Cholera-napló 296 csillagozás

Fábián Janka: Cholera-napló

190 ​évvel ezelőtt, 1831-ben Magyarországon kolerajárvány pusztított. A tizenhét éves Gruber Georgina a budai Várban, az édesapja cukrászműhelye fölötti lakásukban próbálja átvészelni szűk családjával együtt a karantén hónapjait. A ma élőknek hátborzongatóan ismerős problémákkal kell megküzdeniük: a közeledő, halálos kór rémével, a pánikkal, a korlátozásokkal, az álhírekkel, a járványtagadókkal, a különböző – néha életveszélyes – gyógymódok hirdetőivel és magával a rejtélyes betegséggel, ami egyre közelebb hozzájuk szedi az áldozatait. Ráadásul kedvenc újságjukban, a Magyar Kurírban rendszeresen olvashatják a beszámolókat a járvány ijesztő adatairól: hányan betegedtek meg az ország különböző megyéiben, közülük mennyi a gyógyult és a halott. Az ország főorvosa, Lenhossék Mihály is a sajtón keresztül próbálja csitítani a kedélyeket, életmódbeli tanácsokat ad, és biztonságos megelőzési módokat, vagy alternatív terápiákat ajánl, közben pedig feltétlen bizalmat kér a városi és országos… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2021
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634338932
>!
Libri, Budapest, 2021
160 oldal · ISBN: 9789634339090

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Gruber Georgina · Mosonyi Gáspár


Kedvencelte 8

Most olvassa 15

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 110

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Fábián Janka: Cholera-napló

”Meddig fog tartani ez az átkozott járvány?”

Ezt a kérdést ma is feltehetnénk, Fábián Janka új kisregénye azonban az 1831-es magyarországi kolerajárvány idején játszódik. Egy 17 éves lány, Georgina naplóbejegyzéseiből követhetjük nyomon az epekór terjedését: július közepi megjelenésétől, amikor is a családdal önkéntes fogságba vonulnak, egészen addig, hogy október 3-án feloldják az országos zárlatot. A rövid írás nemcsak a járvány eseményeinek rögzítése egy serdülő lány szemszögéből, hanem egyben egy szerelmi történet is.

Zsini azért kezd naplóírásba, hogy megörökítse az utókornak a járvány történéseit, és saját félelmeit, szorongásait is oldja ezáltal. A karantén alatti szórakozása, hogy az ablakon át nézi a kiürült várost, miközben felfigyel az orvos fiatal, jóképű segédjére. Egészen más volt ez a járvány internet nélkül, egyetlen hírforrásuk a Magyar Kurir, még a Duna másik oldalán lakó családtagokról sem tudnak információhoz jutni. Bár a kisregény egy szóval sem említi a koronavírust, mégis lehetetlen párhuzamok vonása nélkül olvasni a történetet. Amellett, hogy terjedelme miatt is kevéssé tud kibontakozni, az erősen okító, néhol már-már propaganda színezet sem tesz jót az írásnak, az elejét akár Győrfi Pál is írhatta volna, annyira csak a maradj otthon üzenetét hordozza, míg a zárszó az, hogy bízzunk az orvosokban és a hatóságokban. Nem ez a magyar írónő legjobban kidolgozott írása, bár kétségtelenül jó ötletnek tűnhetett az életünket teljesen átíró pandémia apropóján a koleráról könyvet írni.

9 hozzászólás
Jagika P>!
Fábián Janka: Cholera-napló

Érdekes volt a pandémia idején egy másik járványról olvasni. Elgondolkodtató, hogy az 1830-as évek kolerajárványa után minden évszázadban megjelenik egy világméretű betegség…
Georgináékat sem kerüli el a tragédia: nemcsak az egészségüket, hanem a megélhetésüket is veszélyezteti az a kór. Mindezek ellenére optimista a történet: hősnőnk spoiler. A szereplők rokonszenvesek, segítik és szeretik egymást, bár szerintem bővebb jellemábrázolás nem ártott volna a műnek.

Szösszenet P>!
Fábián Janka: Cholera-napló

A pandémia után kicsit megelevenedtek az élmények, és lehet nagyobb hatással lett volna rám ez a regény, ha akkor olvasom. Sajnos ez nem fogott meg, akkor sem, ha járvánnyal kapcsolatos érzelmek előbukkantak bennem. És ami probléma, hogy ezeket az érzéseket nem a könyv keltette bennem újra, hanem az emlékek.
Jó lehetett volna a könyv, ha kidolgozottabb, ha részletesebb ( nem a pékárúra gondolok ) és terjedelmesebb.
Egy ilyen témát szerintem sokkal részletesebben, kidolgozottabban és szélesebb körben kellett volna megírni, megmutatni a járvány okozta történéseket. Másképp kellett volna hozzányúlni, és nagyobb “ élményt “ kaptam volna. Rövid és töltetlen, egy hamarjában megírt próbálkozás. Ez a regény nincs kész. Nem ez a legjobb könyve a szerzőnek.

7 hozzászólás
Mariann_ P>!
Fábián Janka: Cholera-napló

A könyv a z 1831-es év kolera járványa idején írt napló.
A betegség már kora tavasszal megjelent Oroszországban , de hivatalosan július 14-én, a naplót író Zsini születésnapján érte el a Duna túlsó oldalán lévő Pestet.
A napló egészen október negyedikéig , a járvány befejeztéig tartó időszakot öleli fel.
Zsini nagymamájával, apjával és húgával él budai lakásukban, ami a riasztó hírek után a bezártságuk (karanténjuk ) helyszíne.
Egyetlen hírforrásuk, a hírlap.
Az emberek nem beszélhetnek egymással, nagy árat fizet a szolgálójuk, aki egy kis étellel segít éhező családján, meglátogatja őket.
Amint ez kiderül, a családfő szigorúan egy szobába záratja, ahonnan se ki, se be.
Szinte ott éreztem magam a néma utcákat figyelve az ablakból, amit időnként a halottaskocsik zöreje szakított meg.
A harangok elnémultak, mert örökösen szólhattak volna , annyian vesztették életüket.
Időnként feltűnt Mosonyi doktor a segédjével , Gáspárral, akik naponta meglátogatták a betegeket.
A kezelések gyógynövényekkel, fertőtlenítés, gondos ápolás, elkülönítés, aztán vagy sikerült, vagy nem.
Még a túlparton, Pesten élő testvéréről, és családjáról sem tudtak semmit, élnek-e egyáltalán , nem volt semmiféle hírközlés.
Az, hogy ebben a komor, vészterhes világban is születhet szerelem akár egy egymásra pillantás által , az számomra rejtély, de még mindig jobb, mint a házasságközvetítés.
Némi színt ez vitt a történetbe.
Az utókor elolvashatja a naplót, átélheti, hasonlíthatja a helyzetet az általunk átélttel.
Méltó emlék, nekem tetszett

Cukormalac>!
Fábián Janka: Cholera-napló

Számomra kifejezetten szimpatikus és az őt kedvelő olvasók táborának minden bizonnyal igen csak tetsző megoldást választott a koronavírus-járvány okozta bezártságból előnyt kovácsolók között Fábián Janka, mikor megjelentette ezt az 1831-ben, tehát cirka 190 évvel ezelőtt játszódó kisregényt. Habár nagyon nem a zsánerem az a fajta történelmi romantikus vonal, aminek elismert és sokak által olvasott hazai képviselője, Anyukám ezen és még kettő kivételével minden kötetét olvasta az elmúlt egy évben, én pedig most hirtelen felindulásból választottam ki a Cholera-naplót a friss megjelenések, illetve az itthon fellelhető könyvei közül. (Jelzem, nehéz volt nem spoilerezni, de amint befejezi a Koszorúfonatot, biztosan ez következik majd.)

Szóval tényleg nem kifejezetten a Fábián Janka által képviselt műfajban utazom, de az eddig olvasott két könyve tetszett annyira, hogy bátran vegyem kézbe máskor is – az e-könyveket direkt nem számoltam, plusz nem is okoztak akkora élményt –, hiába nem érzem úgy továbbra sem, hogy nekem írna. Pedig a stílusa teljes mértékben jellegzetes, azonnal felismerhető, rendkívül olvasmányos és gördülékeny is, jómagam maradnék inkább Szabó Magdánál, érdekes módon a barokkos körmondatok és az általa írt családtörténetek jobban berántanak.

Azonban az apró kötet mibenlétét érteni vélem, hiszen a közel két évszázaddal korábbi kolerajárvány és jelenkorunk között számos párhuzam felfedezhető: kuruzslók és álhírterjesztők, járványtagadók akkor is voltak, csak nem a világhálón terjesztették nézeteiket, ráadásul még drasztikusabb módszerekhez is folyamodtak, mint a közösségi média. Noha internet hiányában minden sokkal nehezebb volt, elbeszélőnket, Georginát némiképp felszabadítja a naplóírás, melynek során minden aktualitásról beszámol nem csak az ország, de családja helyzetét illetően is. Habár szívesen olvastam volna egy kicsit tovább is – elvégre 160 oldal nagy betűkkel szellős szedéssel nem egy nagy kaland –, azt hiszem, most nem volt feleslegesen túl-, illetve eltolva az a bizonyos kerékpár. (Valamiért a nagyregényeiben mindig megtaláltam azt a pontot, ahol eltűnt az érdeklődésem egy időre.) Aki pedig kedveli a cukormáz-effektust, még abból is részesülhet, ha pedig már főhősünk édesapja cukrász, engedtessék meg azzal a szemtelen párhuzammal operálnom, hogy kissé túl édesre sikerült ez a sütemény, hosszútávú diabétesz-kómát azonban nem okoz.

Ettől függetlenül azért én kíváncsi lennék egy világháborús-lövészárkos, vagy legfeljebb ízig-vérig negyvennyolcas, harctéri regényre is az írónő tollából.

>!
Libri, Budapest, 2021
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634338932
LittleStar>!
Fábián Janka: Cholera-napló

Nagyon vártam az írónő új könyvét, a legtöbben akik figyelnek, vagy akár személyesen is ismernek tudják, hogy rajongok minden könyvéért. Viszont itt most akkora csalódás volt számomra ez az egész… Nézve a kisebbik bajt, illetve attól függ melyik oldalról nézzük, a pénztárca feléről vagy az enyémről. Picuri=vékony , 160 oldal, sok magyar kavicsért. Úgy voltam vele, egye fene, ha jó, akkor legyen ennyi (legalább keménykötésű meg hát kell a gyűjteménybe). Na jött a csattanó, hogy még kisebb, mint az eddigi összes új kiadású (Libri Kiadó, kemény) FJ könyvem. Oké, én meg ezen is túllendültem volna, hiába, hogy árban szerintem igen csak borsos ára volt, főleg így utólag belegondolva (hah, igen, még kedvezménnyel is…).
Ebből a könyvből szerintem egy teljes naplóregényt lehetett volna kerekíteni. Vagy ha már így alakult, akkor egy vagy kettő másik kisregénnyel együtt, egykötetben kiadni. Ez így kőkemény lehúzás, és még a sorból is kilóg a polcomon.
Értem én persze, hogy sok mindent nem lehet ragozni, de a vége olyan szinten összecsapott (simán olvasgattam volna meg 20-30-40 oldalt a továbbiakrol, hogyan alakult az egyes szereplők sorsa stb, én nem ehhez vagyok hozzászokva az írónőtől, de tényleg nem. :() , és nagyon sajnálom, mert tényleg nagyon vártam, és tudtam, hogy kisregény lesz, de mégis számomra az az igazi Fábián Janka élmény teljesen elmaradt.
A jó szívem érdeme a 4*, és hogy tudom, hogy bizony az írónőnek ettől ezerszer jobb könyvei vannak, és most sajnos engem ez egyáltalán nem talált meg. :(
Gyorsan ki lehet végezni, egyetlen szereplőt sem kedveltem meg, nem volt időm se rá. Nagyon-nagyon sajnálom, ettől függetlenül, ez az én szubjektív véleményem, és nagyon fogok örülni annak, ha csak nekem nem jött ez annyira át, mert akkor biztos leszek benne, hogy nem jó passzban találkoztunk egymással, és majd újraolvasom, de valószínűleg nem a közel jövőben. :(

20 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Fábián Janka: Cholera-napló

Kis szösszenet, az 1831-es kolerajárvány idejéből. Maga a történet sajnos nem villanyozott fel különösebben. Fábián Janka írásaiban azt szeretem, ahogyan a történelmet csepegteti az olvasó számára, ez itt is meg volt, látszik az alapos kutatás, de nekem most kevésbé állt össze, mint pl. a Könyvárus lány sorozatban.

BeliczaiMKata>!
Fábián Janka: Cholera-napló

Kicsit olyan érzésem volt, mintha a jelenkor eseményeiről írt volna az írónő, 19. századi díszletek közé helyezve.
Sajnálom, hogy rövid volt, de valahogy úgy érzem, ennyi elég is volt. Talán ha hosszabb lett volna, az már sok lett volna.
Valaki írta, hogy lányregény jellegű. Szerintem is ilyen, leszámítva a komor témát.

pjutko>!
Fábián Janka: Cholera-napló

Egy helyes kisregény Fábián Janka írása, mégpedig egy napló.
A 190 éve dúló cholera járványról ír a 17 éves Gruber Georgina, egy cukrászmester lánya.
Nem is hinné az ember, milyen sok hasonlóság van a mostani korona vírus és az akkori cholera járványkezelése között! Pont ezért érdekes és aktuális ez a kis naplóregény, mert van összehasonlítási alap! Persze az orvostudomány azóta szárnyal. Ami akkor hangsúlyosabb volt, az a népi gyógyászat; tetszett, hogy kitért erre az írónő!
Szeretem Fábián Janka történeteit! Annyira szépen, egyszerűen, közérthetően fogalmaz! Szép, kerekek a mondatai és a mondanivalója.

SZHA P>!
Fábián Janka: Cholera-napló

Alapvetően tetszett a könyv, a történet, érdekes volt olvasni a párhuzamokat a mostani pandémiás helyzethez kapcsolódóan. A szerelmi szál enyhítette a nyomasztó légkört és az élet egyik nagy igazságát is megfogalmazta,hogy a szerelem a legjobb orvosság minden bajra. ❤


Népszerű idézetek

Málnika >!

Meddig fog tartani ez az átkozott járvány?

18. oldal (Libri, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: járvány
Málnika >!

Talán apámnak igaza volt, amikor nem engedte, hogy mindent összevissza olvassak az újságból. Sosem hittem el neki, hogy a sok, egymásnak ellentmondó híradás megzavarhatja az ember fejét, de lám… most mégis úgy éreztem, hogy az írás elolvasása után nemhogy megvilágosodtam volna, hanem inkább még nagyobb zűrzavar van a fejemben, mint annak előtte.

97-98. oldal (Libri, 2021)

Málnika >!

Választhatunk, hogy a cholera vagy az éhhalál végezzen velünk… az első még talán csak elkerülhető valahogyan, ám a második biztosan bekövetkezik, ha mindnyájan bezárkózunk a házba.

37-38. oldal (Libri, 2021)

konyvkritika>!

Nekünk, akik megmaradtunk Isten kegyelmében, most tovább kell élni az életünket, és meg kell próbálnunk boldognak lenni.

Szédültnapraforgó >!

Nem is hinné az ember, mennyi feszültséggel, elfojtott indulattal jár együtt, ha több ember egy fedél alatt van összezárva. Még akkor is, ha a mi házunk meglehetősen tágas, és apámnak, nagyanyámnak, valamint nekem a húgommal együtt külön szobánk van, ahová visszavonulhatunk, és a bezártság még csak második napja tart.

Thanatos>!

Egy testvér mindig tudja, mikor van rá szükség, és mikor nem.

157. oldal

Kriszt>!

….ahogyan nagybátyám mondani szokta, a beteget nem az orvos gyógyítja meg, hanem az ápoló.”

Szandra_Gócza>!

A pusztulás közepette mind bíztunk az orvostudományban és a hagyományos gyógyítószerekben, amelyek segítette a kór leküzdésében, legtöbben a hatóságok intézkedéseit is betartottuk, mégis sokakat elveszítettünk. Nekünk, akik megmaradtunk Isten kegyelméből, most tovább kell élni az életünket, és meg kell próbálnunk boldognak lenni.
A cholerát azonban soha több nem fogjuk elfelejteni.

159. oldal

ARea>!

A betegszoba felé tartva fájó szívvel gondoltam arra, hogy egy ereje teljében lévő férfinak, egy családfőnek milyen könnyen tönkreteheti az életét a körülmények váratlan és gyors rosszabbra fordulása.

129. oldal

Dóri_Dóra >!

[…] a betegeket nem az orvos gyógyítja meg, hanem az ápoló!

123. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Diane Chamberlain: Ellopott házasság
Gárdos Péter: Hajnali láz
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Bauer Barbara: A fényfestő
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Paullina Simons: A bronzlovas
Lisa Wingate: Elrabolt életek
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan
Lucinda Riley: A hét nővér
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva