Megjelenésének várható időpontja: 2019. június 12.

Adél ​és Aliz 187 csillagozás

Fábián Janka: Adél és Aliz Fábián Janka: Adél és Aliz

Fábián ​Janka legújabb nosztalgikus regényében két barátnő viharos érzelmekkel és ellentmondásokkal teli kapcsolata áll a középpontban. A különböző társadalmi és családi háttérrel rendelkező lányok, a bájos, szelíd Aliz, mindenki kedvence és az éles eszű, éles nyelvű, ármánykodástól sem visszariadó Adél, egy bentlakásos iskolában válnak elválaszthatatlan barátnőkké, és nem is sejtik, hogy a sorsuk még akkor is egymásba fonódik majd, amikor ezt már egyáltalán nem akarják.

Bonyolult szerelmi háromszögek és csalódások tarkította fordulatos történetüket egy régi gyilkosság árnyékolja be, és a háttérben most is ott húzódnak a kor történelmi eseményei: a Kommün végnapjai, a húszas évek konszolidációja, a frankhamisítási botrány, a gazdasági világválság. Ahogyan azt a szerzőtől már megszokhattuk, könyvében itt-ott valós történelmi figurák is feltűnnek, ám csupán mellékszereplőként.

A befejezés természetesen tartogat meglepetéseket, de a regény végkicsengése a szereplőket… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Libri, Budapest, 2019
332 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336051 · Megjelenés időpontja: 2019. június 12.
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
ISBN: 9789632548555
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2013
332 oldal · ISBN: 9789632546896

Enciklopédia 1


Kedvencelte 11

Most olvassa 12

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi
Fábián Janka: Adél és Aliz

Na, akkor most, hogy befejeztem a könyvet, képzeletben megveregetem a vállamat, hogy ilyen szerencsés kézzel választottam meg a legutóbbi három olvasásomat:)
Egyszerűen imádtam! Annyira magával ragadott, hogy szinte le sem tudtam tenni. Lebilincselő, olvasmányos történet, a karakterek is jól kidolgozottak, a köztük lévő kapcsolatok meglehetősen szövevényesek. Nem csak egy bentlakásos lányiskola mindennapjaiba tekinthetünk be, de egy kis történelmi hátteret is kapunk.
A címszereplők sorsát 10 éves koruktól követhetjük nyomon. Alizt sokkal jobban kedveltem, mint Adélt, aki már legelső megjelenésekor ellenszenvet váltott ki belőlem, és ez a könyv során csak fokozódott. A végén mindkét lány azt kapta, amit érdemelt.

>!
dwistvan P
Fábián Janka: Adél és Aliz

Jól felépített, izgalmas történet ez is. A német lány és francia nő történetéhez hasonlítva nem sodort annyira magával, de ez is egy zseniális regény. Itt nem a sorsok és a karakterek az igazi lényeg, hanem a történelem. Az mindenesetre lenyűgöző ahogy a történelem családregény formájában tálcán érkezik. Fábián Janka regényeinek különlegessége az, hogy biztos, hogy következik néhány megrázó fordulat, a szereplők között mindig kiderül valami megrázó kapcsolat, a karaktereket pedig szeretni és utálni is lehet a szerint, hogy milyenek, vagy mi derül ki róluk. Most már biztos vagyok abban, hogy a többi regényét is élmény lesz olvasni.

>!
janka0416
Fábián Janka: Adél és Aliz

Borító: 5/5- Szerintem a fehér kalapos Aliz, a sötét pedig Adél.
Cselekmény: 5/5** – Annyira, de annyira szeretem Fábián Janka történeteit. :) Soha, de soha nem okoz csalódást.
Lényegében egy már megszokott történetet mutatott be az írónő, egy kis történelemmel megspékelve. :) Szval. erről túlságosan sokat nem is akarok írni…
Szereplők:
Adél: Utáltam… már az első mondat ami a könyvben elhangzott tőle, tudtam,hogy ő lesz a történet fekete báránya. Végén… megérdemelte, amit kapott.
Aliz: Drága Aliz. :) képen is látható,hogy ő volt fehérben, akárcsak egy angyal.. szőke göndör fürtök, kék szem. :) szerethető karakter volt. :)
Iván: Mindkét szerep jól állt neki. Jó fiúként, rossz fiúként is szerettem. Ő volt az,aki végén rádöbbent arra,hogy „amit csináltam rossz volt".
Andor: szegény hülye.. már elnézést de az volt..
Többi mellékszereplő Jojó. :) őt is nagyon szerettem, és Irma.. :D :„még szerencse,hogy őt találtam el." :D
Szerintem érdemes elolvasni, én nagyon szerettem, mint ahogy többi regényét is. :)
*Downton Abbey OST (S2)-Nothing To Forgive* – http://www.youtube.com/watch…

>!
robinson P
Fábián Janka: Adél és Aliz

Az általam eddig olvasott 5 FJ könyvekből, magasan a legjobb! Ármány és szerelem jellemzi legjobban. Minden a helyén, érdekes, olvasmányos,jó. Nagyon kidolgozott a két nő karaktere, ahogy nővé érnek, és a barátságuk összeköti az életüket. Talán a politikai, történelmi szál itt most csak keret, de ez nem baj.
bővebben a blogomon. http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/05/adel-es-aliz.html

5 hozzászólás
>!
bmgrapes I
Fábián Janka: Adél és Aliz

Már több FJ könyvet is olvastam, ezért bátran ki merem jelenteni, hogy ez sikerült legjobban:
Janka egyrészt sikeresen leküzdte azt a Boccaccio-s felületességet, aminek keretében például az Emma fiaiban elmesélte, hogy miről szól a történet, de részletesen az eseményeket és főleg a párbeszédeket nem írta le. Ebben a könyvben precízen kidolgozta a történetet, amit tartalmas, helyénvaló párbeszédekkel körített.
Másrészt elmaradt a más FJ könyvekben fel-feltünedező cukormáz. Nem szirupos a történet, sőt, nagyon is élethű, amit jól mutat molyos viszonylag negatív megítélése, ami szerintem elsősorban a nem szerethető, viszont annál hitelesebb karaktereknek szól. Sokáig mindenkit utáltam, a végére ez a helyzet kicsit változott egyes szereplő fejlődésének hála. Viszont így sokkal hihetőbb a sztori, mint például a Virágszál mézes-mázas főhőse esetében.
Nagyon tetszett továbbra is (mint más FJ könyvben) az író nagy történelmi tájékozottsága, itt a frank-hamisítási botrányra gondolok.
Sok ilyet szeretnék még Jankától olvasni.

3 hozzászólás
>!
tmezo P
Fábián Janka: Adél és Aliz

Jó kis szövevényes történet. Vannak benne nem várt fordulatok.

>!
Boritek70 P
Fábián Janka: Adél és Aliz

Valami sokkal lányregényesebbre számítottam, és ez messze nem volt egy romantikus történet. Nem csak azért mert a történelmi szál is erős volt, hanem mert a szereplők egymáshoz való viszonya is messze volt a romantikától. Hamar a végére értem, mert olvastatja magát, pedig igazából egyetlen szereplővel sem tudtam szimpatizálni, mindegyik karakterben volt számomra valami ellenszenves, de a sodró történet összességében nagyon tetszett. Amúgy is szeretem a múlt század elején játszódó történeteket. És volt ebben minden, történelem, politika, szerelem, féltékenység, dráma, bosszú…Szóval fogok én még Fábián Jankát olvasni! :)

>!
Ad3lka
Fábián Janka: Adél és Aliz

Ez az első könyvem az írónőtől. Kellemes meglepetésként ért. Imádok nosztalgikus hangulatú regényeket olvasni, imádom a 20. századot elejétől a végéig, Budapest meg különösen kedves a szívemnek, úgyhogy nagyot nem koppanhattam. Örülök, hogy eddig vártam vele (röpke 8 éve porosodik nálam ez a könyv, sebaj), szerintem anno még kicsit magas lett volna nekem a történet. Kifogástalan a stílus, Janka ügyesen egyensúlyozik a karakterközpontú és a cselekményközpontú dráma között. Mindenképpen szeretnék még tőle olvasni.

>!
Ildó P
Fábián Janka: Adél és Aliz

Első Fábián Janka könyvem volt, de azt hiszem nem az utolsó. Igazán megfogott a stílusa. Régóta szerettem volna tőle olvasni valamit, és legutóbb csak ez a könyve volt bent a könyvtárban. Nem voltam biztos benne, jó lesz-e kezdésnek, de azt hiszem jól döntöttem.
Tetszett, hogy egész kiskoruktól követhettük Adél és Aliz életét egészen felnőtt korukig, és végig az ő életük, kapcsolatuk marad középpontban. Nem ment el történelmi regény irányába, nem részletezte a történelmet, csak a szereplőkre gyakorolt hatásait emelte ki, épp annyit írt le belőle, amennyire szükség volt.
Voltak benne számomra igazán meglepő fordulatok, és meghökkentő események, valamint emellett kiszámítható szál is.
Tetszettek az időugrások, hogy valami fontos résznél abbamaradt a fejezet, de végül mindenre fény derült a következőben.
Ha lesz a könyvtárban más műve, biztos ki fogom hozni.

>!
szmelus P
Fábián Janka: Adél és Aliz

Érdekes volt a történet, főleg amik történhettek egy lánykollégium zárt ajtajai mögött. Ügyesen voltak összekapcsolva a történet szerelői, de valahogy megint hiányérzetem maradt. Olvastam volna többet a kollégium életéről. Még mindig furcsa nekem, hogy azonnal oda adják magukat a lányok az első „férfinek” és valahogy csak az az egy kiszemelt kell mindenkinek. A történelem jó, hogy ismét bele van szőve.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Már hajnalodott, és az ég szürkeségét az egyelőre bágyadt napsugarak lassan sárgásfehérre festették. Ma is szép, meleg nyári nap ígérkezett.

5. oldal

>!
robinson P

– Szép név – mosolyodott el Aliz. – Igazán…nem lehetnénk mi barátnők? – kérdezte tétován, félre hajtott fejjel. – Mindkettőnk neve A-val kezdődik, és négy betűs. Ez akár jó előjel is lehet, nem gondolod?

42. oldal

>!
Málnika 

Valami összekötötte őket, valami ősi és megváltoztathatatlan vonzalom, mindannak ellenére, ami az életben később elválasztotta őket egymástól.

303. oldal, Epilógus (Ulpius-ház Könyvkiadó, 2013)

>!
Boritek70 P

Ugyan senki sem látta, de egy úriember akkor is úriember, ha nincsen közönsége. Az édesapja mindig erre tanította.

>!
Ildó P

Hamarosan befagyott csatornák mellett és egyre sűrűbben lakott vidéken robogott a vonat.

183. oldal

>!
szmelus P

Aliz rémülten a szája elé kapta a kezét. Jézusmária! De hiszen ez borzasztó! Lopva újra a lányra nézett, de ezúttal egészen más szemmel. Szegényke! Ő pedig milyen csúnyákat gondolt róla. Ha tudta volna… Nem csoda, hogy ilyen furcsa…

33. oldal

>!
szmelus P

Igen, valószínűleg ő is így tett volna. Odament volna Adélhoz, ha fordítva alakul a helyzet. Valami összekötötte őket, valami ősi és megváltoztathatatlan vonzalom, mindannak ellenére, ami az életben később elválasztotta őket egymástól.

303. oldal

>!
Bettina0123

A többi lány már tétován, bátortalanul elkezdett ismerkedni, barátkozni, de ő hiába fordult bármelyikhez, szóra sem méltatták. Mi baj lehet vele? Az eddigi iskolájában sem volt sok barátja, de legalább nem utálták ki.

Talán a fekete ruha teszi. Adél alig várta, hogy végre levehesse, és magára öltse a csúf kötényruhát amelyben beolvadhat a többiek közé. Papát úgyis élete végéig gyászolni fogja, azon mit sem változtat a ruha, amelyet visel.

És akkor talán szóba állnak vele.

26. oldal

>!
MezeiMarcsi

Ily módon kellene majd előbb- utóbb gazdasági csődbe taszítani Franciaországot.

183. oldal

>!
szmelus P

– Szeretlek – mondta a férjének, és érezte, hogy életében először jött a szívéből ez a szó.
Igen, valóban szereti Andort, immár önmagáért, úgy ahogy van – maga is meglepődött ezen – és igenis, van miért élnie. A férjének igaza van: minden rendben lesz.

298. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem

Hasonló könyvek címkék alapján

Renée Rosen: Babaarc
Danielle Steel: Erősebb a szeretetnél
Pearl S. Buck: Az édes anyaföld
Zilahy Lajos: Halálos tavasz
Bíró Lajos: A szerelem iskolája
Luca Di Fulvio: Álmok bandája
Kate Morton: Felszáll a köd
Kathleen Tessaro: A parfüm titka
Sara Gruen: Vizet az elefántnak
Vass Géza: A Vadászkürt szálló rejtélye