Kirajzás 19 csillagozás

Ezekiel Boone: Kirajzás

A ​perui dzsungel mélyén egy fekete, gyorsan haladó áradat elnyel egy amerikai turistát. Több ezer kilométerrel odébb Minneapolisban egy FBI ügynök egy repülőgép-katasztrófa maradványait vizsgálva ijesztő felfedezést tesz. Az indiai Kanpurban szokatlan szeizmikus mintákat észlelnek egy földrengések előrejelzésével foglalkozó laborban. A kínai kormány balesetnek álcázva atomrobbantást végez az ország egy elszigetelt régiójában. A Washingtoni Egyetemre egy rejtélyes csomag érkezik Dél-Amerikából.

Az események nem csak rövid időn belül következnek be egymás után, de mint kiderül, össze is függnek. Ezekiel Boone debütáló regényében egy ősi, szunnyadó faj ébredése apokaliptikus katasztrófa felé sodorja a világot. A Kirajzás a horror egyik klasszikus témáját gondolja újra ötletesen – ahogy Peter Benchley a cápákkal, Michael Crichton a dinoszauruszokkal és James Herbert a patkányokkal keltette életre az ember egyik legősibb és legbensőbb félelmét, úgy Boone most a sokak… (tovább)

Eredeti mű: Ezekiel Boone: The Hatching

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
288 oldal · ISBN: 9789634192244 · Fordította: Fazekas László
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192237 · Fordította: Fazekas László

Kedvencelte 1

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Ezekiel Boone: Kirajzás

Tudom spoiler, megint sok a szöveg. Hát, kérem szépen kedves ismerőseim. Kiba…tt pókok a kib…tt oldalakon – vázolom a helyzetet az év egyik legjobban várt könyvéről. Nem köntörfalazok, valóban róluk szól:) Eme könyv a „facén” a szimpla „horror – thriller” féle kategóriában leledzik. Biztos nem értek hozzá, de én a magam részéről a kissé bonyolult „sci-fi – dráma” meghatározást akasztanám rá. És ezt nem negatívumként említem, higgyétek el, néha jól esik valami másfélét is ízlelni a rémkönyvek egyszerű gyilkolásain kívül spoiler- noha azért alaposan meg van fűszerezve némi borzongással is az említett alkotás. A „Kirajzás” egy intelligensen megalkotott sci-fi, amely előre mutatóan fejti ki, hogy fajunk léte tudásunk és technikánk fejlettsége ellenére is hajszálon függhet. A természet csodálatos dolog, a Föld gyönyörű és szép lassan pusztul, mert mi megöljük a puszta jelenlétünkkel. A történet egy jól irányzott ökológiai jobbegyenessel kezd, a cél mi vagyunk. Boone a több szálon futó (apokaliptikus) sztorijában, nem sokáig tartja takaréklángon a feszültséget, ami (majdnem) kitart a befejezésig (ügyes manipulálása ősi félelmeinknek) hogy az ember arról is hajlamos megfeledkezni, tudja mi lesz a befejezés. Mert valahogy súlyt helyez a hihetőségre, ezáltal elérve, hogy izguljunk és féljünk kicsinykét. Továbbá beleéljük magunkat a történésbe, illetve a könyv befejeztével továbbgondoljuk, otthonra átültessük a helyzetet, mi lenne, ha…? Egyébként nagyon nehéz csillagozni ezt a könyvet. Elindultam alulról és felülről is, és mindkét esetben olyan értékhez jutottam (vagy túl magas, vagy túl alacsony), ahol a könyvnek semmi keresnivalója. Az igazság (számomra) valahol a közepes és a jó határán van. Tézisregény, és ebből a kalapból nem varázsolt elő sem nyuszikát, sem gerlicét. Tulajdonképpen utálnom kéne, hiszen egy agyonrágott spoiler bárgyú történetről van szó, de szórakoztató és gondosan van kivitelezve. A nyár egyik legnagyobb siker várományos könyve hatalmas durranás helyett (nálam) csak pukkant egy kicsit, majd ráléptem a potrohájára ezáltal csendben kimúlt.

15 hozzászólás
>!
wzsuzsanna P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Én viszonylag elnéző voltam ezzel a könyvvel, mert, bár nem egészen azt kaptam, amire számítottam, azért kellemesen borzongató undi-élményt nyújtott. A pókokkal való kapcsolatom elég viharos, különösen a balatoni szőrös feketék tudnak idegállapotba hozni, szóval tökéletes alanya vagyok egy pókokkal riogató horror-regénynek.
A történet rengeteg különböző szállal indul, melyek szép lassan összetömörülnek a végkifejlethez, ez mondjuk nem is zavart, az viszont inkább, hogy az én ízlésemnek kicsit túl hihetetlen-sci-fis volt a pókok ábrázolása. A végével sem voltam teljesen kibékülve, szerintem túl hirtelen és összecsapott lett a befejezés. Ettől függetlenül nem húzom le nagyon, mert jól szórakoztam rajta, jó volt egy kicsit borzongani a nyaralás alatt.:)

5 hozzászólás
>!
Lénaanyukája
Ezekiel Boone: Kirajzás

Nagyon-nagyon szomorú vagyok, hogy egy ilyen csodaszép borító mögött egy ilyen kissé kidolgozatlan történet lapul. Pedig minden adott lenne a tökéleteshez, de mégsem. Nem szeretem az olyan könyveket, amikben nincs válasz, csak úgy történnek a dolgok. Én azt szeretem, amikor elmagyarázzák, hogy igen, ez azért történt, mert, spoiler.
A pókok, akik lehetnének patkányok, cápák, darazsak vagy akár vérnyulak is, nem nagyon eröltették meg magukat, illetve Ezekiel nem sok gyilkolási móddal áldotta meg őket, jöttek, mindenkit megettek, aki szembejött, csókolom. Nagyjából el tudtam őket képzelni, hogyan néznek ki, de a borító, ami, nem győzöm elégszer hangsúlyozni, csodaszép, sajnos eléggé bekorlátozta a fantáziám.
A könyv háromnegyedénél nagyon felpörögtek a dolgok, ott nagyon izgalmas lett, aztán egyszer csak puff, vége a könyvnek. Nem is értem én ezt a befejezést. @mate55, elmagyaráznád nekem, kérlek? Most ez függővég, vagy mi a csoda? spoiler Megannyi kínzó kérdés, amire sajnos nem kaptam választ, így nálam csak hetven százalékot ért el. Pedig micsoda potenciál van egy ilyen sztoriban! :(

5 hozzászólás
>!
Ashley_Redwood
Ezekiel Boone: Kirajzás

Bővebben itt: http://ashleyertekel.blogspot.hu/2017/06/ezekiel-boone-…
"A könyv igazán elnyerte a tetszésem, már csak a vad fekete sündörgő folyó miatt is. Szépen bele lett víve minden vívmány a politikában, és ahogyan ilyenkor szokás a pánik is, amely szép lassan eluralkodik a föld felett. Legyetek nyitottak és bátrak, gyorsan el lehet olvasni! A borító nekem hatalmas kedvenc, külön megemlíteném, hogy AHH.Imádom.
Nálam két napig tartott kiolvasni és letenni, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek.
Azt a várt rettegést, ugyan nem hozza, de olyanokat igen, amire az ember nem is számít. "

>!
kvzs P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Minden hibája ellenére ez egy elég szórakoztató könyv. Sajnos hibája viszont nem kevés akad. A miérteket és a hogyanokat eléggé szabadon kezeli, és sajnos a bemutatott szálak egy része sem vezet sehová (bár ahogy látom angolul van második része, szóval gondolom majd ott többet kezd a hétköznapi szereplőkkel). Viszont izgalommal és lendülettel elfedi ezeket a problémákat.
Sok újdonságot nem mutat a többi apokaliptikus történethez képest, de ha valaki habkönnyű szórakozásra és egy kis borzongásra vágyik, akkor tökéletes választás.
ui: régóta mondogatom, hogy nem a háborúktól kell igazán félni, hanem attól, hogy természet anyánk egyszer csak igazán feldühödik :)

>!
Kormányos_Mesi
Ezekiel Boone: Kirajzás

Az egy dolog, hogy filmszerűen van megírva, a nagyobb baj, hogy az igazi rettegés elmaradt.

>!
Huppsz
Ezekiel Boone: Kirajzás

Arachnofóbiásként olvastam el a könyvet. :) Pár fejezet végén volt egy kis gyomorgörcsöm – lehet túlságosan is beleéltem magam – összességében kellemes csalódás volt. :)
Vége különösen tetszett. :)

Pókokra továbbra sem tudok szobatársként tekinteni. :)

>!
nyolcadikutas
Ezekiel Boone: Kirajzás

Jóindulattal osztályoztam.
Arthur Herzog a regényeivel (Rajzás; Delej; Éhség; Földmoraj; Hőség és a többi) a nyolcvanas, kilencvenes években szinte csúcsrajáratta a katasztrófa thriller műfaját és a filmipar is kitermelt néhány „gyöngyszemet”. Imádtam az 1974-es Negyedik fázist a hangyákról; Michael Chrichton Androméda törzse a maga nemében etalon regényben és filmen egyaránt egy esetleges fertőzésről; az Arachnophobia pedig ugyan osztja a filmnéző közönséget, de valamiért nekem közel áll szívemhez.
A Kirajzás a 280 oldalához képest túlzottan világméretű, túl sok szereplőt vonultat fel és sajnos túl tudománytalan. Az a néhány információ, ami a sorai között megbújik, megtalálható akár a wikipédián, nagyobb utánajárást, kutatást nem igényel. Persze ez nem baj. A regény gyors, pörgős, eseményei képszerűek, szinte ordít a filmrevalósága. És azt hiszem, kasszasiker is lehetne az értő kezek között. De a regény olyan, mintha lenne egy film, melynek a forgatókönyvét megregényesítették. Valahogy kevés. A vége meg, mintha egy folytatást sejtetne. (Imerjük ugye, King munkásságát, ahol nem ritka az 1000 oldal feletti terjedelem. Manapság, ha valaki ír egy nyolcszáznegyven oldalas regényt, rögtön trilógiává tördelik a háromszoros bevétel reményében. No comment.)
Ajánlanám-e másnak? Tenger mellé a napra tökéletes lehet, de ha megrágja egy tarisznyarák akkor sem történik semmi baj!
És a csillagszám?
Három és fél ásópók a gusztustalan ötből.

>!
kratas P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Nagyon vártam-vágytam erre a könyvre és nem is bírtam magammal sokáig, pedig jó lett volna. Eltérőek vagyunk, mindenkinek más az ízlése, szóval senkit ne rettentsen el amit írok, de ez nekem most nem annyira jött be.
spoiler

>!
A_Ruszki
Ezekiel Boone: Kirajzás

A világon több helyen látszólag egyszerre gyilkos pókok ezrei jelennek meg. A rovar seregek pillanatok alatt nyelik el áldozataikat, s látszólag megállíthatatlanok. Kína nukleáris robbantással próbálja megfékezni a hálószövőket, India tehetetlenül ácsorog, Amerika pedig fel sem akarja fogni, hogy mi történik a világban, miközben Mineapolisban egy repülőgép szerencsétlenség roncsai között szörnyű felfedezéseket tesz egy FBI ügynök. Ezzel egyidejűleg pedig az Amerikai Egyetemre eleddig sosem látott leletek érkeznek egy rovar szakértőhöz. Az invázió viszont még csak most kezdődik!

A könyv igen sok szálon veszi fel a sztorit. Talán túl sok szálon is… Ez olyan szempontból előnyös, hogy a több szereplőnek köszönhetően lehetőségünk van egy átfogó világméretű képet alkotni az apokaliptikus történésekről. Olyan szempontból viszony erős hátránya a műnek, hogy így nagyon széttagoltá, akadozóvá válik a cselekmény. A regény méreteihez képest túl sok vonalon vezeti a sztorit az író, amik közül pár idővel véget ér, de voltak olyanok akiknek se értelmét, se funkcionalitását nem értettem miután a könyv végére értem. Ez a sokfelé ágazó történet a szereplőknek se tett jó, mivel egyikük se tud rendesen kibontakozni. Bár mindenkinek megkapjuk a maga is alap ismertetőjét, de komolyabban nincs időnk megismerni őket, mert a regény hamar véget ér. Ez az amit nagyon sajnáltam, hiszen annak ellenére, hogy a cselekmény lassú, és erősen széttagolt, de érdekes és leköti az embert. Mind a tudományos, mint az akció dús jelenetek könnyedén odaszegezik az olvasót a mű elé, ám mindegyikből épp csak annyit kapunk, hogy mire beindulna, igazán érdekessé válna, márt váltunk is valamelyik másik szálra…
http://www.cinegore.net/2017/06/24/konyvajanlo-ezekiel-…


Népszerű idézetek

>!
mate55

A túravezető rá akart szólni az amerikaiakra, hogy fogják be a szájukat.

(első mondat)

>!
SchizoVampire P

– Negyvenéves vagyok és doktorátusom van. Én döntöm el, hogy mikor megyek pisilni.

267. oldal

>!
SchizoVampire P

A vezető Miguelként mutatkozott be, de rögtön Miggie-nek kezdték szólítani, mintha a Miguel csak egy javaslat lett volna.

7. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Stephen King: Végítélet
Robert Kirkman – Stefano Gaudiano – Charlie Adlard: The Walking Dead 26. – Call To Arms
Robert Kirkman – Charlie Adlard – Cliff Rathburn: The Walking Dead 9. – Im finsteren Tal
Peggy Martinez: State of Decay 1.
Adam Baker: Outpost
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: The Fall
David Moody: Them Or Us
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A bukás
Dan Wells: Nem akarlak megölni