Frida ​füveskönyve 130 csillagozás

Rejtélyek, vágyak, receptek
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

Frida ​Kahlo, a később világszerte ismert és rajongásig kedvelt festő tizenhét éves korában tragikus balesetet szenved. Magyar származású édesapja, indián dajkája és a lánytestvérei bármit megadnának az életéért, és Frida is vissza akar térni a túlvilágról kamasz szerelméhez. Végül a lány egyezséget köt a Halállal, és ettől kezdve minden évben áldozatot kell bemutatnia. Az áldozati ételek receptjeit, ahogyan az élete legfőbb eseményeihez kötődő többi ízt is, Frida egy kis fekete füzetbe jegyzi le…
Egy asszony féktelen élni akarása, lenyűgöző művészi kreativitása és szenvedélyekkel teli házassága a színpompás, ugyanakkor kegyetlen Mexikóban – Frida füveskönyve egy mágikus elemekkel tarkított, hiteles dokumentumokból építkező, magával ragadó regény a festő életéről és egy könyvről, amely elképesztő titkokat rejt.

Francisco Haghenbeck mexikói író a legkülönbözőbb műfajokban alkotott a forgatókönyvektől kezdve a képregényeken keresztül a politikai beszédekig. Frida… (tovább)

Eredeti mű: Francisco Haghenbeck: Hierba Santa

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Libri, Budapest, 2018
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634332633 · Fordította: Kepes János
>!
Libri, Budapest, 2012
346 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633101247 · Fordította: Kepes János

Enciklopédia 1


Kedvencelte 15

Most olvassa 38

Várólistára tette 123

Kívánságlistára tette 130

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Azt gondolom, Haghenbeck egy varázslatos utazásra invitálja az olvasót, aki betekintést nyerhet Frida szenvedélyes életébe. Olvashatunk hosszú és viharos kapcsolatáról Diego Riverával és képet kapunk arról is, mennyire összetett és színes egyéniség volt ez a fantasztikus nő. Mert nem csak a művészete, de a személyisége is lenyűgöző. Az elbeszélés során megismerjük azokat az emberek is, akiket Frida nagyra tartott, véleményük fontos volt számára, ezért a könyvben szerepet kap Georgia O'Keeffe, Trockij, Nelson Rockefeller, Ernest Hemingway, John Dos Passos, Henry Miller, de még Salvador Dalí is.
Érdekes, fiktív leírás egy asszonyról, aki maga a végtelen szenvedély, a szenvedés, a művészet és a szerelem. A receptek pedig tökéletesen passzolnak Frida életének fordulópontjaihoz, legyen az esküvő, temetés, szerelem, árulás, politikai vagy művészeti vonatkozás.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/09/25/f_g_haghenbeck_fri…

5 hozzászólás
>!
vorosmacska P
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

A könyvből kiderül, hogy a mexikói író ismerte Frida műveit, még akkor is, ha kevés szó esik róluk. Mintha szavakba próbálta volna önteni Frida látványvilágát. Az eredmény nem egyértelmű: egy meglehetősen szubjektív, helyenként hosszúra sikeredett, cirkalmas leírásokkal tarkított regény, ami időnként a ponyva határait súrolja, színes receptekkel megspékelve.
Számomra Frida története nem ismeretlen. Tavaly olvastam egy albumát, ami dokumentum szinten, kissé szárazon taglalja életét, és középpontjában művei állnak: https://moly.hu/konyvek/gerry-souter-frida-kahlo. A Füveskönyv nem erről szól, sokkal inkább magánéleti viharairól, csapodár férjéről, összeomló egészségéről. Külön érdekességnek tekinthető a mexikói halálkultusz leírása. Talán náluk számít ez a legnagyobb ünnepnek, eleve két napos, és a temetőket megtöltik a vidám mulatozók, mivel hitük szerint ekkor halottaik visszalátogatnak az élők közé. Cukorkoponyákat és lakomákat készítenek ez alkalomra. Nem meglepő, hogy ebben a kultúrkörben Fridának is sajátos viszonya alakult ki a Halál nagyasszonyával, aki balesete óta kísérgeti őt.
Tetszett, hogy minden fejezet végén egy-egy izgalmas recept olvasható, ami rávilágít a mexikói konyha színességére, és felbukkan a fejezetben tárgyalt történet kapcsán. Ez néhol erőltetettnek tűnt, de szépen megoldotta az író azzal, hogy minden recepthez Frida személyes kommentjét kreálta.
És hogy valóban létezett-e Frida receptkönyve és tényleg jól főzött-e? @janetonic molytársammal nyomoztunk az ügyben, és sikerült is rábukkanni erre:[[https://www.amazon.com/gp/product/0517592355…]]. Talán jobb lett volna ezt olvasnom a jelenlegi könyvnél, hiszen az alacsony csillagozás jelzi, hogy ízlésvilágommal nem egyezett, helyenként rettenetesen untam popularitásba hajló látásmódját.

>!
Libri, Budapest, 2018
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634332633 · Fordította: Kepes János
16 hozzászólás
>!
Kabódi_Ella P
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

„Mert ami egyeseknek csak egy sóhaj, másoknak hosszú regények sokasága. Mindenki elmondja a maga történetét, akár nyúlfarknyi, akár hosszadalmas. Neki éppen elég volt. Pont, amennyi szükséges. Egy perccel sem több, egy perccel sem kevesebb. Hát így megy ez…{}”

Sokszor mondják, hogy a nő, az asszony a díszlet része egy sikeres férfi mögött. A puha vánkos, az otthon melege, a stabilitás. Való igaz, ez is egy asszony: háttérzaj a férfiak sarkos világában. Ugyanakkor kell, hogy individuális legyen, megkérdőjelezhetetlenül önmaga. Kell ez ahhoz, hogy számba vegye önmagát: hogy megéli, és használja nőiségét. Nem verseng a férfivel, alkotását, művészetét, bármiben is rejlő tehetségét nem a győzelemre, csupán önmaga kiteljesítésére, kifejezésére használja. Ezáltal nő nagyra. Emlékezetes, karakán, tiszteletre méltó, szeretetet érdemlő valakivé. Frida Kahlo ilyen asszony volt.

F. G. Haghenbeck érdekes felépítésű, igazi, mexikói recepteket is tartalmazó, magával ragadó regénye, a Frida füveskönyve, egészen részletesen, egészen szívbe markolóan tárja fel a festőnő szenvedéllyel és szenvedéssel teli élettörténetét a kicsiny gyermekkortól a viszonylag korán bekövetkező, fájdalmas haláláig. Ennek a kiemelkedő, makacs, önálló, érzelmes asszonynak nem csak a halála, de élete is nehéz, és megpróbáltatásokkal teli volt. Éveit végigkísérték gyermekkori betegségének, és súlyos balesetének utóhatásai: rettenetes fájdalmakat élt meg élete minden napjának minden percében. Mégis élni akart: csak még egy napot, csak még egy percet, csak még egy lélegzetvételnyit. Mindig csak még egy kicsit. Rettegett az életéért. Állhatatosan küzdött érte. Ő úgy hitte, a Halállal kötött egyezséget, és ehhez az eskühöz utolsó pillanatáig jellemesen tartotta magát. Ugyanúgy, ahogy minden máshoz: minden döntését, és az ezekből fakadó minden következményt méltósággal viselt. Mindennek megfizette az árát, zokszó nélkül. Felemelt fejjel élt egy olyan férfi mellett, aki gyermeteg zsarnokságával, és állandó, nem is titkolt hűtlenkedéseivel folyton bizonyította, mennyire nem méltó felesége szerelmére.

A regény sorain keresztül egy egyenes, kitartó, félelmekkel és érzelmekkel teli, rátermett asszony lelkivilága bontakozik ki szép lassan. A különös kislány, aki megküzd a halállal, és a különc, lázadó kamasz, aki másodjára is meggyőzi a Kaszást: maradni akar, bármi áron! Életet választott, nem örömöt. Tudta. Ezért tűrte olyan sztoikus, méltóságteljes nyugalommal mindazokat a csapásokat, amiket döntése mért rá. A szerelem nélküli életet. A gyermek nélküli életet. A csalódásokkal, veszteségekkel sűrűn megpakolt, keserves éveket. Kétszer vetélt el, mire beletörődött a megváltozhatatlanba, és kétszer szeretett, mielőtt belenyugodott megbízhatatlan férje melletti áldatlan házasságába. Olyan féktelenül, dühödten vágyta az életet, hogy lemondott minden lehetséges öröméről önként is, mert babonásan hitt abban, ha megszegi a Halálnak tett ígéretét, az eljön érte.

Frida Kahlo erős asszony volt. Egyszeri, megismételhetetlen, utánozhatatlan, fenséges asszony. Szerelme nem ismert határokat, értelmét ő maga szorította bizonyos korlátok közé. Hisztérikusan festette önmagát, mintha újra akarta volna teremteni a nőt, aki végül lett belőle. Boldogtalan, de fénylő, dacos csillag. Érzéki, elegáns, zabolátlan szépség. Egy nő, akitől mi, a modern kor tévelygői, mi, akik youtube videókból, és influencerek segítségével próbáljuk megélni nőiességünket, amiről lassan azt sem tudjuk, mi fán terem, mi, akik vagy a házasság önfeláldozásában, vagy az önérvényesítés ridegségében vergődünk, tanulhatnánk. Tanulhatnánk arról, miként is lehet megalázottan is büszkén élni, tiszteletet, csodálatot kiváltani, elviselni önmagunkat, cipelni a sorsunkat. Félreértés ne essék, az önbüntetést, a céltalan, oktalan önostorozást nem tartom követendő példának. Ám az önérzet, az önbecsülés ennek a mexikói festőnőnek mégsem voltak ismeretlen fogalmak. A maga módján megélte, kiteljesítette őket. Teremtett valamit, ami megmásíthatatlanul, elvehetetlenül ő volt, és fennmaradt. Elleshetnénk tőle a fortélyt, hogyan kell soha fel nem adni. Akarni élni, mindenképpen, és kihozni a legjobbat abból, ami jutott, bármilyen kevés is legyen az. Felülemelkedni. Kitartani. Hinni valamiben, bármiben. A tevékeny női élet, a megélt, őszinte szexualitás, és a szuverén kiteljesedés szimbóluma tör át a sorokon, és megérint minket. Nyomot hagy. Remélhetőleg. Nyomot, mely kitörölhetetlen, és egy halovány sejtést: talán így is lehet.

Az eredeti bejegyzés a blogomon található:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2019/09/f-g-…

>!
Boritek70 P
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Miután nemrégiben megnéztem a filmet, nem értek olyan óriási meglepetések, de mint a könyvek általában, sok érzelmi, gondolati hátteret tudott adni Frida élettörténetéhez. Egészen más szemmel tudom nézni a műveket, ha látom mögötte az alkotója érzelmeit, gondolatait. Nem botránkoztatott meg az életvitele, az érzései, a biszexualitása, bár valószínűleg, ha férfi lett volna mindezeket könnyebben elfogadják. Temperamentumos, magas hőfokon égő nő volt, sajnálatos, hogy az életét végigkísérte a szinte állandó testi kín, de nyilván a megélt intenzív fájdalmaknak és érzéseknek köszönhetjük az alkotásait. Az, hogy a regény kihangsúlyozza a mexikóiak különleges viszonyát a túlvilághoz, a halálhoz, különösen tetszett. A receptek többségéhez itthon nem lenne egyszerű minden alapanyagot beszerezni, de találtam olyat, aminek a kipróbálására még sor kerülhet :). Esetleg a kedvenc empanada után :).

>!
konnyufanni
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Én odáig vagyok Fridáért. Sok Frida mintás cuccaim vannak. Gondolok itt táska, párnahúzat, toll, kulcstartó, füzet stb.

De nekem ez a könyv egy pici csalódás volt, mert nem arra számítottam amire gondoltam.
Mert több információra számítottam, de nem. Hanem Frida életéből néhány kis szakasz van leírva.
Én azt mondom, hogy ez a könyv jobbra sikerült mint bármelyik Frida életkönyv.
Szóval így „kedves” 4 csillagot adok.

>!
Arabella
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Egy újságban láttam egy cikket a festőnőről, a lányom mondta, hogy van könyv is róla. Könyvtárból kihoztam és elolvastam. Igazán érdekes volt számomra, az ételek nem hatottak meg, azokat el sem olvastam. Aztán megnéztem a filmet. Így lett kerek a történet. Természetesen a könyvben részletesebben volt a balesetéről, a fájdalmairól. Sajnálom, hogy ilyen sorsa volt. Diegotól való függése elgondolkodtató.

>!
sztinus P
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Sokat nem vártam előre, az első oldalak olvasása után viszont többet, és azt nem kaptam meg. A recepteket abszolút kivitelezhetetlennek érzem, nincs Európában hozzá alapanyag( kaktusz), és ha nem rakok hozzá chilit, gondolom nem ugyanaz az étel lesz, mint amiről ír.
Az èletrajzi részével ki voltam békülve, alapműveltsègi szintnek elég. A borító is szép.

>!
Sztike74 
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Korábban nem ismertem Frida Kahlo történetét, ez volt az első könyv, amit olvastam róla. Kevésbé a festészetének, mint inkább szenvedélyes szerelmi életének, szenvedéseinek, kapcsolatainak állít emléket az író; amelyek természetesen hatottak művészetére is. Áthatja a misztika és a mágia, engem lenyűgözött.
Minden fejezet végén pedig recepteket találunk; az embernek tényleg kedve támad a mexikói konyhához.

>!
Kristína_Takács
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

„Merj élni, meghalni bárki tud!”

>!
K
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Elsősorban a festőnő életrajzára fókuszál ez a könyv, és nekem az az érzésem, hogy a sok mágikus megközelítéssel, jelenettel inkább próbálta azt érzékeltetni az író, hogy nem az élet érzékelése, hanem önnönmaga a szürreális. Számomra viszont életrajzi szempontból a kiállítás anyaga mindenképp, és még talán a Salma Hayek főszereplésével forgatott film is érdekfeszítőbb, tartalmasabb. A fogalmazás, leírás elvétve szép, eredeti, de többségében inkább hatásvadász, vagy ponyvaszerű. A receptek viszont valamennyit dobnak rajta.


Népszerű idézetek

>!
holle

(…) Frida, légy óvatos a vágyaiddal… mert időnként valóra válnak!

67. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

>!
ocimumBasilicum

Jólesik főznöm annak, akit szeretek. Amikor úgy gondolhatok az ételre, hogy megtisztelem, megsimogatom vele, hogy el legyen tőle ragadtatva.

217. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

>!
Arabella

Diego nagyon szeret téged, és te is őt. Az is biztos, hogy rajtad kívül két nagy szerelme van még: a festészet és az összes többi nő.

285. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

>!
Zsigi

Merj élni, meghalni bárki tud!

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

>!
Dóra_Nagy_6

Az ember akkor öregszik meg, amikor abbamarad a játék.

272. oldal, XVIII. fejezet

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

>!
EBrody I

– Maga mit tud a Halálról? – kérdezte Frida. Dalí kényelmesen elhelyezkedett képzeletbeli trónján.
– Ő az, aki ad és parancsol. Aki nem kér, hanem elvesz. Mindennek a vége, de semminek nem a kezdete. Csak azért létezik, mert mi is létezünk. Azon a napon, amikor a mindenség uralma véget ér, ő is megcselekszi a dolgát, és amint jó Halálhoz illik, meghal – nyilatkoztatta ki a festő.

262. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

>!
EBrody I

Frida túlélte a gyermekparalízist, ám az egyik lába vékonyabb lett, mint a másik. Ettől kezdve az iskolában „botlábúnak” csúfolták… Ez is azt bizonyítja, hogy a halál elől talán el lehet menekülni, de a gyerekek gonoszságától aligha.

32. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

>!
Titina

„Frida, inkább legyen száz okos ellenséged, mint egy ostoba barátod!”

94. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

>!
Arabella

Az ember nem ahhoz megy hozzá, akit a szíve választ. Ez csak a lányregényekben és a romantikus filmekben történik. Az életben az ember amellett köt ki, aki épp soron következik, és soha nem is cseréli többé le.

257. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

>!
EBrody I

– És mi jár abban a buta fejecskében?
– Hogy mi csak bábuk vagyunk, halvány gőzünk sincs arról, mi történik valójában. Becsapjuk magunkat azzal a hazugsággal, hogy a kezünkben tartjuk az életünket, miközben egyszerűen csak eljátsszuk a szerelmest, mikor férfival találkozunk, eszünk, amikor éhesek vagyunk, és alszunk, ha elfáradtunk. Ez pedig átkozott hazugság, valójában semmit nem tartunk a kezünkben – morogta Frida minden érzelem nélkül.

329. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek


Hasonló könyvek címkék alapján

Laura Esquivel: Szeress Mexikóban!
Petz György: Fölvett arc
Carlos Fuentes: Diana, a magányos vadász
Colette Rossant: Sárgabarackok a Níluson
Sylvie Matton: Én, Rembrandt lotyója
Irving Stone: Michelangelo
Hugh McLeave: A festő és a hegy
Gladys Schmitt: Rembrandt I-II.
Láng György: Primavera
Komlóssy Viktor: Éljen a művészet! Éljen a bor!