
Régi álmom teljesült azzal, hogy ezt a könyvet 2012 karácsonyára kaptam, amit pár nap alatt el is olvastam. Csak úgy faltam a könyvet és nagyon sajnáltam, hogy vége lett. Az írónőt nagyon megkedveltem. E könyv óta már több Fábián Janka regényt elolvastam már.
E könyv kellemes kikapcsolódást nyújt. Nehéz letenni, hiszen oldalról, oldalra egy régi, csodálatos világba kalauzol minket. Olyan történelmi és hétköznapi eseményekbe enged betekintést, amit már nem élhetünk át. Izgalmas eseményekkel teli romantikus regényről van szó.
Fábián Janka nagyon jó példa arra, hogy egy magyar író könyve is lehet kiváló. Remélem, minél többen megismerik majd őt.

Bővebben:
https://vadalmablogja.blogspot.com/2019/02/fabian-janka…

Cs_N_Kinga>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Nem is igazán tudtam először is, hogyan értékeljem ezt a könyvet. Érdekes és összetett, legalábbis egy-két dolog benne. Először kicsit gyomorforgató volt hogy a fiú spoiler. Ez a rész nem tetszett. Viszont a hősnőnk Emma élete kalandos volt, bár nagyon szomorú, végül megédesedett. Bár megmondom őszintén más végkifejletre számítottam, azt hittem visszaköltöznek Kanadába. Alapvetően gyorsan olvasható, jó könyv volt, a már említett részen kívül. Itt is az tetszett benne, hogy emberek voltak a szereplők, nem voltak túldimenzionálva, mindenkinek megvolt a maga hibája. Az akkori kor is tetszett, ha nem lett volna háború szívesen éltem volna ott. De igaz ami igaz, szerintem ehhez a könyvhöz, hangulat kell. Szerintem ha valakit jókor kap el, kedvenc is lehet, de ha rosszkor akkor csak rosszat mond róla majd. Érdekes volt. Egyszer olvasós nálam, mégis négy és fél csillag, mert engem jókor kapott el:)

Véda P>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Igazából nem annyira jó ez, és érdekes módon mégsem annyira rossz. Sőt, azt egyáltalán nem mondanám, hogy rossz. Igazából egy szépírói vágyakkal megáldott kamaszlány szárnypróbálgatásainak tűnt, és sajnálattal érzékeltem, hogy gyenge lábakon áll.
A történet azért becsülettel lendítette előre és tovább-tovább önmagát, kár, hogy egy-két oda nem illő, zavaró momentum mindig lerángatott a két bokámnál fogva a földre.
Drága Janka! Ha valamiről úgy érezzük, hogy nem vagyunk biztosak a dolgunkban, vagy esetleg attól félünk belekötne/kifogásolná az olvasó, ne adj' Isten később jövünk rá, hogy ezt bizony elcsesztük és hogy hivatkozunk vissza rá, ha előzményei nincsenek és nem is voltak; akkor nem az a megoldás, hogy zárójelben -mintegy magyarázó félmondatokat- szúrunk a mondatok végére még felkiáltójellel is megspékelve azt, ugyanis amellett, hogy ez módfelett zavaró, még bosszant is, mert olvasóként azt az érzetet kelti, hogy gyengeelméjű volnék.
Összességében inkább találtam csacskának, mint rózsaszínűen butának és lehetett volna ez egy igényes női, romantikus lektűr, vagy ponyva, dehát nem lett. Kicsit combosodnia kellet volna még. De az áldott jó és érzékeny szívem, meg az előrehaladott korom miatt a heppiend végül csak előcsalta 3 és fél csillag helyett ezt a 4 csillagot.

8 hozzászólás
márti>!
Fábián Janka: Emma szerelme

Csalódás volt, pedig nagyon kíváncsi voltam rá, annyira, hogy mindhárom kötetet megvettem.
Egyszerre volt szirupos és sótlan, én pedig émelyegtem a sok gyönyörű embertől, a selymes szempilláktól, a nyílt tekintetektől és a fényes hajaktól. Untam, hogy mindenki tökéletes, mindenki egyformán csillogtatja a hatalmas szemeit és biggyeszti a száját.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

kávésbögre P>!

Én nem meghódítani akarom, hanem szeretni.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Vallay Zoltán
2 hozzászólás
Jagika P>!

A Balaton illata! Nem is hitte volna, hogy ennyire hiányzott. Sehol máshol nem érzett ehhez hasonlót, még a tengernél sem.

Kapcsolódó szócikkek: Balaton
kávésbögre P>!

Miért ilyen bonyolult az élet? Gyerekkorában úgy hitte, a szerelem egyszerű, tiszta és gyönyörű dolog lehet. De valójában kibogozhatatlan, kegyetlen és alattomos. Nem áldás, hanem büntetés.

161. oldal

4 hozzászólás
Jagika P>!

Elutaztak Tihanyba, majd Füredre, átmentek a komppal a déli partra.

Kapcsolódó szócikkek: Tihany
9 hozzászólás
robinson >!

Az asztalra mutatott,ahol a könyv egy másik példánya hevert.Egy novelláskötet volt,rövid történetekkel amelyek hol tréfásak,hol szomorúak hol meghatóak voltak.Gábor idefelé a vonaton mind elolvasta.Egy letűnt világ apró,színes üvegcserepei voltak,egy olyan világé,amit a háború darabokra tört.

varadiera >!

Csodálatos látvány tárult a szeme elé! A Duna ezüst szalagként vágta ketté a várost, a hajók kicsi, fehér játékszereknek tűntek, a házak maketteknek egy terepasztalon, az ünneplő tömeg pedig olyan volt, mint egy nyüzsgő hangyaboly.

135. oldal

Miamona>!

Bella néha aggódott azért, hogy a kicsi ilyen szenvedélyes, ám Zoltán ezt jó jelnek vélte.
– Azért van ez, mert olyan okos és érzékeny. Az csak nem baj, édes?
– Nem is tudom – mondta Bella elgondolkodva –, talán jobb lenne, ha csak szép lenne és buta. Akkor boldogabb lenne.
[…]
Anyja azonban nem hiába aggódott: tudta jól, hogy lánya szép és tehetséges, ám különc és furcsa teremtés is egyben, ez pedig veszélyes keverék. Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz számára a csalódás, amikor majd idővel rájön, hogy nem mindenki tudja szeretni és elfogadni őt csak azért, mert különleges.

149-150. oldal

jmolnar>!

.. néha kérdőre is vonta Zoltánt, miért ilyen durva a lánnyal. Zoltán ekkor így válaszolt, a vállát kissé megvonva:
-Nem vagyok durva, csak őszinte.
– Ugyan, a lányokkal nem lehet őszintének lenni. Láttad, hogy rögtön eltörik nála a mécses. Ha úgy viselkedsz velük, mint egy zupás őrmester, soha nem fogsz egyetlenegyet sem meghódítani.
Zoltán a barátja szemébe nézett.
-Én nem meghódítani akarom, hanem szeretni.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: id. Kóthay Gábor · Vallay Zoltán
varadiera >!

Nem tudhatta, hogy egy ilyen helyzetben a többiek valahogyan megérzik ha valaki egy kicsit is
gyengébb, érzékenyebb, és ellene fordulnak – ahogyan a sérült ragadozót is kiközösíti a falka.

78. oldal

Ildici>!

Újabb csend állt be. Emma abbahagyta a zokogást, de még mindig az arcát eltakarva állt. Majd elvette a kezét, és könnyes szemmel Gáborra nézett, majd megismételte.
– Szeretem!
Olyan gyönyörű és édes volt, ahogy ott állt félénk tekintettel, könnyekkel az arcán, a két kezét maga mellett leeresztve, hogy Gábor egy pillanatig sem gondolkodott. Odalépett hozzá, gyengéden a kezébe fogta az arcát, és megcsókolta.

Kapcsolódó szócikkek: ifj. Kóthay Gábor · Vallay Emma

A sorozat következő kötete

Emma sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kékesi Dóra: A holnap érintése
Bauer Barbara: A fényfestő
Paullina Simons: Tatjána és Alexander
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Lucinda Riley: A hét nővér
Erdei Zsuzsanna: Változó idők
Kiss Nikoletta: Régmúlt napok fénye
Anne Jacobs: A villa