Frida ​füveskönyve 177 csillagozás

Rejtélyek, vágyak, receptek
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

Frida ​Kahlo, a később világszerte ismert és rajongásig kedvelt festő tizenhét éves korában tragikus balesetet szenved. Magyar származású édesapja, indián dajkája és a lánytestvérei bármit megadnának az életéért, és Frida is vissza akar térni a túlvilágról kamasz szerelméhez. Végül a lány egyezséget köt a Halállal, és ettől kezdve minden évben áldozatot kell bemutatnia. Az áldozati ételek receptjeit, ahogyan az élete legfőbb eseményeihez kötődő többi ízt is, Frida egy kis fekete füzetbe jegyzi le…
Egy asszony féktelen élni akarása, lenyűgöző művészi kreativitása és szenvedélyekkel teli házassága a színpompás, ugyanakkor kegyetlen Mexikóban – Frida füveskönyve egy mágikus elemekkel tarkított, hiteles dokumentumokból építkező, magával ragadó regény a festő életéről és egy könyvről, amely elképesztő titkokat rejt.

Francisco Haghenbeck mexikói író a legkülönbözőbb műfajokban alkotott a forgatókönyvektől kezdve a képregényeken keresztül a politikai beszédekig. Frida… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Libri, Budapest, 2020
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338116 · Fordította: Kepes János
>!
Libri, Budapest, 2019
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634332633 · Fordította: Kepes János
>!
Libri, Budapest, 2018
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634332633 · Fordította: Kepes János

1 további kiadás


Enciklopédia 18

Szereplők népszerűség szerint

Frida Kahlo · Diego Rivera

Helyszínek népszerűség szerint

Mexikó


Kedvencelte 23

Most olvassa 46

Várólistára tette 153

Kívánságlistára tette 157

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Azt gondolom, Haghenbeck egy varázslatos utazásra invitálja az olvasót, aki betekintést nyerhet Frida szenvedélyes életébe. Olvashatunk hosszú és viharos kapcsolatáról Diego Riverával és képet kapunk arról is, mennyire összetett és színes egyéniség volt ez a fantasztikus nő. Mert nem csak a művészete, de a személyisége is lenyűgöző. Az elbeszélés során megismerjük azokat az emberek is, akiket Frida nagyra tartott, véleményük fontos volt számára, ezért a könyvben szerepet kap Georgia O'Keeffe, Trockij, Nelson Rockefeller, Ernest Hemingway, John Dos Passos, Henry Miller, de még Salvador Dalí is.
Érdekes, fiktív leírás egy asszonyról, aki maga a végtelen szenvedély, a szenvedés, a művészet és a szerelem. A receptek pedig tökéletesen passzolnak Frida életének fordulópontjaihoz, legyen az esküvő, temetés, szerelem, árulás, politikai vagy művészeti vonatkozás.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/09/25/f_g_haghenbeck_fri…

5 hozzászólás
vorosmacska>!
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

A könyvből kiderül, hogy a mexikói író ismerte Frida műveit, még akkor is, ha kevés szó esik róluk. Mintha szavakba próbálta volna önteni Frida látványvilágát. Az eredmény nem egyértelmű: egy meglehetősen szubjektív, helyenként hosszúra sikeredett, cirkalmas leírásokkal tarkított regény, ami időnként a ponyva határait súrolja, színes receptekkel megspékelve.
Számomra Frida története nem ismeretlen. Tavaly olvastam egy albumát, ami dokumentum szinten, kissé szárazon taglalja életét, és középpontjában művei állnak: https://moly.hu/konyvek/gerry-souter-frida-kahlo. A Füveskönyv nem erről szól, sokkal inkább magánéleti viharairól, csapodár férjéről, összeomló egészségéről. Külön érdekességnek tekinthető a mexikói halálkultusz leírása. Talán náluk számít ez a legnagyobb ünnepnek, eleve két napos, és a temetőket megtöltik a vidám mulatozók, mivel hitük szerint ekkor halottaik visszalátogatnak az élők közé. Cukorkoponyákat és lakomákat készítenek ez alkalomra. Nem meglepő, hogy ebben a kultúrkörben Fridának is sajátos viszonya alakult ki a Halál nagyasszonyával, aki balesete óta kísérgeti őt.
Tetszett, hogy minden fejezet végén egy-egy izgalmas recept olvasható, ami rávilágít a mexikói konyha színességére, és felbukkan a fejezetben tárgyalt történet kapcsán. Ez néhol erőltetettnek tűnt, de szépen megoldotta az író azzal, hogy minden recepthez Frida személyes kommentjét kreálta.
És hogy valóban létezett-e Frida receptkönyve és tényleg jól főzött-e? @janetonic molytársammal nyomoztunk az ügyben, és sikerült is rábukkanni erre:link. Talán jobb lett volna ezt olvasnom a jelenlegi könyvnél, hiszen az alacsony csillagozás jelzi, hogy ízlésvilágommal nem egyezett, helyenként rettenetesen untam popularitásba hajló látásmódját.

>!
Libri, Budapest, 2018
346 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634332633 · Fordította: Kepes János
16 hozzászólás
Kabódi_Ella P>!
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

„Mert ami egyeseknek csak egy sóhaj, másoknak hosszú regények sokasága. Mindenki elmondja a maga történetét, akár nyúlfarknyi, akár hosszadalmas. Neki éppen elég volt. Pont, amennyi szükséges. Egy perccel sem több, egy perccel sem kevesebb. Hát így megy ez…{}”

Sokszor mondják, hogy a nő, az asszony a díszlet része egy sikeres férfi mögött. A puha vánkos, az otthon melege, a stabilitás. Való igaz, ez is egy asszony: háttérzaj a férfiak sarkos világában. Ugyanakkor kell, hogy individuális legyen, megkérdőjelezhetetlenül önmaga. Kell ez ahhoz, hogy számba vegye önmagát: hogy megéli, és használja nőiségét. Nem verseng a férfivel, alkotását, művészetét, bármiben is rejlő tehetségét nem a győzelemre, csupán önmaga kiteljesítésére, kifejezésére használja. Ezáltal nő nagyra. Emlékezetes, karakán, tiszteletre méltó, szeretetet érdemlő valakivé. Frida Kahlo ilyen asszony volt.

F. G. Haghenbeck érdekes felépítésű, igazi, mexikói recepteket is tartalmazó, magával ragadó regénye, a Frida füveskönyve, egészen részletesen, egészen szívbe markolóan tárja fel a festőnő szenvedéllyel és szenvedéssel teli élettörténetét a kicsiny gyermekkortól a viszonylag korán bekövetkező, fájdalmas haláláig. Ennek a kiemelkedő, makacs, önálló, érzelmes asszonynak nem csak a halála, de élete is nehéz, és megpróbáltatásokkal teli volt. Éveit végigkísérték gyermekkori betegségének, és súlyos balesetének utóhatásai: rettenetes fájdalmakat élt meg élete minden napjának minden percében. Mégis élni akart: csak még egy napot, csak még egy percet, csak még egy lélegzetvételnyit. Mindig csak még egy kicsit. Rettegett az életéért. Állhatatosan küzdött érte. Ő úgy hitte, a Halállal kötött egyezséget, és ehhez az eskühöz utolsó pillanatáig jellemesen tartotta magát. Ugyanúgy, ahogy minden máshoz: minden döntését, és az ezekből fakadó minden következményt méltósággal viselt. Mindennek megfizette az árát, zokszó nélkül. Felemelt fejjel élt egy olyan férfi mellett, aki gyermeteg zsarnokságával, és állandó, nem is titkolt hűtlenkedéseivel folyton bizonyította, mennyire nem méltó felesége szerelmére.

A regény sorain keresztül egy egyenes, kitartó, félelmekkel és érzelmekkel teli, rátermett asszony lelkivilága bontakozik ki szép lassan. A különös kislány, aki megküzd a halállal, és a különc, lázadó kamasz, aki másodjára is meggyőzi a Kaszást: maradni akar, bármi áron! Életet választott, nem örömöt. Tudta. Ezért tűrte olyan sztoikus, méltóságteljes nyugalommal mindazokat a csapásokat, amiket döntése mért rá. A szerelem nélküli életet. A gyermek nélküli életet. A csalódásokkal, veszteségekkel sűrűn megpakolt, keserves éveket. Kétszer vetélt el, mire beletörődött a megváltozhatatlanba, és kétszer szeretett, mielőtt belenyugodott megbízhatatlan férje melletti áldatlan házasságába. Olyan féktelenül, dühödten vágyta az életet, hogy lemondott minden lehetséges öröméről önként is, mert babonásan hitt abban, ha megszegi a Halálnak tett ígéretét, az eljön érte.

Frida Kahlo erős asszony volt. Egyszeri, megismételhetetlen, utánozhatatlan, fenséges asszony. Szerelme nem ismert határokat, értelmét ő maga szorította bizonyos korlátok közé. Hisztérikusan festette önmagát, mintha újra akarta volna teremteni a nőt, aki végül lett belőle. Boldogtalan, de fénylő, dacos csillag. Érzéki, elegáns, zabolátlan szépség. Egy nő, akitől mi, a modern kor tévelygői, mi, akik youtube videókból, és influencerek segítségével próbáljuk megélni nőiességünket, amiről lassan azt sem tudjuk, mi fán terem, mi, akik vagy a házasság önfeláldozásában, vagy az önérvényesítés ridegségében vergődünk, tanulhatnánk. Tanulhatnánk arról, miként is lehet megalázottan is büszkén élni, tiszteletet, csodálatot kiváltani, elviselni önmagunkat, cipelni a sorsunkat. Félreértés ne essék, az önbüntetést, a céltalan, oktalan önostorozást nem tartom követendő példának. Ám az önérzet, az önbecsülés ennek a mexikói festőnőnek mégsem voltak ismeretlen fogalmak. A maga módján megélte, kiteljesítette őket. Teremtett valamit, ami megmásíthatatlanul, elvehetetlenül ő volt, és fennmaradt. Elleshetnénk tőle a fortélyt, hogyan kell soha fel nem adni. Akarni élni, mindenképpen, és kihozni a legjobbat abból, ami jutott, bármilyen kevés is legyen az. Felülemelkedni. Kitartani. Hinni valamiben, bármiben. A tevékeny női élet, a megélt, őszinte szexualitás, és a szuverén kiteljesedés szimbóluma tör át a sorokon, és megérint minket. Nyomot hagy. Remélhetőleg. Nyomot, mely kitörölhetetlen, és egy halovány sejtést: talán így is lehet.

Az eredeti bejegyzés a blogomon található:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2019/09/f-g-…

Trudiz>!
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Az első róla olvasott könyv jobban elbűvölt, Andrea Kettenmann írása. Talán az újdonsága miatt.
Itt bővebben kifejtve kaphattunk információkat. Több recept is színesítette a kötetet.

adrienn_szucs>!
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Nálam a Frida- mánia akkor kezdődött, amikor először láttam a filmet Salma Hayekkel. Ez még bőven azelőtt volt, hogy pár éve boldog- boldogtalan Fridás polot kezdett el hordani.
Szóval azóta olvastam róla, mert nagyon érdekelt ennek a minden szempontból formabontó és úttörő festőnőnek az élettörténete. Még így is volt jó pár olyan életrajzi részlet, ami nekem új volt, pl. nagyon tetszett a Trockijjal való kapcsolatának a részletes elmesélése. Ízlelgettem a könyvet, így le- letettem, nem siettem el.
A könyv időrendben halad, és minden fontosabb fejezet végén ahhoz valamilyen módon kapcsolódó recepteket találunk, melyek állítólag festőnő saját receptjei ( melyeket többek között férje, Diego első feleségétől, Lupétől kapott).
A receptek közül szinte mindegyiket megkóstolnám (van, amit meg is fogunk csinálni), bár a chilik/ jalapenok mennyiségét megtizedelem majd, lévén hogy annyira azért nem bírom a csípőset :D.
Aki érdeklődik Frida élettörténete iránt, annak mindenképpen ajánlanám a könyvet.

Boritek70 P>!
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Miután nemrégiben megnéztem a filmet, nem értek olyan óriási meglepetések, de mint a könyvek általában, sok érzelmi, gondolati hátteret tudott adni Frida élettörténetéhez. Egészen más szemmel tudom nézni a műveket, ha látom mögötte az alkotója érzelmeit, gondolatait. Nem botránkoztatott meg az életvitele, az érzései, a biszexualitása, bár valószínűleg, ha férfi lett volna mindezeket könnyebben elfogadják. Temperamentumos, magas hőfokon égő nő volt, sajnálatos, hogy az életét végigkísérte a szinte állandó testi kín, de nyilván a megélt intenzív fájdalmaknak és érzéseknek köszönhetjük az alkotásait. Az, hogy a regény kihangsúlyozza a mexikóiak különleges viszonyát a túlvilághoz, a halálhoz, különösen tetszett. A receptek többségéhez itthon nem lenne egyszerű minden alapanyagot beszerezni, de találtam olyat, aminek a kipróbálására még sor kerülhet :). Esetleg a kedvenc empanada után :).

konnyufanni>!
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Én odáig vagyok Fridáért. Sok Frida mintás cuccaim vannak. Gondolok itt táska, párnahúzat, toll, kulcstartó, füzet stb.

De nekem ez a könyv egy pici csalódás volt, mert nem arra számítottam amire gondoltam.
Mert több információra számítottam, de nem. Hanem Frida életéből néhány kis szakasz van leírva.
Én azt mondom, hogy ez a könyv jobbra sikerült mint bármelyik Frida életkönyv.
Szóval így „kedves” 4 csillagot adok.

Belle_Maundrell >!
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Érdekes, hangulatos könyv volt. Engem rögtön az elején megfogott a lovas megjelenésével, és az egész túlvilági szálat nagyon szerettem. Nagyon sokat adott hozzá a történethez, nem csak az atmoszférát, hanem a cselekményt illetően is. Ráadásul tökéletes alkalmat kínált arra, hogy alaposabban megismerjük a mexikói hagyományokat és hiedelmeket. Nemrég néztem meg a Cocót, szóval nagyon rajta vagyok az ügyön. :D Az egész füveskönyves koncepció szuper ötlet, meg az is, hogy minden fejezet végén van valamilyen mexikói recept, ami tökéletesen illeszkedik az éppen aktuális alkalomhoz. Nem tudom elégszer hangoztatni, mennyire szeretem, ha egy könyvben le van írva azoknak a kajáknak a receptje, amit esznek benne. A desszerteket mindenképpen ki fogjuk próbálni (főleg a mangósat, két mangóevős könyv után lassan elvonási tüneteim lesznek), de lehet, hogy a husit lecserélve és pár kiló chilit kihagyva a főfogásokat is. (Tudom, hogy úgy már nem az igazi, de mégis ki akar tűzokádó sárkánnyá válni? Ráadásul én csuklok a nagyon csípőstől. :D)
Frida ábrázolásával elégedett vagyok, nagyon karizmatikusra sikeredett, tényleg olyan igazi színes, szenvedélyes egyéniség volt, és könnyen a szívembe is zártam. Az mondjuk elég szomorú, hogy egy ilyen férfira pazarolta el az életét, aki meg sem érdemelte, de nyilván nem akarom, hogy a valós tényeken változtasson az író, mert nekem úgy jobban tetszene. Gondolom senkit nem lepek meg vele, hogy nem kedveltem Diegót. Ezzel szemben imádtam, amikor híres művészek és történelmi alakok bukkantak fel egy kis baráti csevelyre vagy nasira.
A történet olvastatta magát, a háromnegyedéig át is suhantam rajta egyhuzamban. A végére kicsit veszítettem a lendületből, de ezt Frida hanyatló egészségének tulajdonítom, olyan nyomasztóan hatott rám.
Összességében tetszett, megérte fél évig szemezni vele a könyvtárban.

3 hozzászólás
Arabella>!
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Egy újságban láttam egy cikket a festőnőről, a lányom mondta, hogy van könyv is róla. Könyvtárból kihoztam és elolvastam. Igazán érdekes volt számomra, az ételek nem hatottak meg, azokat el sem olvastam. Aztán megnéztem a filmet. Így lett kerek a történet. Természetesen a könyvben részletesebben volt a balesetéről, a fájdalmairól. Sajnálom, hogy ilyen sorsa volt. Diegotól való függése elgondolkodtató.

sztinus P>!
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Sokat nem vártam előre, az első oldalak olvasása után viszont többet, és azt nem kaptam meg. A recepteket abszolút kivitelezhetetlennek érzem, nincs Európában hozzá alapanyag( kaktusz), és ha nem rakok hozzá chilit, gondolom nem ugyanaz az étel lesz, mint amiről ír.
Az èletrajzi részével ki voltam békülve, alapműveltsègi szintnek elég. A borító is szép.


Népszerű idézetek

holle>!

(…) Frida, légy óvatos a vágyaiddal… mert időnként valóra válnak!

67. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Zsigi>!

„Merj élni, meghalni bárki tud!”

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Kapcsolódó szócikkek: élet
ocimumBasilicum>!

Jólesik főznöm annak, akit szeretek. Amikor úgy gondolhatok az ételre, hogy megtisztelem, megsimogatom vele, hogy el legyen tőle ragadtatva.

217. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Arabella>!

Diego nagyon szeret téged, és te is őt. Az is biztos, hogy rajtad kívül két nagy szerelme van még: a festészet és az összes többi nő.

285. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Kapcsolódó szócikkek: Diego Rivera · Frida Kahlo · hűtlenség
Dóra_Nagy_6>!

Az ember akkor öregszik meg, amikor abbamarad a játék.

272. oldal, XVIII. fejezet

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Arabella>!

Az ember nem ahhoz megy hozzá, akit a szíve választ. Ez csak a lányregényekben és a romantikus filmekben történik. Az életben az ember amellett köt ki, aki épp soron következik, és soha nem is cseréli többé le.

257. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

EBrody I>!

– Maga mit tud a Halálról? – kérdezte Frida. Dalí kényelmesen elhelyezkedett képzeletbeli trónján.
– Ő az, aki ad és parancsol. Aki nem kér, hanem elvesz. Mindennek a vége, de semminek nem a kezdete. Csak azért létezik, mert mi is létezünk. Azon a napon, amikor a mindenség uralma véget ér, ő is megcselekszi a dolgát, és amint jó Halálhoz illik, meghal – nyilatkoztatta ki a festő.

262. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

EBrody I>!

Frida túlélte a gyermekparalízist, ám az egyik lába vékonyabb lett, mint a másik. Ettől kezdve az iskolában „botlábúnak” csúfolták… Ez is azt bizonyítja, hogy a halál elől talán el lehet menekülni, de a gyerekek gonoszságától aligha.

32. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

Titina>!

„Frida, inkább legyen száz okos ellenséged, mint egy ostoba barátod!”

94. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek

EBrody I>!

„Általában a szín olyan erő, amely közvetlenül hat a lélekre. A szín a billentyűzet, a szemek a kalapácsok, a lélek a zongora a húrokkal. A művész a kéz, amely játszik. Megérinti az egyik vagy másik billentyűt, és megrezegteti a lelket.”

228. oldal

F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve Rejtélyek, vágyak, receptek


Hasonló könyvek címkék alapján

Laura Esquivel: Szeress Mexikóban!
Petz György: Fölvett arc
Carlos Fuentes: Diana, a magányos vadász
Jennifer Clement: Elveszett lányok országa
Colette Rossant: Sárgabarackok a Níluson
Henri Perruchot: Cézanne élete
Sylvie Matton: Én, Rembrandt lotyója
Irving Stone: Michelangelo
Dallos Sándor: A nap szerelmese / Aranyecset
Hugh McLeave: A festő és a hegy