Búzavirág (Lotti öröksége 3.) 115 csillagozás

Fábián Janka: Búzavirág

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Emíliát már kislányként elbűvöli a színpad varázsa, és az akkoriban még újdonságnak számító mozgókép. Udvarlójával, Vincével még egy amatőr filmet is forgatnak a lány főszereplésével, amellyel kapcsolatban nagyratörő terveik vannak. Ám a Nagy Háború kitörésekor a fiút elviszik katonának, Mimi pedig ápolónőként utazik ki a frontra, hogy megkeresse szerelmét…

A háború végeztével Mimi mindenét elveszíti: a vőlegényét, az egészségét, még színészi karrierje is derékba törni látszik. A lány azonban nem adja fel – többek közt Vince emlékéért is elhatározza, hogy beteljesíti régi álmukat, és rövid kitérők után Hollywoodban próbál szerencsét. Pálóczy Emília hamarosan Mimi Hamiltonként ünnepelt sztár lesz a kor filmcsillagainak oldalán, de vajon a sikerekben és csillogásban megtalálja-e az elveszített boldogságot?

Fábián Janka Búzavirág című regényében az Ághfay-kúria újabb nemzedékének sorsát követhetjük végig a huszadik század első évtizedeiben.

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Libri, Budapest, 2015
444 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633106372
>!
Libri, Budapest, 2015
448 oldal · ISBN: 9789633107669

Kedvencelte 9

Most olvassa 23

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gumicukor
Fábián Janka: Búzavirág

Az egy csillag levonás azért jár, mert a vége elég gagyira sikeredett és voltak a könyvben részek, amiket nem szerettem. De ezen kívül ismét profi munka Fábián Jankától.

A könyv eleje nagyon tetszett, még ezen az spoiler szálon is túltettem magam. Szokás szerint imádtam a történelmet a könyvben, a valós eseményeket és szereplőket. Aztán vége lett a háborúnak, és a könyv színvonala is elkezdett csökkenni. Először kis mértékben, aztán a végén számomra elért egy mélypontot spoiler. Azt hiszem, hogy magával a színészkedés témájával volt gondom, és ezt nem tudtam hozzákötni a békebeli és háborús részhez, és azt se felejtsük el, hogy a fő szerelmi szálból spoiler sem hozta ki az írónő a legtöbbet.

>!
buzavirág P
Fábián Janka: Búzavirág

Fábián Janka aztán tud mesélni, de a mese ne tévesszen meg senkit, ő az életről ír. Az évszám az 1800-as évek vége, a befejezés, pedig majdcsak napjainkig elnyúlik. De ami fontos az körülbelül 40 év, ennyi időn át követhetjük Pálóczy Mimi életét. Aki cserfes fruskából nővé érik, álma, hogy színésznő legyen, de előtte helyt kell állnia ápolónőként a háborúban. Olvashatjuk Magyarország történelmi eseményeit, aztán eljutunk Bécs és Berlin után Amerikába. Ahol az álmok valóra válhatnak, de az út nem könnyű, hiszen nem csak a karrier elérése a cél, hanem a boldogság megtalálása is. Olvasmányos történet, különleges életutak, kedvelhető szereplők, maradandó könyvélmény.

5 hozzászólás
>!
DaTa P
Fábián Janka: Búzavirág

Négy éve olvastam az első könyvet Fábián Jankától. Az angyalos ház meglehetősen kellemes olvasmány volt, végül négy csillagra értékeltem, mert hagyott azért bennem hiányérzetet a végére, többet ki lehetett volna hozni egy jó alapötletből. A rákövetkező évben olvastam A német lányt tőle, ami az abszolút mélypont volt. Katasztrófa. Olyan ponyva, hogy azt hittem, egy életre lemondok erről az íróról eztán. Ilyet azért nem sokan tudnak elérni nálam (van, akinek sikerül, ld. Müller Péter vagy Coelho, akiket, ha fizetnének érte sem olvasnék soha többé ebben az életben), úgyhogy adtam azért neki most még egy esélyt, így jutottam el a Búzavirághoz. Ami tulajdonképpen nem volt rossz. De nem volt jó sem. Az első negyede, Mimi gyermekkora tisztességesen megírt történet, kellemesen hömpölyögnek a mondatok, nincs benne persze igazán hatalmas magasság vagy megrendítő mélység sem, de összességében igazán kellemes. Olyan kis langyos-habos-babos. Aztán eljön a háború, és a színvonal lapról lapra süllyed, hogy eljusson a végére Hollywood bűzös mocskába, a totális semmitmondásba. Kedves Fábián Janka! Nem muszáj feltétlenül regényeket írni, csak hogy meglegyen a hossz, ha nincs meg az igazi, végig kitartó mondanivaló. Milyen jó lett volna Mimi gyerekkorát egy rövid novellába összerakni! És nem így elcseszni a végére az egészet, húzni, mint a rétestésztát, és aztán mondani egy nagy büdös semmit!

>!
tmezo P
Fábián Janka: Búzavirág

Örömmel olvastam újra Ella és Blanka, valamint a Pálóczy család életéről. Kifejezetten jó volt, hogy szinte onnan folytatódott, ahol a Koszorúfonat véget ért. Sajnálatos és szomorú események sora követte egymást a család életében, amelyben Ella volt a szilárd pont.
Érdekes volt az 1900-as évek elejéről olvasni, a mozgófilm megjelenéséről, az 1. VH-ról, ami szokásos módon beleszövődött a család életébe is. Teljesen bele tudtam élni magam, ott voltam Mimivel mindenütt. Szimpatikus lány volt, nem tűnt elkényeztetettnek, sőt inkább kitartónak, aki mindig véghezvitte, amit elgondolt. Így érkeztünk meg a háború után Amerikába, ami már teljesen más hangulatot kölcsönzött a történetnek. Különös élmény volt belecsöppenni a filmezés és Hollywood világba, de szívesen olvastam.
Szeretem az ilyen hosszú időszakokat átölelő történeteket, amilyen Mimié is. Érdekes végigkövetni az életét, belebújni egy kicsit a bőrébe, átélni a történelmet.

7 hozzászólás
>!
dwistvan P
Fábián Janka: Búzavirág

Ezek a könyvek családtörténetek, mégha szentimentálisak is. Lépten nyomon a történelem és a régi korok hírességei is ott vannak. Jó kikapcsolódás, mert soha sem válik unalmassá, mert valami megrázó, valami új megpróbáltatás mindig adódik. Ezekben a könyvekben mindig ott a nő. Aki nem hagyja magát, aki megvalósítja az álmát céltudatosan.

>!
Droci P
Fábián Janka: Búzavirág

Azt hiszem, hogy minden könyvét el kell olvasni. Amikor belevágtam a történetbe, nem gondoltam, hogy pont őt fogom új kedvencnek felavatni. Végre egy olyan olvasmánnyal találkoztam, ahol a cselekmény sodort magával, pontos “képleírást” kaptam a helyszínekről. A szereplőket egytől-egyig megkedveltem, az elején még Ádám karaktere nem teljesen volt egyértelmű számomra, de szép lassan felépítve a történetet mindenre megkaptam a válaszaimat. Mindig szeretek valamiért a XX. században játszódó könyveket olvasni, ez az a korszak, amit nem tudok nem megunni.
A történetben az is teljesen visszatükrözödött, hogy az írónő alaposan utánajárt a tényeknek, eseményeknek, amit egy kis fikcióval megspékelve adott vissza. Nem tudok rá kevesebb csillagot adni, mert nagyon elvarázsolt és anyukámnak is ajánlottam a könyvet, így már könyvespolci példánnyal is gazdagodott a gyűjteményünk.

>!
Elhaym
Fábián Janka: Búzavirág

Imádom, amikor megismerhetem, hogy éltek régen az emberek, hogy élnek olyan helyeken, amit nem ismerek, vagy személyesen nem is szeretnék soha megtapasztalni. Érdekel, hogy bírják a legkilátástalanabb, legreménytelenebb körülmények között is. Utána mindig elfog az az érzés, hogy az én helyzetem nem is olyan rossz. Lehetne sokkal rosszabb is, ha máshol, más időben élnék.
Bővebben:
https://elhaym.wordpress.com/2018/02/28/fabian-janka-bu…

>!
Mpattus P
Fábián Janka: Búzavirág

Az első Fábián Janka-olvasmányom abszolút meggyőzött, így egészen biztosan olvasni fogok még az írónőtől. A Búzavirág Mimijének élettörténetével a szerző számomra tökéletes párhuzamot állított fel a magyar – és világtörténelmi változásokkal, melynek különleges színezetet ad a filmtörténeti kitekintő, és keserédességet a szerelmi szál…

Bővebb értékelés itt:
http://szembetuno.blogspot.hu/2016/06/buzavirag.html

>!
Dorku
Fábián Janka: Búzavirág

Nagyon vártam már a könyvet, és 99%-ban nem is csalódtam, mert egy nagyon változatos, hangulatos, kellemes olvasmány volt. Kiváltképp az utolsó harmada tetszett a történetnek, az amerikai részek, amik még a némafilmekhez is meghozták a kedvemet. Azonban amivel nagyon nem voltam kibékülve, a történet vége. Túlságosan összecsapottnak, lezáratlannak érzem. Egyik pillanatban Mimi még a harmincas éveiben jár, aztán ripsz-ropsz 100 esztendős, az epilógusból pedig nem igazán derül ki, mi történt vele közben, pedig engem ez is éppen ugyanannyira érdekelne, mint az eddigi élete.

4 hozzászólás
>!
kiccsillag7
Fábián Janka: Búzavirág

Most, hogy becsuktam a könyvet, 2 kívánságom lenne:
1. Bárcsak megfordulna a borítón Mimi és láthatnám arcocskáját!
2. De szívesen megnézném azt a dokumentumfilmet, melyet az Epilógusban Panniék forgattak…
Mert ez az időnként fájdalmas, de boldog végkifejletet ígérő, fordulatokban gazdag regény gyorsan belopta magát a szívembe. Nagyon szerettem a nosztalgikus hangulatát, a szépséges leíró és a hiteles történelmi részeket.
Az egy csillag levonást azért adtam, mert a történet végén a boldogságos rész csak tömören és röviden pár gondolatot tesz ki, míg a rengeteg nehézség, küzdelem, és a háborús leírások több száz oldalon át húzódtak. Szívesen „lubickoltam” volna még egy kicsit tovább a boldog békeidőkben, főleg a sok fájdalmas rész után. De mindent összevetve szépséges történet volt!
Utóhatásaként említeném, hogy kedvet csinált ahhoz is, hogy megnézzek egy két régebbi klasszikus filmet, és a manapság elfeledett némafilmek közül párat :)


Népszerű idézetek

>!
DaTa P

Amikor közvetlen közelről a húga arcába nézett, a szemében mintha valami ősi tébolyt és hitetlenkedést látott volna. Mintha nem hinné el, hogy létezik ekkora fájdalom.

23. oldal

>!
DaTa P

Vége van hát – gondolta Ella, kicsit szomorúan. – Beköszöntött a huszadik század. Új kezdet, új remények. Számunkra és az egész emberiség számára. Isten hozta hát! Az igazat megvallva, nem is bánom. Az előzőnél, a tizenkilencediknél csakis jobb lehet.

47. oldal

2 hozzászólás
>!
hmargit

Ha valakit az életednél is jobban szeretsz, akkor kiszolgáltatod magadat a legnagyobb fájdalomnak.

61. oldal

>!
RebelinRedDress 

Aztán elment, és egyszer se fordul vissza, pedig Mimi sokáig integetett utána a behavazott tornácról.

190. oldal

>!
szvandaaa

Ha valakit az életednél is jobban szeretsz, akkor kiszolgáltatod magadat a legnagyobb fájdalomnak. Senkit sem szabad ennyire szeretni – ezt egy életre megtanulta. Ugyanis bárkit egy csapásra el lehet veszíteni, nem számít, mennyire szereted, mennyire fontos neked.

61. oldal

>!
hmargit

Vége van hát – gondolta Ella, kicsit szomorúan. – Beköszöntött a huszadik század. Új kezdet, új remények. Számunkra és az egész emberiség számára. Isten hozta hát! Az igazat megvallva nem is bánom. Az előzőnél a tizenkilencediknél csakis jobb lehet.

47. oldal

>!
hjanio P

– Remek! – mondta Mimi az izgatottságtól elszoruló torokkal. – Átöltözzek? – kérdezte, miután végignézett magán. Egyszerű világoskék ruhában volt (amiről tapasztalatból tudta, hogy a felvételeken fehérnek vagy halványszürkésnek fog látszani), a haja kibontva omlott a vállára, a lábán pedig fehér selyemharisnya és szürke, szalagos félcipő volt.

148. oldal

>!
RebelinRedDress 

Csak rám néz a búzavirágkék szemével, és máris tűzbe mennék érte.

83. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

K. M. Smith: A szerelem ezer arca
Dean R. Koontz: A visszatérő
Kelly Oram: Cinder és Ella
Susan Elizabeth Phillips: Mindent a szerelemért
Jess Walter: Szép romok
Jackie Collins: Az új nemzedék
Danielle Steel: Eljön az a nap
Mándy Iván: Zsámboky mozija
Raymond Chandler: Hosszú búcsú
Nathanael West: Sáskajárás