Emma ​szerelme (Emma 1.) 555 csillagozás

Fábián Janka: Emma szerelme Fábián Janka: Emma szerelme

A regény a múlt század fordulójának környékén játszódik három helyszínen: a békebeli, gyönyörű, de egyben dekadens Párizsban, Budapesten, és egy elképzelt, a Balaton északi partján fekvő, festői, álmos kisvárosban, Balatonkörtvélyesen. A főszereplőket, Emmát és Gábort már születésük óta egymásnak szánta a sors, mégis csak tragédiák és félreértések sorozata után lehetnek egymáséi. Viszontagságos történetük és a lassan kialakuló szenvedélyes szerelmük mögött ott húzódnak a századforduló eseményei: a magyar millennium, a huszadik század beköszönte, majd az első világháború, minden nyomorúságával, és a Tanácsköztársaság időszaka. Végül pedig Horthy híres fehér lovas bevonulásával – a „bűnös városba” – zárul a történet.

Megjelent az Emma évszázada című könyvben is.

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
266 oldal · ISBN: 9789632545325
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544670
>!
Hungarovox, Budapest, 2009
300 oldal · ISBN: 9789639908260

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

ifj. Kóthay Gábor · Vallay Emma · id. Kóthay Gábor · Vallay Zoltán · Vallayné, Bella


Kedvencelte 87

Most olvassa 30

Várólistára tette 173

Kívánságlistára tette 93

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi 
Fábián Janka: Emma szerelme

Szeretem a családregényeket, a történelmi romantikusokat és Fábián Janka könyveit, bár még nem túl sokszor olvastam tőle. Régóta vadásztam az Emma sorozatra, de csak most találtam bent a könyvtárban mind a három kötetet. Nagyon szerettem a helyszíneket (a gyönyörű Balaton-parti kisvárost, Párizst, Budapestet) és a történelmi kort (a millenniumi ünnepségektől kezdve egészen az első világháborúig). Az igazat megvallva a háborús részek nem kötöttek le annyira. A szereplőket is megkedveltem, valakit jobban, valakit kevésbé. Érdekes volt a Kóthay és Vallay család sorsának összefonódása, és az, hogy mennyi fordulat kellett ahhoz, hogy a két főszereplő, Emma és Gábor végre egymásra találjon. Ám a boldogságukat beárnyékolja a történelem (nevezetesen az első világháború, és a Tanácsköztársaság napjai). Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544670
>!
Elhaym
Fábián Janka: Emma szerelme

Akik hozzám hasonlóan szeretik a történelmi, megható, szerelmes családregényeket, amik életszerűek, a mindennapi életről szólnak, azok semmiképp ne hagyják ki ezt a könyvet. Itt a példa, hogy egy magyar író könyve is lehet kiváló. Örülnék neki ha minél többen megismernék, elolvasnák, könnyen meg lehet szeretni. Remélem minél hamarabb eltudom olvasni a folytatást is.
Bővebben:
http://elhaym.wordpress.com/2011/07/19/fabian-janka-emm…

13 hozzászólás
>!
dwistvan P
Fábián Janka: Emma szerelme

Olvastam fordulatos könyveket, de ennyire fordulatosat ritkán. Családregénybe szőve a szerelem és ott lapul a történelem. Fábián Janka nem elég, hogy nagyon intenzíven és mélyről mutatja meg a szereplők érzelmi és gondolati világát, és félreértéseit, de nem mulasztja el a mindennapok eseményein át megmutatni a magyar történelem XX. századi valóságát. Elkezdve a könyvet nem tudtam elképzelni, hogy mit lehet ebből kihozni. Most már tudom, hogy ezt a sorozatot is sürgősen végig kell olvasni, mert most már abbahagyni nem tudom elképzelni.

>!
Véda MP
Fábián Janka: Emma szerelme

Igazából nem annyira jó ez, és érdekes módon mégsem annyira rossz. Sőt, azt egyáltalán nem mondanám, hogy rossz. Igazából egy szépírói vágyakkal megáldott kamaszlány szárnypróbálgatásainak tűnt, és sajnálattal érzékeltem, hogy gyenge lábakon áll.
A történet azért becsülettel lendítette előre és tovább-tovább önmagát, kár, hogy egy-két oda nem illő, zavaró momentum mindig lerángatott a két bokámnál fogva a földre.
Drága Janka! Ha valamiről úgy érezzük, hogy nem vagyunk biztosak a dolgunkban, vagy esetleg attól félünk belekötne/kifogásolná az olvasó, ne adj' Isten később jövünk rá, hogy ezt bizony elcsesztük és hogy hivatkozunk vissza rá, ha előzményei nincsenek és nem is voltak; akkor nem az a megoldás, hogy zárójelben -mintegy magyarázó félmondatokat- szúrunk a mondatok végére még felkiáltójellel is megspékelve azt, ugyanis amellett, hogy ez módfelett zavaró, még bosszant is, mert olvasóként azt az érzetet kelti, hogy gyengeelméjű volnék.
Összességében inkább találtam csacskának, mint rózsaszínűen butának és lehetett volna ez egy igényes női, romantikus lektűr, vagy ponyva, dehát nem lett. Kicsit combosodnia kellet volna még. De az áldott jó és érzékeny szívem, meg az előrehaladott korom miatt a heppiend végül csak előcsalta 3 és fél csillag helyett ezt a 4 csillagot.

8 hozzászólás
>!
Gelso P
Fábián Janka: Emma szerelme

Elkezdtem a trilógiát, mondhatni elég hamar el is olvastam az első részt – de erre számítottam is… Vegyesek az érzéseim, nem mondhatom, hogy nem tetszett, tetszett és örültem, hogy végre olvashatok egy családtörténetet – már vágytam is rá, de volt pár dolog, ami nem tetszett.
Legfőbb hibája az írónőnek az volt, hogy számomra, olvasónak, nem hagyott időt az izgalmakra, találgatásokra – „a feldobott labdát azonnal lecsapta”; míg a gondolataim keresték (volna) a megoldásokat, a másik oldalon már meg is oldódott, be is fejeződött, ki is derült pl. egy tragédia végkimenetele stb. hiányzott a lehetőség az alternatívák keresésére, így gyorsan lezárultak felmerült helyzetek, már a másik oldalon, vagy egy két bekezdéssel később. Ennek viszont szögesen ellentmond a hirtelen elszakadt, vagy elvarratlan Zách Pista-szál…
Azt sem szeretem, mint olvasó, ha a szerző, irányítani akarja a belső gondolkodásomat és saját szövegértelmezésemet pl. egy-egy szó grafikus kiemelésével: vagy dőlt betűvel van szedve egy szó, vagy felkiáltó jelek vannak utána és zárójelben van… – azt hiszem, egy szövegnek grafikusan semlegesnek kell lennie, ennyi tisztelet és bizalom – és ezt szándékosan írom most dőlten – a szerzőtől is járhatna az olvasó irányában…
És egy utolsó, szerencsétlen dolog, az indokolatlanul sok ismétlés, idő előtti visszautalás – olyan tények, amik már elhangzottak, nem is oly sokkal korábban, és a következő fejezetben, vagy fejezet végén, de akár a következő párbeszédben, bekezdésben is visszatértek… mintha memóriazavarokkal, vagy rövidtávú memóriaproblémákkal küszködne az olvasó…
Nem sorolom tovább a könyv hibáit, hiszen azért mégiscsak elolvastam, és többnyire élveztem is, jó dolog volt visszamenni a látszatra gondtalan, anyagi gondokkal nem küszködő polgári világba, és szomorú tanúi lehettünk annak, hogy azt is szomorúvá teszik az Események, váratlan tragédiák.

De amúgy pozitív, szerintem, hogy valaki utánament a családja történetének, és egy kicsit a történelem tükrében láttatta velünk az életüket.
Talán legpozitívabb szereplő Éva néni volt, persze nem hiba nélküli karakter/személyiség – pl. hiányoltam azt, hogy Emma esküvője előtt, mint gondos nagynéni, nem „informálta le magának” Zách Pistát – mégis kihez megy az unokahúgom, mennyi jövedelemből fognak élni, vagy éppen, milyen, mint férfi, ember, társ valaki mellett???
Emma is pozitív, és Gábor is, meg János bácsi.

Három csillag a jelenlegi értékelésem, el fogom olvasni a következő két részt is, és a legvégén, a három kötetet összehasonlítva ismét átgondolom a csillagozást.

(Most nem hegyeztem ki figyelmemet a magyartalanságokra, de olyan idegennek éreztem a 137. oldalon a Duna partjára birtokos szerkezetet a Duna-part helyett)

@dinnyemano Olvassunk Fábián Jankától! c. kihívásához és
@Elhaym Olvassuk el az Emma trilógiát! c. kihíváshoz.

>!
Droci P
Fábián Janka: Emma szerelme

Hol jártam én eddig, hogy kihagytam az életemből Fábián Jankát és könyveit? Tuti nem ezen a bolygón xD

Szóval bevallom egy picit félve is álltam neki, mert a könyvek elolvasásánál a következő dolgokat veszek figyelembe:
– milyen százalékon áll
– a figyeltjeim hogy viszonyulnak hozzá
– a fülszöveg alapján látok-e benne elég fantáziát olvasásilag
– bele tudom-e élni magam a történetbe

Nos itt határozottan semmi kifogást sem tudok felhozni annak kapcsán, hogy ez elvesztegetett idő lett volna. Szégyenszemre csak most olvastam el az első könyvet az írónőtől, de nem is ez volt az utolsó.
Annyira hitelesen és számomra teljes mértékben valósághűre sikeredett a történet, hogy talán nem is tudok kiemelni semmit, ami nem tetszett volna. Imádtam a korszakot, amiben játszódik, a régi századi normákat, szinte mindent. Örültem, hogy az egykori Budapest is visszaköszönt a lapokon.
És kell még, még….Fábiántól több =)

3 hozzászólás
>!
DoraCraiban IP
Fábián Janka: Emma szerelme

Összességében hangulatos volt, főleg a századfordulós életérzés ragadott meg benne, a történelmi eseményekre való utalás, még akkor is, ha néhol erőltetettnek éreztem – mint egy házi dolgozat pontjait, amiket egyesével ki kell pipálni. Találkoztam olyan kifejezésekkel, melyek nem feltétlenül illenek a regény stílusához és a kor szóhasználatába, de egye fene. A sziruposság és a „minden tökéletes”, túlzó leírások itt-ott zavartak. Emma viselkedését sem tudom igazán megérteni.
De akkor is különleges az atmoszférája, és olvastatta magát, csak úgy peregtek a lapok. Fogok még olvasni az írónőtől.

>!
márti
Fábián Janka: Emma szerelme

Csalódás volt, pedig nagyon kíváncsi voltam rá, annyira, hogy mindhárom kötetet megvettem.
Egyszerre volt szirupos és sótlan, én pedig émelyegtem a sok gyönyörű embertől, a selymes szempilláktól, a nyílt tekintetektől és a fényes hajaktól. Untam, hogy mindenki tökéletes, mindenki egyformán csillogtatja a hatalmas szemeit és biggyeszti a száját.

4 hozzászólás
>!
Anó P
Fábián Janka: Emma szerelme

Minden megvan ebben a műben, ami egy romantikus regényt érdekessé és élvezetessé tesz: szerelem és gyűlölet, szenvedély, félreértések… gyorsan halad az ember az olvasással, s közben beleéli/érzi magát a korba, amikor a könyv cselekménye játszódik; sétálgathat a Millenium korabeli Budapesten vagy a Balaton partján… s mire a főszereplők sorsa rendeződne, kitör az első világháború… lehet töprengeni rajta, jó, vagy nem lett volna akkoriban élni.
De ami igaz, igaz: alig várom a regény folytatását:)

2 hozzászólás
>!
catilde
Fábián Janka: Emma szerelme

Első Fábián Janka regényem, de biztos nem az utolsó.
Kicsit azért furcsa volt a Gábor és Emma kapcsolatának indulása azt el tudtam volna képzelni nagyon másképp. Az sok volt. De utána nagyon megszerettem a szereplőket és szeretem XX. században írt könyveket így nem volt kérdés a 4,5 csillag.


