Azok ​a szomorú fiatalok 16 csillagozás

F. Scott Fitzgerald: Azok a szomorú fiatalok

Azt, hogy nagy író volt Francis Scott Fitzgerald, nem szükséges bizonygatni. Elég, ha csak két legnagyobb művét, A nagy Gatsbyt és Az éj szelíd trónjánt említjük. E kötetben összegyűjtött elbeszélései az amerikai álom keresésének hiábavalóságát, haszontalanságát mutatja. Így például A gazdag fiú Ansonja inkább az élvezeteket és az italt kedveli, eljátssza egyetlen esélyét a boldogságra, mert fél feleségül venni azt a lányt, akit igazán szeret. A téli álmokban pedig fordítva, Dexter, aki mélyről indul, kénytelen lemondani a boldogságról, mert egyetlen nagy szerelme, Judy Jones elkényeztetett gazdag lány, aki csak saját szeszélyeinek hódol. F. Scott Fitzgerald mind a kilenc elbeszélésben hitelesen, sebészi pontossággal ábrázolja az akkori évek légkörét Amerikában, és arra mutat rá, hogy csak a pénz, a gazdagság, a luxusautó, a külvárosi nyaraló távolról sem elég, ha az embernek nincs lelke és szíve. Mert azokra, akiket szeretünk – mondja Fitzgerald – ennél többet kell áldozni.

Eredeti megjelenés éve: 1926

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2014
324 oldal · ISBN: 9789633772744 · Fordította: Ortutay Péter
>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest
324 oldal · ISBN: 9789633772744

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

DaTa >!
F. Scott Fitzgerald: Azok a szomorú fiatalok

Jajj, Fitzgerald, hát mit is írjak most rólad? Tudod, hogy nagyon kedvellek, a Gatsby és az Az éj szelíd trónján igen kedves a szívemnek, utóbbi még mindig ott van a Top 50-es könyvlistámon, Gatsby is csak azért került le minap, mert Háynak át kellett adnia a helyet. Tudod, próbálom a kedvencek listáját 50 alatt tartani, bocsi. Ezt a két könyved tehát nagyon szerettem. Aztán jött az Édentől messze, amivel már csalódást okoztál, de azért 4 csillagot persze adtam én neked ott is.

De most, barátom, untattál. Kegyetlenül. 9 elbeszélésed olvastam itt összegyűjtve, és bizony bármilyen rövid kis történetek ezek, már két hete szenvedtem velük. Tudod mire jöttem rá? Hogy alapvetően te tényleg egy rém unalmas fickó vagy. Értem én, hogy az egzisztenciális szorongás, a nők meg a pia elég meghatározó része sokak.. hm.. sokunk életének. Na de azért nem csak ennyi ez a lét!? Lehetne másról is írni néha. De te talán nem tudsz.

Ez egy közepes lett most, hidd el, nagyon sajnálom.

alaurent P>!
F. Scott Fitzgerald: Azok a szomorú fiatalok

Szerettem ezeket a novellákat, sajátos hangulatuk és világuk van. A múlt század Amerikájának húszas évei közismertebbek az alkoholtilalommal összefüggő történetekről, de Fitzgerald a másik oldalt, a jómódúak világát jeleníti meg. Többnyire szomorúak, melankolikusak a novellák, de van köztük egészen jópofa, szórakoztató is. A szereplői határozott, többnyire önző egyéniségek, akik mindig kezükben tartják az életüket, amíg… és itt jön Fitzgerald zsenialitása, lényeglátása, amellyel leleplezi a lélektelenséget, bemutatja a gazdagság mögötti ürességet.

mrsp>!
F. Scott Fitzgerald: Azok a szomorú fiatalok

Egyszerűen imádom Fitzgeraldot – a kultikus Nagy Gatsby-től kezdve Benjamin Buttonig bármi jöhet, amit ő írt, de még sajnos nem került sorra minden. Viszont nagyjából eddig tisztában voltam vele, hogy miket is írt Ő, vagyis hogy mik jelentek meg magyarul. Most pedig felfedeztem magamnak Fitzgerald új novellásköteteit, amelyet az életműtől eltérően nem az Európa Kiadó, hanem a fapadoskonyv.hu adott ki.

