Az ​utolsó boszorkány történetei 1. (Sárosi Felícia történetei 1.) 151 csillagozás

Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 1.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1735. ​Az utolsó nagy boszorkányüldözési hullám Magyarországra is elér. Az esztergomi pékmester tizenöt éves lánya, Sárosi Felícia végignézi, ahogy szeretett nagynénjét meghurcolják, majd kivégzik. Halála előtt a szép Sárosi Kata súlyos titkot bíz a lányra… a boszorkányok örökségét.
A Sárosi család Esztergomról Budára költözik egy új élet reményében, ahol Felícia -hátrahagyva szerelmét – csodás és rémséges kalandok sorát éli át: kuruzslást tanul a Gellért-hegy titokzatos boszorkányától, férjével kis kávéházat nyit Bécsben, majd javasasszonyként Mária Terézia bizalmasa lesz.
Közben zajlik a háború az osztrák örökségért, ami Prága felszabadításával és Mária Terézia cseh királynővé koronázásával sem ér véget, és Felícia kötelességének érzi, hogy a maga eszközeivel segíteni próbáljon a szenvedőkön – még akkor is, ha emiatt gyanúba keveredik, és a királynővel lassan kialakuló barátságát is kis híján elveszíti…

Mágia, bűbáj és boszorkányság – Fábián Janka népszerű… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2016
324 oldal · ISBN: 9789634330134
>!
Libri, Budapest, 2016
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633105726

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Sárosi Felícia · Mária Terézia

Helyszínek népszerűség szerint

Esztergom


Kedvencelte 12

Most olvassa 11

Várólistára tette 84

Kívánságlistára tette 105

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
tmezo P
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 1.

Örülök neki, hogy egy kötetben olvashattam a boszorkányos novellákat. Nem mind volt olyan igazi, némelyik kicsit laposabb, de amelyekben szerepet kapott Felícia tudománya, azokat nagyon élveztem.
Bár a novellákban nem sikerült olyan részletességgel megjeleníteni a kort, amiben a történetek játszódnak, azért így is lehetett élvezni. A beszédstílus pl. kifejezetten tetszett.
Kicsit fura a záró történet, nem igazán tudom mire vélni egyik-másik jelenetet, így reménykedem, hogy a következő könyv majd segít ezek megértésében.

4 hozzászólás
>!
dwistvan P
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 1.

Nehezen választottam ki, hogy ebből a sorozatból melyik könyv micsoda, melyik ugyanaz, de végül kiderült, hogy ez a kötet maga a sorozat. Jó történet, a boszorkányüldözések korának és nőket ért méltatlanságának eleven bemutatója. Fábián Jankától megszokott érdekes, izgalmas, érzelmekkel és szerelmekkel bőven ellátott regény.

>!
andicica1993
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 1.

Ez nem tudom mi volt :/ Fábián Janka ennél sokkal, de sokkal jobb könyveket tud írni…ez minden volt csak jó nem :-(

>!
szadrienn P
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 1.

„Boszorkányok pedig vannak” – írja Fábián Janka, és egy kis gyógyfüves főzet vagy némi szerelmi bűbáj bármikor jól jöhet.
A vörös hajú Sárosi Felícia 1700-as években játszódó, történelmi adalékokkal fűszerezett története könnyen olvasható, hangvétele az ifjúsági regényekére emlékeztet.
A téma izgalmas. A korabeli boszorkányok tanulmányaiban a gyógynövényekre vonatkozó valódi ismeretek elválaszthatatlanul összefonódtak a babonával és a kuruzslással, és bizony aggódhattam eleget vakmerő hősnőnkért, hogy nehezen megszerzett tudása és gyógyító képességei miatt utol ne érje az üldöztetés, a halálos veszedelem.

>!
Mpattus P
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 1.

Mit is mondhatnék? Az 1700-as években játszódó, női szempontból írt regény nagyon hiányzott már az olvasmánylistámról. Ez az időszak egyébként is különleges nekem – elsősorban érzelmi szempontból; egy számomra nagyon kedves osztálynál taníthattam először ezt a korszakot. Nagyon örülök, hogy olvasás szempontjából pedig épp Fábián Jankával és épp Az utolsó boszorkány történeteivel kezdtem meg a sort.

Részletes értékelés és hangulatfotók:
http://szembetuno.blogspot.hu/2016/10/az-utolso-boszork…

>!
szindilu
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 1.

Számomra ez a könyv hatalmas csalódás volt. Talán az a gond, hogy Fábián Janka minden könyvét az Emma sorozathoz mérem, ami nagyon tetszett. A stílusa tetszett, mert jól visszaadta a régies beszédet, de a történet számomra unalmas volt és idegesítően sok volt benne az ismétlés. Szinte minden fejezet elején összefoglalta pár mondatban, ami az előző fejezetben történt. Elismerem a memóriám nem tökéletes, de a két oldallal azelőtt történtekre még emlékeztem magamtól is.

6 hozzászólás
>!
DarkDerina
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 1.

Ez a könyv…valami varázslatos! Bájos, finom, könnyed, szívhez szóló. Nagyon szeretem a boszorkányokat, nem a fantasztikus abrakadabra, szikrát lövellő fajtát, hanem azokat akiket Fábián Janka megelevenít a történet lapjain! Végig fentartotta az érdeklődésemet, tetszett a pör leírása, a gyógyfüvek szerepe, a szerelem finomsága és a kor hangulatának átadása! A szavak, a képek, minden! Szerettem látni Lici gondolkodásának változását, hogy a rácsodálkozó kislányból hogyan ért okos, felnőtt nővé. Első olvasásom volt az írónőtől és alig várom, hogy a folytatást is olvashassam! Köszönöm az élményt! :)

>!
allein
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 1.

Életem első Fábián Janka könyve.

Így még nem írtam értékelést, de talán lehet itt az ideje. Összeszedtem, hogy mi tetszett és mi nem :)

Ami nem tetszett :
az első talán 20-30 oldal után, elismételte az addig történteket, mintha egy 300 oldalas könyv után vettem volna kezembe a folytatást, ez szemet szúrt nekem nagyon , lényegében oldalakon keresztül ismételte az eddig történteket, amit pár perccel ezelőtt olvastam :) Fura volt.
Olyan kis egyszerű történet, semmi csavarral, semmi óriási léptekkel.

Ami tetszett :
Líci karaktere, maga a téma is borzalmasan érdekes… A borító. A történelmi (hiteles!) jelenségek a könyvben. Az, hogy könnyű olvasmány, nem üli meg az ember gyomrát… :) Nem gondolkoztam mélyenszántó dolgokról el az olvasása után… vagy közben. :)
Összegezve, kicsit emlékeztet ezekre a régi lányregényekre, a pöttyös és csíkos könyvecskékre.

3 hozzászólás
>!
loslobos
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány történetei 1.

Nagyon megkapóan ír a korról, amelyben a történet játszódik. A nyelvezete és a történetszövése is, számomra, élvezetes volt, igazi időutazás :). Először olvastam FB-t és kellemes élmény volt! Folyt. köv., mármint nem ez lesz az egyetlen könyve, amit kézbe veszek!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

Mária Terézia rajongott a kávéért, de felséges apjaura megtiltotta neki a fogyasztását – káros, erkölcstelen italnak tartotta –, és ezt a tilalmat még most is fenntartotta, midőn a kislányból már fiatalasszony lett.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé · Mária Terézia
>!
robinson P

Egykoron hallottam, hogy az orvosi univerzitásokon a tudós hallgatók esküt tesznek, hogy megtartják a páciens minden titkát… Nos, én eskü nélkül is tudtam, mi a kötelességem.

259. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sárosi Felícia
>!
robinson P

– Hát így fest egy boszorkány – mondta végül vidám, csengő hangon. – Megvallom, nem ilyennek képzeltem!

178. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány · Mária Terézia
>!
robinson P

Ki ne ismerné Esztergomban Karvaly Gábort vagy, ahogy mindenki nevezte, a „Szép Gábrist”?

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Esztergom · Sárosi Felícia
>!
robinson P

Habár… ha a felséges asszony helyébe képzelem magam, a fényűző bécsi palotáihoz képest a pozsonyi vár bizonyosan csak valami ósdi, kényelmetlen, huzatos laknak tűnhetett.

176. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bécs · Pozsony · Sárosi Felícia
>!
Mpattus P

Túl szép volt, túl büszke, és imígyen túl sok irigyet szerzett. Te nem vagy szép, Lici lányom, de azért ne bánkódj. Ennek csak hasznát látod majd.

>!
Mpattus P

Kicsit elfintorítottam az orromat, mivel nem szeretem, ha Licinek szólítanak. A nevem Felícia, amelyet gyönyörűnek vélek (azt is tudom, hogy a jelentése: boldogság), ám mégsem használja a családból senki. Nyilván azt gondolják, túl hosszú és fennkölt egy ilyen egyszerű, mihaszna csitrinek.

>!
Belle_Maundrell

Úgy éreztem, mintha a szoknyán és az alsószoknyán keresztül is szinte égetné a combomat az a kicsi, vékony tárgy, amelyet a kötényem zsebében rejtegettem.

(első mondat)

>!
Belle_Maundrell

Az emberek gonoszsága végtelen, és néha még egy uralkodó hatalma sem elég, hogy féken tartsa azt.

182. oldal, A királynő

>!
Belle_Maundrell

– (…) A szerelem szép, de elmúlik, és sokszor nem marad utána semmi. Semmi!

247. oldal, A búcsú

Kapcsolódó szócikkek: szerelem

A sorozat következő kötete

Sárosi Felícia történetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margit Sandemo: Átkos örökség
Nora Roberts: Sötét boszorkány
Philippa Gregory: A folyók asszonya
Tracy Chevalier: A kék szűz
Benina: Milan könyve
Krencz Nóra: A követ
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Cassandra Clare: A hercegnő
Karen Chance: Holdvadász
Kim Harrison: A Fistful of Charms – Egy maréknyi bűbájért