Népszerű idézetek

>!
kávésbögre P

Én nem meghódítani akarom, hanem szeretni.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Vallay Zoltán
2 hozzászólás
>!
kávésbögre P

Miért ilyen bonyolult az élet? Gyerekkorában úgy hitte, a szerelem egyszerű, tiszta és gyönyörű dolog lehet. De valójában kibogozhatatlan, kegyetlen és alattomos. Nem áldás, hanem büntetés.

161. oldal

4 hozzászólás
>!
jmolnar

.. néha kérdőre is vonta Zoltánt, miért ilyen durva a lánnyal. Zoltán ekkor így válaszolt, a vállát kissé megvonva:
-Nem vagyok durva, csak őszinte.
– Ugyan, a lányokkal nem lehet őszintének lenni. Láttad, hogy rögtön eltörik nála a mécses. Ha úgy viselkedsz velük, mint egy zupás őrmester, soha nem fogsz egyetlenegyet sem meghódítani.
Zoltán a barátja szemébe nézett.
-Én nem meghódítani akarom, hanem szeretni.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: id. Kóthay Gábor · Vallay Zoltán
>!
robinson P

Az asztalra mutatott,ahol a könyv egy másik példánya hevert.Egy novelláskötet volt,rövid történetekkel amelyek hol tréfásak,hol szomorúak hol meghatóak voltak.Gábor idefelé a vonaton mind elolvasta.Egy letűnt világ apró,színes üvegcserepei voltak,egy olyan világé,amit a háború darabokra tört.

>!
varadiera

Csodálatos látvány tárult a szeme elé! A Duna ezüst szalagként vágta ketté a várost, a hajók kicsi, fehér játékszereknek tűntek, a házak maketteknek egy terepasztalon, az ünneplő tömeg pedig olyan volt, mint egy nyüzsgő hangyaboly.

135. oldal

>!
Miamona

Bella néha aggódott azért, hogy a kicsi ilyen szenvedélyes, ám Zoltán ezt jó jelnek vélte.
– Azért van ez, mert olyan okos és érzékeny. Az csak nem baj, édes?
– Nem is tudom – mondta Bella elgondolkodva –, talán jobb lenne, ha csak szép lenne és buta. Akkor boldogabb lenne.
[…]
Anyja azonban nem hiába aggódott: tudta jól, hogy lánya szép és tehetséges, ám különc és furcsa teremtés is egyben, ez pedig veszélyes keverék. Előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz számára a csalódás, amikor majd idővel rájön, hogy nem mindenki tudja szeretni és elfogadni őt csak azért, mert különleges.

149-150. oldal

>!
varadiera

Nem tudhatta, hogy egy ilyen helyzetben a többiek valahogyan megérzik ha valaki egy kicsit is
gyengébb, érzékenyebb, és ellene fordulnak – ahogyan a sérült ragadozót is kiközösíti a falka.

78. oldal

>!
varadiera

Az öreg kontinens valamiféle mámorban úszott, mintha a vesztét érezné, és a világvége előtti
utolsó pillanatban még egyszer kitombolná magát, mielőtt népei acsarkodva egymás torkának
ugranak.

347. oldal

>!
Ildici

Újabb csend állt be. Emma abbahagyta a zokogást, de még mindig az arcát eltakarva állt. Majd elvette a kezét, és könnyes szemmel Gáborra nézett, majd megismételte.
– Szeretem!
Olyan gyönyörű és édes volt, ahogy ott állt félénk tekintettel, könnyekkel az arcán, a két kezét maga mellett leeresztve, hogy Gábor egy pillanatig sem gondolkodott. Odalépett hozzá, gyengéden a kezébe fogta az arcát, és megcsókolta.

Kapcsolódó szócikkek: ifj. Kóthay Gábor · Vallay Emma
>!
szangi

Az utcákon villamosok csilingeltek, rikkancsok kiáltoztak, párocskák és családok sétáltak kiöltözve, egymásba karolva, matrózblúzos kisfiúkkal és fodros szoknyás, szalmakalapos kislányokkal a napos nyári délelőttön.

Kapcsolódó szócikkek: villamos

A sorozat következő kötete

Emma sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Phyllis T. Smith: Én, Livia
Marina Fiorato: Kit