Az ​Anna-bál szerelmesei 215 csillagozás

Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Egy ​füredi domboldalon álló kúriában neveli félárva kislányát, Ilkát Györöky Kálmán, a különc földbirtokos. Ilka, akire az édesapja életvitele miatt a helybéliek kissé ferde szemmel néznek, ennek ellenére őszinte barátságot köt a dúsgazdag Szentgyörgyi-Horváthék egyetlen lányával, Krisztinával. A két fiatal lánynak, akik a reformkor mozgalmas, pezsgő légkörében nőnek fel, egy varázslatos füredi nyáron dől el a sorsa. Vajon megtalálhatják-e a boldogságot választottjuk oldalán?

Fábián Janka könyve azonban nemcsak két szerelmes fiatal lány, hanem a Balaton és Balatonfüred-fürdő regénye is. A tó dicsérete, a végtelennek tűnő víztüköré, a kéklő pirkadatoké és aranyló alkonyoké. Az olvasó találkozhat a XIX. század első évtizedeinek hírességeivel, a Füreden megforduló illusztris vendégekkel is: József nádorral és a családjával, Deák Ferenccel, Vörösmarty Mihállyal, Kisfaludy Sándorral, Wesselényi Miklóssal és másokkal is. A reformkor, amit Füred aranykorának mondanak, azonban nem… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2022
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634339939
>!
Libri, Budapest, 2021
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634339489
>!
Libri, Budapest, 2021
428 oldal · ISBN: 9789634339632

Kedvencelte 17

Most olvassa 30

Várólistára tette 148

Kívánságlistára tette 132

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

”Ha mindentől rettegnénk, ami egyszer más emberek halálát okozta, ki sem tennénk a lábunkat otthonról.”

Fábián Janka új történelmi romantikus regényében ezúttal a reformkori Balatonfüred elevenedik meg. Egy szimpatikus hősnő, egy fejlődő balatoni város és a magyar történelem egyik legmeghatározóbb korszaka adja a történet sava-borsát.

A regény főszereplője, Ilka egy félárva, vadóc lány, aki körül – édesapja életvitelének köszönhetően – számos rosszindulatú pletyka kering, ám jó szíve és szépsége mellett mégsem lehet elmenni. A férfiasan lovagló lány szívét három férfi is próbálkozik elnyerni spoiler, miközben az élet nem kíméli őt. Bár egy nagyon szeretnivaló karakter, akiért végig szurkolhatunk, hogy nyerje el a jól megérdemelt boldogságát, a könyv erőssége ezúttal is a történelmi háttere. A nyár nélküli 1816-os év, az első Anna-napi bál megrendezése, a kőszínház megnyitója, a kolerajárvány terjedése, a reformkor nagy alakjai mind-mind megjelennek a történetben. Mindez a magyar írónőtől megszokott olvasmányos stílusban. Fábián Janka mestere a fikcióba szőtt történelmi kalandozásoknak, kíváncsian várom milyen korokban és magyarországi helyszínekre kalauzol még minket a jövőben.

Kókuszka>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Milyen igazságtalan tud lenni az élet!

Időutazás a reformkorba, 1816–1836, 20 év eseményeit mutatja be, megidézve a kor szellemét, a fürdőváros fejlődését. A nyári időszakban itt gyűlt össze az ország leghatalmasabb családjainak színe-java, híres-neves előkelő vendégek, színészek, írók, költök. 1831-ben itt épült Dunántúl első magyar nyelvű kőszínháza, Kisfaludy Sándor által alapított adományokból. A könyv főszerepkője Ilka, akit özvegy édesapja, Györöky Kálmán, Balatonfüred földbirtokosa nevel. Fikció és valóság elemei keverednek, Ilkának sok mindent át kell élnie, hogy a fontos történelmi események, a női sorsok, a város lakóinak élete, szerelmek, szülő és gyermek kapcsolata, társadalmi különbségek, érdekek és visszásságok, természeti csapások, járványok, az Anna-bál hagyományinak megteremtése mind egységes egészet alkothassanak. Az írónő a történelmi romantikus vonalnál marad, kedvelői nem fognak csalódni.

meseanyu P>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Magamtól sose nyúltam volna Fábián Jankához, mert éreztem, hogy nem nekem való, de hát erre jó a könyvklub, hogy néha kilépjünk a komfortzónánkból. Máskor sem fogom keresni a könyveit, de azért nem volt kellemetlen ez a kirándulás, meglepően olvasható volt ez a regény, talán azért, mert szeretem a Balatont, Füredet, meg ezt a korszakot is. Igazándiból nekem olyan volt ez a kötet, mint egy romantikus történetbe ágyazott történelmi tabló, ami érdekes, de a szereplők jellemeinek kidolgozása, vagy a cselekmény drámaisága nem éri el azt a szintet, amit én egy igazán jó regénytől elvárok. Egy helyen éreztem, hogy úh, ez most betalált, innentől érdekelt egy kicsit jobban a sztori, ez az utolsó 70 oldal volt körülbelül, de ott is aztán egy idő után elillant az izgalom.

kratas P>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Nagyon hangulatos és elragadó könyv, sajnos számomra egy nehezen kedvelhető főszereplővel. Mondjuk úgy, hogy szívesebben olvastam azokat a részeket, ahol Ilka nincs – vagy csak kívülállóként van – jelen, bár láttam, hogy fejlődik és érik spoiler.
Szóval érdekesebb volt a színház megszületésének története, vagy a város fejlődésének leírása, mint a romantikus szál.

Mariann_ P>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

A könyv immár ismerős helyszínen, Füreden játszódik.
Több könyvben olvastam a régi időszakról, a szálak szinte összefonódnak, sőt az előzőleg olvasott Széchenyiről szóló is ezekben az években játszódik , hitelessége megkérdőjelezhetetlen.
A történelmi háttér mellett egy fiatal lány, Ilka életének egy szakaszát kísérhetjük végig .
Nem könnyű, hiszen anya nélkül nőtt fel, apját pedig életvitele és feltételezhető adósságai miatt elítéli a helyi tehetősebb réteg.
Ilkának azért sikerül barátokat szereznie, általa tekinthetünk be az akkori 1800 -as évek legelejébe. Megépül a kőszínház, az első Anna-bált is megrendezik.
Ilkát gyermekkorától páválasztásáig , gyermekei születéséig mutatja be a könyv, végigkísérhetjük hogyan lesz vadóc kislányból felelősségteljes nő , milyen lesz a házassága, ki segíti, milyen küzdelmes életet él.

cicus61 P>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Ez egy jó kis történet volt az írónőtől. Ilka a kis macrancos csajszi és Tini a beilleszkedő lány élete a régi Magyországon. Nagyon érdekes volt figyelni az életüket, szerelmüket, aztán felnőtt életüket. Feltűnik Vörösmarty, Deák Ferenc és Wesselényi is. Nagyon jó volt olvasni. A vége a jól megérdemelt happy end :)

LittleStar>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Nos, ez a könyv trónfosztást követett el nálam. A Virágszál volt az a könyv, amit nálam eddig egyetlen könyve sem tudott felülmúlni az írónőnek. Ám Ilka története bizony, bizony első helyre ugrott, és bátran mondhatom, hogy sokkal jobbnak találtam, pedig az a könyv is nagyon sokáig a szívem kedvence volt, illetve természetesen továbbra is másodikként, de ott lesz.
Egyszerűen szavakat nem találok. Ilka természete nekem néha sok volt, de megertettem az indokokat, aztán ez szépen változott, és én ezt a makrancos, fiús, önálló lányt a szívembe zártam.
Nagyon sok minden történt vele, a természet csapásain át, az emberi rosszindulatig minden. Mégis vártam, és vártam, hogy mi lesz a vége. Nem mondok semmi többet. :)
Kicsit félve kezdtem neki ennek a könyvnek. Egyrészt a korábbi kisregény a kolera idején játszódó, nem lett a szívem csücske, illetve volt egy korábbi nem Fábián Janka írónőtől, de Füreden játszódó kellemetlen olvasásélményem, így jött a félelem, hogy ez vajon milyen lesz?
Teljesen pozitív csalódás volt, nagyon-nagyon örülök, hogy olvashattam végre, és igen, kedvenc lett! 5*
Olvassátok! Mert Balaton, mert reformkor, mert Anna-bál, és mert csodálatos!!!!

Trudiz>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Első könyvem az írónőtől. Már sokszor találkoztunk: könyvei és én, de most ez az első igazi, nagyon pozitív találkozás. Visszarepített kissé a múltba. Szinte mint egy film peregtek az események. Kedvelhető főszereplő, színes, történelmi szereplők léptek színre, találkoztak, báloztak. Az érzéseket megfelelő mértékben mixelte. A helyszín is szerethető, hisz kedvelt hazai tájra kalauzolt. Meggyőzött. Jöhet a következő FJ könyv.

Kis_Andrea>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Hát sajnos ez most nekem nem talált be. Ha kicsit nyugisabb időszakban olvasom, amikor van több időm (türelmem) a felesleges köröket olvasgatni, amik nem viszik előbbre a cselekményt, akkor talán elérte volna a 4 csillagot. Egyre azon vettem észre magam, hogy olvasás helyett bámulom a Booktubereket, tervezgetem, mit fogok olvasni, ha ezzel végeztem, és bújom az online könyvesboltok, antikváriumok oldalait. :-D
Az egész történet nyúlt, mint a rétestészta. Nem nagyon akart nekem lecsúszni a torkomon, annak ellenére, hogy azért olvasmányos volt. A könyvből legalább 100-150 oldalt teljesen feleslegesnek éreztem (főleg a könyv első felében), utána a végére már egész jól belendültek az események, de addigra én már belefáradtam, és csak azt vártam, mikor lesz vége.
A rengeteg leírás, meg történelmi hitelességet fitogtató rész, valahogy nem ügyesen lett beleszőve a történetbe, sok helyen nagyon erőltetettnek éreztem. Nem keltette fel az érdeklődésemet, csak túl akartam lenni ezeken a részeken.
A borító megint nagyon szép. Jó volt kézbe venni a kötetet. :-)

2 hozzászólás
Trixi>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Manapság sok író választja regényei helyszínéül Füredet, amit nagyon meg is értek. Ebben a könyvben is a Balaton és környéke megteremti a hangulatot a történethez, meg a kor is kellően látványos. Talán azokhoz a kevesekhez tartozom, akiknek bejöttek a Füredről szóló plusz infók. Pl. a kőszínház építése, a savanyúvíz, a nyár nélküli év, vagy már a címben is említett Anna-bál kialakulásának eseményei. A karakterekkel kapcsolatban elég vegyesek az érzéseim. Ilka gyerekként szimpatikus volt, felnőve kevésbé, aztán az a nagy változás ….. Azt viszont tudtam, hogy a kezdeti ellenkezés után Ferkót kedvelni fogom :) . Megint megjelent néhány akkori ismert figura is (pl.Deák), ők tették valóságosabbá a történetet, még ha csak pár mondat erejéig is voltak jelen. Néhány mondatnál úgy gondoltam tudom merre fog haladni a történet, és aztán kiderült, hogy nagyon nem. Az írónővel nem mindig vagyunk egy hullámhosszon :D :D :D.


Népszerű idézetek

Málnika >!

Ha mindentől rettegnénk, ami egyszer más emberek halálát okozta, ki sem tennénk a lábunkat otthonról.

68. oldal (Libri, 2021)

1 hozzászólás
Málnika >!

A fiúk azt hiszik, ők mindent jobban csinálnak. Le merném fogadni, hogy a szoknyát is csak azért találták fel, hogy a nők dolgát megnehezítsék, és ne derüljön ki, mennyivel jobbak vagyunk nálatok.

47. oldal (Libri, 2121)

konyvkritika>!

Hiába, a nevetés mindig több embert vonz, mint a szomorúság.

Biamano>!

– Megyek, kiszellőztetem a fejemet – mondta, majd az ajtó melletti fogasról levette a kalapját. – Ne várjon este haza – szólt még vissza búcsúzóul. – Tudja, az előadások után…
– Persze, tudom, tudom! – Ághné intett a fiának, hogy menjen csak. Mikor már kilépett az ajtón, csak akkor tette hozzá. – Tudom, hogy ilyenkor kirúgsz a hámból, édes fiam. És azt is tudom, hogy rendes ember vagy te, csak hát… nem találod a helyed ebben a világban.

340. oldal (Libri Kiadó, 2021)

Magical_Reaper>!

Színház, ide? Amikor télen szinte egy lélek sincs itt a fürdőtelepen. Kik fognak színházba járni akkor? A tőkés récék?

342. oldal, 7. fejezet (Libri, 2021)

daily_dii>!

Hirtelen valami maró keserűséget érzett a torkában, ami talán az epebaj utóhatása volt, de akár az elmúlt néhány év felgyülemlett csalódása és elfojtott szenvedése is feltörhetett benne.

372. oldal

Trudiz>!

A közmondás szerint Isten is csak azokat segíti, akik magukon is igyekeznek segíteni.

Trudiz>!

[…] még a nap is előbukkant a kékesszürke felhők mögül, és bíborszín, vörös és narancssárga színekbe vonta az ég alját.

Trixi >!

A magyarok híresek arról, hogy bármikor és bárhol kaphatók egy kis mulatságra. Akár többször is egymás után.

Trudiz>!

Szeretem a lovakat és a gyerekeket is.
Igazán kedvesek…


Hasonló könyvek címkék alapján

Bauer Barbara: A fényfestő
Dallos Sándor: A nap szerelmese
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Marina Fiorato: A Mandulaliget Madonnája
Deborah Moggach: Tulipánláz
Brigitte Riebe: A három grácia
Karády Anna: A füredi gyermek
Gaby Roney: A Huszár esküje
Budai Lotti: Édes lázadás
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök