Sebek 7 csillagozás

Eve Ainsworth: Sebek

Hogyan is lennél képes megbirkózni a jelennel, ha nem tudsz szembenézni a múlttal?
A magabiztosnak tűnő és népszerű Gabinak van egy titka – olyan borzasztó titka, amit nem mondhat el sem a családjának, sem a legjobb barátnőjének… Vajon el tudja rejteni
azt, ami látszik?

Az önbántalmazás mára a kamaszkor velejárója, a fiatalok egyre gyakrabban maradnak magukra a kétségeik között, és mikor nem tudnak megbirkózni a problémáikkal, a fizikai fájdalomban keresnek megkönnyebbülést. Ezek a gyerekek és a környezetük óriási bajban van, amin csak az érzelmi okok felgörgetése és kibeszélése segíthet. Magyarországon a legtöbb gimnáziumi osztály érintett – még ha nem is mindig látszanak a sebek.

Eve Ainsworth (7 nap, Belezúgva) újabb könyve önmaguk és mások elfogadásában segíti a fiatalokat, miközben hidat épít a kamaszok és a felnőttek között. Vedd a kezedbe, olvass és beszélj arról, amiről azt hitted, hogy nem lehet!

Eredeti mű: Eve Ainsworth: Damage

>!
Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2018
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634103738 · Fordította: Demény Eszter

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Alfie · Amira · Gabi Matthews


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
ap358 P
Eve Ainsworth: Sebek

Mélyen elgondolkodtató, komor hangvételű regény az önbántalmazásról.
Az írás fiatalos, az ifjúsági korosztálynak szól, az ő hangjukon szólal meg a főszereplő, Gabi. Általa megismerhetjük meg a barátait is, akiknek szintén megvan a saját keresztjük, és mind-mind a maguk módján próbálják feldolgozni az eseményeket.
Úgy vélem, az írónő tökéletesen ábrázolta a sérült kamaszokat, a zárkózott, ingerlékeny, hirtelen haragú természetüket, és legfőképpen a felnőttekhez való hozzáállásukat. Teljesen át tudtam érezni mind Gabi, mind Alice (Gabi édesanyja) helyzetét.
Különös volt olvasni, miként is látják a fiatalok a környezetüket. Miközben a szülők mindent megtesznek, hogy anyagi biztonságot és stabilitást teremtsenek a gyermeküknek, addig ő abban a személyben talál igazi társa, aki ott van mellette, akinek állandóan van ideje, hiszen nem dolgozik. Egy olyan embert szeret meg, aki valójában képtelen lenne gondoskodni róla, de mivel ezt megkapja a szülőktől, így a lelki rések befoltozását helyezi előtérbe. A szeretet Gabi számára egyenlő volt a fizikális jelenléttel, miszerint a nagyapjának mindig volt ideje rá. Ezért is volt képes elnézni a férfi hibáit, és annál jobban ragaszkodni hozzá.
Volt egy igencsak érdekes rész, amikor Gabi anyja segítséget kínál a lányának, aki ezt dühvel fogadja, miközben a barátnője szájából, majdnem a szóról-szóra ugyanúgy elhangzó tanácsot teljesen higgadtan fogadja, megfontolja. Ez is mutatja, hogy a bizalom és a megértés mennyire tud csökkenni az által, hogy a családtagok kevés időt töltenek együtt.
A történet középpontjában a gyász feldolgozása áll.
Egy családtag elvesztése nem minden esetben csak egy emberre fókuszál, és ez volt az, amit nem ismertek fel a szereplők. Miközben Alice a szeretet hiányától küzdve újabb és újabb esélyeket adott az apjának, és védeni próbálta a saját gyermekét, nehogy át kelljen élnie ugyanazt a fájdalmat, mint neki, valójában azt sugallta Gabinak, hogy ő gyűlöli az apját, akit neki pont ezért szeretnie kell.
Az írónő megmutatja, hogy hiába évtizedek választják el a gyerekeket a szülőktől, sok esetben mégis teljesen egyformák: képtelenek a bántó dolgokról beszélni, a sebeket feltépve megnyílni a szeretteik előtt, a fájdalmaikat elrejtik, ki a magányba, ki a munkába menekül és a gyásszal teli időszakban mennyire nehéz észrevenniük a másik szenvedését.
Alice gyakorlatilag árva lett, Gabi meg elvesztette azt a személyt, akihez a legközelebb állt, és ebben az időszakban talán a Gabi apja volt az, aki összetarthatta volna a családot, ha a munka nem emészti fel teljes mértékben.
Nagyon megkedveltem Amirát, aki a saját problémái mellett tudott figyelni a legjobb barátnőjére is, és értékelni az édesanyja küszködését, és mindeközben mindig egyet és egyet előre lépni.
Tetszett, hogy előtérbe került az internet, az anoniman felkereshető támaszcsoportok.
A regény vége sok kérdést felvet, az olvasóra van bízva a döntés, mit is kéne lépni, és azt hiszem, abban a helyzetben sokan sokféleképpen cselekednénk.
Ezt a könyvet nem csak a fiataloknak, hanem a felnőtteknek is olvasniuk kéne, hogy megértsék a kamaszokat és meghallják a néma segélykiáltásukat.

>!
Krausz_Emma IP
Eve Ainsworth: Sebek

Ez egy gyönyörűen megírt történet a gyászról.
Nem engedett a történet, végig velem volt, Gabival gondolkodtam és éreztem. Látszólag könnyen olvasható, de a témája súlyos, a falcolásról, az önbüntetés egyik formájáról hitelesen és őszintén beszél. Vagy beszélne, mert a szereplők mindannyian képletesen ugyan, de még hegedő sebeket takargatnak a lelkükön, és nehezen fedik fel mások előtt. Bár Gabi mesél elsősorban, a tragédiáján keresztül az egész családot is megismerjük. Szerettem volna, ha még tovább halad a történet, mert a vége éppolyan feszült, akár az eleje, és csak egy villanásnyi, nyugtalanító képet látunk. De ezt is szerettem, mert az egész könyv egy segélykiáltás, ami remélem, nagy visszhangot ver.

>!
hollow_crown
Eve Ainsworth: Sebek

A szerzőnő nagyon sok pozitív élményt okozott nekem.
De sajnos nem ebben a könyvben.
Utószóban leírta, saját tapasztalatok alapján merített ihletet ehhez a fikcióhoz, de én mint szintén tapasztalatokkal rendelkező a témában, nem éreztem azt, amit kellett volna. Sokkal többről szól az önbántalmazás, sokkal több gondolat cikázik az ember fejében és nem ez az első és nem az utolsó lépcsőfoka a traumának. Írói stílusa továbbra is megnyerő, „ifis”, a történet a helyén volt, csak a gondolatok és a lépcsők nem voltak tovább gondolva. +100 oldal és tartotta volna az szintet, amit eddig felállított az írónő.


Népszerű idézetek

>!
ap358 P

(…) úgy tűnik, a rossz dolgok mindig éjszaka történnek, a félhomályban vagy ha nem néz oda az ember. A szörnyek a sötétben állnak lesben.

86. oldal

>!
ap358 P

Mintha a legnagyobb bűntény lenne a világon, ha az embernek saját véleménye van.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gabi Matthews
>!
ap358 P

Fel a fejjel, kedveském! (…) Egy mosoly nem fogja eltorzítani az arcát.

40. oldal

>!
ap358 P

– Nagyszerű dolog jónak lenni valamiben. Élvezd ki! Merülj el benne, amíg csak tudsz!

162. oldal

>!
ap358 P

Nem gondolni semmire néha a legegyszerűbb dolog a világon.

208. oldal

>!
ap358 P

– Bárcsak olyan erős lennék, mint te! – mondta.
– Ne butáskodj! – kuncogtam, és megszorítottam a kezét.
– Te acélból vagy legbelül – kuncogott vissza.
– Csak beszélj velem! Bármikor. Mindig segítek – mondtam. – Mindig ott leszek neked!

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amira · Gabi Matthews
>!
ap358 P

Miért lájkolják a posztját? Miért nem segít rajta senki?

140. oldal

>!
ap358 P

Bizonyos emberek egyszerűen nem jönnek ki egymással, és kész. Van, amit nem lehet erőltetni. Ha erőltetjük, ha túlerőltetjük, egyikünkben elpattan valami.

16. oldal

>!
ap358 P

– Édes vagy – mondom, és így is gondolom.
– Te vagy édes – feleli halkan. – És azt szeretném, hogy ezt hidd is el!

216. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alfie · Gabi Matthews
>!
ap358 P

Segítenünk kell, nem ítélkeznünk. Meg kell hallgatnunk a másikat, nem prédikálnunk. Olvasnunk kell, beszélnünk kell, a megértést kell keresnünk.

Utószó


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
J. L. Armentrout: Oblivion – Feledés 2.
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Stephanie Perkins: Anna és a francia csók
Papp Dóra: Tükörlelkek
Kalapos Éva: D.A.C. 3. – Kéz a kézben
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Kelly Oram: Csókelvonó kockáknak
Marni Bates: Segítség, YouTube-sztár lettem!
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 5.