Benjamin ​Button különös élete és más történetek 36 csillagozás

F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete és más történetek

„Benjamin ​születése eleinte szenzációt keltett Baltimore-ban. De aztán kitört a polgárháború, s ez egészen másra terelte a város lakosainak figyelmét. Néhányan közülük, akik mindig és mindenkor tisztelték és becsülték Buttonékat, és eszük ágában sem volt megsérteni őket, sokat törték a fejüket, hogy mit is mondjanak, ami nem sértő, és végül találtak egy frappáns megoldást. Kijelentették, hogy a gyerek a nagypapára hasonlít, aminek mindenképpen volt alapja, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a hetven éves öregek szellemileg már távolról sem olyan frissek, mint azelőtt. Mr. és Mrs. Button ennek nem igazán örült, Benjamin nagyapja pedig határozottan sértve érezte magát.
Ami pedig Benjamint illeti, úgy ő elfogadta az életet olyannak, amilyen. Egyszer még néhány kisfiút is elhoztak a szüleik, hogy játszanak Benjaminnal, s ő, becsületére legyen mondva, valahogy kibírta estig, hogy érdeklődést mutatva játsszon búgócsigákkal és golyókkal – ráadásul még az is sikerült neki, hogy… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Quattrocento, Budapest, 2013
312 oldal · ISBN: 9789633665916 · Fordította: Ortutay Péter

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

dtk8>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete és más történetek

Fitzgerald novelláskötetében tíz, a nagy mű, a Gatsby után megjelent novella található, a leghíresebb, címadó novellával együtt. A téma jellemzően a jazz-korszak lézengő, némileg céltalan figuráinak élete, mindez pompásan megírva.
Elgondolkoztam Fitzgerald női figuráin: passzív, cselekvésre képtelen, mulatozó figurák, vagy a vágy tárgyai, kivéve a Népszerű lány Yanci-ját, aki, miután rájön, hogy vagyon és támasz nélkül marad, mindent egy nagy blöffnek szentel, aminek a végső célja, hogy elvetesse magát. Szóval a munka mint olyan, szóba sem kerül. Itt egy picit felhorkant bennem a munkásleány.
A tárcaszerű írások tetszettek a legjobban, A teve hátsó része és az Egy cent kettőnknek. Ezek olyan történetek, amikről általános érvényük miatt el tudom képzelni, hogy egy pesti kávéházban is elhangozhattak volna. Benjamin Button pedig teljesen egyetemes, a legszebb darab.

lenne P>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete és más történetek

Nagyon megörültem mindegyik kis történetnek. Egyik ironikus, de mellette igen vicces novella volt, másik meg szintén ironikus, de végtelenül szomorú. A kötet címadó története inkább csak nagyon alapja a filmnek, szerencsére több mondanivalója van, és meglepően sokat nevettem rajta. Örülök, hogy nem hagyott félrevezetni a népszerűsége, mert így nem biztos, hogy kivettem volna.
A történetekhez a kötet végén találunk jegyzeteket is, ami egy kis ablakot mutat Scott Fitzgerald egy kis részére, valamint a kor akkori nézeteire. Meg kell mondanom, az amerikaiak azóta sem szeretik az igazság görbe-tükrét.

Bordi>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete és más történetek

Benjamin Button különös élete az egyik kedvenc filmem, ezért is akartam elolvasni ezt a kis elbeszélést. Bár egyáltalán nem is hasonlított a film Fitzgerald történetére, de így is nagyon élveztem és e mellé kaptam még 9 csodálatos elbeszélést.
A legjobban „A teve hátsó része” tetszett, jót elszórakoztam rajta! :)

1 hozzászólás
Naia>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete és más történetek

Már régóta szerettem volna elolvasni Benjamin Button különös életét, mivel a film nagy kedvencem. Mikor végre kikölcsönöztem először meg sem néztem alaposan a címét, és így kissé meglepődtem, hogy a kötetben más történetek is helyet kaptak. Ennek egyrészről örültem, hiszen többféle novellát is olvashattam, másrészről kissé csalódtam, hogy a címadó történet ennyire rövid volt.
Nem mondhatnám, hogy a kedvencem lett a Benjamin életéről szóló rész, mivel sajnos nagyon a film szerint képzeltem el, és így ezt kevésnek éreztem.
De összességében tetszettek a történetek, örülök, hogy jobban megismerhettem Fitzgerald stílusát.

almodozom P>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete és más történetek

A T. kiadónak is jeleztem, és itt is hangot adok bosszúságomnak: egy ilyen kedves és könnyed olvasmányt ennyi hibával tönkretenni („tönkre tenni”, ahogy szerintük írják)… kár érte. Yanci néha Yancy, a szereplők „könyves boltban” dolgoznak, a nyereségnek „egy tízed része” van, a hold „elbujik”, becsusszannak nem oda való betűk, szavacskák, gondolatjelek… „Elveszítettem a munkámat, és oda volt a jó híremnek.” – jellegzetes mondat, itt is elaludt a szerkesztő.
Egyébként annak ellenére, hogy mennyire semmi közöm az amerikai kultúrához, örömmel olvasgattam ezeket az elbeszéléseket, végre valami felelőtlen finomság a sok űrhajós-gyilkolászós-kortársborongós könyvem között. (És igen, a teve hátsó fertályáról szóló nekem is a kedvenc:))

Phoenix88>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete és más történetek

Azzal kezdeném, hoy egy nem épp átlagos olvasási élményt adott Fitzgerald-nak eme novelláskötete. :D Ezt azért így mondom, mert számomra egyszerre volt necces, vicces, érdekes, tragikus, szokatlan stb. Sokszor váltott ki belőlem a könyv különféle érzelmi megnyilvánulásokat, mikor olyan dolgok történtek benne, amik után fogtam a fejem; vagy néztem, hogy most mi van(WTF szitu); volt hogy már előre féltem a végétől; vagy volt olyan hogy a cikis, necces helyzeteken túl akartam lenni; pár szereplő is kihozott belőlem dühöt, szimpátiát, sajnálatot stb. Szóval elég vegyes érzéseket váltott ki bennem ez a könyv, de végül is ezzel nincs is baj. Emellett lehetett találni egy kis egyediséget a cselekményben is, illetve nagyon jó ötlet volt a könyv végén lévő jegyzet megírása, ami mindegyik novelláról tartalmaz egy kis plusz infót.
Igazából egy dolgot sajnálok most már csak nagyon, hogy nem írtam le a novellák címeit, pedig szoktam ilyesmit csinálni. :(

szvandaaa >!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete és más történetek

Bevallom, a címet adó novella miatt emeltem le a polcról és őszintén szólva, bár az is nagyszerű volt, a kötet ennél még sokkalta fenomenálisabb elbeszéléseket is tartalmaz. Rég olvastam valamit -ha volt is ilyen egyáltalán-, ami ennyire modern, szürrealista ugyanakkor mégis hétköznapi; abszurd, mégis letehetetlen. Mindegyik kisregény egyedi, de 1000 közül is megmondanám ki írta. Ritka, hogy egy író ennyire jól megtalálja a stílusát, felesleges sallangok nélkül és nem akar többnek látszani, mint ami.
A legkedvesebb történetem „A népszerű lány”, az egyik legszebb és legaranyosabb szerelmes történet, amit valaha is olvastam. „A négy pofon” is magával ragadó, tökéletesen tükrözi, hogy az élet hogyan tud valakit helyre tenni… Minden novella nagyszerű, kötelezővé tenném! Sokkal befogadhatóbb irodalmilag, mint az agyon erőltetett orosz modern klasszikusok, amik mesterkéltek.

StAngela>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete és más történetek

Őszintén szólva Benjamin Button különös élete volt az, ami miatt ezt a könyvet kikölcsönöztem.
Kíváncsi voltam mennyire különbözik a filmben látottaktól. Hát mit mondjak?! Volt különbség jócskán, ami azt illeti. Viszont nehéz lenne bármelyiket jobbnak feltüntetnem. A könyv jobban visszaadta azt, hogyan fogadta a világ Benjamin fokozatos visszafiatalodását és miféle kellemetlen módokon adták tudtára mások rosszallásukat emiatt.
A könyvben szereplő elbeszélések többsége felejthető volt. Az A teve hátsó része, illetve az Egy cent kettőnek valamivel élvezhetőbb volt a többinél. Kikapcsolódáshoz mindegyik tökéletesen megfelelt, de nálam a Benjamin Button vitte el a pálmát. :)

rekucimucika>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete és más történetek

Összességében tetszett. Nekem monduk pont a Benjamin Button különös élete nem jött be, de hát ízlések és pofonok. Volt olyan történet, amin nevettem, volt, ami érdekes volt, és volt, aminek az elolvasása nélkül igazából meglettem volna. Szeretem, amikor egy könyv változatos és egy szerzőnek több oldala van.


Népszerű idézetek

lenne P>!

A teve elülső fele a lány válla fölött ránézett a teve másik felére – s a két fél váltott egymással egy ravasz és titokzatos pillantást, amit csak igazi tevék értenek igazán.

79. oldal, A teve hátsó része V.

4 hozzászólás
Archibald_Tatum>!

Apjához fordult.
– Megnőttem – jelentette ki határozottan. – Hosszú nadrágot akarok.
Apja elgondolkodva méregette.
– Hát, nem is tudom – mondta végül. – Tizennégy éves korában jár az első hosszú nadrág a fiúknak, és te még csak tizenkettő vagy.
– De látnia kell, papa – protestált Benjamin –, hogy nagy vagyok a koromhoz képest.

94. oldal, Benjamin Button különös élete (Quattrocento, 2013)

dtk8>!

A sznobság végül is nem más, mint a jó nevelés diktatórikus utóhatása […].

274. oldal

dtk8>!

– Együtt fogunk meghalni – mondta a férfi. – De ha megmenekülünk, elviszlek a városba, és feleségül veszlek. Annyit tudsz vedelni, hogy sikereidhez a társasági életben nem férhet kétség.

174. oldal

Fatma>!

Ezergyolcszázhatvanban még otthon illett megszületni. Manapság pedig úgy hírlik, az orvostudomány atyaúristenei azt állítják, hogy az újszülöttnek a kórház – lehetőleg egy minél drágább és előkelőbb szülészeti klinika – falai között kell először felsírnia.

80. oldal (Benjamin Button különös élete)

dtk8>!

Mrs. Nolak, egy terebélyes, alacsony asszonyka, a világháború befejeztével egy ideig az újonnan alakult nemzetiségek egyikéhez tartozott. S mivel Európában a helyzet bizonytalan maradt, személyesen sosem tudta, hogy ő kicsoda is valójában.

48. oldal

rekucimucika>!

Az a véleményem, hogy minden emberben van legalább egy rossz tulajdonság, mely kihat jellemére, mentalitására, sőt még arra is, ahogy kinéz. Egyeseknél erre sokáig nem derül fény, mert jól tudják titkolni, és csak akkor szerzünk tudomást róla, amikor egy alkalmas pillanatban csak úgy előjön a tudatalattiból.

290-291. oldal, 9. fejezet - A négy pofon (Quattrocento, 2013)

dtk8>!

– Viszlát – mondta egyszerűen.
– Elmegy?
Tudta, hogy igen. Kérdése csak egy gyönge próbálkozás volt arra, hogy késleltesse valahogy, ha csak egy pillanatra is, távozásának tényét, és annak a fénynek kápráztató sugarait, melyet ittléte jelentett, és hogy valahogy meghosszabbítsa az arcvonásai láttán tapasztalt óriási örömét, mely arcvonások olyanok voltak, mint a csók […].

130. oldal

dtk8>!

Az a véleményem, hogy minden emberben van legalább egy rossz tulajdonság, mely kihat jellemére, mentalitására, sőt még arra is, ahogy kinéz. Egyeseknél erre sokáig nem derül fény, mert jól tudják titkolni, és csak akkor szerzünk tudomást róla, amikor egy alkalmas pillanatban csak úgy előjön a tudatalattiból.

290. oldal

Szelén>!

Az emberek sokszor hangoztatják, hogy hitük, meggyőződésük segítségével mindig bátran, ha kell még életük árán is ki tudnak állni elveik mellett, de a valóságban az elvek megvédése nem könnyű feladat, hisz a legtöbb ember elsősorban a családja érdekeire lesz tekintettel, és csak aztán minden másra, köztük az elveire.

289. oldal, Négy pofon - IV (Quattrocento, 2013)


Hasonló könyvek címkék alapján

Sid Colin: Ella – Ella Fitzgerald élete és kora
Simon Adams: Jazz
Pannonica de Königswarter: Die Jazzmusiker und ihre drei Wünsche
Geoffrey C. Ward – Ken Burns: A jazz története
Andrew Turnbull: Scott Fitzgerald
Robert Hudovernik: Jazz Age Beauties
Kerekes György: Jazzportrék I.
William Faulkner: Hajnali hajtóvadászat
Jack London: Országúton
Szürke Bagoly: Két kicsi hód