Az ​angyalos ház és más történetek 52 csillagozás

Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Buda ​egyik csendes utcájában áll egy omladozó ház. A homlokzati nagy erkély két oldalán egy-egy szépséges angyal magasodik, kezükben leeresztett pallos – mintha csak a házat vigyáznák mindenfajta veszedelemtől. Bizony, van is mitől óvni-védeni, mert le akarják bontani, hogy szállodát építsenek a helyére. A lakók azonban mozgalmat indítanak a patinás épület megmentésére, vezetőjüket, Zsuzsát pedig szoros szálak és emlékek fűzik a házhoz: annak idején, egyetemista korában rendszeresen látogatta ott a csaknem százéves Hilda nénit, aki elmesélte neki az életét.
Paál Hildának szavai életre keltik az 1910-es éveket, amikor az angyalos ház a fénykorát élte. Hilda, Klári, Manci és Lina, a négy barátnő együtt élik át a századelőn a felnőtté válás, és persze a szerelem, valamint az elkerülhetetlen csalódások édes-fájdalmas élményeit. Az angyalos ház azonban titkokat is rejt: az egyik emeleti lakásba rejtélyes új lakó költözik, és esténként különös vendégek fordulnak meg nála. A… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2017
422 oldal · ISBN: 9789633104538
>!
Libri, Budapest, 2017
422 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634331391

Enciklopédia 8


Kedvencelte 13

Most olvassa 10

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 48


Kiemelt értékelések

dwistvan P>!
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Még újraolvasni is jó volt. Valamennyi egybe tartozó részt így élvezetes egyszerre végigolvasni. Ezekből a történetekből, amelyek a múltat testközelbe hozzák, sosem elég. Végre hozzájutottam a Karácsony a Ligetben című részhez is. Így volt igazán élvezetes, hogy a helyén olvastam, az Angyalosház mellett. A Rozmaring is többet nyújtott úgy, hogy még benne éltem a kapcsolódó történetben. A korábbi hozzászólásomban ezt kerestem, így igazán jók a történetek. Az utolsó boszorkány történetei 2. is pótol egy hiányzó láncszemet. Az a következő, amit szeretnék elolvasni.

csokitorta>!
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

El sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok, hogy elolvashattam ezt a csodálatos könyvet! Viszont a belső tartalommal még a borító sem tudta felvenni a versenyt. Ahogy a fülszöveg is ígérte, ez a történet tele van cselszövéssel, romantikával és drámával. Meglepő fordulatokat követték a még váratlanabb fordulatok, csak kapkodtam a fejemet a sok meglepetés között. Ami szerintem megkoronázta ezt a könyvet, az a hangulat volt, amelyet az írónő teremtett. Mostanában egyre többet találkozni múltban játszódó történetekkel, viszont a magyar írók félve nyúlnak vissza országunk történelméhez. Pedig mennyire szívhez szólóbb tud lenni egy történet, ha a szülőföldünkön, lakóhelyünkön játszódik! Erre nagyon jó példa volt az Angyalos ház és más történetek. Fábián Janka mindennek pontosan utánanézett, az akkori történelmi körülményeket, szokásokat, öltözködést, és amit még el tudunk képzelni, mind fantasztikusan bemutatta az olvasók számára.
Bővebb értékelés: http://varazstinta.blogspot.hu/2017/08/fabian-janka-az-…

3 hozzászólás
theodora>!
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Voltak részek, amik elég kiszámíthatók voltak, a többszörös idősíkot kicsit erőltetettnek éreztem – engem csak az 1910-14-es évek érdekeltek :D Ettől függetlenül egy jó regényt kaptam, amit örülök, hogy végre elolvastam.
A kötet végén két novella kapott helyet, amik szintén megjelentek már korábban (nyomtatott és ekönyv formában is) – praktikus, hogy ezek most egy helyen olvashatóak.

Kapusi_Farmosi_Dóra P>!
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

A könyv kissé döcögősen indul, úgy éreztem, hogy a jelenkori elbeszélés elnagyolt lenne. Sokszor nem tudtam hová tenni, hogy pontosan mi is történik, hiszen az egyik pillanatban Zsuzsika kisírt szemeiről van szó, majd arról, hogy egyáltalán nem sírt, csak abban a pillanatban eredtek el a könnyei. Ám amikor visszacsöppenünk a 20. század eleji Budapestre egy csapásra megváltozik az írásmód. Mint, amikor addig-addig próbálgatja az ember a cipőket, míg meg nem találja azt, ami tökéletesen illik rá. Valahogy így éreztem én is, Hilda néni fiatalkora volt az a bizonyos üvegcipellő.

http://csakegypercre.blog.hu/2018/01/05/fabian_janka_az…

Könyveskuckó_reblog>!
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Fábián Jankára először tavaly akadtam rá Az utolsó boszorkány lánya című könyv kapcsán, amely annyira elnyerte a tetszésemet, hogy egyből megjegyeztem magamnak az írónőt, sőt, bánkódtam is miatta (illetve a mai napig bánkódom), amiért nem figyeltem fel rá már évekkel korábban. Így került hozzám az új kiadású kötete, Az angyalos ház és más történetek, azaz egy olyan mix, amely tartalmazza Az angyalos ház regényt és még két, kisebb szösszenetet is, amely azonban szoros összefüggésben áll a fő történettel. Ezúttal egyébként az 1910-es évek Budapestjébe kalandozhatunk el egy közel 100 éves néni visszaemlékezésein keresztül.

Hallgasd meg a teljes ajánlómat a könyvről
https://www.youtube.com/watch…

@Adhézió

benhargreeves>!
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

A könyv borítóját imádom, a tartalma azonban sajnos nem váltott ki belőlem hasonló érzéseket. Nem mondanám, hogy pocsék a történet, ugyanis voltak benne olyan részek, melyeket rendkívül izgalmasnak találtam, de összességében véve mégsem vett le a lábamról. Először is, számomra ez alkalommal nem igazán jött át a történelmi korszak, amiben a regény játszódik. Ha időnként nem tűntek volna fel a történelem órák során hallott nevek, illetve ha nem került volna említésre a feminista mozgalom, talán fel se tűnt volna, hogy a Hilda által meséltek az első világháború előtti éveket elevenítik fel. Szóval úgy érzem, ebben a könyvben a hiteles korábrázolás nem sikerült. Ezen kívül számomra sokat elvett az élményből Hajnal Imre figurája és a szereplőkkel való kapcsolata – már az első pillanattól fogva nem tetszett a karaktere. Nem is bántam különösebben, mi történt vele. Hilda végig nevetségesnek tűnt mellette, pedig egyébként egy erős, karizmatikus női szereplő. A színésszel folytatott „románca” is rettenetesen felszínes és irreális; habár már megszoktam az írónőtől, hogy épkézláb szerelmi szálat sajnos csak ritkán képes összehozni. Szerintem sokkal jobban tetszett volna az angyalos ház története, ha a regény főszereplője Hilda helyett Lina vagy akár Márti lett volna, és a nők akkori helyzete, a szavazójogért folytatott mozgalmak kerültek volna előtérbe. A könyv végén lévő rövid novella annyira közömbös volt számomra, hogy semmi érdemlegeset sem tudnék hozzáfűzni.

>!
Libri, Budapest, 2017
422 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634331391
Belle_Maundrell >!
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Sajnos csalódás volt, pedig Az utolsó boszorkány történeteit szerettem, emiatt akartam alaposabban is megismerkedni az írónő könyveivel. Ezek után viszont eléggé megcsappant a lelkesedésem, pedig tényleg nagy elvárásokkal és pozitívan kezdtem.
Nagyon lassan indult a történet, sőt, őszintén szólva amikor már az események sűrűjében voltunk, akkor is unatkoztam, nem tartogatott sok izgalmat. A fordulatok – már ami van – nagyon kiszámíthatóak, gyakorlatilag semmi nem okozott meglepetést, mindent ki lehetett találni már az elején, vagy amint felmerült.
A három idősík szerintem felesleges volt, a felnőtt Zsuzsa szemszöge semmit nem adott a történethez. Bőven elég lett volna a fiatal verziója és Hilda visszaemlékezése, amúgy is az volt a lényeg.
A karakterekért nem voltam oda, ami önmagában nem lenne gond, de nem éreztem őket elég kidolgozottnak, valahogy az egész felszínes maradt, hiányzott belőle a mélység. Ugyanez igaz az érzelmekre, sajnos egyáltalán nem jöttek át a szerelmi szálak, nem volt semmi kémia a szereplők között. Hajnal Imre önmagában is nagyon irritáló volt, nem is értem, miért zúgott bele mindenki.
Ha jól emlékszem, már Az utolsó boszinál is panaszkodtam rá, hogy nincs igazi csúcspontja a sztorinak, csak úgy mendegél, aztán egyszer csak vége lesz – nos, ez erre könyvre is igaz. A két novella a végén ad hozzá egy kis pluszt, de engem inkább kiakasztottak a szereplők hülyesége miatt. És egyébként ezek is nagyon kiszámíthatóak, az elsőnél kb. tíz oldal után meg lehetett mondani, mi fog történni. spoiler
Tényleg sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de halálosan unatkoztam, valahogy nagyon nem találtunk egymásra ezzel a könyvvel. Pedig a cím és a fülszöveg is annyira ígéretes volt. Csak azért nem kezdtem bele közben valami másba, mert biztosra vettem, hogy nehéz lenne rávenni magamat a folytatásra. Lehet, hogy fogok még próbálkozni Fábián Jankával, de egyelőre inkább pihentetem, amíg kiheverem a rossz emlékeket.

Joxer >!
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

A könyv már a fülszövegével felkeltette az érdeklődésemet, és olvasás után sem csalódtam benne, végig lekötött, és fenn tudta tartani az érdeklődésemet, annyira, hogy végül bekerült a kedvenceim közé. Tetszett az ötlet, hogy egy ház egykori és mai lakói köré fonódott a történet. A múlt század eleji milliő szerintem nagyon jól lett megidézve. A szereplők kidolgozottsága tökéletes volt, akárcsak a történeté, amiben volt minden: szerelem, csalódás, nem kívánt gyerek, intrika, összesküvés, testvéri önzőség-irígység, dráma, modern találmány, felvilágosult – az igazukért és jogaikért kiálló nők. Tetszett, hogy a lányok szüleit nem maradinak és vaskalaposnak ábrázolta az írónő, hanem a korral haladó, modern gondolkodásúaknak, de mégis józan ítélőképességűeknek.
Szerintem nem ez volt az utolsó Fábián Janka könyv, amit olvastam.

Silmantin>!
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Vonakodtam elolvasni, de csodás élmény volt nyaralás közben!
Fábián Janka ismét az élet igazi arcát mutatta meg ebben a regényben. Boldogság, családi fészek, szeretet, szerelem, no és az elmaradhatatlan történelem, ami elől senki sem menekülhet, hiszen mindenki részese, akár örül neki, akár nem.
Együtt tudtam érezni Zsuzsival, de Hildával is. 7gy látszik, akármelyik korban születnek a nők, s sorsuk legyen bármilyen is, a hazáért a szeretetért mindig harcba szállnak.

Niki90>!
Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

Ez volt a második könyv, amit olvastam a szerzőtől. Rose regénye után nagy reményekkel vágtam neki és nem csalódtam. Jól felépített cselekény, vegyítve történelmi szálakkal.. Vegyes érzéseket kiváltó események.. Annyira valósághű volt a könyv, mintha a valóság lett volna. Tetszik az írónő finom stílusa, ahogy leír karaktereket, ahogy megformálja őket, ahogy leírja az eseményeket, még a negatív történéseket is kellő finomsággal tárja az olvasó elé.


Népszerű idézetek

Anita_Takács>!

Én csak annyit mondhatok, és higgye el, már láttam egyet s mást életemben, hogy nem szabad egyetlen lehetőséget sem elszalasztani. Mert utána bánni fogja egész életében, hogy meg sem próbálta. Ez pedig még egy csalódásnál is rosszabb.

Anita_Takács>!

Az ember mindig abba szeret bele, akibe nem kellene, vagy nem szabadna. Talán éppen azért, mert nem szabadna.

Belle_Maundrell >!

A hajnali hó szépít, tudtad ezt?

66. oldal, 2. fejezet - Születésnap (Libri, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: hajnal ·
Belle_Maundrell >!

Az egész szobát betöltő kakaó- és kalácsillatra ébredtem.

66. oldal, 2. fejezet - Születésnap (Libri, 2017)

1 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

Zsuzsa azt sem tudta, hol áll a feje. Elsőévesként még nem volt túl nagy gyakorlata a szemináriumi dolgozatok írásában, de egyszer-kétszer azért már megfordult a Széchényi Könyvtárban, a bölcsészhallgatók Mekkájában, ahol (elvileg) minden szükséges forrást megtalálhatott az ember a kutatómunkájához. Egy bökkenő volt csak: innen nem lehetett kikölcsönözni a könyveket. Ám a lány ezt nem bánta túlságosan. Ugyan ez azzal járt, hogy fél napokra szabályosan be kellett költözni a Budavári Palotába, de Zsuzsa jól érezte ott magát, szerette a könyvek sajátos illatát, a papírlapok zizegését és a jegyzetelő tollak percegését, de a főleg egyetemistákból álló közönség sutyorgását, tétova vagy éppen céltudatos bolyongását a polcok között.

175. oldal, 5. fejezet - Bukott angyalok (Libri, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvtár · Országos Széchényi Könyvtár
Belle_Maundrell >!

A karácsony nem is igazi ünnep vastag hótakaró nélkül.

317. oldal, Karácsony a ligetben (Libri, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: · karácsony
theodora>!

Zsuzsa fél szemmel az előtte heverő mobiltelefonra pillantott.

(első mondat)

Bia001>!

Az ember mindig abba szeret bele, akibe nem kellene, vagy nem szabadna."

Belle_Maundrell >!

Jobb, ha bizonyos dolgok soha nem kerülnek napvilágra. Például mocskos, beázott lépcsőházak vagy hosszú évtizedekig féltve őrizgetett titkok.

58. oldal, 2. fejezet - Születésnap (Libri, 2017)

Belle_Maundrell >!

– Mi a baj? – suttogta Zsuzsa. – Csak nem alszik még?
– Á! – a néni legyintett. – A Dallast nézi. Az ismétlést.
– Micsoda? – a lány őszintén csodálkozott. – Azt a vacakot?
– Mindig megnézi. Péntek este is, de akkor elalszik rajta. Így megnézi a másnap reggeli ismétlést. Imádja!
(…)
– Na, menjen be hozzá! – vetette oda neki mogorván. – Szereti, ha ilyenkor ül mellette valaki, és én nem érek rá ilyesmire. Legalább szidhatja magának azt a Jockey-t.

179-180. oldal, 5. fejezet - Bukott angyalok (Libri, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: Dallas

Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Fekete István: Zsellérek
Kondor Vilmos: A budapesti kém
Fekete István: Téli berek
Gárdonyi Géza: Ida regénye
Tábori Kornél: Bűn és szerelem
Földes Péter: Villa az Andrássy úton
Benedek Szabolcs: A vérgróf
B. Czakó Andrea: Pitypangtánc
Benedek Szabolcs: Az élcsapat avagy Tanácsköztársaság 1919