A ​könyvárus lány 177 csillagozás

Fábián Janka: A könyvárus lány

A tizenéves Julcsi osztályidegen szülők kisebbik gyermekeként az ötvenes évek Budapestjén nő fel. A zord, ellenséges világban szinte az egyetlen örömet a könyvek és az olvasás jelentik számára. Az ötvenhatos forradalom véres és zavaros napjaiban Julcsi menekülni kényszerül, és némi vargabetű után végül egy amerikai kisvárosban, távoli rokonainál köt ki.

Az idegen országban nehezen találja meg a helyét, és a múlt árnyai is megnehezítik, hogy végre boldog lehessen. A rövid, ám annál mozgalmasabb Kennedy-korszakban a kamasz lány aztán lassan felnő, és megbarátkozik új hazájával. Julcsi-Julie-nak már otthon, Magyarországon is nagy vágya volt, hogy egyszer könyvesboltja lehessen. Vajon az álmok hazájában, Amerikában ez az álom is valóra válik?

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Libri, Budapest, 2020
432 oldal · ISBN: 9789634337393
>!
Libri, Budapest, 2020
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336686

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Kiss Júlia (Julcsi/Julie) · Igor · Kiss Dénes (Apus) · Kiss Margit (Gitta)


Kedvencelte 27

Most olvassa 29

Várólistára tette 185

Kívánságlistára tette 178

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Ez a tizedik regénye a szerzőnek, amit olvastam én magam is. Elismerem, igazi „fábiánjankás” a könyv, ez is egy olvasmányos, jó történet, fordulatokkal, szinte ismételhetném magam, vagy az eddig általam leírtakat: van egy jó alaptörténet, a családregények kedvelőinek, ami átélhető, a történelem is megelevenedik, bár itt és most kevéssé lesz hangsúlyos, mint az előzőekben. Valahogy ez könnyedebb, bulvárosabb az előzőek mellett…

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/03/a-konyvarus-lany.html

Nono_ P>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Az első könyvem volt az írónőtől és ezzel be is került a kedvenceim közé.
A nyitó mondattól az utolsó gondolatig lekötötte a figyelmemet. Tetszett a történelmi háttér: a kor, a helyszínek megválasztása, illetve a színes és kedvelhető karakterek.A romantika elégé mellőzött volt a könyvben, mégsem hiányzott.
Óriási lelkesedéssel várom a folytatást és bízom benne, hogy nem sikerült elsőre beletrafálnom a szerző legjobb művébe.

23 hozzászólás
Jagika P>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Sokáig nem igazán szerettem történelmi regényeket olvasni spoiler. Valahogy úgy érzem/éreztem, hogy a fiktív vagy akár valós szereplők által átélt történelem más, bármennyire is hiteles a háttér. (Ez a történelemhűség látszott is a regényben: igényes magyarázatot jelent minden lábjegyzet.) Egy idő után engedtem a merevségemből, hiszen beláttam, a történelmi eseményeket mindenki másként éli meg, s az érzelmek nem torzítják, hanem kiegészítik, s ezáltal színesebbé is teszik azt.
Ez a könyv is ilyen. Persze lehet kifogásom, hogy a főszereplő, Julcsi mindig a „dolgok sűrűjében” van, de hát 1956 és az utána következő események elég meghatározóak voltak, s a megjelenő szereplők alakja és sorsa is elég érdekes ahhoz, hogy kíváncsi legyek a folytatásra.
A megjelenő könyvesbolt és a könyvklub pedig melyik olvasónak nem kedvenc helye?

9 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Fábián Janka újra eltalálta új regénye hozzávalóinak megfelelő arányát.
Lágyan csordogáló, andalító történet az írónőtől megszokott stílusában, hiteles, illetve izgalmas történelmi és politikai háttérrel.
Szerethető karakterekkel repít minket egyenesen az 56-os forradalom kellős közepébe. Egy kissé lassan indult be a történet, viszont annál dinamikusabban folytatódott. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kutatómunkát igényelt.
Végül kellemes családtörténet kerekedett belőle, ami méltó folytatásra vár. Én már nagyon várom!
Illetve meg kell még említenem, hogy ami a könyv elolvasása után szöget ütött a fejembe, hogy mennyi, de mennyi híres ember, legyen az színész, író, vagy énekes megemlítésre került a történetben. Törőcsik Mari, Déri Tibor, J.D. Salinger, Tolsztoj, Audrey Hepburn, Jack Kerouak, J.F. Kennedy, Marilyn Monroe, Louisa May Alcott, Hruscsov, Rákosi, Tom Sawyer…
Sorolhatnám még a végeláthatatlanságig, de a lényeg az, hogy mind-mind elfértek itt egymás mellett, és amit nagyon szerettem most ebben a regényben, hogy felkeltette a kíváncsiságom több történelmi esemény és személy iránt, úgyhogy ideje ezekben a témákban is bővíteni az ismeretanyagomat.
Köszönet érte! Vegyétek, vigyétek és élvezzétek!

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Nagy várakozással vetettem bele magam a könyv olvasásába, s azt kell mondjam, nem csalódtam. Nekem már az írónő neve is garancia egy jó, történelemmel átitatott, romanikával finomított, olvasmányos regényre. Témáját tekintve számomra hiánypótló írás, ugyanis az én korosztályomnak az ’56-os forradalom és következményei tiltólistán volt az akkori oktatásban. Leányom végzősként épp az olvasásom előtt tanulta ezt a korszakot és vele meséltettem el a történteket. Amikor pedig a könyvet olvasva ugyanezek a történelmi események, pillanatok köszöntek vissza a könyv lapjain, emeltem kalapom Janka előtt a történelemhű ábrázolásért és a kutatómunkáért. Julcsi nagyon szerethető karakter, ahogy szinte mindenki. Rettenetes csapásként élte meg ő a forradalmat, elveszítve lába alól a talajt, az otthont, a biztos családi hátteret. Matild néninek hatalmas respect a tettéért, hogy nem hagyta magára Julcsit, gondját viselte, majd biztonságba juttatta. Szidi néni és Ede bácsi is fantasztikus szereplők, Julcsival váltak igazán családdá, feltétel nélkül szeretve, támogatva egymást. Licsenkóék története szívbemarkoló volt számomra, a kor borzalmai súlytották a családot. Kennedy elnök az életvitelével, a nők iránt tanusított hozzáállásával elvesztette a szimpátiámat, belegondolni is rossz, hány naiv lány, nő esett áldozatául. Az egyetlen negatív sokk, amit a könyv okozott, az az volt, amikor a kezembe véve a könyvet az utolsó oldalon nyitottam ki és megláttam a „Folytatása következik …” szöveget. No, ez kedves írónő döbbenet volt számomra … amin azóta túltettem magam, mert olvastam a miértjéről :-) Izgalommal várom a folytatást!

>!
Libri, Budapest, 2020
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336686
3 hozzászólás
kratas P>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Olvasmányos könyv és várom a folytatást, hogy mi történik még Julcsival, de érzelmeket tekintve steril. Vagyis arról több szó esik a történetben, hogy honnan kerül megrendelésre a báli ruha, mint amikor valaki meghal. Szerettem volna meghatódni, sírni, de egy-egy érzelmes jelenet mellett úgy szalad el a szerző, mintha csak arról lenne szó, hogy mi is legyen ma az ebéd….
Nagyon örültem a lábjegyzeteknek is, de valahogy a többségénél úgy éreztem, hogy ez nem érdekes, de erről meg arról milyen jó is lett volna, ha van. Egyszer szájbarágós, egyszer meg felületes.

LittleStar>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Nagyon szeretem az írónő könyveit, szinte egytől egyig kedvencek. Ez a mostani, ez lesz a legújabb, és talán a legkevesebb is a számomra. Időben sokkal közelebb áll hozzám, nagyon érdekel az 1956-os év témaköre, az előzmények, az akkor történt események és az utána lévők. Érdekes volt, én tényleg nagyon utálom a törit, egyszerűen világ életemben nem voltunk jóban, de Fábián Janka könyvein keresztül egész másképp érzem ezt, szívesen olvasom és érdekel.
A vége pedig…. Jöhetne már a folytatás, mert a végén nem marad körmöm :D!

5*

Bree_olvas>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Egy csoda ez a könyv is! Örülök, hogy a polcomon tudhatom :)

Sztike74>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Nagyon tetszett Fábián Janka új könyve! Az írónő kiváló érzékkel vegyíti a történelmi eseményeket és a romantikus szálakat. Átélhetjük 1956 utcán zajló eseményeit, majd az új amerikai élet részesei is lehetünk a főszereplő Julcsi szemszögén keresztül. Annyira valóságos és hiteles, hogy gyakran úgy éreztem, mintha én is ott lennék és átélném a szereplőkkel. Olvasmányos, néhol szívbemarkoló ahogy arról ír, hogy a történelem hogyan és mennyiben határoz meg életeket, változtat meg sorsokat. Várom a folytatást!

Mónika_Sándor>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Én Az angyalos ház óta szeretem Fábián Janka könyveit, és bár vannak elmaradásaim, igyekszem bepótolni a ezeket. Ő kezdte el megszerettetni velem a történelmi regényeket. Vannak olyan könyvei, amelyek kevésbé fognak meg, vannak, amelyek pedig magával ragadnak.
A könyvárus lány az utóbbiak közé tartozik, s még ha nem is tökéletes, egy nagyon kellemes olvasmány. Az 50-es évek általában, de ’56 és az azt követő események mindig is nagyon érdekeltek – lehet, hogy már csak azért is, mert gimiben töriből és irodalomból a tudományunk megállt 1945-nél, mert rendszerváltó korosztály vagyunk. Innen nézve, történelmileg is nagyon érdekes volt a könyv, mert voltak olyan momentumok, amikről utólag tudom, hogy valóban megtörténtek sajnos, de én nem hallottam még róluk eddig. Elég sok olyan esemény volt a könyvben, ami megdöbbentett, megérintett, és érdeklődve olvastam a menekült magyar lány sorsát.
Most olvastam a jó 50 évvel korábban játszódó Anne otthonra talál című könyvet, és érdekes párhuzamot vélek felfedezni a két könyv között. Magára maradt, árva lányok, akik más-más körülmények között kerülnek új családhoz, de sok szempontból hasonló sors vár rájuk. És mindketten nagyon büszkék, karakteresek, elszántak – Fábián Janka könyvében talán kicsit már túlságosan is. Néha nem értettem, mi ez a túlzott reakció bizonyos dolgokra.
És bár történelmileg is nagyon érdekes a könyv, néha már túl sok volt a részlet: szól 56-ról, az adott korszak amerikai történelméről, JFK sorsáról, szívtipró mivoltáról. Egy kicsit talán kevesebb részlet is elfért volna.
Ami viszont számomra döbbenet, az a cliffhanger a végén. Böszörményi Gyulánál is találkoztam ilyennel, de valahogy ott jobban el tudtam fogadni, hogy a következő kötetben folytatódik a történet, kicsit más szálon. Itt viszont a 400-akárhanyadik oldal után félbemarad a történet, nincs lezárás. Ezt nem tartottam teljesen fairnek. Fogom folytatni, ha megjelenik a következő rész, de úgy érzem, ez kicsit lehúzása a történetnek sajnos.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Hurrá! Könyvet veszünk! Köszönöm, Apuskám!

50. oldal

Jagika P>!

– A gondolatokat nem tudják elpusztítani (…). A könyveket talán igen… de a gondolatokat soha.

49. oldal

robinson P>!

Nos… kislányok, mivel ti még most tanuljátok a betűvetést tőletek azt kérjük, hogy valami szép rajzzal kedveskedjetek a főtitkár elvtársnak. Persze nem arról van szó, hogy bármit rajzolhattok…

15. oldal

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Semmi szükség arra, hogy az ember mindenről azonnal értesüljön. Az csak eltereli a figyelmet a fontosabb dolgokról.

Jagika P>!

– Tudod, egy embernek két hazája is lehet. Ezt nem egyszerű megélni, de nem is lehetetlen. Különösen, ha az élet és a történelem kényszerít erre.

333. oldal

Jagika P>!

– Neked még lehet könyvesboltod, kislányom – mondta végül Dénes. – Neked még bármid lehet… De tudod, mit? Holnap iskola után elviszlek a könyvtárba. Ahhoz nem kell pénz, hogy onnan kölcsönözzünk könyveket.

47. oldal

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

– Ugye? És amikor állandóan azt mondogatják egymásnak: “ szeretlek” – Julcsi itt elhallgatott, mire Igor lelassított, és ránézett.
– Azt valóban nem lehet csak úgy mondogatni- jelentette ki végül, mély ünnepélyes hangon. – Csak akkor, ha valóban úgy érezzük, és visszavonhatatlanul úgy gondoljuk. Ritka és emlékezetes pillanatnak kell lenni, olyannak, amire egész életében emlékszik az, akinek mondják.

Kapcsolódó szócikkek: Igor
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

– Igen, tudom, hogy ott van az a gazember, hazaáruló Kádár is, aki bármit megérdemelne, jóval többet is , mint egy tüntetés.

Kapcsolódó szócikkek: Kádár János
robinson P>!

Március első hetében váratlanul meghalt Sztálin.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sztálin
robinson P>!

Nagy Imre a beszédében statáriumot hirdetett a forradalmárok ellen, és megint arra kért mindenkit, ne harcoljanak tovább, bízzanak a kormányban, aki folytatni akarja a reformokat.
Na, hiszen, miféle reformokat! Az orosz tankokkal a főváros utcáin?
Nem hitt ebben már senki.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nagy Imre · reform · statárium

Hasonló könyvek címkék alapján

Kékesi Dóra: A holnap érintése
Karinthy Ferenc: Budapesti ősz
Spiró György: Tavaszi Tárlat
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Závada Pál: Jadviga párnája
Balázs Eszter – Phil Casoar: Budapest hősei
Asperján György: Csapataink harcban állnak
Nelson Mandela: A szabadság útján
Colm Tóibín: Brooklyn
Amy Harmon: Homokból és hamuból