A ​rózsalugas 125 csillagozás

Fábián Janka: A rózsalugas

Radványi Endre az 1848-49-es szabadságharcot még gyermekfejjel éli meg, és a rá következő, sivár években apa nélkül, az „elveszett nemzedék” tagjaként tengődik a világban. Mikor végre megállapodna Balaton-felvidéki birtokán, és a szerelmet is megtalálná, egy váratlan tragédia hatására újra elveszít mindent, és a hazáját is kénytelen elhagyni.
Hátrahagyott szerelme, Anna kétségek közepette és a nyugodt családi élet reményétől megfosztva próbál boldogulni, mígnem egy szerencsés véletlen következtében befolyásos pártfogókra tesz szert a kiegyezés előtti császári udvarban.
Endre Amerikában próbál új életet kezdeni. Új barátokra talál, és egy új szerelem lehetősége is felcsillan számára, ám ekkor kitör a polgárháború, Észak és Dél ádáz harca, amiből az Egyesült Államokba csak nemrég érkezett emigránsok, köztük Endre sem maradhatnak ki.
Túléli-e Endre a polgárháborút, s elképzelhető-e, hogy Anna és Endre sorsa újra keresztezi egymást?

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Libri, Budapest, 2018
468 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634331834
>!
Libri, Budapest, 2018
468 oldal · ISBN: 9789634335443

Kedvencelte 6

Most olvassa 12

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 54


Kiemelt értékelések

ZsúésKrisz_Olvas>!
Fábián Janka: A rózsalugas

Kicsit először furcsa volt, hogy ugyan Endre és Anna szemszögéből is teljes képet kapunk, mégis Endre van igazából a reflektorfényben, de aztán hamar megszoktam, és nagyon örülök, hogy a várakozásaimmal ellentétben, nagyon jól sikerültek a róla szóló részek is, teljesen hitelesnek tűnt.
Anna karakterét is nagyon szerettem, viszont kicsit többet is szívesen láttam volna belőle.

Maga a kor, a rengeteg idilli helyszín számomra remek kikapcsolódás volt, annak ellenére, hogy először nem értettem, hogy és miképpen kerül majd az amerikai polgárháború a képbe. De összességében kerek történet, szerethető, és szépen fejlődő szereplőkkel.
Továbbiak itt:
http://zsuolvas.blogspot.com/2019/04/fabian-janka-rozsa…

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Fábián Janka: A rózsalugas

Kedvenc történelmi-romantikus írónőm nagyszerű történettel rukkolt elő ebben a regényben. Most talán kicsit hangsúlyosabb szerepet kapott a történelem, amelynek minden egyes történését alapos és mélyreható kutatómunka tette hitelessé, s a rövid, lényegretörő lábjegyzetek még érthetőbbé. Tetszett, hogy párhuzamosan élhettük az eseményeket Anna és Endre szemszögéből, akik egy „térből” indultak, s mintegy a regény kereteként egy helyre is tértek vissza. Érdekes volt olvasni az akkori magyarországi nemesi életről, a felemelkedésről és a mélybehullásról, tisztességről, becsületről, a kor ádáz politikai rendszeréről, amely mindkét fiatal családi életének irányt szabott. Endre véletlenek egybeesése miatt kényszerült szökésre, hátrahagyva bimbózó, de szilárd alapkon nyugvó szerelmét. Küzdelmes úton, de támogatva ért célt, illeszkedett be az újvilág társadalmába, s élt a felkínálkozó lehetőségekkel. Itt kapcsolódunk be az amerikai történelembe, Észak és Dél rabszolgaság elleni küzdelmeibe, amiből Endre is kivette a részét. Megalapozta életét, de mindig hazavágyott … s Anna mindvégig hazavárta. A két fiatal szerelme töretlennek bizonyult – mégha többen tettek is ellene –, s bizonyította két szív összetartozását. Remek olvasmány volt, igazi kikapcsolódást nyújtott számomra!

