Ezerarcú ​Japán 42 csillagozás

A japán kultúra útikalauza
Ezerarcú Japán

LENYŰGÖZŐ UTAZÁS A MODERN JAPÁNBAN.

Japán a világ egyik legkülönlegesebb kultúrája, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő.
Ez a hiánypótló kötet lebilincselő áttekintést nyújt a felkelő nap országáról, miközben sorra veszi annak ezerféle szépségét és örömét, az építészettől a harcművészetig, az ősi kézművességtől a sintó szentélyekig, az ikebanától a kavaii-ig és tovább.

Be More Japan

Eredeti mű

>!
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634337188 · Fordította: Dövényi Ibolya

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 115

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Ezerarcú Japán

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

Színes, izgalmas, érdekes és figyelemfelkeltő könyv. Ha valaki az elolvasása után nem vágyik arra, hogy elugorhasson Japánba, és kipróbáljon egy fotófülkét vagy egy szabadtéri termálfürdőt, nem akarja megnézni a Fudzsi-hegyet vagy a cseresznyevirágzást, akkor ott életmódváltásra van szükség. Már csak attól is teljesen kikapcsoltam, hogy nézegettem a könyvben szereplő csodás fotókat, és megpróbáltam elképzelni magam Japánban macha-teát iszogatva, miközben egy mobil appon próbálom belőni, hogy vajon merre van a legközelebbi festett csatornafedél hozzám.

(Külön tetszett, hogy pár oldalt szentelnek annak is a könyvben, hogy hova érdemes ellátogatni, ha valakinek nincs lehetősége Japánig utazni egy kis japán életérzésért!)

Ajánlás: Japán-rajongóknak tökéletes ajándék!

Mini japán bakancslista:
off

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/06/ezerarcu-…

>!
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634337188 · Fordította: Dövényi Ibolya
12 hozzászólás
Kkatja P>!
Ezerarcú Japán

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

Gyönyörű kiadvány, rengeteg színes képpel, infóval, érdekességgel, kuriózummal a kreatív, szórakoztató, ízletes és kocka stb. Japánról.
Sok témakör érintésével kapunk széles körű képet a japán világról, viszont én szívesen olvastam volna bővebben is egy-egy témáról.
Kedvenceim a művészien díszített csatornafedelek, a tea, filmművészet, kulináris élvezetek és a természet szeretete, tisztelete.
Japán megismeréséhez tökéletes összefoglaló album! :)

2 hozzászólás
Boglinc P>!
Ezerarcú Japán

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

Amikor észrevettem, hogy érkezik ez a kötet, a fele királyságom odaadtam volna érte, csak hogy a kezembe foghassam.

Olvasás után sem érzem másképp, ugyanis rettentő jó kis esszencia ez a kötet Japánról.

Helyet kapott benne minden, ami első körben csak eszedbe jut (és még annál is több), ha ezt az országot említik, és teletömték még egy tucatnyi egyéb érdekességgel is.

Rövid, velős, de áttekinthető leírások, infografikák, gyönyörű fotók tömkelege. Kell ennél több?

Nagyszerű kötetnek tartom, sokat tanultam általa, s ha egyszer eljutok Japánba, tudni fogom, a tippek alapján mennyi mindent akarok majd megnézni. :D

Bővebben itt meséltem róla: https://booktasticboglinc.blogspot.com/2020/06/ezerarcu…

>!
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634337188 · Fordította: Dövényi Ibolya
Nienna001 P>!
Ezerarcú Japán

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

Örülök, hogy kikölcsönöztem a könyvtárból ezt a könyvet. Gyönyörű a kivitelezése, a borítója egyenesen mesés.

A belbecsnek sem kell szégyenkeznie. Miközben olvastam azon gondolkodtam, hogy meg kell adnom magam, Japán tényleg lenyűgöző hely. Egyszer lehet, hogy mégis jó lenne elmenni oda. Mégha utálok repülni akkor is :D

Nem volt túl sok az információ és ugyan még így se tudtam megjegyezni minden japán szót, de azért ragadt rám pár dolog. Az ételek résznél muszáj volt ennem utána valamit és csak irigykedtem. Olyan gusztán írta le még a polipgolyócskákat is, hogyha ott lennék kipróbálnám, pedig önmagában az, hogy polip elég riasztóan hat.

