Emma ​lánya (Emma 3.) 383 csillagozás

Fábián Janka: Emma lánya Fábián Janka: Emma lánya

A ​trilógia harmadik, befejező része a hírhedt ötvenes években kezdődik. A kommunista diktatúra évei, majd az ötvenhatos forradalom után a Kóthay család tagjai ismét elszakadnak egymástól. Emma a lányával, Évával és az unokájával Amerikába emigrál, Tamásék azonban az otthonmaradás mellett döntenek.
A század második felének eseményeit a szélrózsa minden irányába szétszóródó Kóthay gyerekek és unokák mind különbözőképpen élik meg. A forradalmat követő megtorlás, 1968 Párizsa, a szögesdróton inneni világ szürke, nyomasztó hétköznapjai, a Kádár-korszak békés álarca mögött a szabadság fájó hiánya, a nyolcvanas évek színes, ám sekélyes időszaka, majd pedig a rendszerváltás éppen úgy főszereplői a könyvnek, mint az egyre népesebb, sokszínű család tagjai. A különböző szálakon futó cselekmény és a szereplők sorsa sokszor találkozik, néha egybefonódik, máskor újra külön utakon megy tovább, mindvégig a már megszokott izgalmakkal, váratlan és meghökkentő fordulatokkal.
Végül, a… (tovább)

Megjelent az Emma évszázada című könyvben is.

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
510 oldal · ISBN: 9789632545349
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544694
>!
Hungarovox, Budapest, 2010
350 oldal · ISBN: 9789639908536

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Kóthay Éva


Kedvencelte 58

Most olvassa 19

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Fábián Janka: Emma lánya

„nem tudom gyűlölni. Már nagyon régóta nem tudok senkit sem gyűlölni. Talán belefáradtam.”

Hogy őszinte legyek nagyon meglepett a sorozatnak a zárókötete.
Hiszen az első két könyvet képtelen voltam szeretni, pedig nagyon próbálkoztam. Végig kint maradtam az eseményekből és a szereplőkkel sem tudtam mit kezdeni.
Úgy álltam neki az olvasásnak, hogy végre befejezem a sorozatot és nem kell többet foglalkoznom vele, ehelyett viszont már az első lapoknál berántott a történet és ez kitartott az utolsó lapig.

Végre elmondhatom, hogy a korszak miatt is, együtt lélegeztem a karakterekkel és rendkívül sok fájdalmas pillanatot éltem át velük.
Nem tagadom bizonyos eseményeket megkönnyeztem és bár tudom, hogy nem fogom újra kézbe venni, jó volt olvasni.

Nagyon meg vagyok lepve, de pont ezért újra bizakodóan tekintek az írónő más művei felé is. Egy nagy élmény volt az olvasása.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
510 oldal · ISBN: 9789632545349
Csoszi>!
Fábián Janka: Emma lánya

Méltó befejezése a sorozatnak. A háború utáni korszak nem áll túl közel hozzám, és nem is túl szélesek az ismereteim róla. A könyvben olvasottak nem hozták közelebb, de sok érdekességet megtudtam. Döbbenetes volt az ávósok értelmetlen kegyetlenkedése, a kitelepítések, koholt vádak alapján történő bebörtönzések, és a besúgó rendszer kiépítése. A Kóthay család sorsa továbbra is tragédiákkal teli, és többen a szabad Nyugaton találják meg boldogulásukat, az emberhez méltó életet, és látható az óriási különbség a kinti és az itthoni viszonyok között.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544694
Sippancs P>!
Fábián Janka: Emma lánya

Ritkán mondok ilyet, de ez a könyv igencsak túl lett írva. Alig jártam a felénél, de már hátra kellett lapoznom, hogy lássam, biztosan stimmel az oldalszám? Nem csak a szemem káprázik? Hisz oly sok minden történt a könyv első felében is, ami kitett volna egy komplett cselekményt, nem ám egy felet! Valahogy úgy érzem, hogy az írónő útközben elveszett a családtagok rejtekében, és sehogy sem talált ki onnan. Teljesen szükségtelen volt például Laura szála, mint ahogy Jeanne-é (enyhe szívinfarktust kaptam a majdnem spoiler miatt) és a dédunokáké is, függetlenül attól, hogy ki melyik országban telepedett le és alapított családot.
Hangulatban viszont abszolút hozta az előző részek színvonalát, vagyis a hosszúságától eltekintve nagyon szerethető, fordulatos és olvasmányos volt, egy Kóthay családhoz igazán méltó, megható befejezéssel.
Ha nem Fábián Janka neve lenne a cím felett, 3,5 csillagot adnék, így viszont jár a 4 csillag. A sorozat ellenben kedvenc lett.
spoiler

3 hozzászólás
Zöldövezet>!
Fábián Janka: Emma lánya

Emma évszázada a dédunokáival és az új évezred hajnalával búcsúzik az utolsó oldalakon, míg a teljes trilógia ükszülőktől ükunokákig követi végig a történelmi tragédiákkal terhes, vérzivataros magyar XX. századot. A három kötet szerintem egyik nem titkolt szempontja a hazai történelem fontos mozzanatainak, fordulópontjainak bemutatása. Ennek kapcsán azonban kicsit olyan érzésem volt, hogy a Kóthay családdal az ég világon minden esemény megtörtént, legyen az spoiler O.K., hogy benne élünk a korban és velünk él a történelem, de nem gondolom, hogy reális dolog tényleg mindenen átesnie egy családnak, még akkor sem, ha ilyen sok tagja van. Ugyanakkor a történet céljának megvalósításához tökéletes megoldás.
Ezzel a kötettel tudtam a legjobban hasonulni, mivel olyan eseményeket is leírt, olyan életképeket is bemutatott napjainkból, amelyekről saját élményeim vannak, hiszen éltem már ekkor. Emellett nagyon plasztikusak voltak az 1956-os események, a forradalom napjainak megidézéséről valamint az azt követő időszakról szóló részek is, amelyekről sokat meséltek a szüleim és a nagyszüleim, hogy miként élték ők át azokat az éveket, eseményeket.
Emma lányának életén keresztül az ’56-os amerikás magyarok jellegzetes története elevenedett meg. Éva a legszörnyűbb és legreménytelenebb dolgokat kényszerült átélni, amelyek életre szóló nyomokat hagytak a lelkén, de a családja segítségével képes volt túlélni, sőt ennél többre is: feladás helyett tovább lépni, újra hinni és újrakezdeni mindent.
Mindegyik Emma kötet legfőbb értéke és erőssége a család összetartó ereje. A családtagok egymás iránti szeretete, egymás támogatása, a ragaszkodás segíti át őket az életük nehézségein, még akkor is, ha közben természetesen vannak nézetkülönbségek, konfliktusok, ütközések. És bár a népes család egy részét szétszórja a történelem vihara a világ különböző országaiba, sosem veszítik el egymást szem elől, és távolról is igyekeznek segíteni a másiknak.
A történet végére a múlt lezárul és el kell búcsúzni tőle, a jövő pedig elkezdődik a jelenben élőkkel, akik reménnyel és tervekkel tekintenek a folytatásra. Ez a kötet volt a leghosszabb, és bár még mindig tudott újat mesélni, a végére mégis kicsit elfáradtam az elhúzódó eseményekkel és az egyre sokasodó szereplőkkel. Egy évszázad azért csak száz év, na.;)

icu79 P>!
Fábián Janka: Emma lánya

Azt gondolom mindent elmond arról, hogy mennyire tetszett a sorozat, hogy mindhárom kötetet elolvastam, ráadásul egymás után és viszonylag rövid időn belül. Ez volt az első próbálkozásom Fábián Jankával, és nálam jelesre vizsgázott. :)

2 hozzászólás
dwistvan P>!
Fábián Janka: Emma lánya

Ez a kötet is ugyanolyan fordulatosra sikerült, mint a sorozat többi tagja. Ez a sorozat egyértelműen a kedvencem. A történelmi családregényeket eleve nagyon szeretem. Ez pedig kiváló megoldással mutatja be 1893-tól 2000-ig a magyar történelem minden mozzanatát és sajátosságát úgy, hogy egy család életébe szövődnek bele a a történtek. Sokkal izgalmasabb és érthetőbb, mint sok történelemkönyv. Korábban olvasott Fábián Janka könyvnél megjegyeztem, hogy olyan író sorakoztatja fel a XX. századi eseményeket, aki nem is élte át. Mégis azt kell mondanom, hogy hitelesen, történelmi hűséggel teszi, és ahogy azt a családi hétköznapokba szövi, az mesteri. Eddigi 6 könyve mind nagyon tetszett, ezért a többit is érdemes lesz elolvasni.

aram76>!
Fábián Janka: Emma lánya

Ez tetszett a legkevésbé. A csillagok a történelmi tényekért, a család összetartásáért. De mégis azt éreztem, ez már nem ugyanaz. Túlírtnak érzem, mint mikor egy sikeres filmnek elkészítik a második, harmadik, sokadik részét, ezer bőrt lehúzva sztoriról. Nekem sok volt. De mégse húzom le, mert a három kötet együttvéve mégis adott valamit. De az igazi mégis az első volt.

Paulina_Sándorné P>!
Fábián Janka: Emma lánya

Bár egy kicsit zsúfoltnak éreztem néha, lekötött a történet és magával ragadott. Volt rész, ahol megkönnyeztem. Emma családja nagyon sok mindenen ment keresztül, nem volt egyszerű életük. Mikor már azt hinné az ember jobbra fordulnak a dolgok, mindig történik valami. Varga Erzsi miatt sokat szenvedtek. Örülök, hogy Éva fel tudta dolgozni az Erzsi férje miatt elszenvedett dolgokat. Valahogy benne volt a levegőben Lajos tette. Így olvasva mennyi minden történet a világban, milyen politikai dolgok voltak – sok mindent érint a könyv. A család sok „híres” esemény közelében volt ott. Nekem a legfájóbb rész az volt, mikor Emma hazajött és spoiler

Anó>!
Fábián Janka: Emma lánya

Jól mondta a kolléganőm, a trilógia harmadik része volt a legkeményebb. Persze, hiszen történelmünk igen nehéz szakaszait tartalmazta, gondoljunk csak 56'-ra, a 68'as csehszlovákiai eseményekre, vagy a rendszerváltásra! Miindezen események erősen befolyásolták a Kóthay-család életét. Izgalmakban most sem volt hiány! Külön érdekes volt a mai korról olvasni, amelyet már mi is megértünk (2000-ben fejeződik be a könyv).
A vége felé pedig volt könnyhullatás, a fáradtságtól már szinte féllábon, gólyamadár módján álltam a konyhában a könyvolvasómmal a kezemben, teámra várván, s csendben potyogtak a könnyeim.
Kedvenc szereplőm Emily volt. Bár a család egy része a trilógia végére érthető módon „kihalt”, (1907-ben kezdődött a cselekmény), lettek új szereplők,unokák, dédunokák….
Hiányozni fog nekem Emma családja….

Ani88 P>!
Fábián Janka: Emma lánya

Vegyes érzéseim vannak. Nagyon tetszett a trilógia,de mégse tudok négy csillagnál többet adni. Ismét nagyon jó és részletes volt a történelmi háttér és nagyon szép lezárást kapott. Bár várható volt,de nagyon örültem,hogy vissza tértünk a Krisztina-lakba. Fájt olvasni mik történtek szeretet hazámba,de ez minden hasonló korban játszódó könyvnél igaz. Annak ellenére, hogy így a végére rájöttem,hogy nincs egy szereplő se akit igazán kedvelnék, nagyon érdekelt a sorsuk és jövőjük, szurkoltam nekik. Szeretem a szemükön át látni az eseményeket. Nagyon örültem,hogy haza jöttek, még az unokák is.
De vannak dolgok amikről nem tudok megfeledkezni.
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler
Sajnos a családfát csak a könyv elolvasása után vettem észre, pedig jól jött volna néha. :D
Történelem, fordulatok, izgalom, szerelem… Érdemes volt elolvasni a trilógiát!


Népszerű idézetek

Ildó P>!

A hatalmas óceán nem lesz akkora akadály köztük, mint egykor a vasfüggöny volt.

136. oldal

robinson >!

– Miről beszéltetek? – suttogta a felesége fülébe. – Csak minden ötödik szót értettem. Emma kapott valamit?
– Igen! – mondta Emily még mindig bosszúsan. – Visszakapta, ami mindig is az övé volt.

440. oldal

Cseh_Judit>!

Emily nem volt ugyan nagy könyvmoly, mégis, amikor belépett, élvezettel szippantotta be a könyvek jól ismert, kissé dohos, ugyanakkor mégis barátságos, összetéveszthetetlen illatát.

Hatodik fejezet

robinson >!

Mikor Éva végignézett a sorsukra váró embereken, elszorult a szíve. Ezek lennének hát a „nép ellenségei”, a „fasiszták” az „imperialista bérencek”? Csupa idős, megtört ember és kisgyermekes család. Akik még most is igyekeztek megőrizni valamit a tartásukból és a méltóságukból.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kóthay Éva
Ninácska P>!

Csak ki akarok jutni valahogy, ennyi az egész. Akár az ördögnek is eladnám a lelkemet ezért, de ő még nem jelentkezett érte.

311. oldal

szmelus P>!

Mikor belépett, Éva éppen felállt a zongora mellől, hogy egy kis szünetet tartson.
A vendégek kicsit megtapsolták, mire ő kecsesen meghajolt, és leült a kisfia mellé, hogy beszélgessenek egy darabig, mielőtt Jancsi hazamegy.

163. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyermek · zongora
agnesho P>!

– Mi az, berezeltél? – kérdezte, pedig az ő torkában is egy jókora gombóc volt.
– Nem, dehogy! – felelte András. – Csak… fázom. De nem tudom, hogy képes leszek-e lelőni egy embert. Még ha orosz is vagy ávós.
– Előbb talán el kéne találnod – kuncogott Balázs a bátyja remegő kezére célozva. András elpirult, és Balázs felé fordult.
– Mi lenne, ha csak rájuk ijesztenénk? Vagy ha csak a kocsijuk kerekét lőnénk ki. Akkor nem tudnának továbbmenni, és foglyul ejthetnénk őket.
– Jól van – mondta Balázs, miután egy darabig a bátyja szemébe nézett. – Ezt fogjuk tenni. Csakhogy…
– Csakhogy? – kérdezte András némi aggodalommal a hangjában.
– Csakhogy a tankoknak nincs kerekük, te pupák – mondta Balázs, és tiszta szívből kacagni kezdett.

90. oldal

MaMelinda>!

Megértette, hogy ő ide tartozik, szerves része a tájnak. Mindig is itt volt az otthona, és Nagymama tudta ezt. Emily megtörölte a szemét, és elmosolyodott! Nagymama! Hirtelen ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy megölelje, megcsókolja, és szavak nélkül megköszönje neki mindezt.

444. oldal

BoSziKa78>!

Tegnapelőtt ünnepeltük Laura lányom tizennegyedik születésnapját.

335. oldal

varadiera>!

Habár a forradalom idején az amerikaiak a kisujjukat sem mozdították a magyarokért, ám azóta tárt karokkal várták a menekülteket, és az 1957 elején megjelent Time magazin címlapján az előző év emberévé a magyar szabadságharcost választották. A Hungarian Freedom Fighter fiktív rajz volt csupán / nem akartak senkit bajba keverni azzal, hogy közlik a fényképét, hiszen Magyarországon már beindult a megtorló gépezet/, és Éva jót mulatott rajta, mikor meglátta. A marcona arcú, szúrós tekintetű fegyveres sokkal inkább hasonlított egy amerikai cowboyra, mint a valódi pesti forradalmárokra.

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: menekültek

A sorozat következő kötete

Emma sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bauer Barbara: A fekete rózsa
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Csernovszki-Nagy Alexandra: Mimi regénye
Belinda Alexandra: Flamenco Párizsban
B. Czakó Andrea: Pitypangtánc
Amy Harmon: Csak a szél tudja
Lucinda Riley: A hét nővér
Kate Morton: A tóparti ház
Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem