A ​nyakék-ügy 3 csillagozás

Evelyne Lever: A nyakék-ügy

Marie Antoinette nagy kedvence az utókornak, nehéz szabadulni nyaktiló alá küldött bájos fejének igézetétől. Bezzeg míg élt, fogadott hazája korántsem rajongott érte ennyire. Már a forradalmat megelőzően a valóságosaknál sokszorta nagyobb vétkekben marasztalták el őt, ó, rangnak átka! A közvélemény igaztalanul tört pálcát felette például a nevezetes nyaklánc esetében is. Holott a páratlan ékszerrel nem is a felség üzérkedett, hanem egy valóban ízig-vérig elvetemült, lenyűgözően gátlástalan perszóna, La Motte asszony, Rohan bíboros kedvese, akinek nem volt elég, hogy Valois-vér folyik az ereiben, a pénzt is szerette. Az ő fáradhatatlan bűnözői leleményének adózik Evelyne Lever dokumentarista pontosságú, mégis regényes krónikája: fergeteges ízelítővel szolgál a hajdani Franciaország jeleseinek jellemtárából, nemkülönben a párizsi utca fáradhatatlanul lődözött fullánkjaiból. A versbetéteket N. Kiss Zsuzsa fordította. A fordítást szakmailag ellenőrizte Hahner Péter.

Eredeti cím: L'Affaire du Collier

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Európa, Budapest, 2007
564 oldal · ISBN: 9789630782852 · Fordította: Lőrinszky Ildikó

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

doricehoney>!
Evelyne Lever: A nyakék-ügy

Egy valóban megtörtént csavaros történet, amelynek közvetve köze volt a francia abszolutizmus bukásához. Adott egy lecsúszott nemesi származású, ámde eme státusz visszaszerzésének érdekében bármire képes, rendkívül ambiciózus és csavaros gondolkodású „grófné” (aki amúgy grófi címét is csak férjén keresztül szerezte meg). Adott egy bíboros, aki bármit megtenne azért, hogy az őt megvető királyné kegyeit visszaszerezze. Adott maga a hedonista királyné is, Marie Antoinette, akinek lételeme a mulatozás és a pénzköltés. És ráadásként adott egy 1,6 millió livre-t érő gyémánt nyakék. (Nagyságrendileg ebből az összegből egy minden luxuskörülménnyel felszerelt palotát lehetett akkor venni, tehát egy kisebb vagyonról van szó…) S hogy mi sül ki ezek találkozásából? A korabeli Franciaország egyik legnagyobb botránya.

Maga a könyv egy történész munkája, aki kifejezetten törekszik az objektivitásra és igyekszik csak a tényeket felsorakoztatni könyvében. Mindezt egy olyan történet esetében, amelyben kézenfekvő bizonyítékok híján már akkoriban is csak találgatni lehetett arról, hogy vajon mi történt pontosan, miután az eset nagyon sok pontját kizárólag annak szereplői elmondása alapján lehetett rekonstruálni, akik nem restelltek egymásnak tökéletesen ellentmondó történetekkel előállni, hogy mentsék a saját bőrüket… A történet amúgy tényleg nagyon érdekes, de azt kicsit sajnálom, hogy az író nem volt képes történészi vénáját levetkőzni, emiatt egy viszonylag tömény olvasmányt kapunk, amely a lehető legtöbb levéltárakban fellelhető ténnyel lett „telepakolva”. Amitől viszont mégis jó ez a könyv, hogy mivel valóban megtörtént esetet dolgoz fel, így felkelti az ember kíváncsiságát egyrészt aziránt, hogy mi sül ki ebből az egészből, másrészt az olvasó akaratlanul is elkezdi magában összerakni a mozaikokat és próbálja feloldani az ellentmondásokat…

A történet iránt érdeklődőknek viszont ajánlom a történet alapján készült filmet is A királyné nyakéke címmel, Hilary Swank főszereplésével. A könyvvel ellentétben a film egyáltalán nem törekszik arra, hogy feltárja a valóságot (ami különösen annak lesz szembetűnő, aki a könyvet is elolvassa), ezáltal megmarad egy játékfilm szintjén, de mégis egy lekerekített, dramaturgiailag jól felépített, és különösen szép látványvilággal rendelkező kosztümös történet, amit már csak emiatt is érdemes megnézni.

Christinewinchester>!
Evelyne Lever: A nyakék-ügy

Tetszett a könyv, s az sem zavart, hogy nem regényesen, hanem történész szemlélettel tárta fel előttünk az író ezt az érdekes, és oly nagy jelentőségű ügyet, s hogy miért volt ennyire meghatározó esemény az utána következő eseményekben. Aprólékos, precíz munka, kár hogy sosem tudhatjuk meg 100%-al, hogy mi történhetett.


Hasonló könyvek címkék alapján

Michelle Moran: Madame Tussaud
Bernard Cornwell: Sharpe tigrise
Juliet Grey: A forradalom napjai
Dimitrij Szergejevics Mereskovszkij: Napoleon az ember
Armand Lanoux: Ágyúpolka
Juliette Benzoni: A királyért
Orczy Emma: A Vörös Pimpernel
Charles Dickens: Két város regénye
Arnaud Delalande: A Dante-csapda
Charles Dickens: Két város története