Japán csodás ország, simán el lehetne ott tölteni hónapokat, annyi minden érdekességről írt a könyv. Mindenki találhat benne érdeklődési körének megfelelő ötletet, hogyha eljut mit is érdemes megnéznie.

Örülök, hogy sok kép volt benne, még ha pár túlidealizált is volt.

2 hozzászólás
theodora P>!
Ezerarcú Japán

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

Japán kimeríthetetlen inspirációforrás – legyen szó a történelméről, művészetéről vagy az ételeiről. Szuper áttekintést adott ez a könyv erről a különleges országról, a földrajzától, vallásairól, ételeiről, szubkultúráiról, stb.
A kiadás gyönyörű, albumszerű – sok alapvető infóval, akit valamelyik téma mélyebben érdekel annak persze tovább kell olvasgatnia, de nem is ez a célja. Japán-fanoknak tényleg szuper ajándék és olvasmány. Nekem kedvem támadt újra nézni és tovább ismerkedni a Ghibli animációs filmekkel, esetleg megkóstolni hagyományos japán ételeket, és magamévá tenni a japán életfilozófiát. A wabi sabiról szeretnék még olvasni, vagy átismételni az erdőfürdőzésről olvasottakat.

wzsuzsanna P>!
Ezerarcú Japán

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

(…)Amikor azt mondom, hogy a könyv szinte mindenre kitér, nem túlzok. Az ilyen könyveknél elvárt történelmi, társadalmi, kulturális vagy vallási témakör mellett megjelenik a szórakoztató ipar (benne a modern japán popzenétől a karaoke bárokig minden), a mangák és animék világa, a technológiai sajátosságok, és természetesen a gasztronómia is. Olvashatunk a gésák régi és jelenlegi életmódjáról, a különféle tradicionális harcművészeti ágakról, a japán virágkötészetről, a teaszertartásról, az origamiról, de még Hello Kitty-ről is. Az egy-egy résztémával foglalkozó fejezetek viszonylag rövidek, képekkel gazdagon illusztráltak, és az átfogó ismertető mellett mindig tartalmaznak egy-két érdekességet, amik szerintem még azok számára is tudnak újat mondani, akik egyébként jól ismerik az országot. Én sokszor elámultam olvasás közben a különféle „kis színes” információkon, emellett pedig fejezetről fejezetre megerősödött bennem, hogy mennyi mindent tanulhatnánk ettől a kultúrától. Számomra nagyon érdekes volt újfent szembesülni azzal, hogy Japánban mennyire jól megfér egymás mellett a régi és az új, a hagyomány és az innováció, a visszafogott és az extrém. Míg az egyik pillanatban harmonikus és letisztult japánkerteket csodálhatunk, addig a másikban ámulhatunk az extravagáns modern utcai divat ruhakreációin. Néha tényleg olyan érzés, mintha két (vagy akár több) külön világ élne itt egymás mellett, mégis azt érezzük a könyv befejeztével, hogy ez a kultúra úgy kerek egész, ahogy van, a nyugalmas és a bohókás, extrém oldalával együtt. Bár még nem volt szerencsém ellátogatni ide, most nagyon felerősödött bennem a vágy, főleg olyankor, amikor a lenyűgöző tájakat vagy a csodaszép templomokat nézegettem. Ja, és végre választ kaptam arra a kérdésre, ami a Kill Bill óta foglalkoztat: miért úgy veszik fel a telefont a japánok, hogy „mosi-mosi”? :) (…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/06/ezerarcu-japan-…

Jeffi P>!
Ezerarcú Japán

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

A molyon 100%-on áll a könyv, úgyhogy nagyon nagy elvárásaim voltak vele szemben. Azt már első tapintásra és első lapozásra észrevettem, hogy a kivitelezés csodaszép. De tényleg, az elmúlt idők, egyik legszebb könyve ami a kezembe került.

Sokat gondolkodtam, hogy ez akkor most milyen céllal készült könyv is lehet. Ismeretterjesztőnek ugyan ismeretterjesztő, egy csomó dolgot elmond, és leír, de én úgy éreztem, hogy csak úgy felületesen érinti a témákat, és nem igazán akar belemenni jobban. Viszont tetszett a fejezeteknél a térképes nézet, vagy az idővonalas megoldás is, csakhogy emiatt, bár esztétikailag szép, de egy-egy információról nem tud többet mondani, mint maximum 2 mondat.

Bővebben:
https://jeffi-olvas.blogspot.com/2020/07/ezerarcu-japan.html

Gabye>!
Ezerarcú Japán

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

Nagyon szép, igényes könyv, ami kellően összeszedett és részletes ahhoz hogy meghozza az ember kedvét Japánhoz. Meglepően sok témakört lefed, igaz azokat nem túl részletesen de sztem arra tökéletes hogy az ember lánya ismerkedni kezdjen az országgal, a kultúrájával, történelmével stb. Köszönet @AniTiger-nek a lehetőségért hogy olvashattam.

P_A_Doorman P>!
Ezerarcú Japán

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

Nagyon régen olvastam már útikönyvet. De ez a kötet már a címe alapján felkeltette az érdeklődésem. A Karatekölyök óta érdekel minden, ami a Távol-Keleten van. Így nem volt kérdéses, hogy ezt a könyvet is el fogom olvasni. Egy igazi szépség ez a könyv, mely képes teljesen beszippantani a téma iránt fogékony olvasót. Ha egy megfelelően kiválasztott zenével olvassuk, igazi meditatív élményt érhetünk el. Mindenkinek jószívvel ajánlom ezt a kötetet. A könyvről írt részletes kritikámat itt olvashatjátok:
https://smokingbarrels.blog.hu/2020/08/05/konyvkritika_…

Miyako71 P>!
Ezerarcú Japán

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

Kellemes ismeretterjesztő könyv. Tökéletes első ismerkedés Japánnal, de az alapvető ismeretekkel rendelkezőknek is nyújt plusz információkat. Két problémám volt vele: 1. a legtöbb információ csak felületes, karcolgatja csak a felszínt; 2. töméntelen mennyiségű dolgot villant fel. Ez a két észrevétel némileg talán ellentmond egymásnak, így magyarázatra szorul. Ezt a könyvet szerintem nem lehet úgy olvasni, hogy leülök és elolvasom. Egy-egy témakört érdemes átnézni egy alkalommal, úgy emészthetőbb. Ugyanakkor számos témánál azt láttam, hogy éppen csak említés szinten kezeli a bemutatandó helyszínt, kultúra-elemet, ami annak, aki most találkozik vele először elég semmitmondó lehet. Érdemes esetleg utánaolvasgatni, ha részletsebben is érdekel valakit egy-egy téma.
Az biztos, hogy a következő utazáshoz rengeteg ötletet kaptam belőle, mit, hol érdemes megnézni, kipróbálni. És lesz újraolvasás is, nehogy valami kimaradjon :)


Népszerű idézetek

Kkatja P>!

A SZÜRCSÖLÉSRŐL
Akármilyen tésztát fogyasszanak is a japánok, azt mindig hangos szürcsölés kíséri. Egyes kultúrákban ez kifejezetten illetlen viselkedésnek számít, de nem Japánban: a szürcsölés itt része az élvezeteknek, amit egy nagy tál finom tészta elfogyasztása okoz. Emellett állítólag az evés élménye is nagyobb így, a szürcsöléssel beszívott levegővel fokozható az ízérzés, mert az erőteljesebb belégzés mélyebbre viszi a finom aromákat a nazális traktusban.
Senki sem érezze azonban kínosnak, ha zavarja ez a hangos táplálkozásmód. Egy 2016-os felmérés szerint meglehetősen sokan vannak így ezzel. Olyannyira, hogy Japánban külön kifejezés létezik arra, amikor valakit idegesít a többiek tésztaevési stílusa : ez a – nu-hara, azaz „tészta-zaklatás”

184-185. oldal

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

1 hozzászólás
AniTiger P>!

TÉVES FORDÍTÁS
Amit mi szakénak hívunk, azt a japánok nihonsunak. Valójában a szaké szó japánul általánosságban alkoholt jelent.

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

AniTiger P>!

RÓKA
A rókákat a sintó kami, Inari küldötteinek tartják, ezért gyakorta láthatunk rókaszobrokat szentélyeknél. A régi népmesékben ravasz alakváltóként is szerepelnek, akik képesek emberré változni. Egy elmélet szerint a telefon felvételekor elterjedt köszönés, a mosi-mosi abban gyökerezik, hogy a rókák ezt nem tudják kimondani, ezért biztosak lehetünk benne, hogy a vonal túlvégén egy ember van.

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

AniTiger P>!

MONO NO AVARE

A vabi-szabi mögött a mono no avare fogalma érhető tetten, amit talán „a dolgok megrendítő voltaként” fordíthatnánk, és a mulandóság tudata áll a középpontjában. A mono no avare magyarázza a japánok vonzódását a mulandó dolgok, például a cseresznyefavirgzás iránt, amiben kétféle érzés keveredik: a virágok szépsége miatt érzett csodálatba enyhe szomorúság vegyül, amiért olyan hamar véget ér a virágzás.

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

Sadie>!

1853 nyarán négy amerikai hajó siklott be a Tokió-öbölbe, véget vetve Japán kétszáz éves, önként vállalt elszigeteltségének.

(első mondat)

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

AniTiger P>!

CSATORNAFEDELEK – A köztéri művészet egy különleges ága

A japánoknak van érzékük ahhoz, hogy a hétköznapi dolgokat is megszépítsék, és erre nem is mondhatnánk jobb példát az országukban látható csatornafedőknél. (…)
Nem meglepő módon ezek a csatornafedők mostanra médiajelenséggé váltak. Követhetjük is őket az olyan appok segítségével, mint a Manhoo!, ami több mint 3000 különböző mintájú csatornafedő pontos helyét listázza Japán-szerte.

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

AniTiger P>!

HANGTÁJAK – Utazás a hangok birodalmába

Hangok mindenhol vannak, de Japánban oly nagy szerepet tulajdonítanak nekik, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium civil beterjesztés alapján 1996-ban egy száz tételből álló listát állított össze az ország legfontosabb hangtájaiból, úttörő környezetvédelmi lépést téve ezzel. Ezek között vannak természetes és ember alkotta, furcsa és vad, spirituális és kommersz hangtájak egyaránt, a zubogó víz hangjától, a gőz sziszegésétől a jég rianásán át a helyi flóra és fauna hangjaiig, a templomi csengettyűk csilingeléséig, az ősi mesterségek űzését kísérő hangokig. A hangtájak értékelése jól mutatja, milyen nyitottan állnak a japánok a hangokhoz, így az innonatív zenei megoldások és a hallásra ható installációk a kultúrális élet fontos részei lehetnek.

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

Kkatja P>!

MENEKÜLÉS A VALÓSÁGTÓL – A TEMATIKUS KÁVÉZÓK
Az első ilyen, még ideiglenes kávézó 1998-ban nyílt, de 2001-ben már megjelent az első állandó is az otakuközpontnak számító Akihabara negyedben, ahol a tematikus kávézók mostanra megszokottá váltak, mivel tökéletesek a kedvenc hobbijuk világába elvágyódók számára. Egyes helyek egy konkrét franchise köré épülnek, mások, például a Japán-szerte 25 kávézót működtető Animate Cafés havonta váltogatja a témáját, mindig egy másik animére fókuszálva. Mindkét típusú helyen kínálnak tematikus menüt és limitált kiadású merchandise termékeket.

161. oldal Az otakuk paradicsoma

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza

Sadie>!

A sintoizmus lényege, hogy a természet minden megnyilvánulási formája szent.

60. oldal

Ezerarcú Japán A japán kultúra útikalauza


Hasonló könyvek címkék alapján

Ian Reader: A sintoizmus
Hársvölgyi Virág: Japán
Wang Xuejun: Konfuciánus történetek
Louis Frédéric: Japán hétköznapjai a szamurájok korában (1185-1603)
Jamamoto Cunetomo: Hagakure
Farkas Ildikó (szerk.): Ismerjük meg Japánt!
Csoma Mózes: Magyarok Koreában
Lengyel Miklós: Dél-Korea
Chitrita Banerji: Végigettem Indiát
Szató Tomoko: A japán művészet