Az ​idő urai (A fehér város trilógiája 3.) 43 csillagozás

Eva García Sáenz de Urturi: Az idő urai

Mérgezés, élve befalazás, hordóba rekesztés – Krakennek, azaz Unai López de Ayala nyomozónak ezúttal egy titokzatos történelmi regényben elkövetett gyilkosságokat másoló tettest kell kézre kerítenie: egyszerre kell megküzdenie a múlt és a jelen kíméletlen árnyaival és mitológiai szörnyetegeivel. A tét pedig nem kevés: a családja élete – a jövőben.

A fehér város-trilógia befejező része az előző kötetek izgalmát továbbörökítve, lenyűgöző módon vegyíti a középkori krónikák és a modern bűnügyi történetek világát egyetlen nagyívű, időtlen elbeszéléssé.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
Európa, Budapest, 2021
592 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635044061 · Fordította: Vajdics Anikó

Enciklopédia 2


Most olvassa 6

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 50


Kiemelt értékelések

Pati28 P>!
Eva García Sáenz de Urturi: Az idő urai

”Ha a hurrikán közepére állsz, végig kell nézned a körülötted levők pusztulását.”

Év elején ismerkedtem meg először Alaya hadnaggyal és a sorozattal. A fehér város csöndje és a Vízáldozatok hamar a kedvencemmé váltak, hiszen nagyon könnyű egy ilyen szuper, nyomozós, misztikus történet rabjává válni. Amikor megtudtam, hogy még idén jön a trilógia befejező része, rendkívül megörültem. Viszont Az idő urai nekem picit laposabb volt az előzőekhez képest, és a csattanó is viszonylag hamar kikövetkeztethető volt. De az mindenképp a könyv javát szolgálja, hogy egyszerre játszódik a jelenben – ahol a nyomozás kimenetelét követjük-, máskor pedig Diago Vela szemszögéből olvashatunk, visszaugorva 1000 évet az időben. Ezek együttesen már érdekes és izgalmas jegyekkel ruházták fel a történetet.
Vitóriában, a lakosságot egy ismeretlen író regényének megjelenése hozza lázba, melyben fontos események és szörnyűségek kerülnek napvilágra. Eközben Unianak szembe kell néznie a múlt árnyaival, hogy a végére járhasson egy kegyetlen gyilkos ámokfutásának. Nemcsak az ügy válik kulcsfontosságúvá, de a város történelme is újabb értelmet nyer. Unai akarata ellenére válaszút elé érkezik, mely kihatással lesz jövőjére és a családjára. A kérdés már csak az, hogy a megfelelő döntést sikerül-e meghoznia.

Niki_Salamon P>!
Eva García Sáenz de Urturi: Az idő urai

Kicsit szomorúan írom ezt az értékelést. Nagyon vártam a befejezést, hiszen az első két rész abszolút kedvenc lett. Sajnos azt kell mondjam, picit csalódott vagyok. Persze nem volt borzalmas a könyv, viszont az előző kötetekhez képest nem ütött nagyot. Sima krimi töri órával spékelve. Hazudnék,ha azt mondanám, hogy nem élveztem a múltbéli események olvasását és a jelen történéseit, de elég lassan és akadozva haladtam egy ideig. Ebben most nem volt számomra semmi plusz. Mindennek ellenére tudott meglepetést is okozni az írónő, természetesen voltak bonyodalmak és izgalmak is.

3 hozzászólás
Mónika_T P>!
Eva García Sáenz de Urturi: Az idő urai

Izgalmas megoldás, hogy két könyvet olvashatunk egyszerre, fejezetenként váltakozva. Unai és csapata jelenben folyó nyomozását, és a gyilkosságok alapját szolgáltató titokzatos történelmi regényt.
Éppen ezért nehéz is volt letenni. Ha a múltbeli történet folytatása érdekelt el kellett előbb olvasom a jelen eseményeit, és fordítva. Így egész gyorsan haladtam vele.
Még kicsivel túl a felén is úgy gondoltam, hogy legalább olyan jó, mint az első rész, és ez is kedvenc lesz. De a vége nem igazán tetszett. Tulajdonképpen illik a befejezés a történethez, csak én számítottam inkább másféle lezárásra.
Voltak dolgok, amiket előre sejtettem, de akadt azért meglepetés is.

Bár nem igazán vagyok sorozat rajongó, kicsit sajnálom, hogy ezzel el kell búcsúznom Unaitól, Estitől, Albától és a többiektől.

Hellena P>!
Eva García Sáenz de Urturi: Az idő urai

Az értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2021/05/eva-garcia…

Hú.. Há…. Óóó… Őőőő… Izé… Nem is tudom, hol kezdjem.
Az a nagy helyzet, hogy ez nem egy könyv, hanem kettő. Az egyik szálon Kraken Unai, a másikon pedig a fülszövegben is említett történelmi regény. Egy könyv a könyvben. Végre valaki ezt is meglépi! Nemcsak hivatkozik egy kitalált elbeszélésre, hanem meg is írja azt, nehogy már az olvasó lemaradjon róla!

Megszokhattuk az előző két kötetben az írónőtől, hogy több szálon és több idősíkon futnak az események, de ez most egy kicsit más. Szokatlan is lehet, az első fejezetekben mintha szét is esne, emiatt egy kicsit döcögősnek is érezhető az eleje, de később a helyére kerül a párhuzam. Olyan, mint az Y – elkezdődik két különböző helyen, két különálló vonallal, amik összetartanak, majd egyszer csak találkoznak és együtt haladnak tovább.

Ismét egy rejtélyes, fordulatos cselekménnyel van dolgunk, nem lehet kitalálni, mi jön – legalábbis nekem nem sikerült. Amikor már azt hittem, hogy tudom, homlokegyenest az ellenkezője történt. Habár, a gyilkos kilétét illetően jó volt a tippem, csak a személyazonosságában nem voltam biztos. Az első gyanúsítottjukat pedig kapásból elvetettem.

A szereplőket még mindig szeretem, főleg Unai nagyapját – izgultam is érte rendesen. Unai és Esti… Fájdalom, mennyire látom bennük magamat és egy bizonyos élethelyzetet. Ezeken a momentumokon nem tudtam nem sírni – de ez valószínűleg csak nekem és csak most ilyen. Ramiro Alvar egy rendkívül érdekes karakter, és már csak azért is szerettem, mert általa előkerült némi pszichiátria és genetika is, amennyire figyeltem, tárgyi tévedés nélkül (vagy ha rossz is valami benne, arról én se tanultam). Tetszett a pszichopatákról szóló magyarázat is, hát mit ne mondjak, stimmel az utolsó betűig.

A lezárást méltónak éreztem a sorozathoz: talán egy kicsit klisés, de mégiscsak így kell befejezni valamit. Azért nem bánnám, ha Kraken lánya kapna egy spin offot.

Egy szó mint száz: ez a kötet, és az egész sorozat is úgy tökéletes, ahogy van. Az ember észre se veszi, hogy hányadik oldalon jár, mert viszi magával a lendület, és közben akár tanulhat is egy-két új dolgot.

Köszönöm az élményt, drága Eva! Biztos vagyok benne, hogy visszatérek még A fehér városba.

2 hozzászólás
kinga133 P>!
Eva García Sáenz de Urturi: Az idő urai

A trilógia izgalmas lezárása ez a rész. Minden a helyére került, az írónő minden szálat elvarrt, ami kimondottan tetszett. A könyv a könyvben pedig érdekes megoldás volt, amit élveztem, örömmel olvastam. A múltban játszódó történetet izgalmasabbnak találtam a jelenben játszódó eseményeknél. A múltban megjelent krimi szál is érdekesebb volt, mintha az írónő is inkább arra fektette volna a nagyobb hangsúlyt, a jelenben inkább a profilozás volt a fontosabb és a szálak elvarrása, a trilógia lezárása volt a lényeg. Már csak személyesen el kellene utazni ahhoz, hogy igazi élménnyé váljon az olvasott történet, mert az épületekre, múzeumokra és úgy az egész térségre nagyon kíváncsi vagyok. A könyv életszerűen leír mindent, de azért látni is egy hatalmas élmény lenne. Örülök, hogy olvashattam mind a három részt és ezáltal bepillantást nyerhettem a baszkok életébe.

Tinka_Dark_World P>!
Eva García Sáenz de Urturi: Az idő urai

Eljött az a rész, ahol már több névvel kellett megbírkóznom, mint három. :D Szerencsére az írónő gondolt azokra is, akiknek nehezebben megy a nevek megjegyzése (avagy nem emlékszem egyetlen említés után, hogy ki volt az illető), így mindig kaptam egy összefoglalót, egy érthető, tömör lényeget. Ezt (is) díjaztam benne. Szerintem kivételesen a kötet többféle embernek íródott.
Ami még tetszett benne, az az elődeiben is megvan: igazi, élethű emberek, reális döntések és cselekvések. A pszichológiai bevezetés, illetve bevezetést kifejezetten élveztem. Olyan sok mindent megtudtam, amit eddig sejteni se sejtettem. Komoly munka áll a könyv mögött, kutató és tanult munka, ami látszik és én nagyon szeretem, ha az író alapos a történetével kapcsolatban.
A helyszínek továbbra is lenyügőzőek. Ámulatba ejtően szépek, bár ezeket én egyelőre csak az Interneten láttam.

A végére egy kis spoiler vélemény: spoiler
Számomra lélekmelengető volt a vége. Egészen addig viszont izgultam, együtt örültem vagy sírtam a szereplőkkel és Unai-t nagyon megszerettem. Ritkán lesz szimpaitkus egy-egy főszereplő nyomozó, mert…. szerintem legtöbbször túl sablonosak lesznek ők is, de Unai nagyon emberi lett. Érző, lélegző karakter, aki szerencsére megkapja azt, amit megérdemel. (:
Krimi és thriller rajongoknak KÖTELEZŐ olvasmány ez a trilógia. ^^

H_Bianca_BandtheBooks>!
Eva García Sáenz de Urturi: Az idő urai

Mondhat bárki bármit, véleményem szerint, mesés lezárása A Fehér város trilógiának, Az idő urai.
Számomra ez a rész tetszett talán a legjobban, annak ellenére, hogy a könyvek közül, nem ez sikerült a legerősebbre. Vannak hibái? Igen! Klisés lett? Talán!
De nagyon tetszett, hogy két könyvet is olvashattam egyszerre és fantasztikus volt a történelmi szál. Méltó befejezés volt, minden szereplő megtalálta azt az utat, melyen haladni szeretne, minden a helyére került. És nekem itt, ezen volt a legnagyobb hangsúly.

Mano_and_the_books>!
Eva García Sáenz de Urturi: Az idő urai

Nagyon lassan olvastam, mert nem akartam, hogy vége legyen. Nekem ez a rész tetszett a legjobban. Szívem csücske lett ez a sorozat. Nagyon fognak hiányozni a szereplők. Szívből ajánlom mindenkinek. Nem tudom mit kezdjek magammal ezután. Lehet, hogy elkezdem elölről. :)

macskanadrág>!
Eva García Sáenz de Urturi: Az idő urai

Véleményem szerint ez lett a trilógia leggyengébb része. A könyv a könyvben rész még elment, de a jelenben játszódó cselekmény tele volt elvarratlan szálakkal. A vége pedig olyan benyomást keltett, mintha az írónő rádöbbent volna, hogy elért egy bizonyos oldalszámot, ami fölé már nem akart menni, ezért gyorsan kanyarított valamit, és FIN…. Csalódás.

Ystar>!
Eva García Sáenz de Urturi: Az idő urai

Lebilincselő, letehetetlen, intelligens és rendkívül izgalmas regény, többször olvasós.


Népszerű idézetek

Pati28 P>!

A viselkedésünk attól függ, milyen viszonylatban kerülünk kapcsolatba másokkal: munkahelyi, családi, társadalmi vagy magánjellegű helyzetben.

247. oldal

Mónika_T P>!

Ha egy képzelt dolgot valóságként élünk meg, annak valóságos következményei lesznek.

Niki_Salamon P>!

A nárcisztikus személyiség cselekedetei olyanok, mint a tóba dobált kövek: hullámokat vernek maguk körül, azok újabb hullámokat képeznek, és sodorják magukkal a körülöttük élőket.

Niki_Salamon P>!

Tudod, mit mondogatok magamnak kicsi korom óta? Válj azzá, akivé csak te válhatsz! Tegyél olyan dolgokat, amelyeket rajtad kívül más nem lenne képes megtenni!

Hellena P>!

Az eltemetett dolgok egy idő után nem fénylenek, elvesztik erejüket.

513. oldal

Niki_Salamon P>!

Mintha nem is könyv lett volna, hanem egy papírlapokból épített kelepce. És én menthetetlenül beleestem…Lépre csaltak a szavak.

Niki_Salamon P>!

…én komolyan veszem a nőtlenségi fogadalmamat, és nyugodtan akarok aludni. Nem óhajtom a heréimet borogatni egész éjszaka.

Niki_Salamon P>!

Megbízhatónak tűnő források szerint unikornisszarvból készült a leghatékonyabb szerelmi bájital az erekciós gondokkal küzdő férfiak számára.

Hellena P>!

Nem vágtam vissza. Nem vitt rá a lélek. Azt hiszem, az ilyen apró döntések jelzik leginkább egy kapcsolat irányát, mint a lézermutatók.

253. oldal

Hellena P>!

Ha a hurrikán közepére állsz, végig kell nézned a körülötted levők pusztulását.

511. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dolores Redondo: Mindezt neked adom
Jo Nesbø: Vörösbegy
Sienna Cole: Elmejáték
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Chris Carter: Halállista
Robert McCammon: Egy fiú élete
Mario Puzo: A Keresztapa
Dan Wells: Nem akarlak megölni
N. Nagy Zoltán: Keselyű
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd