A ​világ egy országban… Dél-Afrika 1 csillagozás

Fábián Gabriella: A világ egy országban… Dél-Afrika

Fénnyel, tollal, érzelemmel írta útikönyvét a déli féltekére elszármazott riporter. Családi boldogságot keresni indult sok ezer mérföldnyire Fábián Gabriella, de Fekete-Afrika biztosan legszínesebb forgatagában, a Dél-afrikai Köztársaságban egy új, kiforrásban lévő világot is talált.
Természetéből fakadó kíváncsisága, szakmai indíttatása, magánéleti szerencséje mellett a befogadó ország kitárulkozása is ösztökélte a harmincas éveibe alig átlépett fotográfus-újságírónőt, hogy tágra nyissa szemét és kameráját, hegyezze fülét és ceruzáját, hogy két esztendő szüntelen utazásai nyomán számunkra is megörökítse a hatalmas ország sokszínű lakossága, természeti szépségei, pazar növény- és állatvilága mellett az új arculatát éppen megteremtő társadalom igyekezetét is.

>!
184 oldal · ISBN: 9635506333

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Nelson Mandela · varázsló


Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Eule
Fábián Gabriella: A világ egy országban… Dél-Afrika

A könyvben keveredik az úti beszámoló és az útikönyv műfaja. Ennek ellenére számtalan érdekességet lehet belőle megtudni az éppen átalakulóban lévő dél-afrikai politikai berendezkedésről, társadalomról. Tetszettek a hétköznapi élet apróságait, a piaci vásárlásokat, a helyi viseleteket és szokásokat bemutató bekezdések.

A szerző minden igyekezete ellenére is kevés azonban a történelmi látnivaló, múzeum az országban, jobbára a természeti szépségek, nemzeti parkok, az állatvilág miatt érkeznek ide a látogatók. Emellett azonban a könyv második felében, amely már nem a nagyvárosok és környékük, hanem a távolabbi tartományok látnivalóit taglalja, megjelennek a helyi törzsek is – igaz, jobbára egy-egy nemzeti park területén, amolyan turistacsalogatóként. Mindenesetre egészen kedvet kaptam többet megtudni az országról.

A könyvben színes fotók illusztrálják az elmondottakat, majd a kötet végén hasznos(nak szánt) információk következnek. (A megjegyzés a könyv 1998-as kiadására vonatkozik, azóta vélhetően számos dolog megváltozott.)

Ami zavaró egy kicsit az olvasásban, az egyrészt a tördelés – gyakorlatilag nincsenek margók, se fejezetek –, valamint az időnként tömegesen előforduló elgépelések, illetve anglicizmusok.


Népszerű idézetek

>!
Eule

Dél-Afrika vulkanikus eredetű fő hegységrendszere, a Drakensberg kanyarogva húzódik északról délre a keleti part mentén, neve Sárkány-hegységet jelent. Igen, lélegzetelállítóan szép csúcsait nézve, mintha a 150 millió évvel ezelőtt keletkezett vonulatai mesebeli sárkány hátán kiálló tüskék lennének.

8. oldal, Időkerék

>!
Eule

Vusamazulu Credo Mutwa élete spirituális irányba folytatódott. A fény, a megvilágosodás érezhetővé vált körülötte. Egyre többen keresték fel, és kértek tanácsot tőle, a nagy sangomától. Érezte, hogy az embereknek nagy szükségük van megerősítésre – spirituális vezetővé vált. Könyvei jelentek meg, a médiák egyre többet foglalkoztak személyiségével.
Sok furcsa, misztikus dolog történik Dél-Afrikában, amit más kontinensen élők gyakorta lekezelően az afrikai néger észjárásnak tulajdonítanak. Az ősi varázslási módszerek használata azonban nem szellembeli elmaradottságra utal. A varázslódoktor, a sangoma generációk féltve őrzött titkát, szimbolikus jelrendszerét birtokolja. Nehéz bármilyen más nyelvre lefordítani ezeket a jövendöléseket, mert ősi szavakkal fogalmazódtak meg, törzsi jelképekkel. Hermetikusan zárt, titkos világuk csak a kiválasztottaknak nyílik meg.
A nagy varázsló a tradíció szerint öltözik. Karkötők, ékszerek díszítik ruháját. Súlyos egyéniségét még tetézi a magán viselt temérdek amulett. Réz fejdíszéből három fehér toll ágaskodik, szeme előtt két figura csüng. Vibrál körülötte a levegő, érezhető egy más, titkos erő jelenléte. Extázisban a határok elmosódnak, szabadon fogadja be a szellemvilág üzenetét. A magával hordott, kecskesarokból faragott csontok, elefántcsontdarabkák, kagylók mind más-más jelentéssel bírnak: eszközök a kapcsolatteremtéshez.
A sangomát tisztelik kivételes tehetsége miatt: a világ eseményeiről mond jövendőt. Sokan keresik fel, hogy sorsuk eligazításában segítsen. Politikusok, üzletemberek kérik ki általa a szellemek véleményét döntéseik előtt. Így gyakran hívják a Union Buildings épületébe is.

13-14. oldal, Időkerék

Kapcsolódó szócikkek: varázslat · varázsló
5 hozzászólás
>!
Eule

Rolihlahla Mandela 1918. július 18-án született az Indiai-óceánnal határos tartományban, Transkeiben. Neve, a Rolihlahla xhosául azt jelenti: „a fák ágába kapaszkodó”. Mandela a xhosa királyi dinasztia sarja, egy thembu törzsfőnök fiaként jött a világra. Születése előtt – a fekete törzsi szokásoknak megfelelően – a varázsló rituális szertartással megidézte a szellemeket: a gyermek fiú lesz. Kivételes tehetséggel rendelkező küldöttként jön a világra. A jóslat beteljesedett.

11. oldal, Időkerék

Kapcsolódó szócikkek: Nelson Mandela

Hasonló könyvek címkék alapján

Tuulikki Jantunen: Dióbél-ország
Magyar László: Tizenöt év Délafrikában
Gyurácz Andrea: A szőke nő kalandjai Dél-Afrikában
Kéz Andor: Észak- és Dél-Afrika
Michael Brett (szerk.): Dél-Afrika
Nagy Mézes Rita (szerk.): Ez Dél-Afrika
Kovács Róbert – ifj. Kovács Róbert: Barangolások Dél-Afrikában
Alec Russell: Harc Dél-Afrika lelkéért Mandela után
Ania Francos: Inkognitóban Dél-Afrikában