Kirajzás (Kirajzás 1.) 78 csillagozás

Ezekiel Boone: Kirajzás

A ​perui dzsungel mélyén egy fekete, gyorsan haladó áradat elnyel egy amerikai turistát. Több ezer kilométerrel odébb Minneapolisban egy FBI ügynök egy repülőgép-katasztrófa maradványait vizsgálva ijesztő felfedezést tesz. Az indiai Kanpurban szokatlan szeizmikus mintákat észlelnek egy földrengések előrejelzésével foglalkozó laborban. A kínai kormány balesetnek álcázva atomrobbantást végez az ország egy elszigetelt régiójában. A Washingtoni Egyetemre egy rejtélyes csomag érkezik Dél-Amerikából.

Az események nem csak rövid időn belül következnek be egymás után, de mint kiderül, össze is függnek. Ezekiel Boone debütáló regényében egy ősi, szunnyadó faj ébredése apokaliptikus katasztrófa felé sodorja a világot. A Kirajzás a horror egyik klasszikus témáját gondolja újra ötletesen – ahogy Peter Benchley a cápákkal, Michael Crichton a dinoszauruszokkal és James Herbert a patkányokkal keltette életre az ember egyik legősibb és legbensőbb félelmét, úgy Boone most a sokak… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192237 · Fordította: Fazekas László
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
288 oldal · ISBN: 9789634192244 · Fordította: Fazekas László

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
wzsuzsanna P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Én viszonylag elnéző voltam ezzel a könyvvel, mert, bár nem egészen azt kaptam, amire számítottam, azért kellemesen borzongató undi-élményt nyújtott. A pókokkal való kapcsolatom elég viharos, különösen a balatoni szőrös feketék tudnak idegállapotba hozni, szóval tökéletes alanya vagyok egy pókokkal riogató horror-regénynek.
A történet rengeteg különböző szállal indul, melyek szép lassan összetömörülnek a végkifejlethez, ez mondjuk nem is zavart, az viszont inkább, hogy az én ízlésemnek kicsit túl hihetetlen-sci-fis volt a pókok ábrázolása. A végével sem voltam teljesen kibékülve, szerintem túl hirtelen és összecsapott lett a befejezés. Ettől függetlenül nem húzom le nagyon, mert jól szórakoztam rajta, jó volt egy kicsit borzongani a nyaralás alatt.:)

10 hozzászólás
>!
mate55
Ezekiel Boone: Kirajzás

Tudom spoiler, megint sok a szöveg. Hát, kérem szépen kedves ismerőseim. Kiba…tt pókok a kib…tt oldalakon – vázolom a helyzetet az év egyik legjobban várt könyvéről. Nem köntörfalazok, valóban róluk szól:) Eme könyv a „facén” a szimpla „horror – thriller” féle kategóriában leledzik. Biztos nem értek hozzá, de én a magam részéről a kissé bonyolult „sci-fi – dráma” meghatározást akasztanám rá. És ezt nem negatívumként említem, higgyétek el, néha jól esik valami másfélét is ízlelni a rémkönyvek egyszerű gyilkolásain kívül spoiler- noha azért alaposan meg van fűszerezve némi borzongással is az említett alkotás. A „Kirajzás” egy intelligensen megalkotott sci-fi, amely előre mutatóan fejti ki, hogy fajunk léte tudásunk és technikánk fejlettsége ellenére is hajszálon függhet. A természet csodálatos dolog, a Föld gyönyörű és szép lassan pusztul, mert mi megöljük a puszta jelenlétünkkel. A történet egy jól irányzott ökológiai jobbegyenessel kezd, a cél mi vagyunk. Boone a több szálon futó (apokaliptikus) sztorijában, nem sokáig tartja takaréklángon a feszültséget, ami (majdnem) kitart a befejezésig (ügyes manipulálása ősi félelmeinknek) hogy az ember arról is hajlamos megfeledkezni, tudja mi lesz a befejezés. Mert valahogy súlyt helyez a hihetőségre, ezáltal elérve, hogy izguljunk és féljünk kicsinykét. Továbbá beleéljük magunkat a történésbe, illetve a könyv befejeztével továbbgondoljuk, otthonra átültessük a helyzetet, mi lenne, ha…? Egyébként nagyon nehéz csillagozni ezt a könyvet. Elindultam alulról és felülről is, és mindkét esetben olyan értékhez jutottam (vagy túl magas, vagy túl alacsony), ahol a könyvnek semmi keresnivalója. Az igazság (számomra) valahol a közepes és a jó határán van. Tézisregény, és ebből a kalapból nem varázsolt elő sem nyuszikát, sem gerlicét. Tulajdonképpen utálnom kéne, hiszen egy agyonrágott spoiler bárgyú történetről van szó, de szórakoztató és gondosan van kivitelezve. A nyár egyik legnagyobb siker várományos könyve hatalmas durranás helyett (nálam) csak pukkant egy kicsit, majd ráléptem a potrohájára ezáltal csendben kimúlt.

15 hozzászólás
>!
OctoberRain P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Aki ismer, az tudja, hogy utálom a pókokat. Nem, nem is ez a megfelelő kifejezés a hozzájuk fűződő (v)iszonyomra….undorodom és viszolygok tőlük. Annyiszor megkaptam már, hogy ugyan már, mit kell félni tőlük, hisz nem ártalmasak, sőt inkább hasznosak és a többi blabla, de b.sszameg, akinek nincs semmiféle parája, az el sem tudja képzelni, hogy egy pók láttán mi játszódik le bennem…
Ha innen nézzük, felmerülhet a kérdés, hogy mi a búbánatért vettem a kezembe ezt a könyvet és olvastam végig? Nos, nem igazán tudom megindokolni, talán a kíváncsiság hajtott, mert azért abból is van bennem egy jó nagy adag:D spéci fedőborítót kapott tőlem, csak úgy voltam hajlandó órákon keresztül fogni:D
Szóval nekikezdtem. Úgy a 90. oldalig csak ásítoztam, és próbáltam megjegyezni az összes addig felsorakoztatott szereplőt, akikből indokolatlanul sok van belepakolva a sztoriba…spoiler
Csupán 2 jelenet volt addig, aminél pár percre félreraktam a könyvet és igyekeztem nem magam elé képzelni az olvasottakat, de hát vizuális típus vagyok, na…szóval már itt sejtettem, hogy a pókokhoz való hozzáállásom minden elolvasott oldal után csak rosszabb lesz.
Az össze-vissza ugrálás a helyszínek (és szereplők) között eléggé bosszantó volt, leginkább amiatt, hogy olyan kidolgozatlan szinte minden fejezet, hogy mire a könyv végére érsz, egy kérdésedre sem kapod meg a választ. Oké, hogy jön a folytatás, na de ennyire azért nem kéne mindent nyitva hagyni, mert nagyon élvezhetetlenné teszi az olvasást, Azon kívül, hogy spoiler
Igazából 2*-os nálam a történet, de megkapja a +1-et, mert mióta elolvastam, minden egyes kis neszre összesz.rom magam és azon parázok, mikor látom felém nyomulni a fekete áradatot……….

6 hozzászólás
>!
smetalin
Ezekiel Boone: Kirajzás

Hol a vége???? pedig egy fél csillaggal többet is adtam volna rá, hogy ha az nem marad le.
Én úgy éreztem Ezekiel barkochbát játszik velem, ő gondolt valamire, szépen körülírta , én meg találjam ki mi volt az! Erre utalnak azok a rövid kis fejezetek is, amit innen-onnan kikapott, ki hogyan él meg egy egy pillanatot, igaz a sztorihoz némelyiknek köze nem volt, na ez volt a figyelem elterelés az író részéről. Én a pókokról szerettem volna olvasni, mit csinálnak, miért, honnan jött és mi lesz belőle és hogyan lehet elpusztítani őket? Ja, ezt majd én kitalálom magamtól, az biztos, hogy én nem nézegettem volna a sarokban a petezsákokat, tűzet nekik, utána összecsomagolok és uccu neki fakereszt nem tudom hogy mi lett volna! Szóval erős hiányérzetem maradt a könyv végeztével.

3 hozzászólás
>!
KATARYNA
Ezekiel Boone: Kirajzás

Amikor megláttam a borítót.. na igen.
El kell olvasnom – mondtam.
Én, aki porszívóval felszerelve is „irtózom” tőlük.. még egy kis sz.rostól is.. majd azzal rémisztgetnek, hogy kimászik. Ahhh.. nem baj. Olvassuk.

Annnnyira szeretni akartam.
Csak akartad Kati…

Nem akarásnak nyögés a vége.
Alapvetően fantasztikus egy történet lett volna.. ha..
– Mondjuk 100 oldallal kevesebb lenne.
– Nem lenne tele érthetetlen f.szsággal, olyan szereplőkkel, akiknek többet tudtam meg az életéről, mint ezekről a nyüves pókokról.
– Nem lett volna ilyen kesze-kusza a helyszínek váltakozása.
– Nem lenne folytatása…
– Több lett volna a vér.. meg a pókok átváltozhattak volna.. mondjuk Pókemberré.. ne nevessetek! TÖBB KELL ENNÉL!

Hogy ne csak rosszat írjak..
1. csillag… mert zabáltak, mint az állat.
2. csillag… mert egy-két résznél annyira jól le van írva a pókok inváziója, hogy összesz.rtam majdnem magam.
3. csillag… mert titkon várom azt a kibek.rt folytatást.
spoiler

Olyan folytatást várok, mint a Világok harca filmben… minden ázzon a vértől.
Még kisebbek legyenek, hogy alig lehessen őket látni. Férkőzzenek be az emberek agyába, és egyék ki azt.

Hmm.. be jó volna… :D
Álmodj királylány…

14 hozzászólás
>!
EssentialHencsi P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Nagyon-nagyon szomorú vagyok, hogy egy ilyen csodaszép borító mögött egy ilyen kissé kidolgozatlan történet lapul. Pedig minden adott lenne a tökéleteshez, de mégsem. Nem szeretem az olyan könyveket, amikben nincs válasz, csak úgy történnek a dolgok. Én azt szeretem, amikor elmagyarázzák, hogy igen, ez azért történt, mert, spoiler.
A pókok, akik lehetnének patkányok, cápák, darazsak vagy akár vérnyulak is, nem nagyon eröltették meg magukat, illetve Ezekiel nem sok gyilkolási móddal áldotta meg őket, jöttek, mindenkit megettek, aki szembejött, csókolom. Nagyjából el tudtam őket képzelni, hogyan néznek ki, de a borító, ami, nem győzöm elégszer hangsúlyozni, csodaszép, sajnos eléggé bekorlátozta a fantáziám.
A könyv háromnegyedénél nagyon felpörögtek a dolgok, ott nagyon izgalmas lett, aztán egyszer csak puff, vége a könyvnek. Nem is értem én ezt a befejezést. @mate55, elmagyaráznád nekem, kérlek? Most ez függővég, vagy mi a csoda? spoiler Megannyi kínzó kérdés, amire sajnos nem kaptam választ, így nálam csak hetven százalékot ért el. Pedig micsoda potenciál van egy ilyen sztoriban! :(

5 hozzászólás
>!
tetsuo
Ezekiel Boone: Kirajzás

Igazi mestermunka. Guilty orgasm. A regény mintha a trash enciklopédiája lenne: gyilkos pókok, kutató tudósok és nyomozó ügynökök; konteók, világrengető kataklizma és persze szex töméntelen mennyiségben. Ha azt mondanám, a szereplők papírmasé figurák vagy bárhány dimenziósak, mérhetetlen túlzásba esnék. Az egyetlen dolog, ami meghatározza a gondolkodásukat a szex. Mindegy, hogy az amerikai elnökről vagy pókkutató tudósról van szó, kizárólag az tölti ki a gondolataikat, hogy ki kivel mikor feküdt, fekhet vagy fog lefeküdni, kinek milyenek a testi adottságai szexuális szempontból és milyen lehet vagy volt az ágyban. Briliáns. Mindeközben a Kirajzás rengeteg nyolcvanas és kilencvenes évekbeli, „klasszikus” ZS kategóriás filmet megidéz. Szól a Reload a Ministry-től, a pókok pedig zúznak és zúznak rá, tetemeket és keltetőket hagyva maguk után világszerte.
Ínyencek persze Cormac McCarthy utalást is találhatnak a szövegben (természetesen explicit módon, a szerző nevének feltüntetésével, nehogy elfelejtsük, hol járunk, ez nem az intertextualitás posványos labirintusa); de annak is mindenképpen ajánlom, aki szeretne – szó szerint – elmerülni az amerikai Szalacsi-szubkultúra atombunker építő közösségeinek mindennapjaiban. És ez még csak a kezdet. Nagyon várom a folytatásokat :)

4 hozzászólás
>!
Niki_
Ezekiel Boone: Kirajzás

Ó b.sszus, imádtam ezt a könyvet! Teljesen befaltam, egy nap alatt kivégeztem. Rákattantam, letenni se akartam, legszívesebben egyhuzamban elolvastam volna. Fantasztikus volt! És épp ezért nagyon meg vagyok döbbenve, hogy jelenleg csak 76%-on áll a molyon és túl sokan nem is olvasták még, holott 2 éve megjelent már. Mondjuk ebben szerepe lehet annak is, hogy a kiadó nem tervezi a trilógia további részének a magyar kiadását, amin fel vagyok háborodva. Ez egy hihetetlenül izgalmas, olvasmányos, pörgős történet, ami persze olyan ponton ér véget, hogy most rendesen fáj, amiért nincs magyar folytatása. Nagyon-nagyon ritkán szoktam gondolkodni azon, hogy angolul olvassak, de most muszáj lesz. Tudnom kell mi lesz a második kötetben!
Bővebben: https://azajtom.blogspot.com/2020/01/ezekiel-boone-kira…

2 hozzászólás
>!
buzavirág P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Olyan hirtelen kiolvastam, és ez nemcsak annak szól, hogy rövid, hanem annak is, hogy érdekelt. Nem volt tökéletes, sem kimondottan hátborzongató, de engem remekül kikapcsolt. Olvasás közben már jegyzetelni akartam annyira sok volt benne a szereplő, hogy úgy éreztem elég követni, de persze ahogy lenni szokott egyes sorsok összefonódtak. Voltak egészen érdekes figurák a könyvben, a bunkerépítők különösen tetszettek. Ismerősek voltak a kormány reakciói, olykor egy amerikai akciófilmben éreztem magam. A végén csalódott voltam a befejezés miatt, túl könnyűnek gondoltam, de szerencsére kiderült, hogy itt még nincs vége. Egy biztos, folytatni fogom, @smetalin ugye te is?

1 hozzászólás
>!
Ibanez MP
Ezekiel Boone: Kirajzás

„A Földön harmincötezer fajtájuk él, és már legalább háromszázmillió éve megjelentek. Már az emberiség kialakulásának kezdeténél ott voltak, a tűz fénykörének peremén araszoltak, hálót szőttek az erdőben, s halálra ijesztették az embert, bár néha ritka kivételtől eltekinitve nem jelentenek igazi veszélyt.”

Bár horror-időszakot tartottam, mégis szerencsésen válogattam, úgy tűnik. Nekem tetszett ez a könyv, végigizgultam, talán elsőnek a sok szereplő-sok különálló rész zavart, de a végén már teljesen könnyedén át tudtam kapcsolni egyik szereplőről/helyszínről a másikra és mivel trilógia eredetileg, ezért érthető is, hogy kicsit több embert követünk szerte a világon.

Bár volt benne pár horrorisztikus jelenet, az nem volt bőven kifejtve, sokkal többet is elviseltem volna (például részletesen leírva a Brad műtétjénél történteket :-D.. ilyen kis vérszomjas vagyok). Amúgy meg irtózom a pókoktól, úgyhogy végigcsapkodtam a könyvet és persze árgus szemekkel figyelem azóta is a sarkokat, meg úgy általában mindent (főleg a pincénket, ahol a múltkor egy hatalmas pók volt a földön, meg akartam ölni, a párom nem, én meg hülye hallgattam rá és egy hétig nem voltam hajlandó lemenni, nehogy „rám ugorjon” vagy épp előttem függjön valahol) :-D Szóval tökéletes választás volt, olvasás közben sokszor nekem nem is a pókok, hanem a hangyák jutottak eszemben, ahogy csak mennek és mennek és mindent felzabálnak, ami mozog…

A szereplők viszont nem voltak kidolgozva, illetve nem tudam megkedvelni egyet sem… Főleg a tudósokat nem, akik – még akkor sem, mikor már tudják, milyen veszélyes – meglehetősen félvállról kezelik a pókokat. A vége sajnos úgy zárult, hogy szitkozódtam, duplán is, mivel olaszul sem jelent meg a regény, így kénytelen leszek angolul elolvasni, valószínűleg majd fordítóprogi segítségével, ha biológiai kifejtésekre kerül sor :-D De biztos, hogy neki fogok esni, mert érdekel, merre megy tovább az egész (sejtésem szerint a másodikban jön a majdnem teljes katasztrófa, a harmadikban meg majd szépen megmentik (az amcsik) a világot a pókoktól) :-D


Népszerű idézetek

>!
mate55

A túravezető rá akart szólni az amerikaiakra, hogy fogják be a szájukat.

(első mondat)

>!
SchizoVampire P

– Negyvenéves vagyok és doktorátusom van. Én döntöm el, hogy mikor megyek pisilni.

267. oldal

>!
SchizoVampire P

A vezető Miguelként mutatkozott be, de rögtön Miggie-nek kezdték szólítani, mintha a Miguel csak egy javaslat lett volna.

7. oldal

>!
kivimango

Szeretlek, szeretem őt is, és a szeretet olyan híd, amelyen valamennyien átkelhetünk.

143. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet

Hasonló könyvek címkék alapján

Nathan Archer: Betondzsungel
Dan Simmons: Terror
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Dmitry Glukhovsky: Metró 2033
Justin Cronin: A szabadulás
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Andy Baron: Kárhozottak városa
Stephen King: A mobil
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór
Stephen King: A búra alatt