Az ​utolsó boszorkány lánya (Sárosi Felícia történetei 3.) 104 csillagozás

Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

1760-ban ​Zsófia, az utolsó bécsi boszorkány lánya szomorúan fogadja a Habsburg-trónörökös, József főherceg közelgő házasságának hírét. A lány évek óta titokban rajong Mária Terézia elsőszülött fiáért, és az esküvő napján úgy érzi, valamivel fel kell hívnia magára a főrangú ifjú figyelmét. Ám ehelyett egy másik fiatalember szeme akad meg rajta; a daliás Kolosy Károly, a királynő magyar királyi testőrségének tagja még párbajozik is érte…

Zsófia története egy szerelmi dráma súlyos következményei miatt Párizsban folytatódik, ahol az ő és a családja sorsa akarata ellenére is összekapcsolódik a Habsburgokéval – József császár után Marie Antoinette-ével is. A francia forradalom kitörése előtti években a királyi udvar látszólag fényűző élete mögött rejtett tragédiák sora húzódik meg, amelyekről csak az uralkodók bizalmasai tudhatnak. Közöttük van Zsófia is, aki hiába is próbálna kívülálló maradni, az egyre baljósabb események őt is magukkal sodorják, és hamarosan már a saját és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Libri, Budapest, 2016
468 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633106693
>!
Libri, Budapest, 2016
468 oldal · ISBN: 9789634331261

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Sárosi Felícia · Mária Terézia · Schönemann Zsófia


Kedvencelte 16

Most olvassa 14

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 92


Kiemelt értékelések

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

"Ez amolyan igazi könnyű nyári fuvallat volt. Szerelemmel, a nők mindennapi apró cseprő gondjaival és gondolataival, egy csepp boszorkánysággal. Pontosan az a regény, amit szívesen viszel el a nyaralásra, vagy vonulsz el vele a szobád rejtett kis zugába, hogy mint egy rózsaszín szappanbuborék, körbeöleljen, és elfelejthesd a saját gondjaidat.

Örülök, hogy megismerkedhettem Fábián Janka történeteinek stílusával, nem csalódtam, sőt felettébb elégedett vagyok, biztosan olvasok még tőle."
Az értékelésemről tovább olvashatsz itt:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/02/fabian-janka-az-uto…

>!
tmezo P
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Teljesen elmerültem a történetben. Nagyon érzékletes, szinte mintha fimet néznék. Én is ott voltam a szereplőkkel mindenhol.
Megint csak egy hosszú időszakot ölel fel a regény, rengeteg történelmi utalással, eseménnyel, amelyekről jó volt olvasni. Ezekbe az eseményekbe kacsolódott be a Schönemann család, akinek minden tagja a szívemhez nőtt.
Mind a bécsi és mind a versaillesi/párizsi események nagyon tetszettek, élveztem a betekintést a császári és királyi családba Schönemann Felícián és lányán, Zsófián keresztül.
Tetszettek a csavarok, amik a lány életében bekövetkeztek. Kíváncsian olvastam a sorokat, mikor merre viszi a sors, kihez húz a szíve, és végül kit választ. Szinte vártam, hogy végre arra az útra lépjen, mint az édesanyja.
Élveztem az 1700 évek második felének a hangulatát, a modorosságát, a franciák különcségeit.
Számomra ez egy nagyon kedves történet volt, jól esett olvasni.

2 hozzászólás
>!
Timcsibaba77
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Elfogult vagyok, meglehet, mert ez eddig csak hogynem az összes művét olvastam Fábián Jankának, és megvallom, ez a története nyűgözött le a leginkább. Hála az írónő tehetségének, és fantáziadús árnyalt írásmódjának a könyv olvasóját, így engem is, visszarepített sikeresen a rég feledésbe merült, talán inkább csak anno a történelem könyvekből úgy ahogy megmaradt időkbe, így Mária Terézia, illetve Marie Antoanett, és XIV. XV. XVI. Lajos királyok lenyűgöző korába, melyet sikeresen vetített az olvasó elé, elevenítette meg a könyv lapjain az írónő. Még most is olvashattam számomra ismeretlen történelmi újdonságokat, a XVIII.század emberei, magyarjai, illetve a francia udvar miképp élt, most is lenyűgöződtem. Mesterien belevegyített egy kis spoiler boszorkányságot is a könyv írója, ami igencsak felcsigázta az olvasói fantáziámat, és magával ragadott. Jó volt ismét kézbe venni egy ilyen értékes érdekes történelmi memoárt őrző írást, talán ha több ilyen szívhez szóló mesés regény születhetne meg a nap alatt, jobban megtanulnánk megbecsülni korunkat, és tisztelni a rég letűnt korok hagyományait, és történelmét.
Fordulatos, ingerekben gazdag, könnyed bájos regény volt, jól esett olvasni. Köszönettel tartozok Fábián Jankának ezért a remekművéért.

>!
robinson P
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Jó volt olvasni ezt a regényt is, pontosan azt kaptam, amit vártam: minőségi lektűrt, történelmi regényt. Kis léleksimi.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/01/az-utolso-boszorka…

>!
cintiatekla P
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Tulajdonképpen ha egy kicsit messzebbről nézem a regényt, akkor egy igen komplex szerelmi dráma, és gyakorlatilag minden bonyodalom forrása is ez, majdnem az összes szereplő életében központi helyet foglalnak el az érzelmek, és az azok miatt meghozott döntések. Ha egy kicsit közelebbről nézzük a könyvet, akkor élettörténetek: ott van Zsófi, akiről mindent megtudunk, és ott vannak a Habsburgok, akikről sokat megtudunk, no és természetesen Felícia, aki szintén központi szereplője a regénynek.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2017/05/fabian-janka-az…

>!
dwistvan P
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Örültem a folytatódó sorozatnak, ez is jól sikerült családregény volt. A hétköznapokba nagyon ügyesen símul a történelem, régi korok híres emberei úgy jönnek mennek közöttünk, mintha éppen ott élnénk velük. Fábián Jankának már csak egy regényét nem olvastam, így a többi alapján elmondhatom, hogy érdekesen szőtt női sorsok bemutatója, céltudatos és nagy akaraterővel bíró nőkről mesél. A könyvek előnye, hogy nagyban összekapcsolódnak, generációk sorsát és viszontagságait, a történelem alakulásától el nem választható boldogulásukat követhetjük élvezetes stílusban megírva. Még megszerzem a Karácsony a ligetben-t, utána pedig reménykedem, hogy lesznek még újabb könyvek, amelyeket elolvashatok Fábián Jankától.

>!
Lulma
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

El tudtam merülni a 18. századi világban és nehéz szívvel engedtem el a megkedvelt karaktereket a történet végén. Biztos vagyok benne, hogy még újra bele szeretnék csöppenni Zsófia életébe. Kikapcsoló, élvezetes olvasmány volt. Pontosan végigköveti a történelmi eseményeket, ám mindezt egy kellemes, romantikus körítéssel teszi. Nekem 5/5 volt, nagyon olvastatta magát a regény. Bővebben: http://lulmakonyv.blog.hu/2016/11/22/fabian_janka_az_ut…

1 hozzászólás
>!
nagy_anikó
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Fábián Janka könyvei számomra csak élvezetes, jó kikapcsolódást tudnak nyújtani. Még egy könyvében sem csalatkoztam. Bizony Felíciát a korábbi évszázadokban megégették volna mint boszorkányt, pedig csak a jótékony természet kincseit ismerte és használta. A könyv lapjain azonban főleg a Habsburg uralkodó ház tagjaival, életükkel, titkaikkal ismerkedünk. Habár a titkok szépen beszőtték Felícia és Zsófia életét is. Izgalmas, fordulatos cselekmény, mely 1760-tól 1793 októberéig kalauzolja az olvasót a királyi család, a Schönemann család és leszármazottjainak szövevényes életén keresztül. Nem szabad elfeledkezni a magyar királyi testőrökről sem. spoiler Nemrég olvastam Dumas egyik regényét, mely a francia forradalom eseményeit írja le. És mikor Zsófia életének ennek a szakaszához érkeztem, jó volt arra gondolni, hogy én erről már olvastam más szemszögből, de szintén ilyen hitelesem. Ez is bizonyítja, hogy az írónő könyve mögött hatalmas kutatás és történelem ismeret áll. A szerethető szereplőkön kívül ezt szeretem legjobban Fábián Janka regényeiben.

>!
mokus33
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Méltó befejezése ez az előző történeteknek, bár továbbra is bánt, hogy a második rész utolsó novellája később játszódik, mint a harmadik – vagyis a most olvasott – kötet, így nagy meglepetések nem értek. Valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy izgalmasnak nem mondhatom ezt a regényt, mégis jobban emészthető volt számomra, mint az előző, történetekből álló részek voltak. Régen olvastam már a francia forradalom idején játszódó könyvet, ezért még nagyobb érdeklődéssel követtem a történelmi eseményeket, és persze sok mindennek utánaolvastam, mert muszáj volt felfrissítenem az iskolában megtanultakat, sajnos sok mindenre nem emlékeztem. Örültem, hogy egy másik megközelítésből is olvashattam a történelem eme szeletéről.
A család életének bemutatása érdekes módon már nem kötött le annyira, sajnáltam, hogy ilyen szempontból darabos a történet, míg a kissé érdektelen családi eseményekről bőven beszélt az írónő, addig a nagyobb, drámaibb cselekmények, események alig lettek kifejtve, a végét kifejezetten összecsapottnak éreztem.
Összetett trilógia lezárása volt ez, sok-sok történelmi ismerettel, a boszorkányüldözéstől eljutottunk a francia forradalomig, közben megismerkedhettünk a Habsburg családdal is, főleg Mária Teréziával, bár az uralkodásáról, intézkedéseiről keveset olvashattam, de emberközeli bemutatása kárpótolt.

>!
szklaudi
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

A sorozat 3. része. -jól kezdődik, nem? :D Első kettőt nem olvastam, de egyszer biztosan el fogom. A magyartanárnőmtől kaptam kölcsön. Mikor megkerestem Molyon, jöttem csak rá, hogy ez bizony sorozat. A tanárnő pedig azt mondta, mikor meglátta a könyvesboltban, nem tudta, hogy sorozat, csak nagyon megtetszett neki. És be fogja szerezni a többi részt is. :d

Bevallom, egy picit féltem belekezdeni. Pontosan nem is tudom, miért. Aztán persze, megint a fejem a falba vertem, merthogy szuper volt. Imádtam Kolosyt <3 Szerettem azokat a jelenetek, mikor Mária Terézia is jelen volt, jó volt pár érdekességet olvasni róla, arról a korról.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– A bánat sokszor súlyosabbá teszi a könnyű betegségeket is – mormolta Felícia szomorkásan.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bánat · betegség · Sárosi Felícia
>!
tmezo P

    Vannak olyan dolgok az ember életében, amelyeket jobb nem bolygatni, jobb nem feltépni a régi sebeket.

343. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Schönemann Zsófia
>!
robinson P

Mária Terézia ezt hallva elégedetten elmosolyodott.
– Ez igen! Maga aztán ért ahhoz, hogyan hízelegjen úgy, hogy az mégse tűnjön hízelgésnek. Dicséretes tulajdonság!

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mária Terézia
>!
szklaudi

Csak az ostobák vágyakoznak az elérhetetlen után (…)

125. oldal

>!
robinson P

– Habár József nem az a szerelmes típus. Tudja isten… néha olyan furcsán beszél a nőkről.Hogy untatják őt, és időpocsékolásnak érzi, ha velük van.

27. oldal

>!
szklaudi

(…) inkább legyek besavanyodott vénlány, mint hogy olyannak adjam a kezem, akit se testem, se lelkem nem kíván!

213. oldal

>!
tmezo P

– Van egy régi mondás: kutyaharapást szőrivel… Ezt ugyan másra használják, de úgy vélem, erre az esetre is nagyon jól illik.

237-238. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sárosi Felícia
>!
robinson P

Zsófia egyik ámulatból a másikba esett. Jól hallotta? A hatalmas és gazdag Habsburg Birodalom uralkodónője az ő édesanyjától, egy egyszerű bécsi asszonyságtól kért jó tanácsot?

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mária Terézia · Schönemann Zsófia
>!
robinson P

Felícia néhányszor találkozott már ilyen szerencsétlen bánatkórosokkal, de sajnos tudta, hogy erre semmiféle hatékony gyógymód nem létezik.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sárosi Felícia

Hasonló könyvek címkék alapján

Lucinda Riley: Fény az ablak mögött
Marina Fiorato: Kit
Diana Gabaldon: Szitakötő borostyánban
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző
Alison Weir: Lady Jane
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Victor Hugo: A nevető ember
Sally Christie: A király kurtizánjai
Juliette Benzoni: A királyért