Kirajzás (Kirajzás 1.) 44 csillagozás

Ezekiel Boone: Kirajzás

A ​perui dzsungel mélyén egy fekete, gyorsan haladó áradat elnyel egy amerikai turistát. Több ezer kilométerrel odébb Minneapolisban egy FBI ügynök egy repülőgép-katasztrófa maradványait vizsgálva ijesztő felfedezést tesz. Az indiai Kanpurban szokatlan szeizmikus mintákat észlelnek egy földrengések előrejelzésével foglalkozó laborban. A kínai kormány balesetnek álcázva atomrobbantást végez az ország egy elszigetelt régiójában. A Washingtoni Egyetemre egy rejtélyes csomag érkezik Dél-Amerikából.

Az események nem csak rövid időn belül következnek be egymás után, de mint kiderül, össze is függnek. Ezekiel Boone debütáló regényében egy ősi, szunnyadó faj ébredése apokaliptikus katasztrófa felé sodorja a világot. A Kirajzás a horror egyik klasszikus témáját gondolja újra ötletesen – ahogy Peter Benchley a cápákkal, Michael Crichton a dinoszauruszokkal és James Herbert a patkányokkal keltette életre az ember egyik legősibb és legbensőbb félelmét, úgy Boone most a sokak… (tovább)

Eredeti mű: Ezekiel Boone: The Hatching

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
288 oldal · ISBN: 9789634192244 · Fordította: Fazekas László
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192237 · Fordította: Fazekas László

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
wzsuzsanna P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Én viszonylag elnéző voltam ezzel a könyvvel, mert, bár nem egészen azt kaptam, amire számítottam, azért kellemesen borzongató undi-élményt nyújtott. A pókokkal való kapcsolatom elég viharos, különösen a balatoni szőrös feketék tudnak idegállapotba hozni, szóval tökéletes alanya vagyok egy pókokkal riogató horror-regénynek.
A történet rengeteg különböző szállal indul, melyek szép lassan összetömörülnek a végkifejlethez, ez mondjuk nem is zavart, az viszont inkább, hogy az én ízlésemnek kicsit túl hihetetlen-sci-fis volt a pókok ábrázolása. A végével sem voltam teljesen kibékülve, szerintem túl hirtelen és összecsapott lett a befejezés. Ettől függetlenül nem húzom le nagyon, mert jól szórakoztam rajta, jó volt egy kicsit borzongani a nyaralás alatt.:)

7 hozzászólás
>!
mate55
Ezekiel Boone: Kirajzás

Tudom spoiler, megint sok a szöveg. Hát, kérem szépen kedves ismerőseim. Kiba…tt pókok a kib…tt oldalakon – vázolom a helyzetet az év egyik legjobban várt könyvéről. Nem köntörfalazok, valóban róluk szól:) Eme könyv a „facén” a szimpla „horror – thriller” féle kategóriában leledzik. Biztos nem értek hozzá, de én a magam részéről a kissé bonyolult „sci-fi – dráma” meghatározást akasztanám rá. És ezt nem negatívumként említem, higgyétek el, néha jól esik valami másfélét is ízlelni a rémkönyvek egyszerű gyilkolásain kívül spoiler- noha azért alaposan meg van fűszerezve némi borzongással is az említett alkotás. A „Kirajzás” egy intelligensen megalkotott sci-fi, amely előre mutatóan fejti ki, hogy fajunk léte tudásunk és technikánk fejlettsége ellenére is hajszálon függhet. A természet csodálatos dolog, a Föld gyönyörű és szép lassan pusztul, mert mi megöljük a puszta jelenlétünkkel. A történet egy jól irányzott ökológiai jobbegyenessel kezd, a cél mi vagyunk. Boone a több szálon futó (apokaliptikus) sztorijában, nem sokáig tartja takaréklángon a feszültséget, ami (majdnem) kitart a befejezésig (ügyes manipulálása ősi félelmeinknek) hogy az ember arról is hajlamos megfeledkezni, tudja mi lesz a befejezés. Mert valahogy súlyt helyez a hihetőségre, ezáltal elérve, hogy izguljunk és féljünk kicsinykét. Továbbá beleéljük magunkat a történésbe, illetve a könyv befejeztével továbbgondoljuk, otthonra átültessük a helyzetet, mi lenne, ha…? Egyébként nagyon nehéz csillagozni ezt a könyvet. Elindultam alulról és felülről is, és mindkét esetben olyan értékhez jutottam (vagy túl magas, vagy túl alacsony), ahol a könyvnek semmi keresnivalója. Az igazság (számomra) valahol a közepes és a jó határán van. Tézisregény, és ebből a kalapból nem varázsolt elő sem nyuszikát, sem gerlicét. Tulajdonképpen utálnom kéne, hiszen egy agyonrágott spoiler bárgyú történetről van szó, de szórakoztató és gondosan van kivitelezve. A nyár egyik legnagyobb siker várományos könyve hatalmas durranás helyett (nálam) csak pukkant egy kicsit, majd ráléptem a potrohájára ezáltal csendben kimúlt.

15 hozzászólás
>!
OctoberRain P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Aki ismer, az tudja, hogy utálom a pókokat. Nem, nem is ez a megfelelő kifejezés a hozzájuk fűződő (v)iszonyomra….undorodom és viszolygok tőlük. Annyiszor megkaptam már, hogy ugyan már, mit kell félni tőlük, hisz nem ártalmasak, sőt inkább hasznosak és a többi blabla, de b.sszameg, akinek nincs semmiféle parája, az el sem tudja képzelni, hogy egy pók láttán mi játszódik le bennem…
Ha innen nézzük, felmerülhet a kérdés, hogy mi a búbánatért vettem a kezembe ezt a könyvet és olvastam végig? Nos, nem igazán tudom megindokolni, talán a kíváncsiság hajtott, mert azért abból is van bennem egy jó nagy adag:D spéci fedőborítót kapott tőlem, csak úgy voltam hajlandó órákon keresztül fogni:D
Szóval nekikezdtem. Úgy a 90. oldalig csak ásítoztam, és próbáltam megjegyezni az összes addig felsorakoztatott szereplőt, akikből indokolatlanul sok van belepakolva a sztoriba…spoiler
Csupán 2 jelenet volt addig, aminél pár percre félreraktam a könyvet és igyekeztem nem magam elé képzelni az olvasottakat, de hát vizuális típus vagyok, na…szóval már itt sejtettem, hogy a pókokhoz való hozzáállásom minden elolvasott oldal után csak rosszabb lesz.
Az össze-vissza ugrálás a helyszínek (és szereplők) között eléggé bosszantó volt, leginkább amiatt, hogy olyan kidolgozatlan szinte minden fejezet, hogy mire a könyv végére érsz, egy kérdésedre sem kapod meg a választ. Oké, hogy jön a folytatás, na de ennyire azért nem kéne mindent nyitva hagyni, mert nagyon élvezhetetlenné teszi az olvasást, Azon kívül, hogy spoiler
Igazából 2*-os nálam a történet, de megkapja a +1-et, mert mióta elolvastam, minden egyes kis neszre összesz.rom magam és azon parázok, mikor látom felém nyomulni a fekete áradatot……….

6 hozzászólás
>!
KATARYNA
Ezekiel Boone: Kirajzás

Amikor megláttam a borítót.. na igen.
El kell olvasnom – mondtam.
Én, aki porszívóval felszerelve is „irtózom” tőlük.. még egy kis sz.rostól is.. majd azzal rémisztgetnek, hogy kimászik. Ahhh.. nem baj. Olvassuk.

Annnnyira szeretni akartam.
Csak akartad Kati…

Nem akarásnak nyögés a vége.
Alapvetően fantasztikus egy történet lett volna.. ha..
– Mondjuk 100 oldallal kevesebb lenne.
– Nem lenne tele érthetetlen f.szsággal, olyan szereplőkkel, akiknek többet tudtam meg az életéről, mint ezekről a nyüves pókokról.
– Nem lett volna ilyen kesze-kusza a helyszínek váltakozása.
– Nem lenne folytatása…
– Több lett volna a vér.. meg a pókok átváltozhattak volna.. mondjuk Pókemberré.. ne nevessetek! TÖBB KELL ENNÉL!

Hogy ne csak rosszat írjak..
1. csillag… mert zabáltak, mint az állat.
2. csillag… mert egy-két résznél annyira jól le van írva a pókok inváziója, hogy összesz.rtam majdnem magam.
3. csillag… mert titkon várom azt a kibek.rt folytatást.
spoiler

Olyan folytatást várok, mint a Világok harca filmben… minden ázzon a vértől.
Még kisebbek legyenek, hogy alig lehessen őket látni. Férkőzzenek be az emberek agyába, és egyék ki azt.

Hmm.. be jó volna… :D
Álmodj királylány…

14 hozzászólás
>!
smetalin
Ezekiel Boone: Kirajzás

Hol a vége???? pedig egy fél csillaggal többet is adtam volna rá, hogy ha az nem marad le.
Én úgy éreztem Ezekiel barkochbát játszik velem, ő gondolt valamire, szépen körülírta , én meg találjam ki mi volt az! Erre utalnak azok a rövid kis fejezetek is, amit innen-onnan kikapott, ki hogyan él meg egy egy pillanatot, igaz a sztorihoz némelyiknek köze nem volt, na ez volt a figyelem elterelés az író részéről. Én a pókokról szerettem volna olvasni, mit csinálnak, miért, honnan jött és mi lesz belőle és hogyan lehet elpusztítani őket? Ja, ezt majd én kitalálom magamtól, az biztos, hogy én nem nézegettem volna a sarokban a petezsákokat, tűzet nekik, utána összecsomagolok és uccu neki fakereszt nem tudom hogy mi lett volna! Szóval erős hiányérzetem maradt a könyv végeztével.

3 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Nagyon-nagyon szomorú vagyok, hogy egy ilyen csodaszép borító mögött egy ilyen kissé kidolgozatlan történet lapul. Pedig minden adott lenne a tökéleteshez, de mégsem. Nem szeretem az olyan könyveket, amikben nincs válasz, csak úgy történnek a dolgok. Én azt szeretem, amikor elmagyarázzák, hogy igen, ez azért történt, mert, spoiler.
A pókok, akik lehetnének patkányok, cápák, darazsak vagy akár vérnyulak is, nem nagyon eröltették meg magukat, illetve Ezekiel nem sok gyilkolási móddal áldotta meg őket, jöttek, mindenkit megettek, aki szembejött, csókolom. Nagyjából el tudtam őket képzelni, hogyan néznek ki, de a borító, ami, nem győzöm elégszer hangsúlyozni, csodaszép, sajnos eléggé bekorlátozta a fantáziám.
A könyv háromnegyedénél nagyon felpörögtek a dolgok, ott nagyon izgalmas lett, aztán egyszer csak puff, vége a könyvnek. Nem is értem én ezt a befejezést. @mate55, elmagyaráznád nekem, kérlek? Most ez függővég, vagy mi a csoda? spoiler Megannyi kínzó kérdés, amire sajnos nem kaptam választ, így nálam csak hetven százalékot ért el. Pedig micsoda potenciál van egy ilyen sztoriban! :(

5 hozzászólás
>!
buzavirág P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Olyan hirtelen kiolvastam, és ez nemcsak annak szól, hogy rövid, hanem annak is, hogy érdekelt. Nem volt tökéletes, sem kimondottan hátborzongató, de engem remekül kikapcsolt. Olvasás közben már jegyzetelni akartam annyira sok volt benne a szereplő, hogy úgy éreztem elég követni, de persze ahogy lenni szokott egyes sorsok összefonódtak. Voltak egészen érdekes figurák a könyvben, a bunkerépítők különösen tetszettek. Ismerősek voltak a kormány reakciói, olykor egy amerikai akciófilmben éreztem magam. A végén csalódott voltam a befejezés miatt, túl könnyűnek gondoltam, de szerencsére kiderült, hogy itt még nincs vége. Egy biztos, folytatni fogom, @smetalin ugye te is?

1 hozzászólás
>!
Ashley_Redwood P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Bővebben itt: http://ashleyertekel.blogspot.hu/2017/06/ezekiel-boone-…
"A könyv igazán elnyerte a tetszésem, már csak a vad fekete sündörgő folyó miatt is. Szépen bele lett víve minden vívmány a politikában, és ahogyan ilyenkor szokás a pánik is, amely szép lassan eluralkodik a föld felett. Legyetek nyitottak és bátrak, gyorsan el lehet olvasni! A borító nekem hatalmas kedvenc, külön megemlíteném, hogy AHH.Imádom.
Nálam két napig tartott kiolvasni és letenni, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek.
Azt a várt rettegést, ugyan nem hozza, de olyanokat igen, amire az ember nem is számít. "

>!
kvzs P
Ezekiel Boone: Kirajzás

Minden hibája ellenére ez egy elég szórakoztató könyv. Sajnos hibája viszont nem kevés akad. A miérteket és a hogyanokat eléggé szabadon kezeli, és sajnos a bemutatott szálak egy része sem vezet sehová (bár ahogy látom angolul van második része, szóval gondolom majd ott többet kezd a hétköznapi szereplőkkel). Viszont izgalommal és lendülettel elfedi ezeket a problémákat.
Sok újdonságot nem mutat a többi apokaliptikus történethez képest, de ha valaki habkönnyű szórakozásra és egy kis borzongásra vágyik, akkor tökéletes választás.
ui: régóta mondogatom, hogy nem a háborúktól kell igazán félni, hanem attól, hogy természet anyánk egyszer csak igazán feldühödik :)

>!
tetsuo
Ezekiel Boone: Kirajzás

Igazi mestermunka. Guilty orgasm. A regény mintha a trash enciklopédiája lenne: gyilkos pókok, kutató tudósok és nyomozó ügynökök; konteók, világrengető kataklizma és persze szex töméntelen mennyiségben. Ha azt mondanám, a szereplők papírmasé figurák vagy bárhány dimenziósak, mérhetetlen túlzásba esnék. Az egyetlen dolog, ami meghatározza a gondolkodásukat a szex. Mindegy, hogy az amerikai elnökről vagy pókkutató tudósról van szó, kizárólag az tölti ki a gondolataikat, hogy ki kivel mikor feküdt, fekhet vagy fog lefeküdni, kinek milyenek a testi adottságai szexuális szempontból és milyen lehet vagy volt az ágyban. Briliáns. Mindeközben a Kirajzás rengeteg nyolcvanas és kilencvenes évekbeli, „klasszikus” ZS kategóriás filmet megidéz. Szól a Reload a Ministry-től, a pókok pedig zúznak és zúznak rá, tetemeket és keltetőket hagyva maguk után világszerte.
Ínyencek persze Cormac McCarthy utalást is találhatnak a szövegben (természetesen explicit módon, a szerző nevének feltüntetésével, nehogy elfelejtsük, hol járunk, ez nem az intertextualitás posványos labirintusa); de annak is mindenképpen ajánlom, aki szeretne – szó szerint – elmerülni az amerikai Szalacsi-szubkultúra atombunker építő közösségeinek mindennapjaiban. És ez még csak a kezdet. Nagyon várom a folytatásokat :)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
mate55 

A túravezető rá akart szólni az amerikaiakra, hogy fogják be a szájukat.

(első mondat)

>!
SchizoVampire P

– Negyvenéves vagyok és doktorátusom van. Én döntöm el, hogy mikor megyek pisilni.

267. oldal

>!
SchizoVampire P

A vezető Miguelként mutatkozott be, de rögtön Miggie-nek kezdték szólítani, mintha a Miguel csak egy javaslat lett volna.

7. oldal

>!
kivimango

Szeretlek, szeretem őt is, és a szeretet olyan híd, amelyen valamennyien átkelhetünk.

143. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet

Enciklopédia 1


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Stephen King: Végítélet
Robert Kirkman: The Walking Dead 26. – Call To Arms
Robert Kirkman – Charlie Adlard – Cliff Rathburn: The Walking Dead 9. – Im finsteren Tal
Peggy Martinez: State of Decay 1.
Adam Baker: Outpost
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: The Fall
David Moody: Them Or Us
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A bukás
Dan Wells: Nem akarlak megölni