Az ​angyalos ház 312 csillagozás

Fábián Janka: Az angyalos ház

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​félreeső budai utcában álló romos házat, amely a homlokzatán lévő angyalszobrokról kapta a nevét, a XXI. század első éveiben életveszélyesnek nyilvánítják, és le akarják bontani, hogy szállodát vagy lakóparkot építsenek a helyére. A közelben élők azonban civil mozgalmat indítanak a patinás épület megmentéséért. Az elszánt csapat vezetője Zsuzsa, a gimnáziumi magyartanár, akit személyes élmények fűznek az angyalos házhoz. Több mint tíz éve, egyetemista korában ugyanis rendszeresen látogatta az egyik lakót, a százéves Hilda nénit, aki lediktálta neki az emlékeit.

Ezek a feljegyzések repítik vissza az olvasót az 1910-es évekbe, amikor az angyalos ház a fénykorát élte. Akkoriban nem csak a szobrokról nevezték így, hanem az ott lakó négy lány miatt is. Hilda, Márti, Manci és Lina, a négy barátnő együtt élik át a századelőn a felnőtté válás, és persze a szerelem, valamint a vele járó elkerülhetetlen csalódások édes-fájdalmas élményeit. A ház titokzatos – és mint később… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
382 oldal · ISBN: 9789632546674
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632545110

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Brázay Kálmán · Uher Ödön

Helyszínek népszerűség szerint

Országos Széchényi Könyvtár


Kedvencelte 32

Most olvassa 17

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Sippancs P>!
Fábián Janka: Az angyalos ház

Már megint ugyanott tartok, mint az esetek 98%-ában, ha kortárs magyar szerzőtől olvasok: legszívesebben a falba verném a fejemet, hogy miért halogattam én ezt idáig? És miért nem vagyok képes több száz pozitív véleményt figyelembe venni? Egyáltalán miért félek én kortárs művet olvasni, ami magyar író tollából származik? Ejj, az a fránya bizalmatlanság és előítélet!

Elmondhatatlanul tetszett a könyv. Kicsit olyan volt, mintha Kate Mortont ötvöztem volna Kimberley Freemannel, és hozzáadtam volna egy kis Natasha Solomonst – csak mindezt magyar módra. :) Hisz:
– a fő vonal, ami egy titok köré épül, az 1910-es években játszódik, a mellékszálak pedig az 1990-es és 2000-es években,
– generációkon átívelő történetről van szó, melynek középpontjában női sorsok állnak,
– jelentős szerepet tölt be a regényben a történelem (politika, háború, technikai újítások, stb.),
– a romantika iránt rajongók is megtalálják benne a maguk örömét,
– minden karakter tökéletesen kidolgozott, és az adott helyzetben szerethető vagy utálható (ha nem tudnám, hogy kitalált személyekről van szó, isten bizony, hogy már az interneten böngésznék Hajnal Imre és Kővári Gyula után),
– „hangulatkönyv”, vagyis egyrészről az elejétől kezdve zsigerből érzi az olvasó, hogy ennek a történetnek csak spoiler lehet a vége, másrészről remekül adja vissza az adott kor – de legfőképp az 1910-es évek – hangulatát, stílusát.

Azt hiszem, hogy Fábián Janka személyében új kedvenc írónőt avattam.

6 hozzászólás
Orsolya_Mojzer P>!
Fábián Janka: Az angyalos ház

A történetet ebook formában vettem meg, annó 2012 – ben. Most hogy elolvastam, ha belegondolok hogy ennyi ideig nem is tudtam micsoda kincs van a birtokomban! Mert az, teljesen a hatása alá kerültem. Az 1900 – as évek elején éreztem magam. És tuti hogy Hajnal Imrének sem tudtam volna ellenállni. Az események több szálon futnak, más időpontban. Nekem Hilda visszaemlékezései voltak a kedvenceim. A végén pedig totálisan ledöbbentem, hogy ért véget Hilda és Hajnal Imre „kapcsolata”. Szívesen laktam volna az Angyalos házban, a könyv kedvenc lett. Mindenkinek, aki még nem olvasta, csak ajánlani tudom. Egy hatalmas élmény! ♥

olvasóbarát >!
Fábián Janka: Az angyalos ház

„Zsuzsa fantáziáját régóta, kislány korától foglalkoztatta a ház, amelyet a környéken lakók csak „angyalos házként” emlegettek.”

Pár éve voltam egy találkozón, ahol Fábián Janka volt az íróvendég. Szimpatikus volt, ahogyan beszélt a műveiről, a megalkotott figuráiról, de mégsem gondoltam, hogy akkor most azonnal olvasnom kellene valamit tőle. A kíváncsiság viszont valahol bennem volt, hogy olvassam legalább egy könyvét. Ezt a kötetet választottam. Tetszett a kétféle idősík, a régi, Hilda emlékeit feldolgozó rész jobban.

dwistvan P>!
Fábián Janka: Az angyalos ház

A történelem ebből a könyvből sem hiányzott, de ez inkább női sorsokról szólt. A könyv mint azt megszokhattuk érdekes, fordulatos olvasmány. A tanulsága generációkon átívelő, generációkat összekötő. Ezekben a történetekben mindig azt kedvelem, hogy a történelmi személyiségek sora kapcsolódik lépten-nyomon a szereplőkhöz. Itt is.

Fummie>!
Fábián Janka: Az angyalos ház

Bevallom, nagy kétkedések közepette kezdtem neki ennek a könyvnek. Elvből nem olvasok olyat, ami metrón van reklámozva, úgyhogy féltem, hogy ez is olyan hasonló lesz, mint a kiadó többi magyar írók által kiadott könyve. De mivel nővérem választotta anyának ajándékba, annyira azért bíztam az ő ítéletében is, hogy csak nem vesz neki olyan könyvet. Aztán megkérdeztem anyát is, egy mondatban elmesélte miről szól, és hogy neki tetszett, de nekem esélyes, hogy nem fog, inkább „öregeknek való”. Ez az ő szóhasználata, nem én mondtam. :D Szóval belekezdtem, és úgy voltam vele, hogy majd beleolvasok az elejébe, aztán ha mégsem tetszik, nem folytatom (mégpedig én ilyen gyarlóságra, mint félbehagyni egy könyvet, nem vetemedek).
Aztán mikor belekezdtem alig bírtam letenni. Hogy én mekkorát tévedtem. A kétharmadát most éjjel olvastam el, annyira tetszett. Világéletemben utáltam a törit, viszont az ilyen történeteket, amilyeneket Hilda néni is mesélt, nagyon szeretem. Ha a suliban ilyenek lettek volna a töri órák, lehet, hogy a kedvenc tantárgyam lett volna.
Szóval csak olvastam, és olvastam, és izgultam, és teljesen el voltam bűvölve. Nagyon tetszett, hogy visszavitt a 100 évvel korábbi Budapestre, hogy mindenféle apróságokat tudhattunk meg arról, akkor hogyan éltek az emberek, azt pedig egyenesen imádtam, hogy belerakta Adyt, még ha csak egy fél oldal erejéig is. Ady a kedvenc költőm, úgyhogy mikor olvastam a leírást, vagy öt percig itt nyüsszögtem még magamban.
Nekem egyáltalán nem nehéz elképzelni, hogy mindez valójában is megtörtént, úgy, ahogy Hilda néni mesélte. Mindig is úgy éreztem, hogy egy rossz korba születtem, valójában igazából legalább kétszáz évvel korábban kellene élnem, de ezzel a korral és hellyel is ki lennék békülve (főleg, ha találkozhatnék Adyval, na akkor egy szavam se lenne). Lehet, hogy a nőknek sok szavuk nem volt még (és mint lázadó-természet, Linával szimpatizálok a legjobban), mégis szerettem volna ezt a kort, olyan izgalmas volt.
Sajnálom, hogy ilyen rövid volt a könyv, valójában jól le van zárva, de mikor elértem odáig, hogy Hilda néni befejezte a mesélést, elszomorodtam, mert egy csomó izgalmas dolgot nem mondott még el, amit szívesen olvastam volna még. Főleg, hogy töriből a világháborúk voltak a kedvenceim, mert azokat legalább jól tudtam, és érdekeltek is (ellentétben az összes többi töris anyaggal). Szívesen látnám az Angyalos házat úgy, ahogy akkoriban kinézett (és igen, Adyval is annyira szívesen találkoznék…), és most a könyv végeztével felmerült bennem egy rakat kérdés, amit szívesen feltennék az írónőnek.

11 hozzászólás
Szelén>!
Fábián Janka: Az angyalos ház

Vegyes gondolataim vannak a könyv olvasása után.
Egyrészt nagyon élveztem, szinte láttam magam előtt Hilda néni mesélése által a szereplőket, a régi ruhákat, utcákat. Másfelől vannak benne hibák. Ne hiszem, hogy 1910-es években egy lány tegezhette volna a szüleit, meg azt sem, hogy egy anya kicsimnek hívta volna a gyerekét.
Fiam – mondták és még némelyik házaspár sem tegezte egymást. Legalábbis nálunk a családban egészen biztosan így volt. Más volt akkoriban sok minden.
A szereplők úgy érzem jól ki voltak találva, annyira, hogy néha úgy éreztem, hogy hiába szerepel az elején, hogy kitaláltak, én utána nézek ennek a Hajnal Imrének.
Nekem mégis a kedvencem, az egyik mellékszereplő, Márti lett, ő fejlődött a legtöbbet a regény folyamán.
Viszont a végét nagyon összecsapottnak éreztem. Mintha a végére elfogyott volna az ötlet.
Összességében kellemes, kikapcsolós olvasmány, ajánlom mindenkinek.

2 hozzászólás
PTJulia P>!
Fábián Janka: Az angyalos ház

Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet, talán ez az egyik legjobb Fábián Janka-regény, amit eddig olvastam. A kor, a 20. század eleje, és az, hogy ezt egy család történetén keresztül mutatja be, már megért annyit ,hogy kézbe vegyem, mert nagyon érdekelnek az ilyen történetek. Mindig szívesen nézem az őseimről készült fényképeket – egy részük sajnos azonosítatlan, próbálom felcsippenteni a családi legendárium egy-egy róluk szóló elemét. Ilyenkor, halottak napja körül pedig a családi sírboltot is felkeressük – azt, amelyik egyik éke a szombathelyi régi temetőnek. (Mondjuk annak aztán sok éke van, de a mi egyik sírunk is rendszeresen szerepel a fénykép-összeállítások között.) Egy szó, mint száz, nagyon érdekelt a történet.
Ami nem is okozott csalódást. Hilda néni meséje valószínűleg tényleg egy közel átlagos történet lehetett akkoriban. Minden eleméről hihető, hogy valakikkel valahogy történtek ilyenek. Külön tetszett, hogy közben a műemlék házzal is törődünk. Hiszen ha épp ez nem is létezik, Budapest, és a vidéki nagyvárosaink is bőven rejtenek izgalmas, szobros, régi házakat, érdemes felfedezni ezeket!

2 hozzászólás
buzavirág P>!
Fábián Janka: Az angyalos ház

Remek dolog sorra olvasni egy író könyveit és szembesülni azzal, hogy mindegyik könyve más és más. Ezúttal Zsuzsától, aki a jelenben él tudhatjuk meg mi történt a múltban, a budai angyalos házban. Hilda néni a majd százéves korával, korát meghazudtoló lazasággal meséli el mi történt vele a 19. század elején. Mint várható ez alakalommal is egy nem mindennapi életutat járhatunk be, tele fájdalommal, váratlan fordulatokkal. Nem egészen úgy alakul szereplőnk és családja sorsa, mint várnánk, ez nem kimondottan egy romantikus történet. De még sok év kimaradt, kíváncsi lettem volna a háború éveire is.

pikkupilvi P>!
Fábián Janka: Az angyalos ház

Fenntartásaim voltak a könyvvel szemben, de kellemesen csalódtam. Nem újdonság a századeleji megesett leány története, de kapunk plasztikusan ábrázolt korrajzot, családtörténetet, némi politikai, szüfrazsett és nyomozós szállal kísérve, az egész 21. századi keretbe helyezve, olvasmányosan tálalva.
spoiler

3 hozzászólás
Anó P>!
Fábián Janka: Az angyalos ház

Valahogy nem varázsolt el annyira, mint az írónő többi eddig olvasott műve (Emma sorozat, Lotti) Időnként nagy zökkenéssel haladt tovább a történet, nem is volt olyan érdekfeszítő… más volt. Egy az egyben hihető és elképzelhető, inkább dokumentumregény-szerű.
Mintha tényleg létezne Zsuzsa, a kedves, sötét hajú, kissé hebrencs tanárnő, akinek egy öreg hölgy tollba mondta az életét, ő pedig, aki valójában nem író, egyszerűen leírta volna. Így aztán valahol hiányzik az egész sava-borsa.


Népszerű idézetek

Gólyanéni>!

Én csak annyit mondhatok, és higgye el, már láttam egyet s mást életemben, hogy nem szabad egyetlen lehetőséget sem elszalasztani. Mert utána bánni fogja egész életében, hogy meg sem próbálta. Ez pedig még a csalódásnál is rosszabb. Azt kiheveri előbb-utóbb, de az elszalasztott lehetőségek élete végéig kínozni, marni fogják.

300. oldal

1 hozzászólás
Fummie>!

Az asztalfőn ugyanis egy valahonnan igencsak ismerős figura ült a székén hanyagul hátradőlve, oldala mellett leeresztett karokkal, ujjai között füstölgő cigarettával. Az alakja testes volt ugyan, valahogy mégis törékeny, sebezhető benyomást keltett. Sötét haja a homlokába hullott, a szeme alatt sötét karikák éktelenkedtek, mintha már évek óta nem aludta volna ki magát, az arcán pedig mélységes szomorúság látszott. Azonnal megismertem: Ady Endre volt az, a költő.

138. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ady Endre
1 hozzászólás
rhea_silvia>!

… jaj, Hilda, miért van az, hogy mindenki mást szeret, mint akit kellene? Miért van ez így?

192. oldal

Arabella>!

Az ember mindig abba szeret bele, akibe nem kellene, vagy nem szabadna. Talán éppen azért, mert nem szabadna…

197. oldal

Zöldövezet>!

Jobb, ha bizonyos dolgok soha nem kerülnek napvilágra. Például mocskos, beázott lépcsőházak vagy hosszú évtizedekig féltve őrizgetett titkok.

Zöldövezet>!

Ebben a pillanatban világosan éreztem, hogy ami ezután következik, az valamiképp rosszabb, nehezebb, sötétebb lesz. Sirattam magam, a szerelmemet, ártatlanságomat, az eddigi szép világomat. És tudtam, hogy nem igaz, amit mondott: nem vagyok derék, bátor leány. Egy szegény, elveszett bűnös vagyok.

robinson P>!

Hilda néni szobájából férfihang, és csengő, kacér nevetés szűrődött ki.
– Van nála valaki? – kérdezte Zsuzsa csodálkozva.
– Igen, a körzeti orvos. Folyton flörtöl vele! Egy harminc-egynéhány éves emberrel! Javíthatatlan, én mondom magának. Mielőtt jön a doktor, mindig kicsípi magát, még jobban, mint máskor.

110. oldal

robinson P>!

– Hiába, az egyiptomi cigaretta az igazi! Akár csak a francia pezsgő és a pesti nő!

140. oldal

zsanihorvath_>!

– De el ne mondja Etusnak! Szeretek neki panaszkodni, mert attól mindig úgy felpaprikázódik, és ha alaposan összeveszek vele, mindig jobban érzem magam.
Zsuzsa elnevette magát. A két öreglány! Jól elvannak…

352. oldal, 8. fejezet - Hotel Angel

Lédus>!

– […] ne szalassza el a lehetőséget. Soha ne szalasszon el egyetlen lehetőséget sem! Megígéri?
– Megígérem.

301. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lehetőség

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Anne Jacobs: A villa
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Leiner Laura: Illúzió
Karády Anna: A füredi földesúr
Balázs Ágnes: Lufi és a hóba rajzolt szív
Csóti Lili: Hetedvérig
Paullina Simons: A bronzlovas
Leiner Laura: Mindig karácsony
Leiner Laura: Akkor szakítsunk