Magad, ​uram 20 csillagozás

Fa Nándor: Magad, uram

Egy élő legenda, a legsikeresebb hazai vitorlázó, az első magyar, aki saját kezűleg épített hajójával körülkerülte a Földet. Fa Nándor mindig az ár ellen hajózott – keményen dolgozó szülők sokadik gyermekeként határozta el, hogy megvalósítja álmát, és a körülmények dacára a világ legjobb vitorlázóival küzd meg az óceánokon. Ez a keményfejűség tette aztán eredményes sportolóvá, minden kudarcon túllépő hajóssá, sikeres üzletemberré – a maga urává. Saját szavaival elmesélt története követendő példa mindazoknak, akik úgy döntenek: soha nem adják fel.

Amikor közvetlenül az elhajózás előtt beszélgettem Anyámmal, azt mondta nekem: „Ide figyelj, fiam! Tudom, hogy téged nem lehet megváltoztatni, visszatartani nem is akarlak, nem is tudlak. Nem értem, miért és hova mész, de remélem, te legalább tudod. Nekem ez olyan, mint amikor annak idején a testvéreim és Apám elmentek a háborúba. Úgy voltunk vele, hogy vagy megjönnek, vagy nem. Most veled is így vagyok: vagy megjössz, vagy nem.”

>!
Libri, Budapest, 2017
188 oldal · ISBN: 9789634333470
>!
Libri, Budapest, 2017
184 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634332404

Kedvencelte 2

Most olvassa 14

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

>!
sztinus
Fa Nándor: Magad, uram

Nekem fontos értékeket közvetít ez a könyv. Bár elfogult vagyok az íróval szemben, vitorlàzó nagyszüleim révèn belekóstolhattam tinikènt ebbe a fantasztikus világba. A Szent Jupát törtènetét rongyosra olvastam nyilvàn emiatt is.
Az összes szuperlativusszal szeretnèm Fa Nàndort illetni, csodálatos eredmènyeket ért el.
Alig veszek mostanàban könyvet, de nagyon nem bànom, hogy ezzel most kivételt tettem.

5 hozzászólás
>!
robinson MP
Fa Nándor: Magad, uram

Életszemléletét is megismerhetjük a könyvből. Fa Nándor úgy sztorizgat, mint egy baráti beszélgetésen lenne az olvasóval. Élő legenda, remek sportoló.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/01/magad-uram.html

5 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna MP
Fa Nándor: Magad, uram

Törpe korunkban nagyon kevés igazi hős van, akire felnézhetünk, ha valaki, akkor Fa Nándor pontosan ebbe a kategóriába tartozik. Nagyon kicsi voltam még, amikor a Szent Jupáttal belevágott egy kalandba, amelyből egy életre szóló szenvedély lett, emberünk mindent feltett a hajózásra. Sikeres üzletember, boldog családi életet él, és ami nekünk a legfontosabb: ötször kerülte meg a Földet, tavaly pedig túl a hatvanon vett részt és ért célba a Vendée Globe versenyen, a Spirit of Hungary fedélzetén. Volt olyan bölcs, hogy nem sokkal utána bejelentse, nincs tovább, többször nem áll rajthoz, ezzel a sportsikerrel megkoronázta egész életművét, a csúcson kell abbahagyni. A vitorlázás teljesen távol áll az érdeklődési körömtől, ami természetesen nem gátol meg abban, hogy lenyűgözzönek Fa Nándor sikerei, hiszen egyedül szembenézni az óceánnal (nyilván ma már minden technikai feltétel adott ahhoz, hogy ne történjen tragédia, de akkor is) számomra emberfeletti teljesítmény, nem tartom magam gyávának, de ehhez szerintem olyan bátorság, technikai tudás és sziklaszilárd céltudatosság kell, amellyel egy hozzám hozzám hasonló átlagember nem rendelkezik. Mivel nagyon kíváncsi voltam arra, mi kellett a sikeres Vendée Globe versenyhez és Fa Nándor élettörténete is érdekelt, nem volt kérdés, hogy beszerzem ezt a könyvet, és természetesen viharsebesen elolvastam, mert minden ekletikussága ellenére egy rendkívül érdekes személyiséget ismerhettem meg belőle.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/01/15/konyvkritika_f…

>!
blankaveronika IP
Fa Nándor: Magad, uram

Nagyon durva arról olvasni, hogy hogyan változtat át egy embert a természet. Ha asszociációs játékot játszanék, ezek jutnának eszembe Fa Nándorról; kemény, kérges, tiszta, erős, őszinte.
Rendkívüli ember egy szokatlan életúttal. Küzdelmes élete volt, annyi szent és örülök, hogy olvashattam a gondolatait, tapasztalatait. Egy élmény volt.

>!
Levenzia
Fa Nándor: Magad, uram

Hát hirtelen nem is tudom ez a könyv milyen kategória. Kicsit életrajz,kicsit utazós.Kicsit filozofikus, kicsit környezetvédős. Valamikor régen olvastam a Szent Jupát könyvet,az nagyon tetszett. Ez most nekem kicsit eklektikus lett, néhány helyen ismétlésekkel.Több helyen számomra nem érthető szakmaisággal.Több történetre számítottam.Sajnos nem az én könyvem. Szerencsére a könyvtárban belefutottam,és gyorsan ki is hoztam. A kívánságlistámról lekerült. ( Hozzáteszem még azt,hogy a hajózós könyveket nagyon szeretem, tényleg sokat olvastam eddig )

>!
Nagy_Barna
Fa Nándor: Magad, uram

Nagyon tetszett egy interjú Fa Nándorral, amit a legutóbbi földkerülése után készítettek vele. Arról mesélt, hogyan lehet teljesíteni egy ilyen óriási kihívást és min gondolkodott, miközben hónapokig szelte egyedül a hajójával az óceánokat. Nem is volt kérdés, mikor megjelent ez a könyv, hogy én olvasni szeretném. Nem annyira a vitorlázás érdekelt, hanem az ember. Amit tapasztalt és amit gondol a világról. Nem kellett csalódnom, mert ezt megkaptam a könyvtől. Számomra nem voltak annyira érdekesek a vitorlázásról szóló részek… viszont nem is voltak unalmasak. Márpedig ha egy könyv egy számomra érdektelen dologgal is le tudja kötni a figyelmemet, az megérdemli az öt csillagot. Örülök, hogy olvastam. Megfontolandó gondolatokkal gazdagított.

>!
deutschleser
Fa Nándor: Magad, uram

Abszolút ismeretlen volt korábban előttem a szerző is és a solo óceáni vitorlázás világa is.
Amiről sok érdekes részletet műhelytitkot megtudhatunk az óceáni vitorlázásról de számomra nem ez volt a lényeg. Egy izgalmas, emberi történet ami sokat mesél nekünk kitartásról, önfegyelemről, hitről, életszeretetről.

>!
rekacsno
Fa Nándor: Magad, uram

Egy nap alatt kiolvastam, faltam az oldalakat és az élményeket. Igazi lélekemelō könyv, sugárzik belōle a hit, a motiváció és hogy kitartással, szívóssággal igenis kiemelkedō eredményeket lehet elérni.

>!
Johnny_Rotten
Fa Nándor: Magad, uram

Kamaszként is rengeteget olvastam, főleg kalandregényt, akár Vernét. És bőszen álmodoztam. Aztán egyszer csak két magyar még a módszerváltás előtt megcsinálta nulláról azt, amit a magamfajta is elképzelt. Hallgattam a rádióban őket, a beszámolót a kalandokról, és velük együtt dobogott a szívem, amikor Rod Stewart dala felcsendült. Mikor az útról szóló Szent Jupát könyv megjelent, kölcsön vettem a könyvtárból örökre. .Ebben a könyvben Nándor az élethez való hozzáállását meséli el az olvasónak tömören, lényegretörően, nem nélkülözve kellő pátoszt, bölcseletet. Nagyvonalakban megismerhetjük emberfeletti kitartását, akaraterejét, miképp lesz egy fiatalkori elképzelésből életforma és nemzetközi elismerés. Ötször kerülte meg "80 nap alatt"a Földet Jules Vernével ellentétben a valóságban. Igazi példakép legyen mindannyiunk számára! Jó könyv, de rövidke, és számos párhuzamot mutat a Jupátossal. Egy tömör, izgalmakkal tele tűzdelt önéletrajz. Nem a szavak, hanem a tettek embere.


Népszerű idézetek

>!
robinson MP

Gyerekkorunkban a libalegelőn fociztunk, mégsem úgy nőttünk fel, mint a gaz.

14. oldal

>!
robinson MP

Gyökér nélkül nem lehet élni a világban, mert akkor önmaga számára is elveszik az ember.

20. oldal

>!
robinson MP

Nagy különbséget látok a régi és a mai szülők viselkedése között, és azt is látom, hogy ez milyen problémákat okoz.

14. oldal

>!
sztinus

Sűrűn előfordult, hogy 48 órán át dolgoztam egyfolytàban, mert nem volt türelmem aludni.

35. oldal

>!
Johnny_Rotten

Pedig a pénz önmagában a világon semmire nem való. Csak akkor érték, ha valami hasznosra fordítjuk.

17. oldal

>!
sztinus

Gyakorlatilag egy 10 perces beszélgetés alatt eldöntöttük, hogy mi is körbe akarjuk vitorlázni a Földet-az màr másodlagos kérdés volt, hogy pontosan hogyan tudjuk ezt megtenni.

45. oldal

>!
_Fanny_

A legfontosabbat maga Ben mondta nekem, aki ugyancsak ösztönös tervező volt: „Ha vannak vízióid, pontos képed van, hogy mit akarsz csinálni, akkor higgy magadban! Kövesd a megérzésedet, és ne figyelj senkire. Amit igazából csinálni akarsz, ahhoz úgysem ért senki. Ha azt csinálod, amit más már tud, azzal nem leszel előbbre. Ha olyat akarsz csinálni, amivel versenyképes leszel, akkor meg kell előznöd másokat. Akkor olyat kell rajzolnod, amit úgysem tudnak elbírálni. Ha bízol magadban, csináld meg! Ha nincs víziód, akkor meg felejtsd el az egészet.” Mindközül ez volt a legkomolyabb tanítás, amit Bentől kaptam. Ő maga ezeknek a gondolatoknak megfelelően élt.

60. oldal

>!
Kemese_Fanni_ I

Mindig is tudtam, hogy a szerencsének óriási jelentősége van az életünkben. Sokáig gondoltam úgy, hogy tanulással, felkészültséggel előnyünkre lehet változtatni a szerencse százalékos arányát. Ez már elmúlt, igen kemény eszközökkel verte fejembe az élet, hogy az arány 50-50%. Felnézek a nagyvitorlámra, és egy óriási négylevelű lóhere néz le rám, emlékeztet, hogy mindig van 50% esélyem a jóra.

82

>!
Kemese_Fanni_ I

A hit és a vallás két különböző dolog, ezeket kategórikusan szét tudom választani. Meggyőződésem, hogy szükség van a vallásra. Ha jól teszi az egyház a dolgát, ha a képviselői jól teszik a dolgukat, akkor komoly társadalmi rendezőerő. Segíthet, hogy az emberek úgy éljenek egymás mellett, ahogy az mindenki számára hasznos és üdvös. Inkább inspiráljuk egymást szeretettel, mint mészároljuk egymást gyűlölettel – normálisan ez volna a vallás célja. A hit más sztori: az arról szól, hogy hova helyezem magamat az univerzumon belül, a létkérdéseket mivel magyarázom.

174

>!
Kemese_Fanni_ I

Talán pont ezért született az 50-es években rengeteg gyerek, és nem azért, mert a Ratkó-korszakban ezt akarta a politika, mert a kommunisták szerették volna benépesíteni a világot. Azért született sok gyerek, mert az embereket valami elemi kényszer hajtotta, hogy a sok pusztítás, rengeteg borzalom után valahogy továbbadják az életet.

12


Hasonló könyvek címkék alapján

Gébler József – Nárai Zoltán: Vitorláshajók
Dulin Jenő – Dulin László: Vitorlássport
Steve Sleight: Teljes vitorlás kézikönyv
Roland Denk: Vitorlázás
Mike Darton: Vitorlázás
Doug Schryver: Vitorlásiskola
Bedő István: Baj van, kalózok!
Bedő István – Hamvas Imre – Kompolthy Tivadar: Vitorlázz velünk!
Tóth Kálmán: Vitorlázás
Náray Vilmos: Vitorlás vakáció