Az ​utolsó boszorkány lánya (Sárosi Felícia történetei 3.) 221 csillagozás

Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

1760-ban ​Zsófia, az utolsó bécsi boszorkány lánya szomorúan fogadja a Habsburg-trónörökös, József főherceg közelgő házasságának hírét. A lány évek óta titokban rajong Mária Terézia elsőszülött fiáért, és az esküvő napján úgy érzi, valamivel fel kell hívnia magára a főrangú ifjú figyelmét. Ám ehelyett egy másik fiatalember szeme akad meg rajta; a daliás Kolosy Károly, a királynő magyar királyi testőrségének tagja még párbajozik is érte…

Zsófia története egy szerelmi dráma súlyos következményei miatt Párizsban folytatódik, ahol az ő és a családja sorsa akarata ellenére is összekapcsolódik a Habsburgokéval – József császár után Marie Antoinette-ével is. A francia forradalom kitörése előtti években a királyi udvar látszólag fényűző élete mögött rejtett tragédiák sora húzódik meg, amelyekről csak az uralkodók bizalmasai tudhatnak. Közöttük van Zsófia is, aki hiába is próbálna kívülálló maradni, az egyre baljósabb események őt is magukkal sodorják, és hamarosan már a saját és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

468 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633106693

Sárosi Felícia · Mária Terézia · Schönemann Zsófia · Schönemann Henrik

ZsúésKrisz_Olvas>!
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

„Ez amolyan igazi könnyű nyári fuvallat volt. Szerelemmel, a nők mindennapi apró cseprő gondjaival és gondolataival, egy csepp boszorkánysággal. Pontosan az a regény, amit szívesen viszel el a nyaralásra, vagy vonulsz el vele a szobád rejtett kis zugába, hogy mint egy rózsaszín szappanbuborék, körbeöleljen, és elfelejthesd a saját gondjaidat.

Örülök, hogy megismerkedhettem Fábián Janka történeteinek stílusával, nem csalódtam, sőt felettébb elégedett vagyok, biztosan olvasok még tőle.”
Az értékelésemről tovább olvashatsz itt:

Wandamaci__könyvkuckója P>!
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Azt hiszem a tökéletes Fábián Janka regénnyel kezdtem. Elég szívós olvasási válságban voltam, de végre kihúzott belőle. Egyszer csak berántott a történet és utána nem eresztett.

Mária Terézia idején megismerjük az uralkodónő javasasszonyát majd egyre jobban belebonyolódunk Felícia családjának életébe, ugyanis Zsófia lánya menthetetlenül szerelmes lett József főhercegbe. A generációkon átívelő történetből nemcsak egy egyszerű család, hanem az uralkodócsalád életébe is egyre inkább belelátunk. Női sorsok, titkok, az uralkodók cseppet sem irigylésre méltó élete… Fantasztikus történet.

Igaz, sokszor fogtam a fejem az emberi butaság miatt, de ettől volt ennyire valós.

Történelmi romantikus rajongóknak kötelező, illetve, ha valaki még szintén nem ismerkedett volna meg az írónő műveivel, maximálisan tudom ajánlani első könyvnek. Rendkívül érdekes volt két család életét végigkövetni generációkon keresztül, látni, hogyan fonódnak össze sorsok és milyen titkok rejtőznek a lelkek mélyén. Valamint érdekes volt az uralkodócsalád életébe is bepillantani. Ami kívülről csillogónak és ámulatba ejtőnek látszik, belülről lehet, hogy börtön és az elvárások miatt egy megkeseredett élet.
Biztos, hogy sorra fogom olvasni Fábián Janka könyveit, alig várom, hogy ismét tőle olvashassak.

Bővebben:

Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Teljesen elmerültem a történetben. Nagyon érzékletes, szinte mintha fimet néznék. Én is ott voltam a szereplőkkel mindenhol.
Megint csak egy hosszú időszakot ölel fel a regény, rengeteg történelmi utalással, eseménnyel, amelyekről jó volt olvasni. Ezekbe az eseményekbe kacsolódott be a Schönemann család, akinek minden tagja a szívemhez nőtt.
Mind a bécsi és mind a versaillesi/párizsi események nagyon tetszettek, élveztem a betekintést a császári és királyi családba Schönemann Felícián és lányán, Zsófián keresztül.
Tetszettek a csavarok, amik a lány életében bekövetkeztek. Kíváncsian olvastam a sorokat, mikor merre viszi a sors, kihez húz a szíve, és végül kit választ. Szinte vártam, hogy végre arra az útra lépjen, mint az édesanyja.
Élveztem az 1700 évek második felének a hangulatát, a modorosságát, a franciák különcségeit.
Számomra ez egy nagyon kedves történet volt, jól esett olvasni.

Timcsibaba77>!
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Elfogult vagyok, meglehet, mert ez eddig csak hogynem az összes művét olvastam Fábián Jankának, és megvallom, ez a története nyűgözött le a leginkább. Hála az írónő tehetségének, és fantáziadús árnyalt írásmódjának a könyv olvasóját, így engem is, visszarepített sikeresen a rég feledésbe merült, talán inkább csak anno a történelem könyvekből úgy ahogy megmaradt időkbe, így Mária Terézia, illetve Marie Antoanett, és XIV. XV. XVI. Lajos királyok lenyűgöző korába, melyet sikeresen vetített az olvasó elé, elevenítette meg a könyv lapjain az írónő. Még most is olvashattam számomra ismeretlen történelmi újdonságokat, a XVIII.század emberei, magyarjai, illetve a francia udvar miképp élt, most is lenyűgöződtem. Mesterien belevegyített egy kis spoiler boszorkányságot is a könyv írója, ami igencsak felcsigázta az olvasói fantáziámat, és magával ragadott. Jó volt ismét kézbe venni egy ilyen értékes érdekes történelmi memoárt őrző írást, talán ha több ilyen szívhez szóló mesés regény születhetne meg a nap alatt, jobban megtanulnánk megbecsülni korunkat, és tisztelni a rég letűnt korok hagyományait, és történelmét.
Fordulatos, ingerekben gazdag, könnyed bájos regény volt, jól esett olvasni. Köszönettel tartozok Fábián Jankának ezért a remekművéért.

Dorina_S>!
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Azt hiszem kijelenthetem, hogy Fábián Janka rajongó lettem. És ezt ez a kötet érte el nálam, így garantáltan beszerzem és elolvasom az írónő összes könyvét, mert az biztos hogy az Utolsó boszorkány lányában olyat kaptam amivel a kedvenceim közé emelkedett.
Be kell vallanom sok mindenre számítottam, de ennyire fordulatos, kidolgozott, aprólékosan felépített, egy pillanatra sem lankadó történetre nem. Végig fenntartotta a figyelmet, egy pillanatra sem hagyott unatkozni. Az a sok fordulat, nehézség, probléma mind-mind csak fokozta, hogy szinte belezuhantam a regénybe. Nem tudtam mire számíthatok, mit kapok a következő oldalon.
A kutatómunka itt is roppantmód meglátszik, a cselekmény kerete, háttere. A XVIII. századi Bécs, Mária Terézia, II. József és végül a francia udvar. Nagyon örültem, hogy Mária Terézia ismét ennyi teret kapott, fiával együtt. Bevallom nagyon kíváncsi voltam, hogyan jeleníti meg az írónő II. Józsefet, az életét. Érdekes volt látni, mennyivel másabb volt mint testvérei és szülei, és miért is vált azzá aki. De számomra a hab a tortán Mária Antónia volt. Az egyik kedvenc történelmi személyiségem, és nemcsak a divathóbortja miatt, hanem az élettörténete miatt is. Vajon tényleg olyan lehetett mint ahogyan az utókor emlékezik róla, vajon tényleg csak a feltornyozott frizurák, a divatőrülete, és a kalácsos idézete miatt emlékezünk rá. Jóval több volt benne is, csak hát nem biztos hogy a kortársak ezt tudatni akarták a jövő nemzedékével. A francia udvar, XVI. Lajos, és a forradalom napjai is megjelennek a regényben. Versailles gyönyörű termei szinte megelevenedik az olvasó előtt, ahogy a Trianon kastély is.
A történetet két részre bontja az írónő: Bécs és Párizs városára. Előrevetítve a történéseket, a szereplőket. Bécsben Mária Terézia és II. József, míg Párizsban Marie Antoinette lesz a fő karakter. És az kijelenthető, hogy Sárosi Felícia családja visszavonhatatlanul összefonódott a Habsburg dinasztiával.

Az utolsó boszorkány lánya regény főszereplője Schönemann Zsófia, aki Felícia lánya. A történet elején még tinédzserként láthatjuk, és nem éppen megnyerő jellemvonásokkal. Sophie gyönyörű nővé cseperedik, és ezt ki is használja és nem egyszer meg is issza ennek a levét. Ebben a regényben végigkísérhetjük az életét, és ezzel együtt bepillantást nyerhetünk Mária Terézia, Felícia, II. József életébe is. Utóbbiba Zsófia szinte rajongásig szerelemes, holott egyszer látta a trónörököst mégis meghatározza későbbi éveit ez a véletlen. Józsefre nem gyakorolt különösebb hatást, viszont a lányt szinte mániákussá tette. Szinte nem vesz tudomást más udvarlókról, csak nagy nehezen fordítja a tekintetét az elérendő férfiak felé. József dinasztikus esküvője azonban lerángatja a földre és ráeszmél hogy talán nem ártana magához illőpárt választania, azonban ideáljáról soha nem feledkezik meg. Zsófia nekem nem volt szimpatikus a regény elején, sőt ki nem állhattam. A dölyfössége, a nagyképűsége és a modora egyszerűen idegesített. Értem én, hogy szerelmes, de néha túlontúl is sokat képzelt magáról. A rendes, jóravaló fiút nem kecsegteti reménnyel, csak a mániája lebeg a szeme előtt. Ugyanakkor lassan megindulnak a szerelem magjai a lelkében.Ráeszmél ki is az, akit valóban tudna szeretni. A regény harmadától kezd megváltozni, és én kezdtem egyre jobban megkedvelni. Zsófia hatalmas jellemfejlődést ért el, és a történet végére nagyon a szívembe zártam. Számos nehézséggel, kalanddal, megpróbáltatással kell szembenéznie, de nem futamodik meg semmi elől, hanem megpróbálja megoldani a problémákat és folytatni, élni az életét. Csalódások, fájdalmak, szerelmek, remények kísérik útját, és egy igazán szerethető karakterré válik, akiért a regény végén remegve izgultam.

Zsófia mellett Felícia most kevésbé jutott „szóhoz”, de azért ő sem volt elhanyagolható. Ismét megmutatta miért is ő az utolsó bécsi boszorkány, és miért is bíznak meg benne a császári fenségek. Javasasszony mivoltját, a kor gyógymódjait, vagy boszorkányos megoldásait is elénk tárja. Lici mellett ismét csak Mária Terézia is helyet foglalt, aki ebben a kötetben sem hazudtolta meg magát, igaz jóval idősebb már de még mindig szilárdan és keményen irányítja a birodalom ügyeit és kézben tarja népes családját. Számos rossz döntése ellenére zártam a szívembe, mert egyszerűen mint uralkodó csodálatra méltó. Mint anya, feleség és nő sincs könnyű helyzetben. A dinasztikus érdekeket tartja szem előtt, és ezért sajnos számos rossz döntést is hoz, amelyekkel a későbbiekben együtt kell élnie. Az írónő megint megmutatta mi van a császárnői álarc mögött, milyen lehetett is valójában a Habsburg Birodalom egyetlen császárnője.
A regény második felében egy másik Habsburg hölgy is fajsúlyos szerephez jut, mégpedig Mária Antónia, a későbbi Marie Antoinette. Nagyon vártam, hogy róla is olvassak. A történelem nem bánt valami kegyesen vele, és nem éppen a jó korba született. Igazi divatdiktátor vált volna belőle a mi századunkban. A társadalmi változások hajnalán, és kezdetén rosszkor volt rossz helyen. Az írónő remekül mutatta be mennyit fejlődött az ő karaktere is. A nyafka, könnyelmű kislányból igazi királyné lett. Az ő szemszögén láthattam meg, hogy mennyi fájdalmat, szorongást okozott egy nőnek a gyermekáldás, hogy egészséges legyen és lehetőleg fiú. Hogy mit várnak el egy királynétól, és hiába királyné el kell tűrnie a megaláztatást, a gúnyolódást, a rosszindulatot. Hiába van meg mindene mégis rab, és börtönben él, csak aranyozott rácsokkal. Milyen egy idegen ország leányaként bekerülni egy ősi királyi családba, ahol nem éppen kedvesen fogadnak be vagy kinéznek a származás miatt. Antónia a nagypolitika játékszere volt, mégis megpróbálta kihozni sorsából a legtöbbet amit tudott.Nem adta fel, nem hajolt meg és rendületlenül hitt abban, hogy királyi vére miatt őt nem érheti baj. Fokozatosan kedveltem meg őt is, ahogy az írónő egyre többet és többet mutatott belőle és ismerhettem meg igazi valóját. Hogy nem a pompa és fényűzés között érezte magát a legjobban, hanem az egyszerű és csöndes kastély falai között.

Ebben a regényben több férfi főhős is megjelenik, és egyszerűen nehéz közülük választani. Zsófia bálványa, vagy ideálja II. József. Nagyon, de nagyon kíváncsi voltam hogyan ábrázolja őt az írónő, és nem csalódtam. Nekem olvasás közben Vecsei H. Miklós jelent meg Józsefként, nem tudom miért. Valahogy ilyet vártam, és nagyon drukkoltam, hogy a lány végre valahogy találkozzon a kiszemeltjével…ámbár Józseftől ezen a téren egy kicsit többet vártam. Több romantikát, több szerelmet. De a végére megértettem miért alakította ezt így az írónő, és miért kellett, hogy így alakítsa. Fájdalmas a valóság, amikor rájössz, hogy az ideálodnak köze sincs ahhoz amit te gondolsz vagy elképzelsz róla. Kijózanító és mellbevágó tud lenni. Ugyanakkor Sophie az egész regény alatt kötődött a trónörököshöz, mivel vannak szálak, érzések amiket soha nem lehet elvágni vagy kigyomlálni. Nagyon szép lezárást kapott kettejük kapcsolata is, akkor kicsit összeszorult a szívem.

Zsófia másik nagy szerelme Kolosy Károly, akibe én is menthetetlenül beleszerettem. A kezdetben visszahúzódó, pirulós fiatalember hova el nem jut a történet végére. Zsófiával együtt hatalmas jellemfejlődésen megy keresztül. Károly a tökéletes példája annak milyen is az igazi szerelem, ha éveket kell várni a másikra, vagy határok választanak el. Hűséges, talpraesett, találékony férfi aki ráadásul szépirodalmi babérokra is tör. Kiváló katona, és rettentően jóképű. Csak mivel férfi, fafejű is. Károly hibája, hogy előbb cselekszik, mint kérdez vagy gondolkodik. Ebből nem egy konfliktusa és problémája kerekedik. Igazi magyar virtus lobog benne, és ahogy udvarolni tud azzal minden nő alélva hullana a karjai közé. Hatalmas szíve és lelke van, amely gyönyörű. A gondolatai tiszták, nem kétszínű. Egyenes és tisztességes, és a szerelemért az életveszélyt, a párbajt is vállalja. A becsület mindennél előrébb való számára. A szerelme az évek múlásával sem fakul, csak még inkább lobog. Az írónő által megalkotott tökéletes férfi főhős, aki szinte megjelent előttem a huszár egyenruhájában.

És én még idesorolnám Karvaly Gábort is. Egyszerűen nem tudok tőle elszakadni, mert még mindig ő másik Fábián Janka főhős aki az igazi szerelmes férfi alakjaként mutatkozik meg. Most sem csalatkoztam benne, férfiúi és apai szeretetét egyaránt megmutatja. És mivel a második részből tudom mi lesz az ő és Felícia sorsa, így megnyugodott a lelkem őket tekintve.

A regény utolsó harmadában már Zsófia gyermekeinek az életét is jobban központi szerephez jut. Igaz velük már a második részben találkoztam és sok mindent, a végkimenetelt már ismertem ennek ellenére nagyon érdekelt hogyan jutnak el a szereplők a végkifejletig. Számos tragédia árnyékolja be a család életét, és sajnos a forradalom sem kíméli meg őket. Tragédiák sorával zárul a befejező rész, ugyanakkor mindenki sorsa rendeződött az előzményben.

Egyszerűen nehéz szavakban öntenem, hogy mennyire imádtam ezt a regényt. Igazi történelmi és romantikus egyszerre. Átüt a lapokon a XVII. század, a kutatómunka. A cselekményben annyi tetőpont van, hogy már számolni sem bírtam, és oly részletgazdag minden esemény hogy teljesen magával ragadja az olvasót. A szereplők nem feketék vagy fehérek, hanem összetettek. Van bennük jó és rossz egyaránt. Az írónő azt is megmutatta melyiket mi okozta illetve hogyan fejlődik az adott szereplő. Leginkább azt emelném még ki, hogy a valós, történelmi személyek: az uralkodók emberi oldala is nem egyszer kerül bemutatásra és ezért vált ennyire életszerűvé és lélegzővé ez a könyv. Miután becsuktam szinte hiányérzetem volt, hogy el kell engednem Felícia családját, mert szinte már én is családtagnak éreztem magam. Velük együtt örültem, sírtam, nevettem vagy szakadt meg a szívem a fájdalomtól. És persze ebben a részben is szerepet kaptak a házi kedvencek, amelyet ismét csak plusz pont Fábián Jankának.

Az biztos, hogy Fábián Janka feliratkozott a kedvenc írónőim közé, és a boszorkányos történetei meggyőztek abban, hogy ezek után bátran nyúljak a neve alatt megjelent kötethez. Csodálatos utazás volt, imádtam minden egyes percét. És így már maximálisan értem miért lett Aranykönyvdíj első helyezettje az írónő, maximálisan megérdemli.

Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Jó volt olvasni ezt a regényt is, pontosan azt kaptam, amit vártam: minőségi lektűrt, történelmi regényt. Kis léleksimi.

maya75>!
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Bevallom, ezt a könyvet csak a kihívás miatt olvastam végig, és bár nagyon sok érdekes történelmi tényt tudhattam meg belőle, alapvetően inkább csak idegesített… Pedig egyébként nagyon is érdekel Mária Terézia kora, és az tényleg nagyszerű, hogy olyan érdekességeket tudhatunk meg az akkori életről és eseményekről, amilyenek a történelem könyvekből kimaradtak. De valahogy mégsem volt az igazi.
Furcsa, mert én régebben szerettem Fábián Janka könyveit, nem éreztem ezt az erőltetettséget a korábbi műveiben, mint itt. Nem tudom, hogy változott-e a stílusa, vagy csak én lettem kritikusabb, de most a könyv nagy része olyan volt, mintha egy elsőkönyves szerző próbálkozásait kellene olvasóként végigszenvedni…
off

cintiatekla P>!
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Tulajdonképpen ha egy kicsit messzebbről nézem a regényt, akkor egy igen komplex szerelmi dráma, és gyakorlatilag minden bonyodalom forrása is ez, majdnem az összes szereplő életében központi helyet foglalnak el az érzelmek, és az azok miatt meghozott döntések. Ha egy kicsit közelebbről nézzük a könyvet, akkor élettörténetek: ott van Zsófi, akiről mindent megtudunk, és ott vannak a Habsburgok, akikről sokat megtudunk, no és természetesen Felícia, aki szintén központi szereplője a regénynek.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2017/05/fabian-janka-az…

szelesteirita P>!
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Számomra ez a könyv tökéletes volt! :) A trilógiából nekem ez a kedvenc részem, annyira sok szereplő és olyan sok történelmi érdekesség van benne, hogy teljesen odáig voltam érte.

Igaziból olyan az egész könyv, mintha egy történelmi tablót nézegetnél, amiben Mária Terézia udvaráról, a császárnőről, a gyerekeiről, az életükről, és végül Mária Antónia párizsi életéről lenne szó. Emellé pedig Felícia, az ő lánya (Zsófia) és legvégül az ő lánya (Marie) élete és szerelme keveredik. Nekem ez volt a nagybetűs komfort olvasmány! <3 Semmi eget verő csavar, de generációkon átívelő minták öröklődése, boszorkányosság, szerelem, a császári/királyi udvarokkal egybefont életek – ezekről szólt a könyv. Újra rádöbbentem, mennyire szeretem a történelmet, és valójában mennyire nagyon érdekel is. Ha Fábián Janka többi könyve is hasonló, akkor egészen biztosan új kedvenc írónőm lett! <3

dwistvan P>!
Fábián Janka: Az utolsó boszorkány lánya

Örültem a folytatódó sorozatnak, ez is jól sikerült családregény volt. A hétköznapokba nagyon ügyesen símul a történelem, régi korok híres emberei úgy jönnek mennek közöttünk, mintha éppen ott élnénk velük. Fábián Jankának már csak egy regényét nem olvastam, így a többi alapján elmondhatom, hogy érdekesen szőtt női sorsok bemutatója, céltudatos és nagy akaraterővel bíró nőkről mesél. A könyvek előnye, hogy nagyban összekapcsolódnak, generációk sorsát és viszontagságait, a történelem alakulásától el nem választható boldogulásukat követhetjük élvezetes stílusban megírva. Még megszerzem a Karácsony a ligetben-t, utána pedig reménykedem, hogy lesznek még újabb könyvek, amelyeket elolvashatok Fábián Jankától.

robinson P>!

– A bánat sokszor súlyosabbá teszi a könnyű betegségeket is – mormolta Felícia szomorkásan.

Kapcsolódó szócikkek: bánat · betegség · Sárosi Felícia
tmezo P>!

Vannak olyan dolgok az ember életében, amelyeket jobb nem bolygatni, jobb nem feltépni a régi sebeket.

Kapcsolódó szócikkek: Schönemann Zsófia
robinson P>!

Mária Terézia ezt hallva elégedetten elmosolyodott.
– Ez igen! Maga aztán ért ahhoz, hogyan hízelegjen úgy, hogy az mégse tűnjön hízelgésnek. Dicséretes tulajdonság!

Kapcsolódó szócikkek: Mária Terézia
szklaudi>!

Csak az ostobák vágyakoznak az elérhetetlen után […]

szklaudi>!

[…] inkább legyek besavanyodott vénlány, mint hogy olyannak adjam a kezem, akit se testem, se lelkem nem kíván!

robinson P>!

– Habár József nem az a szerelmes típus. Tudja isten… néha olyan furcsán beszél a nőkről.Hogy untatják őt, és időpocsékolásnak érzi, ha velük van.

Tatjana_Larin>!

– Látod, milyen buta vagyok? Megsiratom azt, ami soha nem is volt az enyém.

29. oldal, I. fejezet, 1. könyv - Bécs (Libri, 2016)

robinson P>!

Mikor Felícia belépett és meghajolt, a császárné halványan elmosolyodott.
– Á, örülök, hogy látom, kedves „boszorkányom” – köszöntötte az asszonyt.

Kapcsolódó szócikkek: Mária Terézia · Sárosi Felícia
tmezo P>!

– Van egy régi mondás: kutyaharapást szőrivel… Ezt ugyan másra használják, de úgy vélem, erre az esetre is nagyon jól illik.

Kapcsolódó szócikkek: Sárosi Felícia