Adél ​és Aliz 221 csillagozás

Fábián Janka: Adél és Aliz Fábián Janka: Adél és Aliz

Fábián ​Janka legújabb nosztalgikus regényében két barátnő viharos érzelmekkel és ellentmondásokkal teli kapcsolata áll a középpontban. A különböző társadalmi és családi háttérrel rendelkező lányok, a bájos, szelíd Aliz, mindenki kedvence és az éles eszű, éles nyelvű, ármánykodástól sem visszariadó Adél, egy bentlakásos iskolában válnak elválaszthatatlan barátnőkké, és nem is sejtik, hogy a sorsuk még akkor is egymásba fonódik majd, amikor ezt már egyáltalán nem akarják.

Bonyolult szerelmi háromszögek és csalódások tarkította fordulatos történetüket egy régi gyilkosság árnyékolja be, és a háttérben most is ott húzódnak a kor történelmi eseményei: a Kommün végnapjai, a húszas évek konszolidációja, a frankhamisítási botrány, a gazdasági világválság. Ahogyan azt a szerzőtől már megszokhattuk, könyvében itt-ott valós történelmi figurák is feltűnnek, ám csupán mellékszereplőként.

A befejezés természetesen tartogat meglepetéseket, de a regény végkicsengése a szereplőket… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Libri, Budapest, 2019
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336051
>!
Libri, Budapest, 2019
332 oldal · ISBN: 9789634336501
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
ISBN: 9789632548555

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 15

Most olvassa 15

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 60


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi
Fábián Janka: Adél és Aliz

Na, akkor most, hogy befejeztem a könyvet, képzeletben megveregetem a vállamat, hogy ilyen szerencsés kézzel választottam meg a legutóbbi három olvasásomat:)
Egyszerűen imádtam! Annyira magával ragadott, hogy szinte le sem tudtam tenni. Lebilincselő, olvasmányos történet, a karakterek is jól kidolgozottak, a köztük lévő kapcsolatok meglehetősen szövevényesek. Nem csak egy bentlakásos lányiskola mindennapjaiba tekinthetünk be, de egy kis történelmi hátteret is kapunk.
A címszereplők sorsát 10 éves koruktól követhetjük nyomon. Alizt sokkal jobban kedveltem, mint Adélt, aki már legelső megjelenésekor ellenszenvet váltott ki belőlem, és ez a könyv során csak fokozódott. A végén mindkét lány azt kapta, amit érdemelt.

>!
Mariann_ P
Fábián Janka: Adél és Aliz

Az 1920-as évek lánynevelő intézetének életébe cseppenünk bele a könyv elején.
Egy kialakuló barátságba, ami érdekből köttetett.
Aztán bekúszott a történelmi szál, mint mindig.
De csak érintőlegesen, több szerepet kapott a „románcok ” ecsetelése.
Talán nem kellett volna ennyire kibontani ezt a szálat.
A végére azért kerek lett a történet, bár nem mindenki kapta azt ,amit érdemelt.

3 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Fábián Janka: Adél és Aliz

A Könyvhéten szereztem be az újonnan megjelent, gyönyörű borítójú, libris kiadást. Az írónő ráadásul még dedikálta is, szóval nagyon fel voltam lelkesülve, és mielőbb elkezdtem olvasni.
Az Emma trilógiát sejtettem, hogy nem fogja überelni, de azt nem gondoltam, hogy ennyivel alatta marad. Az eleje és a vége érdekes volt, de a közepe nálam teljes érdektelenségbe fulladt. Igazából a történelmi kor sem a kedvencem, amikor a könyv cselekménye zajlik, de próbáltam ettől függetlenül átszellemülni. Viszont ez nem volt teljesen lehetséges, mivel jóformán egyetlen karakterrel sem tudtam szimpatizálni.
Az általam forgatott leggyengébb Fábián Janka regény.

>!
Trixi 
Fábián Janka: Adél és Aliz

Könnyedebb olvasmányra vágytam, meg is kaptam. Mégis a Lenin-fiús kezdés után fajsúlyosabb könyvre számítottam. De a bentlakásos iskolás folytatás is jónak ígérkezett. A sok pici lány, egyedül egy idegen helyen, megszeppenve. Aztán két egymástól igencsak ellentétes lány vmiért barátságot köt. Vagyis a barátság Aliz részéről igazi, Adél csak rontja maga körül a levegőt. Bosszú bosszú hátán. Igazi vagy igaznak vélt sérelmek miatt. Nem tudtam rájönni. Adélt nem igazán lehet megkedvelni (gondolom ez is volt a cél), és Irmuskát se tudtam nagyon hová tenni. Van, létezik, morog (de miért?). A karakterek fejlődése néhol érthető, néhol mintha csettintésre történt volna. 1-2 fordulatnál maradtak is bennem jócskán kérdések :D :D . Viszont úgy éreztem, mintha az adott korból most kevesebbet kaptam volna, mint amennyire megszoktam ezt az írónőtől. De végül is nem gond, mert a politikával csak a gond van. Mindegy ki van hatalmon, valakinek mindig rossz vagy még rosszabb.

>!
dwistvan P
Fábián Janka: Adél és Aliz

Jól felépített, izgalmas történet ez is. A német lány és francia nő történetéhez hasonlítva nem sodort annyira magával, de ez is egy zseniális regény. Itt nem a sorsok és a karakterek az igazi lényeg, hanem a történelem. Az mindenesetre lenyűgöző ahogy a történelem családregény formájában tálcán érkezik. Fábián Janka regényeinek különlegessége az, hogy biztos, hogy következik néhány megrázó fordulat, a szereplők között mindig kiderül valami megrázó kapcsolat, a karaktereket pedig szeretni és utálni is lehet a szerint, hogy milyenek, vagy mi derül ki róluk. Most már biztos vagyok abban, hogy a többi regényét is élmény lesz olvasni.

>!
janka0416
Fábián Janka: Adél és Aliz

Borító: 5/5- Szerintem a fehér kalapos Aliz, a sötét pedig Adél.
Cselekmény: 5/5** – Annyira, de annyira szeretem Fábián Janka történeteit. :) Soha, de soha nem okoz csalódást.
Lényegében egy már megszokott történetet mutatott be az írónő, egy kis történelemmel megspékelve. :) Szval. erről túlságosan sokat nem is akarok írni…
Szereplők:
Adél: Utáltam… már az első mondat ami a könyvben elhangzott tőle, tudtam,hogy ő lesz a történet fekete báránya. Végén… megérdemelte, amit kapott.
Aliz: Drága Aliz. :) képen is látható,hogy ő volt fehérben, akárcsak egy angyal.. szőke göndör fürtök, kék szem. :) szerethető karakter volt. :)
Iván: Mindkét szerep jól állt neki. Jó fiúként, rossz fiúként is szerettem. Ő volt az,aki végén rádöbbent arra,hogy „amit csináltam rossz volt".
Andor: szegény hülye.. már elnézést de az volt..
Többi mellékszereplő Jojó. :) őt is nagyon szerettem, és Irma.. :D :„még szerencse,hogy őt találtam el." :D
Szerintem érdemes elolvasni, én nagyon szerettem, mint ahogy többi regényét is. :)
*Downton Abbey OST (S2)-Nothing To Forgive* – http://www.youtube.com/watch…

>!
robinson P
Fábián Janka: Adél és Aliz

Az általam eddig olvasott 5 FJ könyvekből, magasan a legjobb! Ármány és szerelem jellemzi legjobban. Minden a helyén, érdekes, olvasmányos,jó. Nagyon kidolgozott a két nő karaktere, ahogy nővé érnek, és a barátságuk összeköti az életüket. Talán a politikai, történelmi szál itt most csak keret, de ez nem baj.
bővebben a blogomon. http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/05/adel-es-aliz.html

5 hozzászólás
>!
melcsicsusz
Fábián Janka: Adél és Aliz

Szeretem a 20. századi hangulatot, mindig magával ragad. Fogok még olvasni az írótól. :)

>!
bmgrapes I
Fábián Janka: Adél és Aliz

Már több FJ könyvet is olvastam, ezért bátran ki merem jelenteni, hogy ez sikerült legjobban:
Janka egyrészt sikeresen leküzdte azt a Boccaccio-s felületességet, aminek keretében például az Emma fiaiban elmesélte, hogy miről szól a történet, de részletesen az eseményeket és főleg a párbeszédeket nem írta le. Ebben a könyvben precízen kidolgozta a történetet, amit tartalmas, helyénvaló párbeszédekkel körített.
Másrészt elmaradt a más FJ könyvekben fel-feltünedező cukormáz. Nem szirupos a történet, sőt, nagyon is élethű, amit jól mutat molyos viszonylag negatív megítélése, ami szerintem elsősorban a nem szerethető, viszont annál hitelesebb karaktereknek szól. Sokáig mindenkit utáltam, a végére ez a helyzet kicsit változott egyes szereplő fejlődésének hála. Viszont így sokkal hihetőbb a sztori, mint például a Virágszál mézes-mázas főhőse esetében.
Nagyon tetszett továbbra is (mint más FJ könyvben) az író nagy történelmi tájékozottsága, itt a frank-hamisítási botrányra gondolok.
Sok ilyet szeretnék még Jankától olvasni.

3 hozzászólás
>!
Boritek70 P
Fábián Janka: Adél és Aliz

Valami sokkal lányregényesebbre számítottam, és ez messze nem volt egy romantikus történet. Nem csak azért mert a történelmi szál is erős volt, hanem mert a szereplők egymáshoz való viszonya is messze volt a romantikától. Hamar a végére értem, mert olvastatja magát, pedig igazából egyetlen szereplővel sem tudtam szimpatizálni, mindegyik karakterben volt számomra valami ellenszenves, de a sodró történet összességében nagyon tetszett. Amúgy is szeretem a múlt század elején játszódó történeteket. És volt ebben minden, történelem, politika, szerelem, féltékenység, dráma, bosszú…Szóval fogok én még Fábián Jankát olvasni! :)


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Már hajnalodott, és az ég szürkeségét az egyelőre bágyadt napsugarak lassan sárgásfehérre festették. Ma is szép, meleg nyári nap ígérkezett.

5. oldal

>!
robinson P

– Szép név – mosolyodott el Aliz. – Igazán…nem lehetnénk mi barátnők? – kérdezte tétován, félre hajtott fejjel. – Mindkettőnk neve A-val kezdődik, és négy betűs. Ez akár jó előjel is lehet, nem gondolod?

42. oldal

>!
Málnika P

Valami összekötötte őket, valami ősi és megváltoztathatatlan vonzalom, mindannak ellenére, ami az életben később elválasztotta őket egymástól.

303. oldal, Epilógus (Ulpius-ház Könyvkiadó, 2013)

>!
Boritek70 P

Ugyan senki sem látta, de egy úriember akkor is úriember, ha nincsen közönsége. Az édesapja mindig erre tanította.

>!
Ildó P

Hamarosan befagyott csatornák mellett és egyre sűrűbben lakott vidéken robogott a vonat.

183. oldal

>!
szmelus P

Aliz rémülten a szája elé kapta a kezét. Jézusmária! De hiszen ez borzasztó! Lopva újra a lányra nézett, de ezúttal egészen más szemmel. Szegényke! Ő pedig milyen csúnyákat gondolt róla. Ha tudta volna… Nem csoda, hogy ilyen furcsa…

33. oldal

>!
szmelus P

Igen, valószínűleg ő is így tett volna. Odament volna Adélhoz, ha fordítva alakul a helyzet. Valami összekötötte őket, valami ősi és megváltoztathatatlan vonzalom, mindannak ellenére, ami az életben később elválasztotta őket egymástól.

303. oldal

>!
mészáros5

Már hajnalodott,és az ég szürkeségét az egyelőre bágyadt napsugarak lassan sárgásfehérre festették.

(első mondat)

>!
mészáros5

Az Abbázia kávéház ablakán kinézve még sokkal szebb volt a kivilágított Andrássy út az egyre korábban leszálló esti sötétségben,mint odakint fagyoskodva.

181. oldal

>!
mészáros5

Meg aztán…nem is találkozott még olyan lánnyal,aki megfelelt volna neki. Vagyis inkább az álmainak,amelyeket a kamaszkorában olvasott regények és a fővárosi mozikban látott amerikai filmek ihlettek.

182. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Danielle Steel: A legdrágább kincs
Danielle Steel: Erősebb a szerelemnél
Danielle Steel: Erősebb a szeretetnél
Belinda Alexandra: Ezüst akácia
Katherine Webb: Ha eljő az éj
Kathleen Tessaro: A parfüm titka
Kimberley Freeman: Örökzöld-zuhatag
Beth Flynn: Kilenc perc
Baráth Viktória: Az igazság nyomában