A ​könyvárus lány (A könyvárus lány 1.) 609 csillagozás

Fábián Janka: A könyvárus lány

A tizenéves Julcsi osztályidegen szülők kisebbik gyermekeként az ötvenes évek Budapestjén nő fel. A zord, ellenséges világban szinte az egyetlen örömet a könyvek és az olvasás jelentik számára. Az ötvenhatos forradalom véres és zavaros napjaiban Julcsi menekülni kényszerül, és némi vargabetű után végül egy amerikai kisvárosban, távoli rokonainál köt ki.

Az idegen országban nehezen találja meg a helyét, és a múlt árnyai is megnehezítik, hogy végre boldog lehessen. A rövid, ám annál mozgalmasabb Kennedy-korszakban a kamasz lány aztán lassan felnő, és megbarátkozik új hazájával. Julcsi-Julie-nak már otthon, Magyarországon is nagy vágya volt, hogy egyszer könyvesboltja lehessen. Vajon az álmok hazájában, Amerikában ez az álom is valóra válik?

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Libri, Budapest, 2021
428 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789644336686
>!
Libri, Budapest, 2020
428 oldal · ISBN: 9789634337393
>!
Libri, Budapest, 2020
428 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336686

Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Kiss Júlia (Julcsi/Julie) · Igor · Kiss Dénes (Apus) · Kiss Margit (Gitta)


Kedvencelte 82

Most olvassa 38

Várólistára tette 305

Kívánságlistára tette 266

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Málnika >!
Fábián Janka: A könyvárus lány

„Hát nem volt még elég a vérontásból, a szenvedésből? Miért kell újra és újra elpusztítandó ellenségeket keresni?”

A könyvárus lány Fábián Janka gyöngyszeme, amely számos nagyszerű történelmi regénye közül is kiemelkedő csemege. Az olvasmányos írás egy bő évtizedet foglal magába, 1952-től egészen 1963-ig kalauzolja el az olvasót; a főszereplő, Julcsi személyes történetén át kerül bemutatásra az akkori magyar és amerikai történelem. Az ’56-os forradalom, Kennedy és Nixon elnökségért folytatott csatája, a kubai krízis és a Kennedy gyilkosság egyaránt megelevenedik a lapokból. A kamasz Julcsi egész életét teljesen megváltoztatja az 1956-os esztendő, az embertelen rendszer elleni forradalom és annak eltiprása, így kerül végül Amerikába Szidi néniékhez. Az emigrációba kényszerülő Julcsi igazi könyvmoly, ám a könyvek sem tudják feledtetni vele mindazt, amit örökre elveszített. Az erős függővég garantáltan gondoskodik arról, hogy az olvasó mihamarabb kezébe vegye a folytatást, ám ez az írói húzás némiképp felesleges, hiszen ez a sorozat anélkül is elképesztően olvastatja magát.

4 hozzászólás
Nono_ P>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Az első könyvem volt az írónőtől és ezzel be is került a kedvenceim közé.
A nyitó mondattól az utolsó gondolatig lekötötte a figyelmemet. Tetszett a történelmi háttér: a kor, a helyszínek megválasztása, illetve a színes és kedvelhető karakterek.A romantika eléggé mellőzött volt a könyvben, mégsem hiányzott.
Óriási lelkesedéssel várom a folytatást és bízom benne, hogy nem sikerült elsőre beletrafálnom a szerző legjobb művébe.

25 hozzászólás
Tünde1>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Letehetetlen.Kedvelem azokat a könyveket,amelyek női sorsokat mutatanak be.
Egy gyermek felnőtté válásának regénye.Tetszett a kor bemutatása is.
A könyvkuckós rész igazi csemege volt számomra.

cicus61 P>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Sajnos, ez a könyv most nem igazán tetszett. Hiába a magas értékelés. A téma sem a szívem csücske, és a történet sem jött be most. Az 56-os eseményekről szüleimtől hallottam és már akkor is borzasztó volt hallani, miken mentek keresztül. Aztán Julcsi élete Amerikában, ahogy halad az életében, az a rész kicsit jobban tetszett, de a történelemben nekem mindig a jóval régebbi korok jöttek be és nem a „közelmúlt” eseményei.

2 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Nagy reményekkel vettem a kezembe. Már régóta szerettem volna olvasni az írónőtől. A kihívás remek alkalom volt ehhez. Őszintén, egy kicsit csalódtam. Nem azt mondom, hogy nem tetszett, de néha nagyon ellaposodott a történet, máskor meg felpörögtek az események. Ezért változó lelkesedéssel olvastam.Érdekes volt olvasni az ötvenhatos eseményekről. Később pedig az amerikai életformáról, az elnökválasztásról. De attól függetlenül kíváncsian várom a folytatást. Remélem akkor már megtudjuk mi történt Gittával.

13 hozzászólás
robinson P>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Ez a tizedik regénye a szerzőnek, amit olvastam én magam is. Elismerem, igazi „fábiánjankás” a könyv, ez is egy olvasmányos, jó történet, fordulatokkal, szinte ismételhetném magam, vagy az eddig általam leírtakat: van egy jó alaptörténet, a családregények kedvelőinek, ami átélhető, a történelem is megelevenedik, bár itt és most kevéssé lesz hangsúlyos, mint az előzőekben. Valahogy ez könnyedebb, bulvárosabb az előzőek mellett…

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/03/a-konyvarus-lany.html

Jagika >!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Sokáig nem igazán szerettem történelmi regényeket olvasni spoiler. Valahogy úgy érzem/éreztem, hogy a fiktív vagy akár valós szereplők által átélt történelem más, bármennyire is hiteles a háttér. (Ez a történelemhűség látszott is a regényben: igényes magyarázatot jelent minden lábjegyzet.) Egy idő után engedtem a merevségemből, hiszen beláttam, a történelmi eseményeket mindenki másként éli meg, s az érzelmek nem torzítják, hanem kiegészítik, s ezáltal színesebbé is teszik azt.
Ez a könyv is ilyen. Persze lehet kifogásom, hogy a főszereplő, Julcsi mindig a „dolgok sűrűjében” van, de hát 1956 és az utána következő események elég meghatározóak voltak, s a megjelenő szereplők alakja és sorsa is elég érdekes ahhoz, hogy kíváncsi legyek a folytatásra.
A megjelenő könyvesbolt és a könyvklub pedig melyik olvasónak nem kedvenc helye?

9 hozzászólás
kratas P>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Olvasmányos könyv és várom a folytatást, hogy mi történik még Julcsival, de érzelmeket tekintve steril. Vagyis arról több szó esik a történetben, hogy honnan kerül megrendelésre a báli ruha, mint amikor valaki meghal. Szerettem volna meghatódni, sírni, de egy-egy érzelmes jelenet mellett úgy szalad el a szerző, mintha csak arról lenne szó, hogy mi is legyen ma az ebéd….
Nagyon örültem a lábjegyzeteknek is, de valahogy a többségénél úgy éreztem, hogy ez nem érdekes, de erről meg arról milyen jó is lett volna, ha van. Egyszer szájbarágós, egyszer meg felületes.

1 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

Fábián Janka újra eltalálta új regénye hozzávalóinak megfelelő arányát.
Lágyan csordogáló, andalító történet az írónőtől megszokott stílusában, hiteles, illetve izgalmas történelmi és politikai háttérrel.
Szerethető karakterekkel repít minket egyenesen az 56-os forradalom kellős közepébe. Egy kissé lassan indult be a történet, viszont annál dinamikusabban folytatódott. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg kutatómunkát igényelt.
Végül kellemes családtörténet kerekedett belőle, ami méltó folytatásra vár. Én már nagyon várom!
Illetve meg kell még említenem, hogy ami a könyv elolvasása után szöget ütött a fejembe, hogy mennyi, de mennyi híres ember, legyen az színész, író, vagy énekes megemlítésre került a történetben. Törőcsik Mari, Déri Tibor, J.D. Salinger, Tolsztoj, Audrey Hepburn, Jack Kerouak, J.F. Kennedy, Marilyn Monroe, Louisa May Alcott, Hruscsov, Rákosi, Tom Sawyer…
Sorolhatnám még a végeláthatatlanságig, de a lényeg az, hogy mind-mind elfértek itt egymás mellett, és amit nagyon szerettem most ebben a regényben, hogy felkeltette a kíváncsiságom több történelmi esemény és személy iránt, úgyhogy ideje ezekben a témákban is bővíteni az ismeretanyagomat.
Köszönet érte! Vegyétek, vigyétek és élvezzétek!

Mariann_ P>!
Fábián Janka: A könyvárus lány

A könyvárus lány egy újabb könyv, ami segít eligazodni a tanult történelmi események világában. Immár Amerikába is átruccanva.
Ezeket a részeket szeretem, mert sokkal könnyebb elhelyezni , megjegyezni.
Hálás is vagyok érte.
Viszont a cselekmény az kissé döcögős volt nekem. Nem éltem benne.
Kicsit távolról figyeltem .
Van olyan Fábián Janka könyv, ami teljesen átjön, de ez most tartotta a távolságot.
A borító viszont nagyon szép.


Népszerű idézetek

Málnika >!

Éld a saját életed, abból csak egy van, és hamar véget ér.

330. oldal (Libri, 2020)

Jagika>!

– A gondolatokat nem tudják elpusztítani […]. A könyveket talán igen… de a gondolatokat soha.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gondolat
robinson P>!

– Hurrá! Könyvet veszünk! Köszönöm, Apuskám!

50. oldal

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Semmi szükség arra, hogy az ember mindenről azonnal értesüljön. Az csak eltereli a figyelmet a fontosabb dolgokról.

robinson P>!

Nos… kislányok, mivel ti még most tanuljátok a betűvetést tőletek azt kérjük, hogy valami szép rajzzal kedveskedjetek a főtitkár elvtársnak. Persze nem arról van szó, hogy bármit rajzolhattok…

15. oldal

Jagika >!

– Tudod, egy embernek két hazája is lehet. Ezt nem egyszerű megélni, de nem is lehetetlen. Különösen, ha az élet és a történelem kényszerít erre.

333. oldal

Jagika >!

– Neked még lehet könyvesboltod, kislányom – mondta végül Dénes. – Neked még bármid lehet… De tudod, mit? Holnap iskola után elviszlek a könyvtárba. Ahhoz nem kell pénz, hogy onnan kölcsönözzünk könyveket.

47. oldal

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

– Ugye? És amikor állandóan azt mondogatják egymásnak: “ szeretlek” – Julcsi itt elhallgatott, mire Igor lelassított, és ránézett.
– Azt valóban nem lehet csak úgy mondogatni- jelentette ki végül, mély ünnepélyes hangon. – Csak akkor, ha valóban úgy érezzük, és visszavonhatatlanul úgy gondoljuk. Ritka és emlékezetes pillanatnak kell lenni, olyannak, amire egész életében emlékszik az, akinek mondják.

Kapcsolódó szócikkek: Igor
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

– Igen, tudom, hogy ott van az a gazember, hazaáruló Kádár is, aki bármit megérdemelne, jóval többet is , mint egy tüntetés.

Kapcsolódó szócikkek: Kádár János
TCV>!

– Sírj csak nyugodtan – mondta halkan, de Julcsi megrázta a fejét.
– Nem akarok. Itt az utcán nem. Majd otthon… – rövid szünet után hozzátette. – Te sem sírtál az előbb.
– Igen – Igor újra elindult, és Julcsi csatlakozott hozzá. – Látod, mi mások vagyunk. Az amerikaiak mindent olyan nyíltan, harsányan csinálnak. A sírást, a nevetést. És néha úgy érzem, nem teljesen őszintén.
– Ugye? És amikor állandóan azt mondogatják egymásnak: „szeretlek” – Julcsi elhallgatott, mire Igor lelassított, és ránézett.
– Azt valóban nem lehet csak úgy mondogatni – jelentette ki végül, mély, ünnepélyes hangon. – Csak akkor, ha valóban úgy érezzük, és visszavonhatatlanul, komolyan gondoljuk. Ritka és emlékezetes pillanatnak kell lenni, olyannak, amire egész életében emlékszik az, akinek mondják.


A sorozat következő kötete

A könyvárus lány sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kékesi Dóra: A holnap érintése
Bauer Barbara: A fényfestő
Bauer Barbara: A fekete rózsa
Karády Anna: A füredi gyermek
Kristin Hannah: Menekülés Alaszkába
Margaret Mazzantini: Újjászületés
Jojo Moyes: Áradó fény
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Gaby Roney: A Huszár esküje
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság