Tanulom ​magam 109 csillagozás

F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

A szerző gyakorló pszichológus. A tartalomból: Miért teszünk olyasmit, amivel magunk sem értünk egyet? Milyen belső program irányítja tetteink zömét? Hol tanultuk az életünket megkeserítő pszichológiai játszmákat? Valóban magunk írtuk-e meg életünk tervét? Miért éppen az önismeret menthet meg bennünket a beprogramozott csapdáktól? Ezekre a kérdésekre keresi a szerző a választ, remélve az olvasó közreműködését. Ebben a könyvben F. Várkonyi Zsuzsa sok éves önismeret-tanítási tapasztalatát összegzi nemcsak a segítő foglalkozású szakember, hanem az érdeklődő laikus számára is.

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: F. Várkonyi Zsuzsa-életműsorozat Kulcslyuk

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2020
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155932199
>!
Háttér, Budapest, 2016
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155124464
>!
Háttér, Budapest, 2013
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155124150

5 további kiadás


Enciklopédia 6


Kedvencelte 16

Most olvassa 45

Várólistára tette 229

Kívánságlistára tette 210

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Málnika>!
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

”Az önismeret tudatos építése olyan adomány az ember életében, mellyel túlléphet az eredeti, gyerekkorban írott program korlátain: korrigálhatja hiányosságait, gyógyíthatja a sebeit, kikerülheti csapdáit.”

A pszichológusra [[https://moly.hu/konyvek/bagdy-emoke-f-varkonyi-zsuzsa-kadar-annamaria-orosz-katalin-teljesebbe-valni]] kötetében figyeltem fel, amelyben szintén Eric Berne Sorskönyvét állítja közzéppontba, akárcsak a Tanulom magam című önálló kiadványában. Nagyon alaposan összeállított könyv az önismeretről, amelyben többek között helyet kap a Gordon-féle kapcsolati modell, a családi minták, az “én” állapotai és a sorsdöntő szülői parancsok is. Segít, hogy jobban megértsük magunkat, viselkedésünket az egyes helyzetekben, sőt a sorskönyv átírásában is. Az átadott tudás igazán hasznos, érthető, ám egy csillagot mégis le kell vonnom tőle, mert számomra egy kicsit száraz, tanulmány jellegű maradt a sok példa és személyes vonatkozás ellenére is.

DaTa P>!
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

Nem érdemes rohanni ezzel a könyvvel. Én egy hónapon keresztül olvastam. Kis adagokban. Hagyni kell hatni. Megérteni. Beépülni. Zseniális pszichológiai tanulmány, a tranzakcióanalízist középpontba állítva. Segít felismerni a generációkon átadott parancsokat, tiltásokat, programozásokat, amiket, ha felfedezel, megértesz, tudatosítasz, lehetőséged nyílik az átprogramozásukra. Az egyik legjobb lélektani könyv, amit valaha olvastam. Ajánlom! Nagyon!

Aki laikusként most szeretne ismerkedni a pszichológia témakörével, érdekli, miért reagál bizonyos helyzetekre úgy, ahogy, miért hoz meg mindig bizonyos helyzetekben mindig hasonló döntéseket, miért érez néha megmagyarázhatatlan dühöt, indulatot. Szóval aki szeretné jobban megérteni magát, hát kezdje ezzel a könyvvel!

2 hozzászólás
Narutofan98 P>!
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

Nem igazán kötött le, valahogy olyan egyértelműnek éreztem az egészet. Persze, nem mondanám, hogy nem nyitotta fel a szememet helyenként. Többszöri elolvasás után elolvasva egy-egy mondatot jobban értelmeztem a gondolatokat. Talán a legnagyobb baja inkább a szakszerűség volt. Ha kicsit lazább lenne, talán könnyebb nyelvezettel, akkor jobban tudtam volna élvezni, s nem éreztem volna kissé tankönyvnek a könyvet.
Az is lehet, hogy rosszkor talált meg ez a könyv, hiszen hiába van most „karantén”, az időm inkább a szórakoztató irodalom fele megy, mintsem a szakirodalom felé. Főként a magam tanulmányai mellett.

Juci P>!
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

Hasznos könyv mindazok számára, akik szeretnének elkezdeni az önismerettel foglalkozni. Nekem sok minden már ismerős volt belőle, de a tranzakció-analízisről szóló jó alapos rész tudott újat mondani, és elgondolkodtató volt. Hiányoltam belőle egy bibliográfiát a magyar nyelven elérhető, laikusoknak szóló könyvekről. Mindenesetre A TA ma felkerült a várólistámra.

Képopera P>!
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

Pszichológia/önismereti témában a legjobb könyv, amit valaha olvastam, méghozzá azért, mert jobban értem reakcióimat, félelmeimet, programjaimat, lemezeimet általa. No meg, ha időt hagyunk az olvasás közben magunknak, akkor felismertet bizonyos dolgokat. Személyes példa: hirtelen megértettem, hogy miért úgy szerveztem le valamit nemrég, ahogyan tettem. Hétköznapi dolog, mégis rávilágított egy – mint kiderült – a viselkedésemet meghatározó tiltásra.

Nagyon remélem, hogy minél több ember el fogja olvasni, mert remek kiindulási pont arra, hogyan oldozzuk fel önmagunkat a hol kapott, hol általunk kreált béklyók alól, s hogyan alakulhassanak át kódolt reakcióink önazonossá. (S hogyan bocsássuk meg vétkeinket, miközben mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőnknek – vagyis hogyan fogadjuk el önmagunkat, s ezáltal hogyan tegyük ugyanezt nem csak másokkal, de a hozzánk legközelebb állókkal is.)

gabry>!
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

Körülbelül a 40. oldalnál kezdtem azt érezni, hogy legszívesebben megölelném F Várkonyit és azt mondanám, hogy: köszönöm! :) remek könyv!

lilaköd P>!
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

Sok mindenben megerősített.
Sok mindenben meglepett.
Nem csak saját magam, de a környezetemben élők viselkedését is segít jobban megérteni.
Még biztosan tanulmányozni fogom egy darabig és az ajánlott könyveket is igyekszem megszerezni.
Érdekel ez az önismereti téma.

tothmozerszilvia I>!
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

Alázatos és személyes. Röviden, két szóban.
Hosszabban:
Alázatos, mert F. Várkonyi Zsuzsa nem úgy próbálja eladni a könyvet, mintha ő találta volna fel a spanyol viaszt. Nem saját tudományos eredményekkel, elméletekkel büszkélkedik, félve írja le, de a pszichológiát népszerűsítő könyvek közé sorolja művét. Tisztelettel mutatja be mestereit és munkatársait, de pácienseit és önismereti csoportjainak résztvevőit is azok között tartja számon, akiktől sokat tanult. Helyenként könyvajánlóba csap át, de ez egyáltalán nem zavaró. Az általa említett könyveket elhelyeztem a Ha tetszett ez a könyv, akkor ezeket is olvasd el polcon.
A szerző nem elégszik meg az elméletek egyszerű leírásával, de olyan személyes tapasztalataival kínál meg minket, amiből igazán érződik: ez az elmélet abszolút nem elvont, hanem nagyon is jól vonatkoztatható életünkre. Bepillantást enged saját gyermekkorába, neveltetésébe és későbbi gyereknevelésébe is. Őszintén ír elkövetett hibákról ugyanúgy, mint példaértékű reagálási, viszonyulási módokról. Férjével kapcsolatos történeteket is felvillant, amikor a nemek közötti különbségeket vázolja a belső tilalmak, parancsok és engedélyek tükrében.
Különösen tetszett a szülőszerepet kissé megkésve, de mégis felvállaló anya esete, A törődés gesztusai és a Pedagógusok sorskönyve című részek.
Végig gondolkodásra késztet: hogy is volt ez/hogy is van ez a mi családunkban? Izgalmas vállalkozás a könyvben ismertetett elmélet alapján jobban megérteni kapcsolatainkat és a mindenféle teljesítményünk hátterében álló meghatározó tényezőket.

Lovebooks>!
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

Sorsunk, sorskönyvünk meghatározza, meghatározhatja az életünk menetét, viselkedésünket, döntéseinket. Ám, ha felfedezzük, hogy pl ugyanazt a negatív mintát visszük vagy adjuk tovább, amit mi is kaptunk annak idején, akkor megálljt tudunk parancsolni az ismétlődésnek, főleg, ha segítséget is kérünk. A szerző ismerteti, milyen a felnőtt, gyermek és szülő én, mi történik, ha az egyik erősebben van jelen. Nem mindegy mikor melyik énünk reagál egy-egy történésre. Figyeljük meg a kommunikációnkat, viselkedésünket és amikor egyre jobban megismerjük saját magunkat, a mögöttes tartammal együtt, akkor szabályozni, irányítani tudjuk gondolatainkat, cselekedeteinket. Többek között emiatt is érdemes a pszichológiával, önismerettel foglalkozni.

Bővebben:
https://konyvkultura.blogspot.com/2020/11/f-varkonyi-zs…

Galambdúc>!
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

Zsuzsa csodás! Szakemberként is az lehet, s embernek se utolsó. Díjazom, amikor a pszichológus kibújik a rideg és távolságtartó szakmai álarc mögül, és egyenrangú félként tekint a másikra. Ő ilyen szerintem. Emiatt tudja a gondolatait és a különböző fogalmakat tök érthetően és egyszerűen elmagyarázni a köznek.
A könyv inkább a segítő foglalkozásúak számára érdekes, de ha valakit érdekel önmaga megismerése, találhat benne jó meglátásokat, például a Rogers-i kliensközpontú szemlélet vagy a Gordon-féle kapcsolati modell zanzáját. És nem utolsósorban értelmezéseket, miért és miben más lelkileg a férfi, mint a nő?

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika>!

Az önismeret tudatos építése olyan adomány az ember életében, mellyel túlléphet az eredeti, gyerekkorban írott program korlátain: korrigálhatja hiányosságait, gyógyíthatja a sebeit, kikerülheti csapdáit.

171. oldal, V. fejezet (Háttér Kiadó, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: önismeret
Málnika >!

A legnagyobb érzelmi érzékenység ugyanis – bármennyire meglepő – azokban az emberekben alakul ki, akik megízlelték ugyan az érzelmi biztonságot, de annak hiányát is.

148. oldal, V. fejezet (Háttér Kiadó, 2013)

Málnika >!

Bettelheim könyve alapján: egyetlen gyereknek sincs szüksége tökéletes szülőkre. Sőt, isten őrizzen meg minden gyereket az olyan szülőktől, akik ezt célozzák meg. A Bettelheim által “elég jó” szülőnek nevezett anya vagy apa “csak” alapvetően, általában, többnyire fontos helyzetekben nyújtja gyerekének, amire szüksége van. Emellett vannak időnként rossz napjai, vannak helyzetek, ahol nem tud együttérzést elővarázsolni magából, vannak érzelmi vakfoltjai, egyszóval nem hibátlan. Mégis: gyereke alapvető tapasztalata az, hogy anya-apa rá tud hangolódni az ő hullámhosszára.

165. oldal, V. fejezet (Háttér Kiadó, 2013)

Málnika>!

Nem kell tehát egy szülőnek durvának vagy indulatosnak lennie ahhoz, hogy gyereke életéből hiányozzon az érzelemszabályozás kialakulásához szükséges pozitív tapasztalat. Elég, ha érzelmeivel magára hagyják.

170. oldal, V. fejezet (Háttér Kiadó, 2013)

tothmozerszilvia I>!

Lehet szidni az amerikai iskolát szellemi igénytelenségéért, de ha egy iskola a tanulási kedvet fenn tudja tartani, akkor minden hiányzó tartalom pótolható. Amelyik iskola viszont elveszi a gyerekek kedvét a munkától, ott bármennyi beléjük sulykolt anyag gyors felejtésre van ítélve.

317. oldal, Te miből építkezel?

Málnika>!

Mégis úgy éreztem, hogy magázódni majdnem annyira lehetetlen, amikor önismeretről van szó, mint mondjuk egy szerelmi kapcsolatban. A magázódás ugyanis olyan távolságot feltételez, ahonnan már inkább csak egy álarc látszik, s nem maga az ember.

11. oldal, I. fejezet (Háttér Kiadó, 2013)

tothmozerszilvia I>!

Az a generáció, amelyik nem áll fel a buszon az idős embereknek, biztosan nem kapott elég nagyszülői szeretetet. Ahhoz, hogy „az” öregeket szeressem, kellett lennie legalább egy jó nagymamámnak vagy nagypapámnak.

108. oldal Mire jó a megértő kapcsolat és mire nem?

DaTa P>!

sokszor még a leglehetetlenebb partner mellett élők is makacsul ragaszkodnak kívülről elviselhetetlennek tűnő kapcsolatukhoz, ha hősiességüket elég sokan csodálják.

61. oldal

1 hozzászólás
DaTa P>!

Azokban a népmesékben, amelyek a fiúgyerekek felnövekedését beszélik el a szimbólumok nyelvén, szinte mindig ez a szorongás és ez a feladat kerül a középpontba: akkor nyerheti el a királylány kegyeit a legény, ha bátor és érti a dolgát, és megint bátor, és megint érti a dolgát. Ha nem – halál fia lesz! Vagy a sárkány (a kegyetlen, sokfejű férfiszörny, akiben ugye felismered a kisfiút nevelő fiúcsapatot?) öli meg, vagy a királylány végezteti ki! Akár hiszed, akár nem, ez a kép valamilyen fokon benne él minden férfiban…

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: archetípus
DaTa P>!

Nincs olyan alaposan elemzett élettörténet, amelyben ne lehetne felfedezni a felnőttkori nehézségek gyökerét. Személyiségünket a legképlékenyebb első éveinkben átélt tapasztalatok és az ezekből – általában túl korán, éretlenül – levont tanulságok formálták. Néha azt gondolom, csoda, hogy az emberek csak annyira sérültek, amennyire. Hiszen olyan bonyolult rendszer vagyunk…

83. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Popper Péter: Lélekrágcsálók
Szondy Máté – Szabó-Bartha Anett: Démonaink
Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok?
Carol S. Dweck: Szemléletváltás
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Almási Kitti: Bátran élni
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Maarit Johnson: Önbecsülés és alkalmazkodás
Popper Péter: A belső utak könyve
Szatmári L. Miklós: A bizonytalanság biztonsága