Az ​Anna-bál szerelmesei (Az Anna-bál szerelmesei 1.) 418 csillagozás

Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Egy ​füredi domboldalon álló kúriában neveli félárva kislányát, Ilkát Györöky Kálmán, a különc földbirtokos. Ilka, akire az édesapja életvitele miatt a helybéliek kissé ferde szemmel néznek, ennek ellenére őszinte barátságot köt a dúsgazdag Szentgyörgyi-Horváthék egyetlen lányával, Krisztinával. A két fiatal lánynak, akik a reformkor mozgalmas, pezsgő légkörében nőnek fel, egy varázslatos füredi nyáron dől el a sorsa. Vajon megtalálhatják-e a boldogságot választottjuk oldalán?

Fábián Janka könyve azonban nemcsak két szerelmes fiatal lány, hanem a Balaton és Balatonfüred-fürdő regénye is. A tó dicsérete, a végtelennek tűnő víztüköré, a kéklő pirkadatoké és aranyló alkonyoké. Az olvasó találkozhat a XIX. század első évtizedeinek hírességeivel, a Füreden megforduló illusztris vendégekkel is: József nádorral és a családjával, Deák Ferenccel, Vörösmarty Mihállyal, Kisfaludy Sándorral, Wesselényi Miklóssal és másokkal is. A reformkor, amit Füred aranykorának mondanak, azonban nem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Libri, Budapest, 2023
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636042240
>!
Libri, Budapest, 2022
ISBN: 9789636041809 · Felolvasta: Kökényessy Ági
>!
Libri, Budapest, 2022
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634339939

2 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Ágh András · Györöky Ilka · Olivér Storz · Szentgyörgyi Zsigmond · Wesselényi Miklós

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton


Kedvencelte 26

Most olvassa 27

Várólistára tette 142

Kívánságlistára tette 132

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

”Ha mindentől rettegnénk, ami egyszer más emberek halálát okozta, ki sem tennénk a lábunkat otthonról.”

Fábián Janka új történelmi romantikus regényében ezúttal a reformkori Balatonfüred elevenedik meg. Egy szimpatikus hősnő, egy fejlődő balatoni város és a magyar történelem egyik legmeghatározóbb korszaka adja a történet sava-borsát.

A regény főszereplője, Ilka egy félárva, vadóc lány, aki körül – édesapja életvitelének köszönhetően – számos rosszindulatú pletyka kering, ám jó szíve és szépsége mellett mégsem lehet elmenni. A férfiasan lovagló lány szívét három férfi is próbálkozik elnyerni spoiler, miközben az élet nem kíméli őt. Bár egy nagyon szeretnivaló karakter, akiért végig szurkolhatunk, hogy nyerje el a jól megérdemelt boldogságát, a könyv erőssége ezúttal is a történelmi háttere. A nyár nélküli 1816-os év, az első Anna-napi bál megrendezése, a kőszínház megnyitója, a kolerajárvány terjedése, a reformkor nagy alakjai mind-mind megjelennek a történetben. Mindez a magyar írónőtől megszokott olvasmányos stílusban. Fábián Janka mestere a fikcióba szőtt történelmi kalandozásoknak, kíváncsian várom milyen korokban és magyarországi helyszínekre kalauzol még minket a jövőben.

Alvarando P>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

„Ahhoz, hogy valami hagyománnyá váljon, rendszeresnek kell lennie. Minden évben meg kell tartani, méghozzá nagyjából ugyanabban az időpontban.”

A szépen fejlődő Füreden él Györöky Kálmán leányával, Ilkával. Édesanyja gyermekágyi lázban halt meg, így egyedül neveli lányát, akiből egy vadóc, de csupaszív teremtés lesz. Összebarátkozik Horváth Krisztinával, akinek szülei egy különleges bált rendeznek. Itt Krisztinának megkérik a kezét és ezen a bálon jelen van három férfi, akik Ilka számára sem közömbösek…

Fábián Janka regénye egy kiváló történelmi alapokon nyugvó kettős fejlődésregény. A történet főhőse Ilka, aki a történet kezdetén félárva leányként egy magának való lány benyomását kelti, aki nagyon szeret lovagolni. Nem is igazán gondol a férfiakra, inkább barátként tekint apja barátjának fiára, Oliverre és ki nem állhatja Kemenes Ferkót, akit apja fogad fel titokzatosan lovászfiúnak. El kell viselnie azt is, hogy édesapjáról egy rosszindulatú pletykát terjesztenek, aztán pedig is ő is céltábla lesz. Egy igazi barátnője akad, Horváth Krisztina, aki a következőt mondja Ilkának:

„Téged nem lehet egykönnyen elfelejteni, Ilka. Nem is tudod, milyen különleges vagy. Ha valaki találkozott veled, az élete végéig emlékezni fog rád.”

Láthatjuk, ahogy ez a lány édesapja halálával megkomolyodik és átveszi a birtok irányítását, majd elkapja őt is a nők sorsa és férjhez megy egy rossz emberhez. Átérezhetjük, milyen helyzetbe kerül a rossz házasságban, amit szinte csak a gyerekek tartanak össze. Egyúttal Szentgyörgyi Zsiga személyében megismerhetjük az igazi negatív karaktert a 19. századból, aki uralkodni akar a feleségén, bántalmazza, megcsalással gyanúsítja és nagyon maradi gondolkodású, főleg a színházzal kapcsolatban. A háttérben pedig ott nézi végig a rossz házasságot Ágh András, aki mindig mindenhol ott van, mintha ő lenne Ilka őrangyala. Vajon az őrangyal tud valahogy segíteni a rossz házasságba került Ilkának?

Ilka jellemfejlődése mellett végignézhetjük, ahogy az egykoron üres Balatonfüred egyfajta központ lesz a Balaton partján előkelő nyaralóvendégekkel, a korszakban először megrendezett bállal és a felépülő színházzal. Külön érdekesség az olvasónak a település fejlődéséről olvasni, ha már egyszer napjainkban körbejárta azt egy kirándulás alkalmával. A vége felé pedig Oliver Storz kiválóan foglalja össze a település szépségét:

„Sokat beszéltem a családban arról, milyen gyönyörű ez a táj, a hatalmas tóval, a lankás dombokkal, a gyógyvízzel és a bálokkal, a színielőadásokkal a bálteremben vagy a szabad ég alatt…”

A cselekmény mellett kiváló történelmi hátteret kapunk, amely a történelmet szerető olvasó számára tovább emeli az olvasás élményét. Időben 20 évet ölel fel a regény, 1816-ban, a rendkívül reakciós I. Ferenc fémjelezte abszolutizmus kellős közepén kezdődik a történet, egy gazdasági válsággal, amikor nem volt nyár. Átérezhetjük milyen, amikor újra megnyitják a rendi országgyűlést, amelyről egy érdekes párbeszéd zajlik le két szereplő között:

„– Már lassan két esztendeje húzódik ez a diéta, de sehogyan sem tudnak zöld ágra vergődni. Noha sok javaslat már kilencvenkettőben is szinten változatlan formában került a rendek elé, másokat alig módosítottak. Mintha megállt volna az idő, szavamra! Idén már 1827-et írunk, de szinte ugyanott toporgunk, mint Lipót császár idejében.
– Ha Lipót akkor nem hal meg, talán előbbre tartanánk… és ha az átkozott Martinovicsék esete nem lehetetleníit el a párbeszédet az udvarral. Évtizedekre.”

A meginduló reformkor mellett végigkövethetjük, ahogyan a Horváth-család megszervezi és megrendezi az Anna-bált, amelyben a későbbi aradi vértanú, Kiss Ernő feleségül kéri a házigazda lányát és ahol az Ilka életében jelentős szerepet játszó férfiak is felbukkannak. Végigkövethetjük hogyan lesz ebből a bálból rendszeres esemény. Tanúi lehetünk a Kisfaludy kezdeményezte színház elkészültének, ahol csak magyarul szabad darabot előadni. A történetben epizódszerepben felbukkan pár korabeli fontos szereplő, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Széchenyi István és Wesselényi Miklós, az ő megjelenésüket az írónő nagyon pazar jelenetekben illusztrálja. A történetből nem hiányozhat az 1831-es kolerajárvány sem, amelyben az írónő még a főhősöket sem kíméli.

A kötet szövege rendkívül olvasmányos, köszönhetően az írónő gördülékeny stílusának. A nagyon szép táj és történelmi alakok ábrázolása mellett nem hiányoznak a mélyebb gondolatok sem, melyek közül szerintem ez a legszebb:

„Az emberi szívnek annyi megpróbáltatást kell negyven-egynéhány éves koráig kiállnia, hogy csoda, ha nem szakad bele.”

A fentebb leírtakból következik, hogy a történet könnyen beszippanthatja az olvasót és szinte észre sem veszi, már a végére is ért. Kötelező darab azok számára, akik a 19. század első felének Magyarországáról szeretnének egy letehetetlen regényt olvasni!

2 hozzászólás
Kókuszka>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Milyen igazságtalan tud lenni az élet!

Időutazás a reformkorba, 1816–1836, 20 év eseményeit mutatja be, megidézve a kor szellemét, a fürdőváros fejlődését. A nyári időszakban itt gyűlt össze az ország leghatalmasabb családjainak színe-java, híres-neves előkelő vendégek, színészek, írók, költök. 1831-ben itt épült Dunántúl első magyar nyelvű kőszínháza, Kisfaludy Sándor által alapított adományokból. A könyv főszerepkője Ilka, akit özvegy édesapja, Györöky Kálmán, Balatonfüred földbirtokosa nevel. Fikció és valóság elemei keverednek, Ilkának sok mindent át kell élnie, hogy a fontos történelmi események, a női sorsok, a város lakóinak élete, szerelmek, szülő és gyermek kapcsolata, társadalmi különbségek, érdekek és visszásságok, természeti csapások, járványok, az Anna-bál hagyományinak megteremtése mind egységes egészet alkothassanak. Az írónő a történelmi romantikus vonalnál marad, kedvelői nem fognak csalódni.

Jagika P>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Inkább romantikusnak, mint történelminek tűnt nekem ez a regény. Ilka és Krisztina magánéletét éreztem hangsúlyosabbnak, de a balatoni tájleírások és Füred fejlődésének története jól kiegészítették mindezt. Megjelent Kiss Ernő, Vörösmarty Mihály, a Kisfaludy testvérek, a korabeli színtársulatok szereplői – igen széles volt a paletta. A híres Anna-bál is megérdemelte ezt a könyvet…
Sajnáltam, spoiler

meseanyu P>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Magamtól sose nyúltam volna Fábián Jankához, mert éreztem, hogy nem nekem való, de hát erre jó a könyvklub, hogy néha kilépjünk a komfortzónánkból. Máskor sem fogom keresni a könyveit, de azért nem volt kellemetlen ez a kirándulás, meglepően olvasható volt ez a regény, talán azért, mert szeretem a Balatont, Füredet, meg ezt a korszakot is. Igazándiból nekem olyan volt ez a kötet, mint egy romantikus történetbe ágyazott történelmi tabló, ami érdekes, de a szereplők jellemeinek kidolgozása, vagy a cselekmény drámaisága nem éri el azt a szintet, amit én egy igazán jó regénytől elvárok. Egy helyen éreztem, hogy úh, ez most betalált, innentől érdekelt egy kicsit jobban a sztori, ez az utolsó 70 oldal volt körülbelül, de ott is aztán egy idő után elillant az izgalom.

kratas P>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Nagyon hangulatos és elragadó könyv, sajnos számomra egy nehezen kedvelhető főszereplővel. Mondjuk úgy, hogy szívesebben olvastam azokat a részeket, ahol Ilka nincs – vagy csak kívülállóként van – jelen, bár láttam, hogy fejlődik és érik spoiler.
Szóval érdekesebb volt a színház megszületésének története, vagy a város fejlődésének leírása, mint a romantikus szál.

Mariann_ P>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

A könyv immár ismerős helyszínen, Füreden játszódik.
Több könyvben olvastam a régi időszakról, a szálak szinte összefonódnak, sőt az előzőleg olvasott Széchenyiről szóló is ezekben az években játszódik , hitelessége megkérdőjelezhetetlen.
A történelmi háttér mellett egy fiatal lány, Ilka életének egy szakaszát kísérhetjük végig .
Nem könnyű, hiszen anya nélkül nőtt fel, apját pedig életvitele és feltételezhető adósságai miatt elítéli a helyi tehetősebb réteg.
Ilkának azért sikerül barátokat szereznie, általa tekinthetünk be az akkori 1800 -as évek legelejébe. Megépül a kőszínház, az első Anna-bált is megrendezik.
Ilkát gyermekkorától páválasztásáig , gyermekei születéséig mutatja be a könyv, végigkísérhetjük hogyan lesz vadóc kislányból felelősségteljes nő , milyen lesz a házassága, ki segíti, milyen küzdelmes életet él.

KönyvBűvölő>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

„- Csak irigykedsz – Ilka megvonta a vállát. – A fiúk azt hiszik, ők mindent jobban csinálnak. Le merném fogadni, hogy a szoknyát is csak azért találták fel, hogy a nők dolgát megnehezítsék, és ne derüljön ki, mennyivel jobbak vagyunk nálatok.”

Annyira tetszett, hogy szép lassan megismertük a 19.századi Füredet, egy bájos, okos, talpraesett lány, Ilka személyében, aki mert más lenni. Elbűvölt az ezernyi színnel káprázó Balaton, a levendulamezők, az Anna-bál, és a két lány között szövődő barátság spoiler.

Tetszett, hogy mennyire lelkesedett mindenki a színházért, és az is, hogy mennyire összetartottak a füredi lakosok off. Ilka nagyon szimpatikus főszereplő volt, az egyetlen, amiért haragudtam rá, az az, hogy sikerült a három udvarlója közül az egyetlen rosszat kiválasztania. Szerencsére a történet vége happy-end, bár én picit összecsapottnak éreztem.

Pluszpont a gyönyörű borítóért, ami remekül tükrözi a könyv hangulatát, és Ilka lószeretetéért (ezáltal a gyakori lovas jelenetekért), én is imádom a lovakat. ;)

P_Jucus>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Fábián Janka könyveiben sem lehet csalódni! Kellemes pár napot töltöttem gondolatban Füreden.

Az írónő ezen könyve nemcsak egy kedves szerelmi történet, hanem Balatonfüred (akkoriban Füred-fürdő) történetének a könyve is. Belekukkanthatunk, hogyan fejlődött Füred a boldog békeidőkben, megtudhatjuk, hogyan indult a színjátszás vagy az Anna-bálok szép hagyománya. Nagyszerű, szép olvasmány, jó volt vele időzni!

Én most leginkább nosztalgiáztam. Édes Keresztanyám Anna volt, veszprémi. Mennyire vágyott egy Anna-bálra, de nem adatott meg neki.

Párommal egy kedvenc helyünk Tihany…sokszor szóba kerül a könyvben.

Anyum is élt Füreden tizenegynéhány évig, így volt szerencsénk pár kényeztetős nyaralásra itt. Megismerhettük ezt a szép várost.

Olvassátok, igazi kis történelmi csemege!

cicus61 P>!
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Ez egy jó kis történet volt az írónőtől. Ilka a kis macrancos csajszi és Tini a beilleszkedő lány élete a régi Magyországon. Nagyon érdekes volt figyelni az életüket, szerelmüket, aztán felnőtt életüket. Feltűnik Vörösmarty, Deák Ferenc és Wesselényi is. Nagyon jó volt olvasni. A vége a jól megérdemelt happy end :)


Népszerű idézetek

Málnika P>!

Ha mindentől rettegnénk, ami egyszer más emberek halálát okozta, ki sem tennénk a lábunkat otthonról.

68. oldal (Libri, 2021)

1 hozzászólás
Málnika P>!

A fiúk azt hiszik, ők mindent jobban csinálnak. Le merném fogadni, hogy a szoknyát is csak azért találták fel, hogy a nők dolgát megnehezítsék, és ne derüljön ki, mennyivel jobbak vagyunk nálatok.

47. oldal (Libri, 2121)

Alvarando P>!

ha az embert már három éve valaki rendszeresen gúnyolja, becsmérli és még fizikailag is bántalmazza, az nem tesz jót az önbizalmának.

305. oldal

2 hozzászólás
Alvarando P>!

Ahhoz, hogy valami hagyománnyá váljon, rendszeresnek kell lennie. Minden évben meg kell tartani, méghozzá nagyjából ugyanabban az időpontban.

382. oldal

Alvarando P>!

Ha mindentől rettegnénk, ami egyszer már emberek halálát okozta, ki sem tennénk a lábunkat otthonról.

63. oldal

konyvkritika>!

Hiába, a nevetés mindig több embert vonz, mint a szomorúság.

Kapcsolódó szócikkek: nevetés
Alvarando P>!

Az 1825-ös őszi országgyűlés örökre emlékezetes marad, mivel a magyarul alig beszélő, kicsapongó életet élő, korhely és szoknyavadász ifjú Széchenyi Stefi egyszer csak felállt, és birtokai teljes évi bevételét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság létrehozására.

199. oldal

Alvarando P>!

A már nem is fiatal Wesselényi Miklósért valóban rajongtak a szebbik nem képviselői – valami okból főleg a már férjezett asszonyok. Az egész fürdőtelep a hódításai, valamint a lehetetlen és meglepő kalandjai hírétől zengett. Pár napja például, fittyet hányva a rossz időre és a figyelmeztetésekre, fogadásból átúszott Füredről Tihanyba, méghozzá egy égő szivarral a szájában.

387-388. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Wesselényi Miklós
Alvarando P>!

Az ember még akkor is nehezen kerüli el a másikat, ha éppenséggel ez áll a szándékában.

169. oldal

Alvarando P>!

Az előző tűzvész után ültetett és mára már szépen felcseperedett fák is elhamvadtak, ami sokaknak még az épületek pusztulásánál is nagyobb szívfájdalom volt. Hiszen egy házat, legyen az bármekkora is, ha megvan a szándék és az anyagi háttér, akár hónapok alatt újjá lehet építeni, de egy elégett fa helyett hiába ültetnek újat, az csak hosszú évek múlva lesz ugyanolyan. Ha egyáltalán…

360-361. oldal


A sorozat következő kötete

Az Anna-bál szerelmesei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bauer Barbara: A leggazdagabb árva
Kristin Hannah: Téli kert
Gaby Roney: A Huszár esküje
Flora Harding: Erzsébet és Fülöp
Bauer Barbara: A fényfestő
Tapodi Brigitta: A hajtű
Nermin Bezmen: Kurt Szejt és Sura
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Sarah Winman: Csendélet
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság