Magad, ​uram 45 csillagozás

Fa Nándor: Magad, uram

Egy élő legenda, a legsikeresebb hazai vitorlázó, az első magyar, aki saját kezűleg épített hajójával körülkerülte a Földet. Fa Nándor mindig az ár ellen hajózott – keményen dolgozó szülők sokadik gyermekeként határozta el, hogy megvalósítja álmát, és a körülmények dacára a világ legjobb vitorlázóival küzd meg az óceánokon. Ez a keményfejűség tette aztán eredményes sportolóvá, minden kudarcon túllépő hajóssá, sikeres üzletemberré – a maga urává. Saját szavaival elmesélt története követendő példa mindazoknak, akik úgy döntenek: soha nem adják fel.

Amikor közvetlenül az elhajózás előtt beszélgettem Anyámmal, azt mondta nekem: „Ide figyelj, fiam! Tudom, hogy téged nem lehet megváltoztatni, visszatartani nem is akarlak, nem is tudlak. Nem értem, miért és hova mész, de remélem, te legalább tudod. Nekem ez olyan, mint amikor annak idején a testvéreim és Apám elmentek a háborúba. Úgy voltunk vele, hogy vagy megjönnek, vagy nem. Most veled is így vagyok: vagy megjössz, vagy nem.”

>!
Libri, Budapest, 2017
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332404
>!
Libri, Budapest, 2017
188 oldal · ISBN: 9789634333470

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Most olvassa 12

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
sztinus P
Fa Nándor: Magad, uram

Nekem fontos értékeket közvetít ez a könyv. Bár elfogult vagyok az íróval szemben, vitorlàzó nagyszüleim révèn belekóstolhattam tinikènt ebbe a fantasztikus világba. A Szent Jupát törtènetét rongyosra olvastam nyilvàn emiatt is.
Az összes szuperlativusszal szeretnèm Fa Nàndort illetni, csodálatos eredmènyeket ért el.
Alig veszek mostanàban könyvet, de nagyon nem bànom, hogy ezzel most kivételt tettem.

6 hozzászólás
>!
robinson P
Fa Nándor: Magad, uram

Életszemléletét is megismerhetjük a könyvből. Fa Nándor úgy sztorizgat, mint egy baráti beszélgetésen lenne az olvasóval. Élő legenda, remek sportoló.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/01/magad-uram.html

5 hozzászólás
>!
Bélabá P
Fa Nándor: Magad, uram

Hatalmas fanatizmus, önbecsülés, önmegvalósítás jellemzi többek között Fa Nándort, aki szegényes gyerekkora idején megkapta ezen alapokat édesanyjától. Egy vasutas és háztartásbeli negyedik fia. A könyvben leírtak határozott, céltudatos ember szavai, akinek meg van a véleménye az ifjúság nevelésétől kezdve, a vitorlázás minden szegmenséig. Vállalkozó alkat, aki nemcsak a tengeri útjaival érte el ezt, hanem kitűnő üzleti érzékkel is bír. Sok érdekes háttér infót megtudhatunk a hajókról, és az igazi kalandokról, az utakról. Tömörnek tűnik, mert annyi minden megtörtént vele, ami több emberrel is megesik „normál” esetben. Igazi ”hungarikum” lett belőle, hős, aki hatalmas örökséget ad át az utána jövőknek. Remélhetőleg lesz még olyan tettre kész, bátor, fiatal honfitársunk, hogy meglovagolja az óceánok hullámait. Még gyerekkoromban mély nyomot hagyott bennem a Szent Jupát útja, és arról szóló könyv is kipipálva általam. Örülök és köszönöm, hogy megosztotta ezen kalandjait, elveit, és betekintést engedett egy igazán regényes életbe. Ötös (4,8), mi más lehetne.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Fa Nándor: Magad, uram

Törpe korunkban nagyon kevés igazi hős van, akire felnézhetünk, ha valaki, akkor Fa Nándor pontosan ebbe a kategóriába tartozik. Nagyon kicsi voltam még, amikor a Szent Jupáttal belevágott egy kalandba, amelyből egy életre szóló szenvedély lett, emberünk mindent feltett a hajózásra. Sikeres üzletember, boldog családi életet él, és ami nekünk a legfontosabb: ötször kerülte meg a Földet, tavaly pedig túl a hatvanon vett részt és ért célba a Vendée Globe versenyen, a Spirit of Hungary fedélzetén. Volt olyan bölcs, hogy nem sokkal utána bejelentse, nincs tovább, többször nem áll rajthoz, ezzel a sportsikerrel megkoronázta egész életművét, a csúcson kell abbahagyni. A vitorlázás teljesen távol áll az érdeklődési körömtől, ami természetesen nem gátol meg abban, hogy lenyűgözzönek Fa Nándor sikerei, hiszen egyedül szembenézni az óceánnal (nyilván ma már minden technikai feltétel adott ahhoz, hogy ne történjen tragédia, de akkor is) számomra emberfeletti teljesítmény, nem tartom magam gyávának, de ehhez szerintem olyan bátorság, technikai tudás és sziklaszilárd céltudatosság kell, amellyel egy hozzám hozzám hasonló átlagember nem rendelkezik. Mivel nagyon kíváncsi voltam arra, mi kellett a sikeres Vendée Globe versenyhez és Fa Nándor élettörténete is érdekelt, nem volt kérdés, hogy beszerzem ezt a könyvet, és természetesen viharsebesen elolvastam, mert minden ekletikussága ellenére egy rendkívül érdekes személyiséget ismerhettem meg belőle.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/01/15/konyvkritika_f…

>!
Judit_Sike P
Fa Nándor: Magad, uram

Nem is igazán lehet érdemileg értékelni ezt a könyvet, anélkül, hogy ne magasztaljuk egekig azt a fantasztikus teljesítményt, amit Fa Nándor véghezvitt.
A könyv alaposan és részletesen mutatja be a kalandokat, küzdelmeket, utazásokat, vitorlázásokat. És közben megismerhetjük az életszemléletét, érzéseit, gondolatait, vágyait. Az összes felmerülő nehézségeket, azt a sok-sok bonyodalmat, amin keresztül kellett mennie.
Nekem kicsit hiányzott a tengeren töltött napok kicsit részletesebb leírása, és itt nem arra gondolok, hogy milyen eszközei voltak, vagy hány csomóval fújt a szél. Hanem arra, hogy milyen állatokkal találkozott, milyen volt a csillagos eget látni, milyen volt csak a nyílt tengeren utazgatni, látni a napfelkeltét, és hasonlók. Ezekből lehetett volna több.

>!
kriszet_Paulinusz
Fa Nándor: Magad, uram

Kicsit furcsán vagyok ezzel a könyvvel.
Egyrészt minden tiszteletem Fa Nándornak, mert azt gondoltam (ejnye, ejnye), hogy ez az egész egyfajta úri passzió. Nagyot tévedtem.
Másrészt borzalmasan nem tudok hajózni, tehát a fuszeklim se tudja azt a rengeteg speciális kifejezést, ami neki holt természetes. Ez jócskán levont nekem az elbeszélés értékéből.

Ezután még volt más bajom is. Valahogy az egészből nem derült ki, hogy neki személy szerint mit ad ez az egész. Mert sok mindent megtudtunk a harcokról, üzletről, egyeztetésről, kínlódásról, cégalapításról, de ezek engem pont nem érdekeltek.

Tudni szerettem volna, hogy milyen a szél az óceánon, a tengeren. Van-e illata az ottani hajnaloknak, mit lát amikor kinéz az egész előtte elterülő csodára. Az esőn, viharon kívül látott-e valamit a felhőkben? Milyen kettesben lenni a hajóval? Mit élt át érzelmileg egy-egy ilyen úton, megmérettetésen. (hogy kávét főzött, evett…stb. az nem ez a kategória)

Sajnos nekem ezek benne ragadtak a könyvben.

>!
blankaveronika IP
Fa Nándor: Magad, uram

Nagyon durva arról olvasni, hogy hogyan változtat át egy embert a természet. Ha asszociációs játékot játszanék, ezek jutnának eszembe Fa Nándorról; kemény, kérges, tiszta, erős, őszinte.
Rendkívüli ember egy szokatlan életúttal. Küzdelmes élete volt, annyi szent és örülök, hogy olvashattam a gondolatait, tapasztalatait. Egy élmény volt.

>!
Nagy_Barna
Fa Nándor: Magad, uram

Nagyon tetszett egy interjú Fa Nándorral, amit a legutóbbi földkerülése után készítettek vele. Arról mesélt, hogyan lehet teljesíteni egy ilyen óriási kihívást és min gondolkodott, miközben hónapokig szelte egyedül a hajójával az óceánokat. Nem is volt kérdés, mikor megjelent ez a könyv, hogy én olvasni szeretném. Nem annyira a vitorlázás érdekelt, hanem az ember. Amit tapasztalt és amit gondol a világról. Nem kellett csalódnom, mert ezt megkaptam a könyvtől. Számomra nem voltak annyira érdekesek a vitorlázásról szóló részek… viszont nem is voltak unalmasak. Márpedig ha egy könyv egy számomra érdektelen dologgal is le tudja kötni a figyelmemet, az megérdemli az öt csillagot. Örülök, hogy olvastam. Megfontolandó gondolatokkal gazdagított.

>!
Levenzia
Fa Nándor: Magad, uram

Hát hirtelen nem is tudom ez a könyv milyen kategória. Kicsit életrajz,kicsit utazós.Kicsit filozofikus, kicsit környezetvédős. Valamikor régen olvastam a Szent Jupát könyvet,az nagyon tetszett. Ez most nekem kicsit eklektikus lett, néhány helyen ismétlésekkel.Több helyen számomra nem érthető szakmaisággal.Több történetre számítottam.Sajnos nem az én könyvem. Szerencsére a könyvtárban belefutottam,és gyorsan ki is hoztam. A kívánságlistámról lekerült. ( Hozzáteszem még azt,hogy a hajózós könyveket nagyon szeretem, tényleg sokat olvastam eddig )

>!
Filep_Nikii
Fa Nándor: Magad, uram

A regény megmutatja, hogy nem kell gazdag családból származnunk, hogy elérhessünk valamit az életben. Csupán motiváció kell, ahogy a szerző is fogalmaz a könyvében. Teljesen egyetértek azzal a problematikájával, miszerint a 21. századi fiatalságnak a motiváció hiánya a legnagyobb gondja.
A könyvből számos következtetést levonhatunk. Hiszen mégis csak egy olyan ember osztja meg velünk a tapasztalatait, aki sok mindent átélt, nem mindig a legjobb körülmények között.
Értékelés: http://nikiikonyvblog.blogspot.hu/2018/02/fa-nandor-mag…


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Gyerekkorunkban a libalegelőn fociztunk, mégsem úgy nőttünk fel, mint a gaz.

14. oldal

>!
robinson P

Gyökér nélkül nem lehet élni a világban, mert akkor önmaga számára is elveszik az ember.

20. oldal

>!
robinson P

Nagy különbséget látok a régi és a mai szülők viselkedése között, és azt is látom, hogy ez milyen problémákat okoz.

14. oldal

>!
Johnny_Rotten

Pedig a pénz önmagában a világon semmire nem való. Csak akkor érték, ha valami hasznosra fordítjuk.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: érték · pénz
>!
Wiggin77

Niccoló Machiavelli A fejedelem című könyvét olvasom, és lassan pontosan tudom, hogyan kell uralkodóvá válni, leigázni másokat, elveszíteni vagy megtartani birodalmakat. Ez a mi mai világunkban hasznos tudás. Ha véletlenül úgy alakulna a maradék életemben, hogy kicsit uralkodnom kell, hát sok mindent megtudtam most hozzá. Túl a poénon: imádom a történelmet, és nagyon izgalmas adalékok bukkannak elő az emberi társadalomról egy ilyen munkából. Sok gondolat visszaköszön a mából, csak pepitában. Nincs új a nap alatt.

96. oldal

>!
sztinus P

Sűrűn előfordult, hogy 48 órán át dolgoztam egyfolytában, mert nem volt türelmem aludni.

35. oldal

>!
Wiggin77

Rengeteg filozófiai művet elolvastam már –több tízezer oldalt –, melyeket az elmúlt pár ezer évben írtak. A régi idők filozófusait jobban kedvelem, mint az újkoriakat, mert utóbbiaknál sokkal több az okoskodás, és sokkal kevesebbszer közelítik meg a dolgokat egyenesen, természeti lényként.

162. oldal

>!
Wiggin77

Engem nagyon mélyen befolyásolt az, amit a Szent Jupát útja alatt megtapasztaltam a világról. Rájöttem, hogy az emberi érték nem a bőrszínen vagy a valláson múlik, hanem a tetteken és a habituson. Egészen biztos, hogy más az a kép, amit magunk szedtünk fel a világról, mint amit valaki akar mutatni róla. A mai fiatalságnak nehezebb a dolga, ha motivált akar maradni bármely területen.

24. oldal

>!
Wiggin77

Mielőtt kitört a válság, nekem éppen beruházási kötelezettségem vált időszerűvé, de inkább lemondtam róla, mert nem hittem ezekben a hitelekben. Hiába mondták, hogy a frankalapú hitel kamata mennyire előnyös, azt mondtam: rendben van, ez szép dolog, csakhogy nekem nem svájci frankban keletkezik a bevételem, hanem euróban vagy forintban, tehát nem vehetek fel ilyen hitelt, mert oktalan kamatkockázatot vállalnék. Így megúsztam a szabadesést, de láthattam, hogy a környezetemben hogyan mentek tönkre pillanatok alatt komoly nagyvállalkozók. Volt, aki lelkileg belerokkant, volt, aki öngyilkos lett, volt, akit elvitt a szívinfarktus.

100. oldal

>!
Judit_Sike P

(…) az általános iskola érdekes élményeket adhatott nekem, de hasznosat nem sokat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
Gerald Durrell: Istenek kertje
Gerald Durrell: A bafuti kopók
Gerald Durrell: A susogó táj
Gerald Durrell: Életem értelme
Gerald Durrell: Fogjál nekem kolóbuszt!
Gerald Durrell: A részeg erdő
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban
Gerald Durrell: Noé bárkáján
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok