Az ​angyalos ház és más történetek 24 csillagozás

Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Buda ​egyik csendes utcájában áll egy omladozó ház. A homlokzati nagy erkély két oldalán egy-egy szépséges angyal magasodik, kezükben leeresztett pallos – mintha csak a házat vigyáznák mindenfajta veszedelemtől. Bizony, van is mitől óvni-védeni, mert le akarják bontani, hogy szállodát építsenek a helyére. A lakók azonban mozgalmat indítanak a patinás épület megmentésére, vezetőjüket, Zsuzsát pedig szoros szálak és emlékek fűzik a házhoz: annak idején, egyetemista korában rendszeresen látogatta ott a csaknem százéves Hilda nénit, aki elmesélte neki az életét.
Paál Hildának szavai életre keltik az 1910-es éveket, amikor az angyalos ház a fénykorát élte. Hilda, Klári, Manci és Lina, a négy barátnő együtt élik át a századelőn a felnőtté válás, és persze a szerelem, valamint az elkerülhetetlen csalódások édes-fájdalmas élményeit. Az angyalos ház azonban titkokat is rejt: az egyik emeleti lakásba rejtélyes új lakó költözik, és esténként különös vendégek fordulnak meg nála. A… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2017
422 oldal · ISBN: 9789633104538
>!
Libri, Budapest, 2017
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634331391

Kedvencelte 3

Most olvassa 8

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

>!
dwistvan P
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Még újraolvasni is jó volt. Valamennyi egybe tartozó részt így élvezetes egyszerre végigolvasni. Ezekből a történetekből, amelyek a múltat testközelbe hozzák, sosem elég. Végre hozzájutottam a Karácsony a Ligetben című részhez is. Így volt igazán élvezetes, hogy a helyén olvastam, az Angyalosház mellett. A Rozmaring is többet nyújtott úgy, hogy még benne éltem a kapcsolódó történetben. A korábbi hozzászólásomban ezt kerestem, így igazán jók a történetek. Az utolsó boszorkány történetei 2. is pótol egy hiányzó láncszemet. Az a következő, amit szeretnék elolvasni.

>!
csokitorta P
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

El sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok, hogy elolvashattam ezt a csodálatos könyvet! Viszont a belső tartalommal még a borító sem tudta felvenni a versenyt. Ahogy a fülszöveg is ígérte, ez a történet tele van cselszövéssel, romantikával és drámával. Meglepő fordulatokat követték a még váratlanabb fordulatok, csak kapkodtam a fejemet a sok meglepetés között. Ami szerintem megkoronázta ezt a könyvet, az a hangulat volt, amelyet az írónő teremtett. Mostanában egyre többet találkozni múltban játszódó történetekkel, viszont a magyar írók félve nyúlnak vissza országunk történelméhez. Pedig mennyire szívhez szólóbb tud lenni egy történet, ha a szülőföldünkön, lakóhelyünkön játszódik! Erre nagyon jó példa volt az Angyalos ház és más történetek. Fábián Janka mindennek pontosan utánanézett, az akkori történelmi körülményeket, szokásokat, öltözködést, és amit még el tudunk képzelni, mind fantasztikusan bemutatta az olvasók számára.
Bővebb értékelés: http://varazstinta.blogspot.hu/2017/08/fabian-janka-az-…

3 hozzászólás
>!
theodora 
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Voltak részek, amik elég kiszámíthatók voltak, a többszörös idősíkot kicsit erőltetettnek éreztem – engem csak az 1910-14-es évek érdekeltek :D Ettől függetlenül egy jó regényt kaptam, amit örülök, hogy végre elolvastam.
A kötet végén két novella kapott helyet, amik szintén megjelentek már korábban (nyomtatott és ekönyv formában is) – praktikus, hogy ezek most egy helyen olvashatóak.

>!
Dóri_42 MP
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

A könyv kissé döcögősen indul, úgy éreztem, hogy a jelenkori elbeszélés elnagyolt lenne. Sokszor nem tudtam hová tenni, hogy pontosan mi is történik, hiszen az egyik pillanatban Zsuzsika kisírt szemeiről van szó, majd arról, hogy egyáltalán nem sírt, csak abban a pillanatban eredtek el a könnyei. Ám amikor visszacsöppenünk a 20. század eleji Budapestre egy csapásra megváltozik az írásmód. Mint, amikor addig-addig próbálgatja az ember a cipőket, míg meg nem találja azt, ami tökéletesen illik rá. Valahogy így éreztem én is, Hilda néni fiatalkora volt az a bizonyos üvegcipellő.

http://csakegypercre.blog.hu/2018/01/05/fabian_janka_az…

>!
Könyveskuckó_reblog
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Fábián Jankára először tavaly akadtam rá Az utolsó boszorkány lánya című könyv kapcsán, amely annyira elnyerte a tetszésemet, hogy egyből megjegyeztem magamnak az írónőt, sőt, bánkódtam is miatta (illetve a mai napig bánkódom), amiért nem figyeltem fel rá már évekkel korábban. Így került hozzám az új kiadású kötete, Az angyalos ház és más történetek, azaz egy olyan mix, amely tartalmazza Az angyalos ház regényt és még két, kisebb szösszenetet is, amely azonban szoros összefüggésben áll a fő történettel. Ezúttal egyébként az 1910-es évek Budapestjébe kalandozhatunk el egy közel 100 éves néni visszaemlékezésein keresztül.

Hallgasd meg a teljes ajánlómat a könyvről
https://www.youtube.com/watch…

@Adhézió

>!
benhargreeves
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

A könyv borítóját imádom, a tartalma azonban sajnos nem váltott ki belőlem hasonló érzéseket. Nem mondanám, hogy pocsék a történet, ugyanis voltak benne olyan részek, melyeket rendkívül izgalmasnak találtam, de összességében véve mégsem vett le a lábamról. Először is, számomra ez alkalommal nem igazán jött át a történelmi korszak, amiben a regény játszódik. Ha időnként nem tűntek volna fel a történelem órák során hallott nevek, illetve ha nem került volna említésre a feminista mozgalom, talán fel se tűnt volna, hogy a Hilda által meséltek az első világháború előtti éveket elevenítik fel. Szóval úgy érzem, ebben a könyvben a hiteles korábrázolás nem sikerült. Ezen kívül számomra sokat elvett az élményből Hajnal Imre figurája és a szereplőkkel való kapcsolata – már az első pillanattól fogva nem tetszett a karaktere. Nem is bántam különösebben, mi történt vele. Hilda végig nevetségesnek tűnt mellette, pedig egyébként egy erős, karizmatikus női szereplő. A színésszel folytatott „románca” is rettenetesen felszínes és irreális; habár már megszoktam az írónőtől, hogy épkézláb szerelmi szálat sajnos csak ritkán képes összehozni. Szerintem sokkal jobban tetszett volna az angyalos ház története, ha a regény főszereplője Hilda helyett Lina vagy akár Márti lett volna, és a nők akkori helyzete, a szavazójogért folytatott mozgalmak kerültek volna előtérbe. A könyv végén lévő rövid novella annyira közömbös volt számomra, hogy semmi érdemlegeset sem tudnék hozzáfűzni.

>!
Libri, Budapest, 2017
422 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634331391
>!
Silmantin
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Vonakodtam elolvasni, de csodás élmény volt nyaralás közben!
Fábián Janka ismét az élet igazi arcát mutatta meg ebben a regényben. Boldogság, családi fészek, szeretet, szerelem, no és az elmaradhatatlan történelem, ami elől senki sem menekülhet, hiszen mindenki részese, akár örül neki, akár nem.
Együtt tudtam érezni Zsuzsival, de Hildával is. 7gy látszik, akármelyik korban születnek a nők, s sorsuk legyen bármilyen is, a hazáért a szeretetért mindig harcba szállnak.

>!
Gabci88
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Ugyanúgy mint a Búzavirágot, ezt is nagyon szerettem. Teljesen kikapcsolt és feltöltött, sajnàltam, hogy nincs tovább. A karakterek kellően rèszletgazdagok és tökéletlenek, ettől pedig èletszerűek. A novellák is tetszettek, jò volt a hozzà kapcsolódó regény után olvasni.
Plusz töltetet adott az olvasàshoz a borító, Imàdom ezeket az új kiadásokat, annyira szépek!


Népszerű idézetek

>!
Anita_Takács

Én csak annyit mondhatok, és higgye el, már láttam egyet s mást életemben, hogy nem szabad egyetlen lehetőséget sem elszalasztani. Mert utána bánni fogja egész életében, hogy meg sem próbálta. Ez pedig még egy csalódásnál is rosszabb.

>!
Anita_Takács

Az ember mindig abba szeret bele, akibe nem kellene, vagy nem szabadna. Talán éppen azért, mert nem szabadna.

>!
theodora 

Zsuzsa fél szemmel az előtte heverő mobiltelefonra pillantott.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Téli berek
Balázs Ágnes: Lufi és a hóba rajzolt szív
Lisa Kleypas: Az ördög télen
Karen Hawkins: Kincsvadászok
David Benioff: Tolvajok tele
Viczián Ákos: Halálos haszonszerzés
Emily March: Angyalszárnyak
Palotai Boris: Julika és az ötödik osztály
Fekete István: Hajnal Badányban
Erich Kästner: Három ember a hóban