Benjamin ​Button különös élete 142 csillagozás

F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete

F. Scott Fitzgerald (1896–1940) 20. század egyik legjelesebb és legnagyobb hatású amerikai modernista regény- és novellaírója, aki az első világháború utáni évek generációjához, az úgy nevezett „Elveszett nemzedékhez” tartozott.
Az 1922-ben íródott elbeszélés Benjamin Button életét mutatja be, születésétől halála napjáig, aki 1860-ban látta meg a napvilágot egy különleges rendellenességgel: aggastyánként született és előreláthatóan újszülöttként fog majd távozni a világból. F. Scott Fitzgerald megrendítő és elgondolkoztató novellája a másság elfogadásáról, illetve el nem fogadásáról szól, s érzékletesen mutatja be, hogyan változnak meg az ember kapcsolatai, amikor már kevésbé van rá szükség.
A történet 2008-ban a három Oscar-díjjal jutalmazott azonos című film alapjául szolgált, melynek főszerepét Brad Pitt és Cate Blanchett alakították.
A kötetben nem csupán a magyar fordítás, hanem az eredeti angol nyelvű elbeszélés is olvasható.

Eredeti megjelenés éve: 1922

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
112 oldal · ISBN: 9789633449707
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
112 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633293461 · Fordította: Szabó Nóra

Enciklopédia 2


Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 199

Kívánságlistára tette 174

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Zsuzsanna_Makai>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete

Nagyon is tetszett, meg nagyon nem is. Maga az ötlet, a felépítés, a tálalás remek volt. A reakciók nyomasztóak, az hogy mindenki rá akart valamit erőltetni, ami nem ő volt, borzasztó. Az hogy a felesége csak azért ment hozzá, mert valamit beleképzelt, ami nem volt ott, már csak hab volt a tortán. Nagyon tetszett még, h Benjamin attól függetlenül, h mit vártak el tőle, azért próbálta a saját útját járni, csak magával törődve.

Sippancs P>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete

Nem tudom, hogy miért gondoltam azt, hogy ez egy hosszabb történet lesz, mindenesetre ma reggel az 50 perces buszút alatt sikerült is kivégeznem.
A rövidsége ellenére nekem nagyon tetszett, és teljesen jól visszaadta azt a hangulatot, amit a filmben annyira szeretek. Igaz, sokkal vaskalaposabb és fukarabb volt érzelmek terén, és a romantikus oldala gyakorlatilag teljesen háttérbe szorult (nem mintha elvártam volna, hogy e köré épüljön a cselekmény), mégis a maga egyszerűségével sikerült alaposan fejbekólintania.
Vajon mi lenne velünk, ha „fordítva élnénk", és öregen jönnénk a világra, hogy aztán csecsemőként haljunk meg?

EssentialHencsi P>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete

Imádtam minden sorát! Mind a negyvenhatot.
Na jó, komolyra fordítva a szót, a filmet egyszer régen láttam, nem hagyott bennem mély nyomot. A könyv viszont kimeríti a groteszk fogalmát, és olyan rövidke, hogy simán el lehet olvasni Kőbánya-Kispest és Rákoskeresztúr központ között a 202E buszon. Nosza!

2 hozzászólás
Leliana>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete

Nem is tudom, hogy vettem most rá magam az értékelés megírására, mielőtt a filmet megkeresném, de talán jobb így, hogy kizárólag az írott forma alapján alkotok véleményt, nem keverem a kettőt. Ahogy a dal mondja, „velem nincsen, csak a baj”… Egyszer azért panaszkodom, hogy kaptam a képembe több száz felesleges oldalnyi rizsát, most meg azért, mert szívből sajnálom, hogy nem bontotta ki alaposabban ezt a nagyszerű ötletet a szerző. A stílusa magával ragadó, a történet elég érdekes ahhoz, hogy kívánjuk alaposabban megismerni a szereplőket, még jobban belemélyedhessünk Benjamin drámájába.
Nyúlfarknyi, szomorú mese ez az el nem fogadásról, meg nem értettségről, a „megszokottól” való eltéréstől és annak következményeiről, a családi kapcsolatokról, szerelemről és annak múlásáról, az idő szerepéről. Mind-mind egyesével is fontos témák, így ma estére biztosan kaptam gondolkozni valót.

3 hozzászólás
ap358 P>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete

Elképesztő ötlet, remek kivitelezés. Zseniális, ahogy a születést és a halált bemutatja, párhuzamot állítva köztük.
Ami kissé elszomorított, hogy a filmhez nem sok köze van. Fitzgerald nem vitt bele romantikát, és a főszereplő életét nem annyira magasztosan mutatta be. Benjamint sehol nem akarják elfogadni, az élet keserű utat jelölt ki neki, akadályból-akadályba ütközik. Szarkasztikus humor fűszerezi az írást, ami még inkább nyomorúságossá teszi a karaktert.
A mellékszereplők mind Benjamint hibáztatják, őt teszik felelőssé az állapota miatt, és az empátia legcsekélyebb jelét sem mutatják. Benjamin mégsem adja fel, hol küzd, hol emelt fővel fogadja a megaláztatásokat.
Fitzgerald stílusa megfogott, azt hiszem, sort fogok keríteni más műveire is.

Iustitia >!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete

A történettel nagyjából tisztában voltam, bár a filmet sosem láttam, így inkább a kivitelezésre fordítottam több figyelmet. Azon vettem észre, hogy a Fitzgerald által felépített világ tökéletes, nem található rajta rés, hogy teljesen valószerű volt. Nem éreztem azt egy percig sem, hogy ez nem történhetne meg, hogy valami nem stimmel, hogy elhagynánk a realitás talaját. Tömören ír, de olyan erővel, ami megkérdőjelezhetetlenné teszi az információkat.
A stílusa kissé másabbnak rémlett. A különös téma és a rövid terjedelem ellenére itt nem egy jó poént is elsütött.
Benjamin környezetét is megéri tanulmányozni, de nekem az igazi csemege maga Benjamin volt, mert az ő vágyai, álmai, tettei, reakciói mindig vitték a prímet. Hiába egy alapvetően vidám hangulatban szerkesztett mű, igenis szomorú, rossz érzéssel várja a végét az ember. A helyzet emocionalitása talán leginkább Charlie esetéhez hasonlít, csak más értelemben és nem akkora intenzitással.

BoneB P>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete

Fura volt ez a könyv. Először azt hittem, hogy a kórházba érve, mikor először meglátja a gyerekét, kiderül, hogy spoiler. Volt mikor elképzeltem milyen lenne az életünk, ha spoiler, pont mint a könyvben. De szerintem egyik véglet se olyan jó, középen meg nem állhatunk meg. :) Ha jól értesültem film is készült a műből, egyszer szerintem azt is megnézem.

6 hozzászólás
Skeletrino>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete

Nos hát …. szerintem az alapötlet zseniális. A kivitelezés pedig olyan Fitzgeraldos, ami annyit tesz mint: rövid (ez talán nem mindig jellemző, de sosem túl hosszú), tömör, egyszerű mondatokban megfogalmazott, érdekes történet. A humor nála nem túl nyilvánvaló, nincs is túl sok, itt azonban elég sokszor megnevettetett. Nekem tetszett, szerintem a filmre is sort kerítek valamikor.

kanetta>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete

Ez egy abszurd mese. Az ötlet miatt, hogy öregen születünk és csecsemőként halunk, abszurd, mesének pedig a történet rövidsége és a laza elbeszélői stílus miatt gondolom. Senkit nem ismerünk meg tüzetesebben, a hangsúly nem az érzéseken, talán nem is a történéseken van. Fitzgerald egyszerűen csak elmeséli, bedob egy ötletet, mi lenne, ha… És működik, mert szerintem, aki ezt olvassa valóban elgondolkodik a lehetőségen. Mindenesetre tetszett a stílusa, és azt hiszem, megpróbálkozom a közeli jövőben még egy művével.

Fanni_Dorottya>!
F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete

Az alapötlet zseniális, már régóta terveztem az olvasását. Ehhez képest akkora katartikus élményt nem okozott. Persze sajnáltam szegény Benjamint, főleg a gyerekkori részeknél, ahol még emlékezett az életére és igazi korához illően akart élni, de a látszólagos kora miatt már nem lehetett.
A magyart nem figyeltem, de az angol rész tele volt gépelési hibákkal, amik már magyarul is zavarnak, nemhogy idegen nyelven.

A filmet is mindenképpen megnézem, kíváncsi vagyok, hogyan bővítik ki a cselekményt.


Népszerű idézetek

bleknajt>!

– Hogy fogsz hívni, apa? – kérdezte remegő hangján, amint kisétáltak a szobából. – Csak „gyerek” leszek még egy ideig, amíg ki nem találsz valami jobbat?
Mr. Button felmordult.
– Nem tudom még – felelte fanyar fintorral. -Azt hiszem, Matuzsálemnek fogunk hívni.

33. oldal (fapados)

OláhBeáta>!

A szeretteinket olykor el kell veszítenünk, másképp nem tudhatnánk meg, hogy mennyire fontosak nekünk.

2 hozzászólás
Ibanez P>!

Benjamin egy szót sem szólva tervéről Roscoe-nak egy éjjel elhagyta házukat, vonatra ülve a dél-karolina-i Mosby táborba utazott, ahova a gyalogsági dandárparancsnoksághoz szólt a kinevezése.

liivia>!

Benjamin jobban érezte magát nagyapja társaságában, mint szüleiében – ők valahogy mindig egyfajta különös tisztelettel viseltettek iránta, és az irányában tanúsított parancselvűség ellenére gyakorta szólították „miszternek”.

41. oldal [Fapadoskonyv.hu, Kft., 2011]

JamiC>!

– Éppen Önök képviselik a romantikus nemzedéket – folytatta a lány –, az ötvenesek. A huszonöt évesek túl földhöz ragadtak; a harmincasok túlhajszolják magukat; a negyvenes évek a hosszú anekdoták időszaka, az olyan hosszú történeteké, melyek alatt egy egész szivart el lehet szívni; a hatvan… jaj, a hatvan túl közel van a hetvenhez; de az ötven az érett kor. Imádom az ötvenet.

64-65. oldal Fapadoskonyv

JamiC>!

Példának okáért, egyik nap Mr. Button észrevette, hogy az előző héten több szivart fogyasztott el, mint korábban bármikor, s erre a szokatlan jelenségre csak pár nappal később találta meg a magyarázatot, amikor is az egyik délután váratlanul a gyerekszobába lépve Benjamint a szobát betöltő vékony kék füstködbe burkolózva találta, amint bűnbánó arccal épp egy sötét Havanna csikkjét próbálta elrejteni.

37. oldal Fapadoskönyv

lapkasajt>!

Egy nap egy csörgővel tért haza, s Benjamin kezébe nyomva a leghatározottabban ragaszkodott ahhoz, hogy „játszadozzon vele”, mire az öregember – egy fáradt, beletörődő pillantás kíséretében – megmarkolta a játékszert, s a nap folyamán olykor hallani lehetett, amint engedelmesen csörgeti.

37. oldal

JamiC>!

A telihold fénytelen platina színnel áztatta az utat, és későn nyíló mezei virágok illatától volt terhes a mozdulatlan lég, melyben távoli kacagás hangja úszott.

57. oldal (Fapadoskonyv)

csakegyluca P>!

-Mindig is ezt mondtam- fűzte tovább a szót Hildegarde-, hogy inkább mennék hozzá egy ötvenes férfihoz, hogy gondoskodjék rólam, mintsem hozzámenjek egy harmincashoz, és én gondoskodjam róla.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nathaniel Hawthorne: Dr. Heidegger kisérlete / Dr. Heidegger's experiment
William Faulkner: Barn Burning / Gyújtogató
Edgar Allan Poe: A vörös halál álarca / The Masque of the Red Death
Mark Twain: Taming the bicycle / Megszelídítem a kerékpárt
Jack London: The White Silence / A fehér csend
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes versei / The Complete Poems
Kurt Vonnegut: Kékszakáll / Bluebeard
Kurt Vonnegut: Éj anyánk / Mother Night
Edgar Allan Poe: Kegyetlen mesék / Cruel tales
Charles M. Schulz: Snoopy világhírű író lesz!