Szerelem ​az éjszakában 6 csillagozás

F. Scott Fitzgerald: Szerelem az éjszakában

„A kor a dzsessz, a vad orgiák, a szesztilalom első évei voltak Amerikában, mely években a fiatalok (s általában az emberek) élni akarása nem ismert határt. Mindenki arról beszélt, írt és olvasott, hogy a háború előtti világnézet, és főleg az erkölcsi szemlélet, már a múlté, ezért mindenképpen más kell. Divatba jött a rövidszoknya, a bubifrizura, a tánc, a szórakozás és – mert tilos volt – az alkoholmámor. Fantasztikus évtized következett, az ún. dzsesszkorszaké. És Fitzgerald szenvtelenül, hanyagul azon nyomban prófétájául szegődött, és hatalmas elbeszélőképességét latba vetve el is mondta mindazt, amit tapasztalt, és ami a szívét nyomta…” Ortutay Péter

Tartalomjegyzék

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2014
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633772881 · Fordította: Ortutay Péter
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
mrsp
F. Scott Fitzgerald: Szerelem az éjszakában

Életcélomnak tekintem, hogy egyszer elolvassam az egész Fitzgerald életművet. Nem csak az ismert regényeket. Nem csak a magyarul kiadottakat. Mindent. Eddig egész jól állok.

Akik egy kicsit ismerik az ízlésemet, tudják, hogy nem igazán kedvelem a novellásköteteket, valahogy nem sikerül olyan rövid idő alatt beleélnem magamat a történésekbe, és mire kezdem elkapni a fonalat, már vége is a sztorinak. De Fitzgeraldnál ez is teljesen más, ő már az első mondattal megfog, és nem ereszt.

Már olvastam tőle egy novelláskötetet, az Azok a szomorú fiatalok címűt, így tudtam, mire számítsak. És nem csalódtam. Fitzgerald ismét nagyot alkotott, sajnálom, hogy ezen kötete nem kapott még elég figyelmet. Aki szereti a jazzkorszakot, a füstös hangulatot, a nagyszabású partikat és a perzselő szerelmet, az mindent megkaphat ettől a könyvtől, egy kis fitzgeraldi gyönyörű megfogalmazással fűszerezve.

>!
marcipáncica
F. Scott Fitzgerald: Szerelem az éjszakában

A nagy Gatsby-n kívül még nem olvastam Fitzgerald-tól, azt is jó régen, de a stílusa már így is az első pár oldalon visszarepített abba a hangulatba, amit anno attól a könyvtől is kaptam, és ezért a kicsit keserédes, kicsit furmányos, nagyon dzsesszes és nagyon utánozhatatlan hangulatért érte meg elolvasni ezt a novelláskötet, mert áradt minden sorából, szereplőjéből. A történetek különböző időszakokból, de mind a szerelem (illetve egyszer inkább a barátság) témakörére épülnek fel, különböző korú, nemű és személyiségű karakterek köré, mégis hasonló érzéseket, gondolatok fogalmazva meg.
Egyelőre úgy érzem, hogy aki Fitzgerald egy művét már szereti, akár egy rövidkét, az a többit is szeretni fogja – eme elméletemet igyekszem a közeljövőben igazolni.

>!
modus_operandi
F. Scott Fitzgerald: Szerelem az éjszakában

Fitzgerald írásai olyanok, mint egy hömpölygő folyam, felfelé vagy lefelé visz, néha olyan hirtelen, hogy olvasás közben érzem, hogy lobog a hajam. Régóta kinéztem már magamnak a 20-as, 30-as évek elveszett és reménybeli gyermekét – és ez az érzés csak nőtt bennem az Éjfékor Párizsban című film óta, ami valljuk be, nem most volt, de elkezdeni sosem késő
Ha közelebbről megvizsgájuk.. és elvonatkoztatunk a Gatsbytől, a novellái tele vannak élettel: a témái a törekvés A kocka, bokszer, gitár; Önteltség, a szerelem Egy kimondhatatlanul rémes fazon; Szerelem az éjszakában, a veszteség, és még számos olyan változás, ami az élet elkerülhetetlen része.
Ami remek volt a történetekben:
– néha olyan váratlan fordulatokkal tűzte meg az eseményeket, hogy amikor azt hittem, itt már nem történik semmi, berobbant egy végkifejlet, aminek hatására az összkép is megváltozott
– hogy annyira naturalista volt, még Fitzgeraldhoz képest is bár olykor hiányoltam a Gatsby-féle hivalkodó sznob eleganciát
És ami engem bosszantott:
Fitzgerald ezidőtájt rettentően kritikus magával szemben, hogy a történetei túl egyszerűek, hogy azt már idegesítő volt olvasni a megjegyzésben is*

*Megjegyzem: ahol Ő azt írta, hogy nem volt elégedett az írott művével és már az elkészülte után gyűlölni kezdte az irományát.. szerintem azok lettek a leginkább fantasztikusak!

Ui.: Most továbbszárnyalok az újabb műveire, mert célom, hogy Fitzgeraldot teljesen magamba szívjam..


Népszerű idézetek

>!
Tigrincs P

– Ez itt Európa – magyarázta az amerikainak Val komolyan. – Itt senki sem tud vagyonkát csak úgy szerezni. Vagy megörökli, vagy pedig sok éven át gyűjtöget, és talán a harmadik vagy negyedik generációnak sikerül is előbbre lépni egy keveset.
– Gondoljon valami olyasmire, amire az emberek vágynak – mint mi tesszük ott Amerikában.
– Ezt azért tehetik meg Amerikában, mert ott több a pénz arra, amire az emberek vágynak. Amire az emberek itt vágynak, az már rég ki lett elégítve.

157. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

William Faulkner: Hajnali hajtóvadászat
Robert Sheckley: Zarándokút a Földre
Jack London: Országúton
Bret Harte: A vörösvágási idill / The Idyll of Red Gulch
Mario Puzo: A Keresztapa
Marie Lu: Champion – Bajnok
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Laura Ingalls Wilder: Kicsi ház a nagy erdőben
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Jeannette Walls: Az üvegpalota