Szeresd ​önmagad, és mindegy, kivel élsz 26 csillagozás

Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz

„Ne ​adja fel! Tudom, hogy lehetséges. Tudom, hogy a kapcsolatai pontosan olyanná válhat, amilyenre mindig is vágyott. A sors most a kezébe adta ezt a könyvet, mely szenvedélyes védőbeszéd a házasság mellett, és csábító felhívás a párkapcsolat kalandjára. A jelenlegi kapcsolata a lehető legjobb az Ön számára – tehát használja ki! A legtöbb válás felesleges.” Eva-Maria Zurhorst

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb német könyvsikerének írója alapjaiban rázza meg párkapcsolatainkról kialakított nézeteinket. Provokáló, de optimizmust sugalló kijelentéseivel korábbi viselkedésmintáink feladására biztat. Modern társadalmunkban a vásárlás, a fogyasztás és a feleslegessé vált tárgyak kidobása határozza meg napjainkat. Sajnos, ez a hozzáállás kapcsolatainkra is rányomta a bélyegét: A nem megfelelő dolgokat azonnal le kell cserélni – adott esetben a párunkat is. A házasságoknak egyre nagyobb része végződik válással, és teljesen természetesnek tekinthető, ha valaki kétszer vagy többször… (tovább)

>!
Bioenergetic, Budapest, 2015
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632911106
>!
Bioenergetic, Budapest, 2012
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632911106 · Fordította: Szász Andrea
>!
Bioenergetic, Budapest, 2010
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632910413 · Fordította: Szász Andrea

1 további kiadás


Enciklopédia 10


Most olvassa 10

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Amrita I>!
Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz

Már a címe áldozathibáztatás szagú volt, ezért csak egy kedves ismerős személyes ajánlása tudott rávenni hogy elolvassam. Jó témákat vet fel, hasznos, hogy az ember ezekről is gondolkozzon. Néhány dolog ismerős volt a saját életemből, ezeknek pedig mindig örül az ember, hogy nahát, nem csak velem történik. De a hozzájuk fűzött kommentárjaival nem mindig értettem egyet. Kb mintha random ismerős mesélt volna az életéről, amiben vannak hasonlóságok az enyémmel, de nagyjából ennyi. Felvet problémakat, de igazi, kézzel fogható segítséget nem nyújt. Amikor már-már azt hiszed, hogy na most jön valami nagyszerű segítség, ott a szöveg zavarossá válik és a végén kifizet azzal, hogy térj meg és higgy Istenben. :S Ugyanitt kifejezetten káros gondolatai is vannak, amiket végképp nem érdemes készpénznek venni pl az abortuszról és a gyermekmentes párkapcsolatok működőképességével kapcsolatban. Szóval jó lenne egy ilyen könyv ha ez jó lenne de ez nem az.

Lorien_Crow>!
Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz

Találtam benne hasznos gondolatokat, és úgy érzem, előrébb vitt az önismeret és lelki fejlődés útján.
Azonban eme előnyök ellenére, mégsem tudom 5 csillagra értékelni. Lehet, ennek az is az oka, amiért barátok ajánlására túl nagy elvárásokkal közelítettem a könyvhöz.
A könyv elején kibontakozik a probléma, miszerint a kapcsolatok kezdeti, lángoló szakasza után pofára esések következnek törvényszerűen. Ez rendben is volt, sok helyzet, amit felvázol, nagyon ismerős, jó meglátásai vannak. Rányitja az ember szemét arra, mi is a szerepe ebben a helyzetben.
Egy nagyon kedves barátom mondta nemrég, hogy „amikor a másikra mutogatsz és a mutató ujjadat rászegezed, közben 3 ujj feléd mutat”.

Azonban a probléma felvázolása utáni részek, amiknek a megoldásokat kellett volna tartalmazniuk, számomra zavarosak voltak. Mintha minden szeretetről szóló könyvből, ami az író keze ügyébe került, ollózott volna egy kis ezt, egy kis azt. Ez a rész egy zavaros hadoválás lett arról, hogy nyisd meg a belsőd és árasszon el a szeretet. Oké, na de hogy?

