A ​könyvárus lány 42 csillagozás

Fábián Janka: A könyvárus lány

A tizenéves Julcsi osztályidegen szülők kisebbik gyermekeként az ötvenes évek Budapestjén nő fel. A zord, ellenséges világban szinte az egyetlen örömet a könyvek és az olvasás jelentik számára. Az ötvenhatos forradalom véres és zavaros napjaiban Julcsi menekülni kényszerül, és némi vargabetű után végül egy amerikai kisvárosban, távoli rokonainál köt ki.

Az idegen országban nehezen találja meg a helyét, és a múlt árnyai is megnehezítik, hogy végre boldog lehessen. A rövid, ám annál mozgalmasabb Kennedy-korszakban a kamasz lány aztán lassan felnő, és megbarátkozik új hazájával. Julcsi-Julie-nak már otthon, Magyarországon is nagy vágya volt, hogy egyszer könyvesboltja lehessen. Vajon az álmok hazájában, Amerikában ez az álom is valóra válik?

>!
Libri, Budapest, 2020
432 oldal · ISBN: 9789634337393
>!
Libri, Budapest, 2020
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634336686

Kedvencelte 5

Most olvassa 14

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 145

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Fábián Janka: A könyvárus lány

Ez a tizedik regénye a szerzőnek, amit olvastam én magam is. Elismerem, igazi „fábiánjankás” a könyv, ez is egy olvasmányos, jó történet, fordulatokkal, szinte ismételhetném magam, vagy az eddig általam leírtakat: van egy jó alaptörténet, a családregények kedvelőinek, ami átélhető, a történelem is megelevenedik, bár itt és most kevéssé lesz hangsúlyos, mint az előzőekben.

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/03/a-konyvarus-lany.html

>!
Csergimanó P
Fábián Janka: A könyvárus lány

7. osztályban elvették félévkor a történelem könyvünket, nem tanulhattunk abból tovább. Oka volt, ma már tudom, hogy politikai.
Ezért számomra ez a könyv hiánypótló olvasmány volt és kifejezetten tetszett, viszonylag sok dolgot megtudtam az akkori élet hétköznapjairól, az önmagukat fényező politikusokkal teli kormányról, a hazánkban állomásozó ruszkikról , az ÁVH- ról és sorolhatnám….
1952 – 63 – ig nagy utat jár be Kiss Júlia, a Nagy Fuvaros utcától egészen Pine Creekig, de nem csak távolságban, hanem a könyv lapjain felvonultatott történelmi eseményeken keresztül is.
A ellenforradalom borzalmas napjait Budapesten éli meg, /amit az írónő remekül, az ismert epizódok tényszerű leírásával tálalja az olvasó elé / hogy aztán a pillanatnyilag nyitva levő határon át Bécsben töltsön egy időt, míg az amerikai rokonokkal próbálja felvenni a kapcsolatot. Menekülnie kell, hiszen Budapest romokban, a családja pedig…
Amerikában az élet teljesen más volt már akkor is, a Coca Cola , a hatalmas V8- as autók, az iskolai gang- ek , a Rock and Roll, a közelgő elnökválasztás eseménye korát élték, ami meghökkentő, idegen volt a keletről érkezett kislány számára. Olvashatjuk , hogyan illeszkedett bele ebbe a teljesen más világba és ízelítőt kapunk az Egyesült Államok akkori politikáját illetően is a főbb eseményeken keresztül , a közismert szereplők felvonultatásával.
Remekre sikeredett mű ez, mivel szeretem a Szabadság, szerelem című filmet, vágytam egy hasonló olvasmányra, most megkaptam és várom az ígért folytatást.

5 hozzászólás
>!
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P
Fábián Janka: A könyvárus lány

Nagy várakozással vetettem bele magam a könyv olvasásába, s azt kell mondjam, nem csalódtam. Nekem már az írónő neve is garancia egy jó, történelemmel átitatott, romanikával finomított, olvasmányos regényre. Témáját tekintve számomra hiánypótló írás, ugyanis az én korosztályomnak az ’56-os forradalom és következményei tiltólistán volt az akkori oktatásban. Leányom végzősként épp az olvasásom előtt tanulta ezt a korszakot és vele meséltettem el a történteket. Amikor pedig a könyvet olvasva ugyanezek a történelmi események, pillanatok köszöntek vissza a könyv lapjain, emeltem kalapom Janka előtt a történelemhű ábrázolásért és a kutatómunkáért. Julcsi nagyon szerethető karakter, ahogy szinte mindenki. Rettenetes csapásként élte meg ő a forradalmat, elveszítve lába alól a talajt, az otthont, a biztos családi hátteret. Matild néninek hatalmas respect a tettéért, hogy nem hagyta magára Julcsit, gondját viselte, majd biztonságba juttatta. Szidi néni és Ede bácsi is fantasztikus szereplők, Julcsival váltak igazán családdá, feltétel nélkül szeretve, támogatva egymást. Licsenkóék története szívbemarkoló volt számomra, a kor borzalmai súlytották a családot. Kennedy elnök az életvitelével, a nők iránt tanusított hozzáállásával elvesztette a szimpátiámat, belegondolni is rossz, hány naiv lány, nő esett áldozatául. Az egyetlen negatív sokk, amit a könyv okozott, az az volt, amikor a kezembe véve a könyvet az utolsó oldalon nyitottam ki és megláttam a „Folytatása következik …” szöveget. No, ez kedves írónő döbbenet volt számomra … amin azóta túltettem magam, mert olvastam a miértjéről :-) Izgalommal várom a folytatást!

3 hozzászólás
>!
LittleStar
Fábián Janka: A könyvárus lány

Nagyon szeretem az írónő könyveit, szinte egytől egyig kedvencek. Ez a mostani, ez lesz a legújabb, és talán a legkevesebb is a számomra. Időben sokkal közelebb áll hozzám, nagyon érdekel az 1956-os év témaköre, az előzmények, az akkor történt események és az utána lévők. Érdekes volt, én tényleg nagyon utálom a törit, egyszerűen világ életemben nem voltunk jóban, de Fábián Janka könyvein keresztül egész másképp érzem ezt, szívesen olvasom és érdekel.
A vége pedig…. Jöhetne már a folytatás, mert a végén nem marad körmöm :D!

5*

>!
szeretek_olvasni_
Fábián Janka: A könyvárus lány

Egy csoda ez a könyv is! Örülök, hogy a polcomon tudhatom :)

>!
zsanna525
Fábián Janka: A könyvárus lány

Remek történet,hiteles történelmi háttérrel!!Nagyon várom a folytatást!!!

>!
konyvkritika
Fábián Janka: A könyvárus lány

Aki ismeri és szereti Fábián Janka regényeit, annak ez a könyv sem fog csalódást okozni, ugyanis ez egy rendkívül olvasmányos és kedves családregény. Ebben a könyvben, ahogyan azt már megszokhattuk a szerzőtől, egyszerre találkozik a magyar történelem egyik korszaka egy romantikus szerelmi történettel, ami most is egy élvezetes olvasmányt eredményez.

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/fabian-janka-a-konyvarus-lany/

>!
dorkabuba
Fábián Janka: A könyvárus lány

     Fábián Janka írásaival a kapcsolatom kicsit felemás. Voltak könyvei, amiket nagyon szerettem, és voltak, amiket kevésbé, pont emiatt évek óta nem vettem a kezembe írását. A nemtetszésemet minden esetben a túlzott szappanoperásítás váltotta ki. Ez a felemásság ezen az egy köteten belül is kijött.
     Fábián Janka könyvei hiánypótlók Magyarországon. Nagyon kevesen írnak történelmi fikciót, pláne szélesebb közönséget érdeklőt. Ő sikeresen ötvözi a lány-/nőregényeket a történelemmel, ami nem kis teljesítmény. Kifejezetten nagy olvasótábort gyűjtött maga köré, és abszolút meg tudom érteni, hogyan és miért.
    Jelen kötet ’56 körül játszódik Pesten először, aztán egészen az emigrálásig jutunk. Mindezt egy egészen szimpatikus főszereplő leányzóval, Julcsival. A hangulatfestése és ezzel együtt ismeretátadása a könyvnek kifejezetten ügyes. És ezekről az eseményekről tudnunk kellene, de én például nem tudtam eddig, legalábbis nem összefüggésében. Már az X-generációnak sem saját élmény ez az időszak, az utána lévő Y-okról stb. ne is beszéljünk. Valamilyen szinten egészséges a kollektív tudatban megtartani, és erre tökéletes egy egyébként inkább csak a felszínen kavargó történelmi regény. Elég könnyű elkülöníteni, hogy mi az igaz, és mi a hozzáadott történés, amit a karakterek igényeltek. Sok kis apróság mellett amiket vissza tudok idézni: a legendás magyar:angol 6:3 (focimeccs), aztán az ’54-es vb elvesztése, ’56-os forradalom Pesten – Rákosi, Nagy Imre, Gerő és mindenki közreműködésével és az egész hangulat kicsit eufemizált megragadásával, Grace Kelly esküvője (ez nyilván nem olyan volumenű, mint az eddig leírtak, de ez a Nyugat, és a fiatal lányok akkor is csak fiatal lányok voltak, akiket érdekeltek a hercegnők és a szép ruhák), USA vs. SzU, Kennedy vs. Hruscsov, kubai rakétaválság stb. Messze nem vesz el annyit a történet lányregénysége, szappanoperasága, mint amennyit a környezet hangulatának és tényeinek leírása hozzáad. És mindeközben emberi tanulságok is előjönnek, az egyik legfontosabb számomra, hogy egy hatalmi rendszert ne azonosíts a néppel – pl. szovjetek/oroszok nem= kommunizmus.
    Személyes élményem: Az első felén csak úgy átrepültem a könyvnek, annyira gyorsan fogytak az oldalak. Utána kicsit lassabbnak éreztem a folyását. Részben a saját hibám is. Olyasmi szerkesztést vártam, mint Thury Zsuzsa Tűzpiros üveggömbjénél anno, hogy a gyerekkor után egy 10-15 snittjével rögtön a fiatalfelnőttkorba jutunk. Nem ez történt. Voltak benne párhónapos-éves ugrások, ezen időszakok történéseit levélként olvashattuk el. Hogy őszinte legyek, a második felén lehetett volna húzni, nekem kicsit el volt nyújtva. És akkor talán nem lenne szükség egy második kötetre, amire egyébként nem számítottam – olvasás közben találtam rá a posztra, ami meg is indokolta a helyzetet.
    Egyetlen apróság: miért lenne különös lány fura szokásokkal, aki szereti az indiános könyveket (itt épp a Winnetou van megemlítve)? Természetesen személyes érintettségem van: 10-12 éves koromban egymás után faltam az indiános könyveket. Odavoltam a Winnetou-ért, A nagy indián könyvért, a kedvencem Az Ezüst-tó kincse volt – olyannyira, hogy azóta a szétnyűtt Delfin-könyv helyett megvettem keménykötéses minőségibb kiadásban alig 2-3 éve. Sem különös, sem fura kislány nem voltam. Csak könyvmoly.
    Pár szót a kiadásról. Gyönyörűek a Libri könyvei, harmadik kedvencem a Magvető és a Jelenkor kiadásai után (annak ellenére, hogy a Libri könyvei borzasztó nehezek, és szerintem indokolatlanul nagy margóval és sorközzel dolgoznak – a zöld részem legalábbis így érzi). A borítóképek is egész jók, mindenesetre nagyon ízlésesek. Ami már megint baromi nagy kapufa volt szerintem, az a fülszöveg. Meg kell jegyeznem, hogy ha fizetnének sem írnék fülszöveget, mert nem egy hálás feladat, nehéz jól megcsinálni. A problémáim azzal a kettő szem bekezdéssel: 1) az első elmeséli a könyv felének a cselekményét, így az izgalmat is elvéve az olvasótól (nem teljesen, de jelentősen csökkentve); 2) az utolsó mondat „Vajon az álmok hazájában, Amerikában ez az álom [hogy könyvesboltja legyen Julcsinak] is valóra válik?” nagyon szép – de nem erről szól a könyv! Baromira nem számít ha a könyv egészét nézem, hogy a könyvesbolttal mi van. A funkciója pusztán annyi, hogy Julcsi egyik legmeghatározóbb tulajdonsága a könyv-/irodalomszeretete. De ez a kérdés huszadlagos, gyakorlatilag nem is kérdés a könyv egésze folyamán. Ezeket látva esküszöm, hirtelen a könyvből kiemelt 2-3 bekezdések híve leszek fülszövegként, pedig azzal is megvannak a magam problémái.
    Összesítsünk. Minden hibája ellen borzasztóan fontosnak, bizonyos értelemben hiánypótlónak tartom ezt a könyvet, és valójában kifejezetten élveztem. A lányregények és a valamivel könnyedebb történelmi regények kedvelőinek egyaránt ajánlom. Ami engem illet, fogok Fábián Jankát olvasni. Van, amikor kifejezetten tudom értékelni, amit adni tudnak a regényei. Most épp ez volt. :)

>!
Tiszavirág
Fábián Janka: A könyvárus lány

Az 50'-es években forrongó mindennapokról Magyarországon és a Kenedy korszakos Amerikáról nagyon szép háttérinformációt kapunk egy nem mindenapi lány élettörténetén keresztül.Kellemes a távolságtartó hangnem és megnyugtató az egyszálas cselekményleírás. Reménységet sugároz ,mely,ha képesek vagyunk az elváráokon felülemelkedni, valódi vaigaszt nyújthat.
Jó egészséget és jó olvasást mindenkinek!

>!
M_orsi
Fábián Janka: A könyvárus lány

Nagy kedvencem az írónő! Most sem csalódtam! Egy nagyon megindító történet, melybe az ötvenhatos forradalmat beleszőtte. Nagyon várom a folytatást!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Hurrá! Könyvet veszünk! Köszönöm, Apuskám!

50. oldal

>!
robinson P

Nos… kislányok, mivel ti még most tanuljátok a betűvetést tőletek azt kérjük, hogy valami szép rajzzal kedveskedjetek a főtitkár elvtársnak. Persze nem arról van szó, hogy bármit rajzolhattok…

15. oldal

>!
Csergimanó P

Semmi szükség arra, hogy az ember mindenről azonnal értesüljön. Az csak eltereli a figyelmet a fontosabb dolgokról.

>!
Csergimanó P

– Igen, tudom, hogy ott van az a gazember, hazaáruló Kádár is, aki bármit megérdemelne, jóval többet is , mint egy tüntetés.

>!
Csergimanó P

– Ugye? És amikor állandóan azt mondogatják egymásnak: “ szeretlek” – Julcsi itt elhallgatott, mire Igor lelassított, és ránézett.
– Azt valóban nem lehet csak úgy mondogatni- jelentette ki végül, mély ünnepélyes hangon. – Csak akkor, ha valóban úgy érezzük, és visszavonhatatlanul úgy gondoljuk. Ritka és emlékezetes pillanatnak kell lenni, olyannak, amire egész életében emlékszik az, akinek mondják.

>!
robinson P

Március első hetében váratlanul meghalt Sztálin.

37. oldal

>!
robinson P

Nagy Imre a beszédében statáriumot hirdetett a forradalmárok ellen, és megint arra kért mindenkit, ne harcoljanak tovább, bízzanak a kormányban, aki folytatni akarja a reformokat.
Na, hiszen, miféle reformokat! Az orosz tankokkal a főváros utcáin?
Nem hitt ebben már senki.

124. oldal

>!
Tapodi_Brigitta I

-Vigyázzon a kislányára!(…) Túlságosan szókimondó.
-Igen, tudom(…)A másik, az idősebb meg túl szép.(…) Egy apának büszkének kellene lenni a lányai szépségére és eszére. De én féltem őket. Ebben a világban jobb lenne, ha semmivel sem tűnnének ki. Ha beleszürkülnének a tömegbe.

>!
Épril0414

Addig marad a könyvtár. Ahol a kedves,idős Matild néni, a szódásüveg-szemüveges, ősz kontyú könyvtáros már szinte családtagként üdvözölte Dénest és a cserfes kislányát, aki valósággal falta a könyveket.

48. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kékesi Dóra: A holnap érintése
Karinthy Ferenc: Budapesti ősz
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Kondor Vilmos: Budapest novemberben
Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa
Tibor Fischer: A béka segge alatt
Szilvási Lajos: Bujkál a hold
Moldova György: Sötét angyal
Berkesi András: Októberi vihar / Vihar után
Berkesi András: Októberi vihar