Emma ​fiai (Emma 2.) 443 csillagozás

Fábián Janka: Emma fiai Fábián Janka: Emma fiai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​romantikus családregény első kötete végén úgy búcsúztunk el Emmától és Gábortól, hogy éppen önfeledten játszottak három gyönyörű kisfiukkal a balatonkörtvélyesi házuk kertjében, és Emma már negyedik gyermeküket várta.
Az Emma fiai című második részben a három fiúgyermek – Tamás, Péter és Gábor, azaz Öcsi – történetével ismerkedhetünk meg. A három fiú, akik külsőleg és jellemükben is nagyon különböznek egymástól, a maguk egyéni módján és eszközeivel próbálják megtalálni a boldogságot a húszas–harmincas években. A második világháború kitörése és eseményei azonban a Kóthay családot is megtépázzák; nem maradnak el a tragédiák sem. A háború után kibontakozó új rendszer pedig baljós árnyékot vet az életben maradottak jövőbeni sorsára.
Az Emma szerelméhez hasonlóan a családregény második kötete is bővelkedik izgalmas, váratlan fordulatokban, valamint megható, boldog és elkeserítő pillanatokban – egyszóval igazi kikapcsolódást ígér. Ha a kedves Olvasónak tetszett az Emma… (tovább)

Megjelent az Emma évszázada című könyvben is.

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
380 oldal · ISBN: 9789632545332
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
380 oldal · ISBN: 9789632544687
>!
Hungarovox, Budapest, 2009
244 oldal · ISBN: 9789639908383

Enciklopédia 36

Szereplők népszerűség szerint

Vallay Emma · Damkó Paula · Kóthay Éva · Kóthay Gábor (Öcsi) · Kóthay Péter · Kóthay Tamás · Wágner Klári · Zách István (Pincés mester)

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs · Budapest · Oktogon


Kedvencelte 65

Most olvassa 20

Várólistára tette 83

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Fábián Janka: Emma fiai

Valószínű, hogy a keserves történelmi háttér is sokat hozzátett az olvasásélményhez, de ez a regény nagyon megérintett. Emma három gyönyörű fiának sorsát végig követni a viharos időkön át igen megrázó. Különösen Péteré, aki borzasztó ellenszenves volt a megtévesztett eszméi miatt, különösen akkor, amikor spoiler Közben végig arra gondoltam, mennyit bír el az anyai szív, mennyi szenvedés jut Emmának.
Kíváncsian várom a folytatást…

Csoszi>!
Fábián Janka: Emma fiai

A helyzet fokozódik, vagyis a folytatás izgalmasabb és fordulatosabb, mint az első rész. Korábban a szülők spoiler történetét ismerhettük meg, most pedig Tamás, Péter és Öcsi sorsát. Itt még többet olvashatunk a történelemből, és a magyar múlt szégyenteljes eseményeiből. Igen, ez csak egy regény, de el tudom képzelni, hogy sok családnak volt része hasonló szenvedésekben, tragédiákban, mint Kóthayéknak. Feltűnik az első rész spoiler Zách István, aki tele van gyűlölettel és csak az Emmáék elleni bosszú élteti. spoiler A másik karakter, aki nem lopta be magát a szívembe: Varga Erzsi spoiler, aki tele van Kóthayék elleni gyűlölettel spoiler. Kicsit olyan, mintha kígyót melengetnének. Haragszom a befejezés miatt spoiler Mintha az én szívem is megszakadt volna, nemcsak Emmáé.

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
380 oldal · ISBN: 9789632544687
Sippancs P>!
Fábián Janka: Emma fiai

Most örülök igazán, hogy az első részre csak 4,5 csillagot adtam, mert ez a rész csillagos ötös, vagy ha lenne ilyen kategória, hatos.
Nagyon-nagyon tetszett a könyv! Három fivér, három különböző jellem, akik teljesen máshogy élték meg és át a II. világháború borzalmait. Eleinte Tamás volt az, akihez a leginkább húzott a szívem, aztán végül átpártoltam Öcsihez. Szegény fiú nagyon nem találta a helyét a világban, főleg miután spoiler, ami pedig Petit illeti, még ha voltak is undorító húzásai (lásd lovas „baleset”), nem gondoltam volna, hogy így ér véget spoiler.
Jó volt arról olvasni, hogy Emma és Gábor milyen idillikus, stabil gyerekkort biztosított mind a 4 gyereknek, az utolsó sorok viszont, Varga Erzsivel és az ávóval az élen nem ígérnek túlzottan boldog folytatást…

dwistvan P>!
Fábián Janka: Emma fiai

Eleven történelem ez a könyv. Ugyanolyan izgalmas családtörténet, mint ahogy az eddig olvasott könyvekben megszoktuk Fábián Jankától. Jó ez a sorozat, izgalma, meglepő fordulatai az előző kötet óta sem csillapodnak. Nagy előnye ennek a sorozatnak, hogy a sorsokon keresztül közvetlenül mutatja meg a XX. századot ahogyan az a hétköznapokban történt és nem csak mesél róla. A vége pedig arra ösztönöz, hogy azonnal kézbe kapjam a következő kötetet.

Zöldövezet>!
Fábián Janka: Emma fiai

És forog a XX. század mozija, újabb képeket vetítve. Emma és Gábor már maguk is szülőkként tapasztalják a hivatás és a gyermeknevelés mindennapi kihívásait. Nagy család az övék sok gyerekkel, és bár megengedhetnek maguknak személyzetet, ezzel együtt valahogy mégis idillien problélmamentesnek éreztem azoknak az éveknek a bemutatását, amikor Emma gyerekei még kicsik. Mintha Emmának nem lenne velük sokkal több dolga, mint a jellemük fejlődését, személyiségük alakulását figyelni, illetve a hétköznapi problémák nem lettek annyira részletezve. Megmaradnak a felszínen, elintézve nagyjából annyival, hogy csintalanok a fiúk, de aranyosak. Ettől a tökéletesnek ható, habos családi idilltől számomra kicsit elveszett az életszerűség egy időre, miközben érzelmeiben, hangulatában nagyon szerettem, pont a melegséget sugárzó meseszerűsége miatt.
Ebben a kötetben Gábor és Emma már nem főszereplők. A szülők korosztálya háttérbe kerül, az ő konfliktusaikra, problémáikra már jóval kevesebb figyelem vetül. Gábor a biztonságot nyújtó, szilárd apa, míg Emma a gondoskodó, családi fészek melegét adó anyaként egyengeti és követi figyelemmel gyermekei sorsának alakulását. Mivel a szereplők köre kibővült, legalább hat ember között oszlik meg a hangsúly. Az új generációból mind a Kóthay gyerekek, mind pedig a fontos kapcsolódó szereplők sorsát egyenlően fonja a szerző, nincsen kiemelve senki. A könyv egyértelmű erőssége, hogy nem egy átkötő, töltelék kötet. Egyrészt az új Kóthay generáció, valamint újabb szereplők megjelenésével, rég eltűnt szereplő felbukkanásával fordulatos dolgok történnek, másrészt a történelmi korszak adta események is izgalmas hátteret szolgáltatnak, kiküszöbölve, hogy leüljön, ellaposodjon a regény.
Emma fiai mind külön világ. A csendes, komoly, segítőkész Tamást szerettem a legjobban, a nagyon szép, beképzelt, fennhéjázó Pétert ellenszenvvel figyeltem, és ott volt a furcsa, magába zárkózó művészlélek, Öcsi. Három teljesen különböző személyiség, így kódolva volt köztük a konfliktus, ami meg is érkezett idővel, egy gyönyörű lány személyében. Ifjonti tervek, merész álmok, nagy ambíciók, szerelmek, tévedések, tragédiák. Ezek mind jellemezték a fiúk életét. A két világháború közötti Magyarország bemutatásával a két pusztító ideológia – a kommunizmus és a nácizmus – is megjelent a regényben, erőteljesen befolyásolva egyes szereplők életét. Az eszmék a még kialakulatlan fiatalokat szélsőséges pályára vitték, amelyek beláthatatlanul tragikus következményekbe torkollottak, miközben személyiségüket eltorzították.
Az országon és a Kóthay családon pedig súlyos nyomokat hagyva söpört át a II. világháború, a gettó rémségei, Budapest ostroma, a nyilas, majd a kommunista hatalomátvétel. Mire pedig mindez megtörtént, már senki élete nem lehetett soha többé olyan, mint azelőtt.

Paulina_Sándorné P>!
Fábián Janka: Emma fiai

Érdekesen folytatódott Emma története. Gyönyörű családja lett. A fiúk, aranyosak voltak, bár Péterrel kezdettől fogva nem voltam kibékülve. Valahogy hozta magával a végkifejletet, úgy éreztem azt nem lehet kikerülni. Nem tetszett, ahogy a családjával bánt, főleg Klárival. Mondjuk a vége felé tett jó dolgokat spoiler Varga Erzsi egy gonosz nőszemély, mintha minden gond és baj, ami az anyját érte, az nála így jött elő. Öcsit nagyon sajnáltam, remélem Párizs meghozza számára a boldogságot. Évike sok mindenen átment, ahogy Emma és Gábor is. Tamást megértem a döntése miatt spoiler A Sziklakórházat eddig is meg akartam nézni, de ez a rész még jobban felcsigázta az érdeklődésemet.

TiszlaviczMarcsi IP>!
Fábián Janka: Emma fiai

Ez az a könyv, amit minden érettségizőnek el kell olvasnia ahhoz, hogy fogalma legyen a második világháborúról, és átérezze mindazt, amit az embereknek akkor át kellett élniük. Nem csak a harcokról, hanem az uralkodó irányelvekről, a németek, majd az oroszok elnyomásáról, az üldöztetésekről és bujkálásokról mind-mind mesél a könyv.
Nem is tudom, ki a kedvencem a Kóthay családból. Talán így mindannyian. Együttéreztem velük örömükben-bánatukban. Szorítottam nekik, hogy minden jól sikerüljön (már amennyire az adott helyzetben jóra lehetett számítani), és mindig a helyes döntést hozzák meg.
Nagyon érdekes volt a család szemén keresztül átélni a borzalmakat, de leginkább a vidám perceket.
Noha az első kötet is hiteles volt történelmileg, és ott is részünk volt jóból és rosszból, ez a rész mégis jobban tetszett.

aram76>!
Fábián Janka: Emma fiai

Az, és ahogyan a történelem megelevenedik a könyv lapjain, igazi csoda. Csillagos ötös. Emma és családjának története érdekes, egyre fokozódó. Ahogy sodródnak a szereplők a történelem viharában igazán megindító és gyönyörű egyszerre. Aztán van egy pont, ahol mar valahogy nem tud többet adni. Túl sok, és túlzó már, ahogy velük mindig minden megtörténik. Csak ezért az egy csillag levonás. Azt gondolom, van ami elég, és nem kell már túlfeszíteni.

B_Bri P>!
Fábián Janka: Emma fiai

A sorozatból ez a könyv volt a kedvencem, izgalmas és eseménydús volt. Érdekes volt a történelmi dolgokról olvasni, a házakba való idegenek költöztetéséről, elvételéről. Emma és Gábor szépen megoldottak mindent, valahogy mindig volt bennük remény, kitartás, nem csúszott ki a talaj a lábuk alól.
A három fiú teljesen különböző személyiség, Péter ahogy várható volt, a vesztébe rohant, nagyon tanulságos… Gáborka nem volt túl szimpatikus, Tamásra mondanám, hogy a kedvencem volt, na és persze Stefi, a cselédlány. Sokat köszönhet neki az egész család.
Az első részben nem szerettem az Emma és Gábor párost, nem tudtam nem arra gondolni, hogy az Emma anyjával volt, nekem ezt nehéz volt megemészteni, viszont ebben a könyvben már nagyon példaértékű házasságot láthatunk.
Ajánlom mindenkinek a trilógiát.

Ani88 P>!
Fábián Janka: Emma fiai

Azt hiszem ez jobban is tetszett mint az első rész. Nagyon tetszik,ahogy átszövi a történelem és mindent befolyásol. Számomra Péter karaktere volt a legérdekesebb, egy teljesen más szemszögből nyújt betekintést a történelem eme korszakába. Tulajdonképpen ő tette igazán érdekessé a történetet. Viszont Emmát nem értettem most se,miért akarná valaki az spoiler??? Ráadásul mint valami nagyon romantikus történet van emlegetve részéről! Amikor kiderült spoiler Miért?? Miért akarná ezt valaki is?? Lehet velem van a baj. :)


Népszerű idézetek

szera>!

Emma újra elhallgatott, és egy darabig a kertben lepkékre vadászó Perecet bámulta.
– Igazad van – mondta végül –, de az ember nem azért segít másoknak, hogy cserébe hálát várjon tőlük.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hála · Vallay Emma
Melinda_Mátyus>!

– Csak a legszükségesebbeket hozzák magukkal! – figyelmeztette őket.
Az egyik fiatalember bólintott. Megfogta a felesége kezét, és felálltak.

305. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kóthay Péter
szera>!

Annak idején a kommunisták mindenáron be akartak költöztetni hozzájuk mindenféle népséget, ezek a nyilas gazfickók pedig folyton azt ellenőrzik, nehogy beköltöztessen valakit! Ki érti ezt?

304. oldal

Anó>!

Ekkor érezte, hogy valami puha a lábához dörgölőzött. A macska volt. Öcsi leguggolt, és simogatni kezdte az állat fejét, aki erre hangos dorombolásba fogott.
– Ó, úgy látom, maga megtetszett Dezsőnek – szólt Klári derűsen. – Tudja, nem túl barátkozó fajta. Megválogatja, ki simogathatja meg.

199. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kóthay Gábor (Öcsi) · Wágner Klári
Ildó P>!

A szerelem mindenre megfelelő mentség (…)

244. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
szvandaaa>!

Talán törvényszerű, hogy harminc felett egy nő felfigyel a fiatalabb férfiakra. Talán így akarja valamiképpen megállítani az idő múlását.

131. oldal

Anó>!

A kicsiny boltot zsúfolásig megtöltötték a régi könyvek, a mennyezetig érő polcokon, állítva és fektetve egyaránt, és a földön is, kisebb nagyobb tornyokba rendezve, színes összevisszaságban könyv hátán könyv volt. Az egész helyiséget az ódon könyvek összetéveszthetetlen illata lengte be.

193. oldal

Kapcsolódó szócikkek: antikvárium · könyv · könyvesbolt
TiszlaviczMarcsi IP>!

– Mert akkor már a világ legfontosabb embere fogja vezetni az országot, amelynek a fővárosa Berlin. Az ember, akibe minden reménységünket és hitünket vethetjük (…) Hallottál-e már Hitlerről?
Péter bólintott. Persze, hogy hallott. (…) Látta is a képét az újságokbnan: szigorú arcú emberke, vicces kis bajusszal.

123. oldal, Ulpius-ház 2011.

Ildó P>!

Talán, ha egyszer vége lesz ennek az őrületnek, újra együtt lehetünk. Ez a remény éltet – ha ez nem lenne, belepusztulnék abba, hogy nem láthatlak mindennap.

258. oldal

Ildó P>!

Nem volt idő udvarlásra. A háború miatt minden felgyorsult, de egyúttal sokkal intenzívebbé is vált – így az emberi kapcsolatok is, és különösen a szerelem.

282. oldal

Kapcsolódó szócikkek: háború · udvarlás

A sorozat következő kötete

Emma sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: Ida regénye
Bauer Barbara: A fényfestő
Tapodi Brigitta: A hajtű
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Sam Wilberry: Flash
Kate Morton: Az órásmester lánya
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset
Anne Girard: Madame Picasso
Laura Barnett: Variációk egy párra
Tracy Chevalier: A hölgy és az egyszarvú