A másik nagy csalódás, amikor a könyv közepén bedobja, hogy attól lesz jobb, ha elkezdünk hinni istenben. Néhány oldallal később megértettem, hogy nem arra gondol, hogy most aztán járjunk a férjjel vasárnaponként templomba, és ettől aztán majd nem vitázunk többé. De mégis, valahogy olyan érzésem volt, mint a nagyikának, aki befizet egy buszos utazásra és egy termékbemutatón találja magát a Kőszegi vár helyett.
Eddig a nem tetszés.
Ami miatt mégis csak ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik úgy érzik, hogy lenne mit javítani a kapcsolatukon, mert mindenki találhat benne hasznos gondolatot, újszerű nézőpontot, ahonnan jobban ráláthatunk a problémákra. És végül is ezért olvas az ember lelkizős könyvet. :)

Baba082>!
Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz

Okos, hasznos önismeretre buzdító kötet. Persze ez is, mint az összes ilyen jellegű könyv nem túl sokban segít, ha valóban szükség van a segítségre, mivel egyirányú a kommunikáció. Azt sem mondanám, hogy minden esetben magamra tudtam vonatkoztatni az olvasottakat, ugyanis mint minden ilyen könyv általános ismereteken alapul, márpedig minden ember egyedi értelemmel és főleg érzelem világgal rendelkezik.
Viszont felhívja a figyelmet sok olyan dologra, amit valójában mindenki biztosan tud, de valahogy elfelejt eszünkbe jutni miközben üvöltözünk életünk értelmével…
Mindenképpen hasznos kis könyv, bár világot nem vált meg sajnos.

4 hozzászólás
Aemitta>!
Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz

„Talán azt gondolja az olvasó… Talán úgy érzi most… Talán… Talán…” Régen rossz, ha egy önsegítő könyvben több, mint egy tucatszor szerepel a „talán” szó. A könyvet az írónő „nem is kakarta megírni, de meg kellett írnia” ugyanis azt szeretné, ha kevesebb válás lenne. De a könyv csak a hozzá hasonló durva társfüggőkről szól, akik a megismerkedést követően már azt hiszik a másikról, hogy ő az igazi, rácsimpaszkodnak, majd hisztériás sárkányokká válnak, mert gyermekkori sérüléseiket a párkapcsolatukban élik ki. A másik fél meg eközben elhúzódik, eltávolodik. Szerencsére ez nem minden kapcsolatban van így. De mivel a szerző magából – és a saját házasságából – indul ki, azt gondolja „TALÁN” mert neki sikerült, mindenkinek ez a tuti recept.
Közben hiányosságérzetem van, a pszichológiai háttér elmarad, nem ad támpontot, nem magyarázza meg a miértet, nem támasztja alá a téziseit. Hiányérzettel szemben viszont az a gyanúm, mintha több könyvből lennének átemelve gondolatok. Kicsit a „Férfiak a Marsról jöttek…” és a többi divatos, light-os önsegítő könyvek hatása érződik.

ZsuZsanna5>!
Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz

Nem tudok 5 csillagot adni neki. Nagyon tetszik az új szemlélet, amelyet képvisel. Tetszik a szeretetközpontúság, az elfogadás fontosságának hangsúlyozása több szinten is. Sugárzik az olvasott sorokból a személyes meggyőződés. Vannak szakmai és személyes példák is jócskán. Mégis úgy érzem, hogy nem ad igazán használható gyakorlati útmutatást. Bemutatja az elveit, „nekem bevállt, csináld te is” felkiáltással, de azt rendszeresen elsikkasztja, hogyan. Pedig ez egy kifejezetten nehéz, és a jelenlegi általános társadalmi és emberi beállítódástól távol álló, távolra vezető út, életfelfogás, számtalan nehézséggel, buktatóval, veszéllyel. Kicsit többet kellett volna pakoljon a tarisznyába, amellyel utunkra bocsát bennünket. Én legalábbis kevésnek érzem. Ennek ellenére nagyon szimpatikus és a lelkem legmélyén levő húrokat megpendítette, ezt is el kell ismerjem.

maneki_neko>!
Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz

Egy újságban olvastam erről a könyvről. Azt írták róla, hogy egy teljesen új nézőpontból ábrázolja a párkapcsolatot. Ehhez képest túl sok újat nem mondott, és gyakran még untam is. A három csillagot azért adom, mert egy-két megszívlelendő gondolat azért volt benne – de túl kevés ahhoz képest, amit vártam.

Purpur>!
Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz

Régóta nézegettem ezt a könyvet a könyvtárban, de csak azért, mert már a címe is elég ellentmondásos volt. Rendben van, hogy ne dobjuk rögtön a kukába a kapcsolatainkat, hanem próbáljuk meg őket a legjobb tudásunk szerint, lehetőleg közös erővel helyrehozni, újraéleszteni. De az egyik jele annak, hogy tényleg jóban vagyunk önmagunkkal, szerintem az, hogy nem kényszerítjük magunkat működésképtelen, „kinőtt” kapcsolatokba, hanem felvállaljuk a továbblépést, és olyan társakat próbálunk találni, akik hozzánk hasonló szinten járnak a fejlődésben (úgy általában is, nem csak párkapcsolatokban).

Persze minden ember története más és más, és talán ezért is nem tudtam azonosulni a könyv stílusával. Sokszor olyan érzésem volt, hogy a szerző mindenkire rá akarja húzni a saját történetét. Az sem igazán jött le, hogy mitől olyan újszerű ez a megközelítés, hogy miben más, mint az eddig megjelent önsegítő könyvek. Az első rész százötven oldalon keresztül azt ismételgette, hogy a párkapcsolat egy tükör, vagyis a saját hiányosságainkra hívja fel a figyelmet; a második pedig magasröptű, elég elvont ötleteket adott ezeknek az orvoslására. Aztán voltak megmosolyogtató részek is (hogy kerül Isten egy ilyen könyvbe?), és több félbehagyott, hiányérzetet keltő esettanulmány ("sajnos nem tudom, végül mi lett ezzel a pácienssel").

Eddig a kritika. :) Természetesen voltak benne jó ötletek, építő gondolatok is, de aki már sok hasonló könyvet olvasott, annak szerintem nem fog túl sok újdonságot mondani.

Cstimea>!
Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz

Szakítás után nekem nagyon jól jött, nagyon sokat formált rajtam, jó irányban. Többször elolvastam már.

bszgabi>!
Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz

semmi gyakorlatiasság, csak sok sok duma arról h az ő űbergáz házasságuk hogyan lett mennyei…. a hogyan tipikus mellébeszélés gyakorlatiasság nélkül

Attila_Pácser>!
Eva-Maria Zurhorst: Szeresd önmagad, és mindegy, kivel élsz

Látom, sokan hiányolják a gyakorlati útmutatásokat a könyvből. Szerintem ez egy zseniális könyv. Megtanít teljesen másképpen gondolkozni magadról, a párodról a kapcsolatotokról, mint ahogyan azt eddig tetted. A kérdés csak kizárólag annyi, hogy átfutod csak, és átugrod azokat „kellemetlen” részeket, ahol tükröt tart neked, vagy veszed a fáradtságot és akár ötször-hatszor is nekimész azoknak a részeknek, amiket nem tudtál értőn végigolvasni, mert a gondolataidat a saját életedre irányította a könyv….
Tény, ha valóban használható gyakorlati útmutatást vársz ettől a könyvtől, akkor bele se kezdj. Nem ad ilyet és nem is ígéri meg. Azt, hogy a gyakorlatban mihez kezdesz azzal, amit olvastál, neked kell eldöntened, kitalálnod, megvalósítanod. Ami fontos: megmutatja, hogyan nyílik az ördöglakat… segít kimászni azokból a béklyókból, amik miatt most ott tartasz, ahol vagy. De nyitni és mászni neked kell…


Népszerű idézetek

Tigrincs P>!

Nemritkán éppen a magányos farkasokról derül ki, hogy valójában gyengédségre vágyó, érzékeny lelkek. És gyakran éppen a legkitartóbb bogáncsok álmodoznak titokban arról, hogy lemennek cigarettáért, és sohasem jönnek vissza.

88. oldal

1 hozzászólás
Tigrincs P>!

A párkapcsolata mindig azokat a pontokat tükrözi vissza, amelyeket még nem tud meglátni, nem tud felfedezni önmagában. Ami a párkapcsolatunkban zajlik, pontos tükörképe az önmagunkkal való kapcsolatunknak, a saját lelki tájainkra ismerhetünk rá benne.

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kapcsolat · párkapcsolat
Tigrincs P>!

Nektek, férfiaknak meg kell értenetek, hogy egy nőt szeretni kell, és nem megérteni. Megérteni csakis ennyit kell.

114. oldal

zsofigirl>!

A házasság ebben az értelemben azt jelenti, hogy a másik ember másságán gyakorlom a szeretni tudásomat, és közben – mintegy jutalomként – egyre mélyebben megélhetem a szívem melegségét.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házasság
Baba082>!

Nem olyannak látjuk a világot, amilyen – csak a világról alkotott képünket látjuk.

70. oldal

Tigrincs P>!

Mindegy, kivel él. Hiszen úgyis mindig önmagával találkozik. A másik ember csak egy vászon, amelyen Ön végignézheti a saját, beteljesületlen vágyait, a ki nem elégített szükségleteit, a szeretetrevaló képességét, a gátjait és a sérüléseit, az elevenségét és az életteliségét, de mindenekelőtt a mély, belső meghasonlást a vágyai és a félelmei között. Egyetlen társ sem segíthet Önnek a lelki békéje megtalálásában, és nem tudja Ön helyett biztosítani a megfelelő önértékelést és önbizalmat. Mindegy, kivel találkozik, végül mindig önmagával néz szembe.
Éppen ezért tapasztalataim szerint nyugodtan megmaradhat annál a társnál, aki mellett most él – mindegy, mennyire kellemetlennek tűnik is éppen ez a helyzet. Pontosan ott van nagyon sok tennivalója, ahol a legnagyobb fájdalmat, gyűlöletet, sérüléseket, hidegséget,dermedtséget vagy ellenszenvet érzi – és ezt a munkát önmagán kell elvégeznie.

26. oldal

Amrita I>!

Ha elkezdjük keresni önmagunkat mindabban, amit hibásnak tartunk és elítélünk a társunkban, akkor megtaláljuk önmagunknak azt a részét, amelyet eddig nem akartunk észrevenni – és ekkor bekövetkezik a gyógyulás.

73. oldal

cassiesdream>!

(…) Aztán a nő elmesélte, hogy a házassága előtt meglehetősen viharos szerelmi életet élt, néha egyszerre három férfivel is viszonya volt. Aztán megismerkedett a férjével, és egy napon elhatározta, hogy megosztja vele az életét. Összeházasodtak, és ő azt mondta magában: „Igen, ezt akarom!” És mind a mai napig ezt a mondatot tekinti életfeladatának: „Igen! Melletted döntöttem. Igen! Meg akarom tanulni, hogy igazán szeresselek.” Ezzel a mondattal kötelezte el magát a házasság mellett.

238. oldal

Baba082>!

Soha ne engedd, hogy az amit teszel, veszélyeztesse a meggyőződésedet, a jellemedet, és a magánéleted boldogságát.

46. oldal

Purpur>!

Mindenki, aki megpróbált már kizárólag akaraterővel leküzdeni egy súlyos szenvedélybetegséget, pontosan tudja, ez milyen ritkán sikerül. A legtöbbször egy ideig fegyelmezni tudjuk magunkat, és utána annál erősebben hatalmasodik el rajtunk a szenvedély.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: akaraterő · szenvedély · szenvedélybetegség

Hasonló könyvek címkék alapján

Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Nemes Ödön: Párbeszélgetés
Kolozsi Mariann: Hozd ki magadból a legjobb éned!
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Sákovics Diana: Hol rontom el?
Megyeri Zsuzsanna: Gyere közelebb!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Jennifer Wright: Mi voltunk az elsők
Csernus Imre: A nő