>!
Libri, Budapest, 2018
468 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634331834
Trixi>!
Fábián Janka: A rózsalugas

Ez volt a harmadik olvasásom Fábián Jankától. Az elsőnél nem tudtam, hogy mire számíthatok, így az meglepően tetszett (Virágszál), a másodiknál (Angyalos ház) inkább az arra a korra jellemző körítések, magyarázatok tetszettek. Ebben az új könyvben is igen érdekes volt maga a kor – a szabadságharc utáni időszak, és az amerikai észak-dél háború, amiben nem is hittem, hogy ennyire jelen voltak a magyarok is – amiről még szívesen olvastam volna többet is. Sőt, azt sem hittem volna, hogy valaha egy könyvben fogok olvasni Sisiről és Lincoln elnökről :D . A karakterek egy részével nem mindig tudtam mit kezdeni – Annuska, hiába lett direkt úgy megírva, hogy a legszimpatikusabb női karakter legyen, valamiért nem bírtam elviselni, Béla bácsi meg egyik hülye lépést teszi a másik után (megcsapkodtam volna). De nyilván minden szereplő részéről kellett a fejlődés, így a cselekedeteikben is néha kellett 1-2 rossz lépés.
Annyit tennék még hozzá, hogy olvasás közben úgy éreztem, mintha egy filmet néznék, a távolban „játszódtak a történések”. Én pedig szeretek „belemerülni” az eseményekbe, mintha én is ott lennék, és ezt most nem éreztem annyira (de lehet, hogy ez már csak az én hisztim). Összességében kellemes olvasmány volt, kellően lelazított. Ha legközelebb kell a lazítás, keresek egy még olvasatlan Fábián Janka könyvet :D .

BeliczaiMKata P>!
Fábián Janka: A rózsalugas

Őszintén szólva nem sok könyvet olvastam még az írónőtől, de ez most nem annyira tetszett, lassan haladtam vele.
Az Amerikában játszódó részeknél (ott is a polgárháborúnál) kezdett izgalmas lenni számomra a történet. Kicsit többet is olvastam volna erről.
A gyilkosság miatt megszakad a kezdődő, kibontakozásra váró szerelmi szál, a végén spoiler Ez nem tetszett annyira, bár hiteles, hiszen a férfiembernek mindent lehet. (Azt is megértem persze, hogy nem volt remény visszatérni, élni kellett tovább.) És Anna elfogadja spoiler ami érthető és szívmelengető spoiler. És léteznek kedves spoiler

Mariann_ P>!
Fábián Janka: A rózsalugas

Mindent azonnal tudni akaró világunkban egy kis megállásra, elmélkedésre késztetnek bennünket az ilyen könyvek , mint ez az 1800-as években játszódó.
Átélhetjük az akkori időket, amikor hónapokat, sőt még többet is várni kellett egy-egy hírre.
Ez egy kedves kis történet.
A rózsalugas környéki eseményeket jobban szerettem, mint a külhonit, de szerencsére a végén összefutottak a szálak.

Szeitz_Éva P>!
Fábián Janka: A rózsalugas

Sokadik Fábián Janka könyv, amit olvastam. Ez is nagyon tetszett, olvastatja magát, de ez megszokott az írónőtől. Élveztem a történelmi leírásokat (amerikai polgárháború), ezekből többet lehet tanulni, mint a történelemkönyvekből. A történet kiszámítható, de szépen megírt, jellemábrázolás remek, viszont a történelmi találkozásokat most én kicsit soknak éreztem.

Sárhelyi_Erika I>!
Fábián Janka: A rózsalugas

Na, ez az a regény, ami 12-13 éves koromban biztos nagyon tetszett volna. Se a stílus, se a téma nem ragadott magával – rég abbahagytam volna, de mivel ajándékba kaptam a könyvet, becsületből végigolvastam. Végtelenül kiszámítható és sablonos. Vagy csak Fábián Janka nem nekem ír. Elnézést kérek a rajongóitól.

dwistvan P>!
Fábián Janka: A rózsalugas

Minden benne van amitől jó egy könyv. Fábián Janka úgy csomagolja a történelmet, hogy észrevétlenül benne élünk. Nem kívülről szemléljük, hanem velünk történik. Azt is értékelem, hogy a korabeli hírességek lépten nyomon kapcsolódnak a szereplők életéhez. A XIX. század második felében lehettünk, egy kicsit magyar történelembe, és egy kicsit amerikai eseményekbe csöppentünk. De soha sem elég csak a történelem. Szükséges még hozzá a szereplők lelke is. Akik hűségesek, vagy hibáznak, jók, vagy rosszak, de mindenképpen érezhetjük, hogy mi a helyes irány. A sorsok sohasem egyértelműek. Lehet izgulni, hogyan alakulnak az események. Egyetlen Fábián Janka könyv maradt csak olvasatlan, de az beszerezhetetlen. Pedig biztosan tetszene.

3 hozzászólás
hmargit>!
Fábián Janka: A rózsalugas

Nagyon vártam Fábián Janka új könyvét. Szeretem a történeteit, ezt a könyvet is csak nehezen tudtam letenni, majdnem egy éjszaka alatt kiolvastam. A két főszereplőt rögtön az elején megszerettem, nagyon kíváncsi voltam, hogy találnak egymásra. Bevallom, néhol a polgárháborús leírásokat kicsit hosszúnak találtam, legszívesebb átugrottam volna.
Tetszett a könyv, de az írónőtől az abszolút kedvenceim még mindig az Emma sorozat és Az angyalos ház.

KMReni P>!
Fábián Janka: A rózsalugas

Nagyon szeretem Fábián Janka könyveit, mert már az első mondatok után elvarázsol, átemel a saját világába. Kevés könyvnél érzem azt, ogy már az első mondat után megérkezem és nem kellenek oldalak arra, hogy ráhangolódjam. Sajnos ennél a könyvénél nem voltam maradéktalanul elégedett, sajnos nekem voltak szakaszok amikor nagyon untam a történetet, elveszett belőle az élet és túl sok volt a leírás.

Az ilyen valós eseményekkel tűzdelt történelmi regényt mindig nagyon szeretek olvasni. Ez is egy jól felvázolt történelmi alap, csak hosszúra lett nyújtva.

A váltott szemszög nagyon tetszett itt is, szerettem olvasni, hogy párhuzamosan kivel mi történik.
Anna karaktere nagyon szimpatikus, kedves és bájos lány, kicsit többet is szívesebben olvastam volna az ő szemszögéből.
Endréből pedig talán picit többet is kaptam mint szerettem volna :)

Összességében kellemes kikapcsolódás volt, de most nem hagyott annyira belemélyedni ebbe a történetbe az írónő.


Népszerű idézetek

BeliczaiMKata P>!

Ha mindig mindent úgy tennénk, ahogyan az régóta szokás, nem haladna előre a világ.

391. oldal

4 hozzászólás
BeliczaiMKata P>!

Különben is… mi az igazság? Mindenkinek meglehet a maga igaza, nemde?

309. oldal

varadiera>!

– Sörrel nem koccintunk! – bólintott Endre. – Magyar ember ezt még külföldön sem teszi.

193. oldal

Szeitz_Éva P>!

Özvegy Radványi Ernőné, Klára asszony az ablakpárkányon összegömbölyödve alvó, fekete-fehér tarka macskát simogatva, elgondolkodva bámult ki az ablakon. Lassú pelyhekben szállingózott a hó, ami idén az első volt. Kicsit későn érkezett… Már-már attól lehetett tartani, hogy fekete karácsony lesz, ami már hosszú évek óta nem fordult elő.

Szeitz_Éva P>!

Most is… az egyszerű, fonott hajviseletével, amelybe egy-két hóvirágot tűzött, a friss rügyeket idéző halványzöld-sötétzöld kockás ruhájában, a hűvös márciusi szellő ellen a vállára terített sötétvörös, sárga hímzésű vállkendővel szívderítő és egyben nyugalmat sugárzó látvány volt.

viktórijaa>!

Rózsák! Már megint rózsák. Azt hiszem, gyűlölöm a rózsákat

173. oldal

pillangóhatás>!

A szerelem persze hiányzott… Nem az a híres, a költők által megénekelt igaz szerelem, hiszen azt még nem ismerte. Az igazat megvallva nem is fűlött a foga hozzá. Abból csak csalódás származhat, szenvedés.. Még a költők szerint is.

viktórijaa>!

Először ugyan szokatlan volt számára itt New Yorkban a fekete bőrű emberek látványa, de mostanra egészen megszokta őket, és azzal szívből egyetértett, hogy csupán a bőre színe miatt nem lehet embertársunkat egyszerű vagyontárgynak, munkavégző haszonállatnak tekinteni.

209. oldal

viktórijaa>!

Hát ilyen a boldogság. Legalább én is megtudtam. És ha nem is fog sokáig tartani, mindig vissza tudok rá emlékezni. Ez sokkal több, mint amit itt sok lány elmondhat magáról.

243. oldal

varadiera>!

Nincs ennek az egésznek semmi értelme. Sok fiatal élet hunyt ki, sok fiú, sok férj és apa nyomorodott meg egy életre, hasztalanul. A végén valaki győzni fog, és akkor?

326. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya
Mary Jo Putney: Vihar és rózsák
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Budai Lotti: A nyugati szerető
Szélesi Sándor: Kincsem
Sienna Cole – Laura Porter: Száz évvel utánad
B. Czakó Andrea: Pitypangtánc
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan
Heather Graham: A szürkekabátos