Lien 20 csillagozás

Eve Rigel: Lien

Narval ​Avery, az Egyesített Haderő őrnagya, néhány társával együtt otthagyja az egységét, és csatlakozik a ganjuri ellenállókhoz. A háború már több mint tizenöt éve tart a Dhaor bolygón, és az embereken kívül a többi faj is érintett benne. Narval a társaival együtt rendszeres időközönként élelmet, vizet és gyógyszereket csempész át a császári fővárost körbekerítő blokádon, hogy segítsék a város katakombáiban nyomorúságos körülmények között tengődőket.
Egy nap Narvalt felkeresi egy ismeretlen lány, és nagyon különös megbízást ad neki. Egy héten belül át kell juttatnia őt a blokádon Ganjurba, amikor pedig elvégezte, amiért megy, meg kell ölnie. A lány kérése komoly fejtörést okoz Narvalnak, de végül elvállalja a feladatot. Amikor a társaival együtt elindulnak Ganjur felé, még nem tudják, hogy az életük teljes egészében megváltozik, és olyan lavinát indítanak el, ami elpusztíthatja a bolygó több milliárdnyi lakosságát.
Ki lehet az ismeretlen lány, és miféle titkokat… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
Trivium Egyesület, Pilis, 2022
260 oldal · ISBN: 9786155821608

Kedvencelte 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Eve Rigel: Lien

Lendületes, ugyanakkor gondosan felépített katonai sci-fi. Reális képet fest az ábrázolt világról, vagyis ezek a katonák nemcsak katonajelmezbe bújt, kedves fiúcskák, hanem amolyan igaziak – értsd: káromkodnak, és ha küldetésük teljesítése életekbe kerül, hát, kérem, ez benne van a pakliban. A káromkodás kényes pont az irodalomban, könnyű túltolni, főleg, ha indokolatlan, katonáéknál azonban nélkülözhetetlen, és az sem lenne reális, ha az olvasó kis lelkét kímélendő elhagynánk ezeket a részeket. Vagyis a trágárság természetesen nem szép és nem kívánatos, de vannak olyan helyzetek, karakterek, amelyek hiteles ábrázolásához egyszerűen szükség van rá.
A vége felé pár rövid bekezdés erejéig a romantika is felbukkan. Az ilyen részekkel én nagyon hadi lábon állok, de be kell vallani, hogy ez is indokolt (egy házaspár hosszú évek utáni egymásra találásánál jelenik meg, és tényleg abszolút nincs túltolva, egyszerűen nekem nagyon triggereim az ilyen jelenetek).
Összességében egy átgondolt, gördülékeny sci-fi, életszerű karakterekkel és motivációkkal.

1 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Eve Rigel: Lien

Bővebben: link

„A félelem jó barátunk, nem hagyja eltunyulni az elménket, mert befészkeli magát a legrejtetettebb zugokba is, és segít emlékezni. A félelem fájdalmat okoz, rettegést és bizonytalanságot szül, de muszáj jelen lenni ahhoz, hogy mindent érezhessünk. Nélküle elveszítenénk a legfontosabbat… önmagunkat.”

Korunk hazai sci-fi írói igen változatos munkákat tesznek le az érdeklődők elé. Gondolok itt elsősorban a témaválasztásra és a megálmodott történet kidolgozására. Hibátlan könyvet írni nem könnyű és nagyon szubjektív az olvasó részéről is, hiszen ami egyikünknek tetszik, az egy másik szemszögből már nem lesz ugyanolyan. Természetes folyamatról van szó, mégis akkor mikor mondhatjuk egy adott kötetről, hogy kiváló vagy éppen megfelelő? Ezt a kérdést a mai napig nem tudtam megválaszolni teljes bizonyossággal, mégis úgy gondolom, hogy minden könyvnek megvan a maga olvasói rétege, legyen bármilyen műfajú éppen. Hogy a sci-fi hova tartozik, szintén nem teljesen behatárolható, hiszen sem korosztály, sem pedig nem szerint könnyen besorolható.

Én a „gyengébb” nem képviselőjeként például többször veszek kézbe nehezebb tematikájú könyveket és kevésbé kedvelem a habkönnyű romantikus történeteket. Pont ezért, mikor felkeresett az írónő, nem is gondolkoztam azon, hogy akarom –e olvasni, hiszen reméltem, hogy egy érdekes és felettébb szórakoztató történettel leszek gazdagabb. Hogy milyen élményben is volt részem? Nos, ezt hamarosan kiderítheted!

Először is szeretném itt is megköszönni a lehetőséget, hogy olvashattam a történetet. Köszönöm!

Eve Rigel szerző neve számomra újdonságot jelentett, hiszen első olvasásom volt az alkotótól. Kis kutakodás után felfedeztem további műveit is, melyek fülszöveg alapján igen érdekessé váltak számomra. Úgy látom az írónő első szárnybontogatása volt a „hard” zónában eme regénye, amely elemeiben érezteti a témakör ismeretlenségét, mégis érdekes elegyet képezett.

Eve Rigel: Lien című kisregénye 2022 téli újdonságainak egyike, amely a Trivium Egyesület jóvoltából jelent meg. A kötet E-book formában olvasható, amely szerencsére jól szerkesztett és ezt külön örömöt okozott a számomra. Sajnos nagyon kevés kötet jelenik meg ebben a formában igényesen és ezért sokszor morcossá válok olvasás közben. Egyedül a borító képével nem vagyok kibékülve, hiszen ehhez a történethez egy sokkal ütősebb, úgy is írhatom, hogy hangsúlyosabb illusztráció illene.

De miről is szól tulajdonképpen ez a történet?

Adott egy férfi, aki megjárta a legveszélyesebb csatákat is. Harci tudása és fegyverismerete a legmagasabb szinten jegyzett, bátorsága kiemelkedő és helyén van a szíve és esze egyaránt. Narval három évvel ezelőtt még egy teljes életet élő katona volt, aki hűen szolgálta a császárt és hitt az egység erejében. De egy nem várt esemény után minden megváltozott.

Jelen korunkra egy különleges alakulat vezetőjeként egy távoli bolygón komoly veszélynek kitéve azért harcol csapatával együtt, hogy segítséget nyújtsanak a rászorulóknak. Ezért a ganjuri ellenállókhoz csatlakozva veszik fel a harcot napról-napra, remélve, hogy egy napon megnyerik a háborút.

Egyik nap egy fiatal nő jelenik meg, aki egy igen különleges ajánlatot tesz a csapatnak. A feladat nem kis veszéllyel járó, de a fizetség mindent megér. Vajon sikerül-e teljesíteni a feladatot és mi köze van ehhez a császárnak?

Eközben a palota falain belül igen veszélyes az élet. A császár és felesége kemény kézzel irányítják a belső udvart. A legkisebb hiba is komoly büntetést von maga után, így a fegyelem az egyetlen túlélési biztosíték. Ebben a közegben él és dolgozik Davina, a császárnő személyi szolgája. A napi rutin és a múlt elfeledt történései között őrlődve küzd az életben maradásért. Egyetlen fénypont ebben az őrült káoszban, Aritha, aki beragyogja a legsötétebb pillanatokat is. Vajon van-e kiút ebből az őrjítő malomkerékből és miért nincs egy emlék sem Davina elméjében?

„– Tudod, Mash, megboldogult öregapám mindig azt mondogatta, úgy még sose vót, hogy valahogy ne lett vóna!
– De, Narv, te nem is ismerted az öregapádat!
– Attól még mondogathatta.”

A regény egyszerre tartogat a kíváncsi olvasóknak izgalmakat, egy csipetnyi humort és sok akciót. Ellenben a figyelmesebb szemlélőknek fel fog tűnni a kötet szövege mögötti üzenet is, amely témáját tekintve kissé elüt a szórakoztatástól, mégis fontos részét képezi az eseményeknek.

>!
Trivium Egyesület, Pilis, 2022
260 oldal · ISBN: 9786155821608
Ferger_Jolcsi P>!
Eve Rigel: Lien

Korábban volt már szerencsém olvasni az írónőtől a Kelepce c. kötetet, úgyhogy nem volt teljesen ismeretlen a munkássága, de nem számítottam arra, hogy ennyire magával ragad és beszippant majd ez a történet! *-* Annyira szépen lett kidolgozva és felépítve ez a sci-fi környezet, hogy csak úgy peregtek a lapok a Kindle-men. A főszereplők, Narval és Lien is nagyon szerethetőek voltak, de több mellékszereplő is sikeresen belopta magát a szívembe. spoiler
Bővebben: link

4 hozzászólás
Alvarando P>!
Eve Rigel: Lien

Narval Averyt felkeresi egy titokzatos lány, Lien a lakásán a segítségét kérve, hogy el kellene juttatni a blokádon keresztül Ganjurba, ahol a palotában el kell valamit intéznie, aztán még két dolgot kell vele végrehajtani, az egyik az hogy megöli a lányt. Avery nagy nehezen kötélnek áll és összetereli az általa vezetett zsoldos csapatot és elindulnak a palota felé. Útközben fogságba esnek és Lienről kiderül, hogy nazharin, gyógyító képességekkel rendelkezik, amivel meg is menti a csapatot. Mehetnek tovább a palotába, ahol egy kislányt tartanak fogva és egy olyan nő foglalkozik vele, aki semmire sem emlékszik…
Eve Rigel idei második regénye egy katonai sci-fiként van meghatározva, de véleményen szerint sokkal több egy kikapcsolódást nyújtó könnyed olvasmánynál. A szerző kiválóan létrehozott ugyan történetében egy külön bolygót, a Dhaort, amelynek még a napszakváltozásait is leírja, mellette egy úgymond csihipuhi történetet kapunk katonákkal és sokszor egymást ugrató, néha trágár párbeszédekkel, amelyek olykor az amerikai akciófilmeket idézik. Mégis külön hangsúlya van a nazharinok jelenlétének. Ők különleges élőlények, akik gyógyítani tudnak és sokáig élnek. Ezt pedig az bolygó orvosai nem tudják elfogadni, meg is vetik őket. Ez a megvetés párhuzamba állítható az X-Men történetekkel, ahol a mutánsoktól tartanak, csak mert különleges képességeik vannak. De szembeállítható azzal is, hogy akár a történelemben, akár a jelenkorban ha valaki többet tud a másiknál, azt általában kinézi magából a társadalom nagyobbik része. És ahogy a történetből látszik, nem tudhatjuk mikor lesz szükség az illetőre, amikor csak ő tud segíteni rajtunk. Szerencsére a Lient segítő főhősök felismerik benne az értéket és támogatják a terve végrehajtásában. A mondanivaló mellett az írónő nem hagyta ki a szokásos regénybeli kötelező elemeket, egy kis csipetnyi tájleírás és apró romantika színesíti meg a történetet, amelyből nem hiányozhat a meglepő csavar sem. A történetet az írónő gördülékeny stílusa teszi nagyon élvezhetővé. Ezt a kötetet ajánlom minden olyan olvasónak, akik egy szórakoztató, de ugyanakkor mondanivalóval is rendelkező történetet szeretnének olvasni!

2 hozzászólás
Hannelorka P>!
Eve Rigel: Lien

Egy rövid és szórakoztató, izgalmas történet felesleges körítés nélkül. Kikapcsolódásnak tökéletes a sci-fi rajongóknak, az akciódús olvasmányok kedvelőinek. Nekem is mindig jólesik a húzósabb könyvek között egy pörgős, mégis pihentető történet.
Szívesen olvastam volna még benne több háttérinfót a hautonokról és gaurikról. Mozgalmas, mondhatnám látványos lett a sztori, hiszen filmszerűen voltak lefestve mind a lényegesebb szereplők, mind a helyszínek és cselekmények. A harcjelenetek sem voltak túlhúzva – még kicsit több részletet is elbírtak volna szerintem.
Szerencsésen sikerült elkerülni, hogy megzavarja a fejemet a túl sok szereplő kavalkádja – az mindig nehézséget okoz számomra, itt azonban teljesen követhetőek voltak a fő emberek.
spoiler Narval és Lien kapcsolata spoiler kellemes meglepetést okozott és kimondottan örültem, hogy értelmes lezárása volt a könyvnek. spoiler

2 hozzászólás
_BenGa P>!
Eve Rigel: Lien

Eve Rigel munkásságával is csak ebben az évben ismerkedtem meg. Hosszabb „csend" után idén két új regénnyel is jelentkezett: áprilisban a Kelepce érkezett, ami egy egészen kellemes krimi, novemberben pedig a Lien című sci-fije látott napvilágot. A fülszöveg ígérete szerint a kötet a military science fiction és az űropera legjobb hagyományait ötvözi, mégis újszerű és egyedi. Lássuk, hogy ebből mi valósult meg! :)

    Történetünk a Dhaor bolygón játszódik, ahol 15 éve háború zajlik, az embereken kívül több faj is érintett benne. Narval Avery, az Egyesített Haderő őrnagya néhány társával otthagyta szolgálatát, hogy a ganjuri ellenállókat segítse: gyógyszereket, élelmet, vizet csempésznek át a császári blokádon a város katakombáiban tengődőknek. Egy nap Narvalt egy nazharin (gyógyító) lány keresi fel, és megbízza egy roppant különleges feladattal. Rövid időn belül be kell juttatnia a blokádon át Ganjurba, utána ha végzett a feladatával, meg kell ölnie őt. A férfi erősen hezitál a küldetést illetően, ám végül elfogadja azt. De ki lehet ez a lány, és honnan ered furcsa kérése?

    A világ felépítése remekül sikerült a leírásokkal egyetemben, ezeket a részeket szerettem olvasni. A cselekmény az én ízlésemnek cseppet lassan indult be, de azután stabilan lendületes volt a végéig. Két fő szál vezet minket az elején az írónő: az egyiknél Narval és Lien kalandjában merülhetünk el jobban, míg a másikban Davinát ismerhetjük meg, a császári úrnő szolgálóját. Az igazi izgalmak akkor kezdődnek, amikor ezek a szálak keresztezik egymást… Bevallom, egy-két fordulat meglepett a történet során, de voltak benne olyanok is, amiket egy tapasztalt olvasó könnyen kitalálhat. Szereplők tekintetében nem igazán lehet okom a panaszra, jól illeszkedtek bele a zsáner adta keretekbe. A csapat egy-két tagjáról, például Toddról és Mashitoról szívesen olvastam volna többet. Egyetlen szívfájdalmam, hogy Vivelában én sokkal több potenciált láttam, mint gonosz, szerintem nem lett megfelelően kihasználva a karaktere. A nyelvezetbe nem lehet belekötni, egy ilyen jellegű könyvbe kellenek a káromkodós részek is, ha ésszel vannak használva, ahogy itt is, igazán ütősek tudnak lenni. Minimális romantikus rész van elrejtve a sorok között, ám ez a történet szempontjából nem számottevő, nem zavaró. Valahol érthető is, mivel egy házaspár talál újra egymásra hosszú évek után…

    Nagyon nehéz tökéletes könyvet írni, ennek megfelelően találkozhatunk olyan elemekkel, amik kicsit rontják az összhatást. Ezek közül a legnagyobb szerintem az a rész, ahol egy visszaemlékezésben megtudhatjuk, hogy mi történt valójában Narval feleségével, Tamirával. Egyből a következő fejezetben ugyanez a rész van elmondva Narvalnak egy párbeszéd keretein belül, majdhogynem ugyanazokkal a szavakkal, fordulatokkal végigvezetve. Remélhetőleg csak tévedésből maradt ez ebben a formában a könyvben, ugyanis bőven elég lenne az egyik meghagyása, hogy a történet szempontjából fontos eseménnyel tisztában legyünk. A másik kisebb hiba részemről abból fakadt, hogy bár jól szórakoztam az olvasás során, mégsem éreztem az újszerűséget, azt a pluszt, ami az átlagból kiemel egy alkotást.

    Mindent egybevetve nem tartom rossz könyvnek a Lient, a befejezés például kifejezetten érdekes volt a maga nyitottságával. Kezdő és haladó sci-fi olvasók is tehetnek egy próbát vele, csak bátorítani tudom őket. :) Ez most nekem 4 üstöt ért az ötből.

Blogbejegyzés: link

2 hozzászólás
Kristin_M_Furrier IP>!
Eve Rigel: Lien

Nagyon köszönöm az írónőnek, hogy olvashattam a könyvét.
Ez volt a második kötet, melyet olvastam Eve-től. Ezek után teljesen megbizonyosodhattam róla, hogy fantasztikus módon tudja az olvasót arra vezetni, amerre csak akarja. :)
A könyv egy katonai kalandregény, némi sci-fi elemek beépítése mellett. A két zsáner keveredése, pluszban az alap történet kicsit történelmi hangulatú beütése, egy olyan elegyet alkotott, ami nagyon pozitívan hatott a könyvre, mert megbontotta egy kicsit a szigorú katonai hangulatot. A kivitelezésre most is azt tudom mondani, amit a szerző előző köteténél is megfigyeltem, iszonyatosan jól tudja csavarni az eseményeket. Feszült figyelemmel kell követnie az olvasónak, mert annyi szálat tud egymás mellett futtatni, hogy nem engedi a figyelmet egy percre sem pihenni.
Ez szerintem nagyon egyedi tehetség.
A könyv végén minden spoiler nélkül: kapunk egy tényt, amit fel kell dolgozni. Próbáltam a szereplővel együtt feldolgozni, de ha beleképzeltem magam a helyébe, akkor két dologra jutottam. 1. Ez a regény nem itt ér véget. Lesz folytatás? 2. Ha nem lesz folytatás, akkor az olvasóra lett bízva, hogy elképzelje a többit…
Ajánlom mindenkinek, aki szereti az izgalmas, military science fictiont.

2 hozzászólás
mojo68>!
Eve Rigel: Lien

Nem egy Vének háborúja, de pörgős könnyed szórakozást biztosító könyv.
Nekem kicsit „sablonosak” a szereplők és a katonai rész is hagy némi kívánnivalót maga után, de belépőszintnek a katonai sci-fi világába megfelelő.
Köszönöm a recenziós példányt.

1 hozzászólás
CsonkaSzaboBrigi89>!
Eve Rigel: Lien

November 14-én jelent meg Eve Rigel Lien c. regénye e-book formátumban a Trivium Egyesületnél.
Az írónő még november elején kért fel a könyv elolvasására, amire a fülszöveg és a borító alapján boldogan igent mondtam!

A Lien egy military science fiction, melynek színtere a Dhaor bolygó; főhősei Narval Avery őrnagy, a nazharin: Lien és Davina; időben pedig a 2900-as években járunk.

A történet eleje számomra kicsit lassan indult be, de kb. a könyv harmadától a sztori pörgött rendesen, és ahogy haladtam vele egyre jobban beszippantott – az utolsó fejezeteknél már le sem bírtam tenni, egyszerűen muszáj volt végigolvasnom!
Az írónő mindig tudott csavarni egyet az eseményeken, folyamatosan rukkolt elő olyan fordulatokkal, amikre abszolút nem számítottam!

A végén kapunk egy befejezést, ami önmagában is megállja a helyét, de én szívesen olvasnám tovább szereplőink sorsát…

Összességében egy izgalmas, pörgős, disztópikus katonai sci-fi, tele titkokkal és misztikummal.
Köszönöm az írónőnek, hogy olvashattam!

Kicsit bővebben:
https://brigeri.blog.hu/2022/12/13/recenzio_eve_rigel_l…

2 hozzászólás
péter86>!
Eve Rigel: Lien

A szerző, általam olvasott köteteitől eltérően nem e/1 személyben, naplószerűen írta meg ezt a regényt, ami szerintem nagyon nagy előnyére vált.
Ha röviden akarom bemutatni a sztorit, akkor azt mondanám, hogy pont olyan lett, amit mondjuk anno a Command & Conquer Tiberian Sun, regényváltozatától vártam volna, de legnagyobb sajnálatomra nem kaptam meg. De itt most megkaptam. :) De tulajdonképpen bármelyik népszerű sci-fi stratégiai játékhoz méltó lehetne.
Mit kap az olvasó?
Egy sci-fi körülmények közt zajló, amolyan kommandós regényt. Az elejétől a végéig pörögnek az események körülöttünk (pontosabban hőseink körül) anélkül, hogy ezért térdig kellene gázolnunk a kiontott belekben és vérben. A kötet fókuszában egy ötfős, egykori hivatásos katonákból álló amolyan diverzáns csapat áll, az ő szempontjukból követhetjük figyelemmel az eseményeket.
A szereplők nagyon jól vannak felépítve, igazán könnyű őket megkedvelni spoiler, itt emelném ki, hogy sikerült pont annyi szlenget becsempészni a kommandósok párbeszédeibe, amitől azok olyan életszagú kemény fazonok lettek, de nem lett túltolva, és céltalan trágársággal sem találkozni így ez külön tetszett.
Vannak benne kimondottan bensőséges pillanatok, amik az adott szituációban enyhén szürreálisak de mégis adnak egy hangulatot spoiler
Amit külön örömmel láttam, hogy megjelenik a varázslás is a lapokon spoiler ami kellemesen bizsergeti az idegeim, hiszen nagy Dűne rajongóként imádom az ilyesmit.
Számomra csak az hiányzott kicsit hogy az ellenséget (a proxinokat) kissé jobban megismerjük….
Egy szónak is száz a vége: remek, sodrólendületű sci-fi akció regény, kiváló történetszövéssel és karakter építéssel.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Ferger_Jolcsi P>!

– A félelem jó barátunk, nem hagyja eltunyulni az elménket, mert befészkeli magát a legrejtettebb zugokba is, és segít emlékezni. A félelem fájdalmat okoz, rettegést és bizonytalanságot szül, de muszáj jelen lennie ahhoz, hogy mindezt érezhessük. Nélküle elveszítenénk a legfontosabbat… önmagunkat.

2 hozzászólás
Hannelorka P>!

Ő nem tényező, ő a múlt. Te a jelen vagy.

Nikolett0907 P>!

Amikor Narval Avery belépett a szobába, először az agarfa olaj fanyar illatát érezte meg, csak utána vette észre a sarokban, a ládák mögött lapuló, sötét köpenybe burkolózott alakot.

(első mondat)

Alvarando P>!

– Mi az ott a kezedben? – kérdezte Narval meglepetten.
– Nyomkövető – felelte Tamira.
– Azt látom, de mit követsz vele?
– Nyomot.

202. oldal

Hannelorka P>!

Amikor Nian elment, és a léptei is elhalkultak, Davinából kitört a zokogás. Nem tudta, de nem is akarta visszafojtani, annyi év után végre kiadhatta magából a felgyülemlett feszültséget. Az arcát a párnájába fúrta, nehogy meghallják odakint, és hagyta, hogy magával ragadja a szívét, lelkét lassan elárasztó megkönnyebbülés. Úgy aludt el, mint gyermekkorában, amikor sokszor álomba sírta magát, és amikor eljött a reggel, egy új, reménytelibb nap köszöntött rá.

Hannelorka P>!

A lány még mindig rejtély volt a számára, nem értette a viselkedését és a motivációit, vagy legalábbis csak egy részét ismerte, de valami érthetetlen belső indíttatásból hitt neki, és bízott benne.

Hannelorka P>!

Nincs szükségem nyomkövetőre, anélkül is képes vagyok bárhol megtalálni téged.

Alvarando P>!

– Tudod, Mash, megboldogult öregapám mindig azt mondogatta, úgy még sose vót, hogy valahogy ne lett vóna!
– De, Narv, te nem is ismerted az öregapádat!
– Attól még mondogathatta.

210. oldal

Ferger_Jolcsi P>!

– Gúnyolódj csak! Lepereg rólam, mint gipszvakolat a falról.

Hannelorka P>!

Az Elátkozott Labirintus egy kőerdő. Több száz sziklakolonc van ott, mindenféle nagyságú, alacsony, magas, keskeny és terebélyes, összességében nehéz áthaladni rajta. Valóban olyan, mint egy labirintus, nem beszélve arról, hogy remek búvóhely. De ami a legrosszabb, hogy egy rakás magmás kőzet meredezik tele vassal, és a műszerek megbolondulnak tőle.


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Lucy
Justin Cronin: A tizenkettek
Chris Wraight: Leman Russ, a Nagy Farkas
Martin Kay: Eastern
Rob Sanders: Ragadozó és préda
Nnedi Okorafor: A halálmegvető
Amie Kaufman – Jay Kristoff: Aurora Rising – Aurora felemelkedése
Zsivicz Norbert: Zárt Birodalom
Szabó Róbert: Kibervér
Michael Walden: Eshtar – Harmadik könyv