Most sem csalódtam Fitzgeraldban, hozta a szokásos formáját – a roaring twenties, vagyis a ’20-as évek ad otthont történeteinek, amik mindig fájdalmas szerelmekről, őrült partikról, egy bizonyos, elmesélhetetlen életről szólnak. Oda vagyok a történeteiért, mert teljesen beszippantanak, olyan egyedülállóak, hogy nem is nagyon tudom hova tenni őket. Egyszerűen csak vannak, és kész, és van egy olyan hangulatuk, ami miatt az ember nem tudja letenni őket.

Az Azok a szomorú fiatalok több rövidebb történetet is magába foglal, nekem a kedvencem A gazdag fiú volt.

http://mostjo.blogspot.hu/2015/03/f-scott-fitzgerald-az…

Bea_Könyvutca P>!
F. Scott Fitzgerald: Azok a szomorú fiatalok

Tetszett mind a kilenc elbeszélés, de azért megvannak a kedvenceim. A legtöbb novella nagyon jól visszaadta a 20-as évek hangulatát, magam előtt láttam a hatalmas gyémántokat, csillogó gyöngysorokat. De persze azért ezek a történetek sokkal többről szóltak csillogó ékszereknél.
Fitzgerald szereplői nagyon eleven és élethű figurák. Akik képesek bolondulásig szerelmesnek lenni, és küzdeni azért, amit meg akarnak szerezni. Attól függetlenül, hogy önzők voltak (tisztelet a kivételnek) nagyon megkedveltem az összes történet főhősnőjét. A könyv utószavában olvashatjuk, hogy Fitzgerald a feleségéről, Zeldáról mintázta őket. Hát viharos szerelem lehetett az övék. :)

A kedvenc történetem a Rags Martin-Jones és a walesi herceg volt. Elképesztő kis dög volt ez a Rags Martin-Jones. :)
Nagyon tetszett még a Babazsúr és a Gretchen negyven pillanata is.

Aki szereti a húszas évek Amerikáját, az mindenképpen olvassa el! :)

http://konyvutca.blogspot.hu/2015/06/f-scott-fitzgerald…

kormix P>!
F. Scott Fitzgerald: Azok a szomorú fiatalok

Felemásak az érzéseim ezzel a kötettel kapcsolatban, legfőképpen azért, mert teljesen mást vártam tőle. Noha a cím szomorú fiatalokat említ, valamiért mégis arra számítottam, hogy azt a hangulatot fogja hozni, amit A nagy Gatsby. Sajnos elég hamar kiderült, hogy ez nem így van és itt bizony tényleg a szomorú fiatalokról fogok olvasni. Kezdeti csalódottságomat ugyanakkor hamar elengedtem és reméltem, hogy így is élvezni fogom.

Az első két novella, A gazdag fiú és a Téli álmok nem igazán nyerték el a tetszésemet. Amellett, hogy unalmasak voltak, nem is igazán értettem meg, hogy tulajdonképpen mi a mondanivalójuk.
Aztán jött A babazsúr, ami egészen érdekes és izgalmas volt, viszont a végét ennek sem értettem, ami így rontott kicsit az élményen.
A gyónás az első kettőhöz hasonlóan számomra semmitmondó volt, már nem is igazán emlékszem rá részleteiben.
Majd végre jött az áttörés, ugyanis a Rags Martin-Jones és a walesi herceg lehengerlően jó volt, mondhatni zseniális. A kötet szerintem legkiemelkedőbb novellája, tényleg nem tudok rá rosszat mondani.
A rendező, a Forró- és hidegvér bár nem kiváló, de olvasható novellák voltak, az utolsó kettő pedig, az Értelem és józan ész, illetve a Gretchen negyven pillanata az előzőknél is jobbra sikeredtek szerintem.

Fitzgerald fő erőssége a karaktereiben rejlik, ugyanis teljesen ezeken a szomorú fiatalokon volt a hangsúly minden novellában, ők adták meg az egész kötetnek ezt a picit nyomasztó, néhol sötét légkörét, hangulatát. Azonban ez számomra nem volt most elég, kellettek volna a jobb történetek, a nagyobb fordulatok.
Ha most irodalomórán ülnék és épp elemeznénk ezeket a novellákat, akkor sokkal többet megértenék belőlük és valószínűleg több csillagot kapna tőlem a kötet, de ez most csak ennyi. Mindenesetre örülök, hogy elolvastam.

Erika_Bogár I>!
F. Scott Fitzgerald: Azok a szomorú fiatalok

Ez a második novellás kötet, melyet az írótól olvastam, és nagyon megszerettem a stílusát. Van valami fura kettősség a karaktereiben. Felnőttekről, tegyük hozzá fiatal felnőttekről ír, de még ehhez képest is szinte már gyermekien naivak. Ha hibáznak, még azt is tisztán, őszintén teszik. Az első néhány novella nem kötötte le annyira a figyelmem, nehezen is haladtam velük, ezzel szemben az utolsó öt könnyen olvasható és igazán érdekes volt.

loz>!
F. Scott Fitzgerald: Azok a szomorú fiatalok

A rengeteg helyesírási hiba sokat rontott az összképen. Sajnáltam. A novellák amúgy jók, érdekesek a lélektani szempontok.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Sohasem fogok megnősülni – mondogatta. – Túl sok házasságot láttam, és tudom, hogy a boldog házasság olyan ritka, mint a fehér holló. Azon kívül öreg is vagyok már.
Mindazonáltal hitt a házasság intézményében. Mint minden férfi, aki boldog és sikeres házasság gyümölcse, szenvedélyesen hitt benne – és soha semmi sem tudta megváltoztatni ezt a hitet, cinizmusa úgy olvadt el ilyenkor, mint a hó tavasszal.

32-33. oldal

robinson P>!

A járdát törékeny rideg falevelek barázdálták, és a szomszédék rossz kisfiának a nyelve odafagyott a vasalt postaládához.

207. oldal

robinson P>!

Olyan volt az egész, mint egy régi filmvígjáték – csak a filmvígjátékoktól eltérően ez egyáltalán nem volt vicces.

14. oldal

robinson P>!

Amikor John Andros úgy érezte, hogy öregszik, azzal vigasztalta magát, hogy élete majd a gyermekében folytatódik.

82. oldal

apetyov>!

– Hívok egy orvost – mondta aggódva. – Hátha van valami belső sérülésed.
John a fejét rázta.
– Ne tedd. Nem akarom, hogy az egész város tudja.
– Nem értem, hogy történhetett.
– Én sem – mondta mordul. – Ezek a babazsúrok, úgy látszik, nem éppen veszélytelenek.
– Még szerencse – mondta Edith vidáman –, hogy marhahúst rendeltünk holnap vacsorára.
– Miért?
– Most jó lesz a szemedre.

A babazsúr

mrsp>!

Mindannyian furcsa szerzetek vagyunk, furcsábbak, mint ahogy azt magunk előtt is hajlandók lennénk elismerni, és ha mégis elismerjük, akkor takargatni fogjuk, nehogy valaki más is rájöjjön, hogy milyenek is vagyunk valójában.

A gazdag fiú, 1. fejezet

mrsp>!

Ha valakitől azt hallom, hogy ő csak „egy hétköznapi becsületes, nyíltszívű átlagember”, akkor rögtön és biztosan tudom, hogy van benne valami nehezen észrevehető, de talán ijesztő deviancia , amit ő minden áron titkolni akar – és az, hogy csak egy becsületes, nyíltszívű átlagembernek vallja magát, csak álca, mellyel leplezni igyekszik szégyellni való és rendellenes tulajdonságait.

A gazdag fiú, 1. fejezet

mrsp>!

Sok olyan férfitípus létezik, akinek önzése nem tűri, ha egy nőnek humora is van.

A gazdag fiú, 2. fejezet

robinson P>!

Ritkán fordult elő, hogy gyűlölték is egymást azzal a vad gyűlölettel, melyre csak fiatal házasok képesek, mert Roger még mindig rabja volt felesége szépségének.

208. oldal

robinson P>!

De a világ, mely nem tartozott üzleti tevékenységéhez, nem volt más számára, mint egy kaotikus álom.

215. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sid Colin: Ella – Ella Fitzgerald élete és kora
Simon Adams: Jazz
Kerekes György: Jazzportrék I.
Geoffrey C. Ward – Ken Burns: A jazz története
Mihail Solohov: Emberi sors
Zilahy Lajos: Halálos tavasz
Gerald Durrell: A piknik és egyéb kalamajkák
Agatha Christie: Az álmok háza
William Somerset Maugham: Ashenden, a hírszerző
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai