Pat ​Hobby történetei 3 csillagozás

F. Scott Fitzgerald: Pat Hobby történetei

Hollywood, ​1940 – Pat Hobby, a letűnt némafilmek egykor hangos sikereiben fürdőző, ünnepelt forgatókönyvírója mára kiégett, csalódott kísértetként bolyong a filmstúdiók és díszletek között. Csak két évtizedes szakmai rutinjának, dörzsöltségének és életösztönének köszönheti, hogy napról-napra a felszínen tud maradni egy olyan, számára egyre idegenebb világban, amelyet már új producerek, fiatal írók népesítenek be, s olyan nevek fémjeleznek, mint Orson Welles vagy Douglas Fairbanks.

A Pat Hobby történeteinek 17 novelláját F. Scott Fitzgerald 1939-től az 1940-ben bekövetkezett haláláig vetett papírra. A sorozatot eredetileg az Esquire magazinban közölték le, s majd csak 1962-ben jelent meg önálló kötetben. Az elbeszéléskötet alapján 1987-ben tévéfilm készült Tales from the Hollywood Hills: Pat Hobby Teamed with Genius címmel, melyben Pat Hobby karakterét Christopher Lloyd alakította, de jelentősebb szerepet kapott Colin Firth is.

F. Scott Fitzgerald utolsó… (tovább)

Hollywoodi történetek címmel is megjelent.

Eredeti cím: The Pat Hobby stories

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
244 oldal · ISBN: 9789633294321 · Fordította: Szabó Nóra

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Gregöria_Hill>!
F. Scott Fitzgerald: Pat Hobby történetei

Fitzgeraldnak ez a humoros oldala, Pat mint ember is valóban a némafilmek csetlő-botló figuráira emlékeztet, szinte hallani a kalandjai alatt az ódivatú zongorajátékot és látni az epizódjai között a feliratokat, miközben bárki más mobiltelefonozik ütős párbeszédeket gyárt körülötte. Kedvencem az orsonwelleses, az Egy hazafias rövidfilm és elsősorban a „Forraljatok vizet, de sokat”. Hahaha.


Népszerű idézetek

vercsa>!

Ahhoz, hogy az ember a lehető legtöbb méltósággal tudjon pénzt kölcsönkérni valakitől, igen jól kell megválasztani a helyet és az időpontot. Nehéz ügy, mindenféle tekintetben, de különösképpen olyan esetekben, amikor az, aki kölcsönkér, éppenséggel kancsal, himlőhelyes vagy egy feltűnő monokli éktelenkedik a szeme körül. Az előnytelen körülmények sorát a végtelenségig lehetne sorolni, de röviden így lehetne definiálni a problémát: kölcsönkérni olyankor a legnehezebb, amikor az embernek rendkívül nagy szüksége van rá.


Hasonló könyvek címkék alapján

Philip K. Dick: Különvélemény
Mark Twain: A lóvá tett város
Michael Moore: A provokátor
Az elátkozott kert
Woody Allen: Tollatlan jószág
Mark Twain: Emberevés a vonaton
Mark Twain: Nemzetgazdaságtan
James Thurber: A fehér szarvas
Kurt Vonnegut: Áldja meg az Isten, Dr. Kevorkian!
Mark Twain: Mennyei utazás