A ​fehér város csöndje (A fehér város trilógiája 1.) 197 csillagozás

Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje

Tasio ​Ortiz de Zárate, a közkedvelt régész, akit húsz évre ítéltek egy gyilkosságsorozatért, amely egész Vitória lakosságát rettegésben tartotta, hamarosan szabadul. Már csak néhány napot kell a börtönben töltenie, amikor az öldöklés újrakezdődik: az Öreg Katedrálisban egy húszéves pár meztelen holttestére bukkannak.
Az áldozatok halálát az okozta, hogy valaki méheket eresztett a torkukra. És ez még csak a kezdet.
Unai López de Ayala, bűnügyi profilalkotásban jártas fiatal nyomozó megszállottan igyekszik elejét venni a további gyilkosságoknak. Módszerei rendre felbosszantják a felettesét, Alba főhadnagyot, aki történetesen nő, és akivel ráadásul nyomozás közben zavaros szerelmi viszonyba bonyolódik.
Az idő mintha ellenük dolgozna, és Vitória lakóira újra minden sarkon veszély leselkedik. Ki lesz a következő áldozat?

A fehér város csöndje egy trilógia első kötete. A mű alapján forgatott film 2019-ben került spanyolországi forgalomba. A sorozat további… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Európa, Budapest, 2020
640 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635042272 · Fordította: Vajdics Anikó
>!
Európa, Budapest, 2020
640 oldal · ISBN: 9789635042807 · Fordította: Vajdics Anikó

Enciklopédia 41

Szereplők népszerűség szerint

Unai López de Ayala · Alba Díaz de Salvatierra · Estíbaliz Ruiz de Gauna


Kedvencelte 27

Most olvassa 5

Várólistára tette 209

Kívánságlistára tette 164

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje

Elegáns és összetett noir, amely bemutatja, hogy a múltbeli hibák hogyan befolyásolhatják a jelent. A lenyűgöző helyszín, a kiválóan kidolgozott cselekmény és a tökéletes jellemzés teszi kiemelkedővé Eva Garcia trilógiájának első részét. Kiváló példa arra, hogy hogyan kell úgy sztorit építeni: amikor az író csavart csavarra halmoz, de az mégsem megy az érthetőség rovására. Képes bizonytalanságokban, rejtélyekben és kétségekben hagyni anélkül, hogy bármilyen ingerlékeny módon juttatna el az okokhoz vagy a tényekhez. Arra késztet, hogy kutassuk az értelmet a sorok között, hiszen az is úgy bújik meg, mint a jéghegy vízfelszín alatti része. Minden szemrebbenés nélkül elmondhatom, hogy a krimiírás magasiskolájának lehetünk tanúi, annyira hiteles, annyira őszinte, tökéletesen áttudjuk élni az egészet, és együtt tudunk érezni-lélegezni a karakterekkel és magával a történéssel. Sokkal mélyebben rejtőzik az igazi érdeme, mint azt előzetesen mutatja nekünk. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a krimiket, a csavarokat, a lassan kibontakozó történeteket meg mindent, ami ezzel jár, mert számomra a műfaj egyik legjobb alkotása!

21 hozzászólás
Pati28 P>!
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje

”A félelem a legrosszabbat hozza elő az emberekből, és egy ponton túl senki sem ártatlan.”

Pörgős, lendületes, eseménydús és fordulatokban gazdag olvasmány, melynek minden sorát imádtam.
Az biztos, hogy a valaha volt legjobb krimi, amit eddig olvastam. A cselekmény nagyon jól kidolgozott, mely végig fenntartotta az érdeklődésem. Az írónő annyira rafináltam szőtte a szálakat, hogy magam is csak akkor bizonyosodtam meg a gyilkos kilétéről, amikor már Unai is megoldotta az esetet, és jól le is esett az állam. :D
Mind a tájleírások, mind Vitória nevezetességei, szépségei megelevenedtek a lapokon, ezáltal én is részese lehettem a nyomozásnak és az eseményeknek.
Ayala hadnagy profilelemzőként a bűntények nyomába ered, de mivel maga is mély sebeket hordoz, néhány fejlemény rosszul érinti őt.
Míg haladunk előre a történetben, kapunk egy kis részletet a múltból, mely kihatással van a jelenre, és amely a szörnyűségek lavináját indítja el.
Újabb kedvenc könyv került a listámra, és már alig várom, hogy elkezdjem a következő részt.

2 hozzászólás
Kókuszka>!
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje

Mennyivel egyszerűbb néha csak figyelni és hallgatni! A bűnesetek hátteréhez tartozó embereknek annyi mondanivalójuk lenne, és mi nyomozók, észre sem vesszük őket. Szakértőknek képzeljük magunkat, pedig nem is ismerjük egymást; alig tudunk valamit az elkövetőkről, az áldozatokról és a környezetükről.

Unai López de Ayala, profilalkotásra szakosodott nyomozó magánéleti problémák után tér vissza a különleges gyilkosságok megfékezésére. Húsz éve történt rituális sorozatgyilkosságok újra ismétlődnek, melyek erkölcsi üzenetet hordoznak, napvirág és egyéb szimbólumokkal az Édenkertből kiűzött emberpárra utalva. Az ikergyilkosságok rejtélye félelemben tartja a baszkföldi Vitória lakóit, a nyomozók sötétben tapogatóznak. Legendák, mitológiák, történelem. kultúra, spanyol egyházi ünnepek, templomok, katedrálisok világával ismerkedhetünk. A megoldásig vezető út hosszadalmas, tele kitérőkkel, vakvágányokkal. Legérdekesebb és egyben a legolvasmányosabb a múltbeli szerelmi háromszög, amely egyben az egész mozgatórugója. Annak ellenére, hogy egy trilógia első kötete nem érzem függővégesnek, minden a helyére került.

pribrgre P>!
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje

Kicsit olyan érzésem volt, mint amikor először olvastam skandináv krimit, és elképzelni nem tudtam, hogy azokat a neveket én valaha kiolvasom, nemhogy kimondom. :D De mint ahogy azok esetében, most is viszonylag hamar megszoktam a neveket. :)
Bíztam benne, hogy a nagyon erős bevezető után tartani fogja a szintet a továbbiakban is, szerencsére nem kellett csalódnom. Az elejétől fogva izgalmas, szórakoztató, nagyon jól megírt történet. Hiába tudtam meg már a bevezetőből mi lesz Unai sorsa, azért izgatottan vártam és olvastam, hogy jut el odáig. Jó kis csavarok voltak a vége fele, még úgyis, hogy azért 1-2 közülük sejthető volt. :)
Felőlem jöhetne is a következő rész, azonnal olvasnám is. :)

3 hozzászólás
Szösszenet P>!
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje

Ayala nyomozó , aki tragédiát élt át felesége halála miatt, egy 20 évvel ezelőtti sorozatgyilkosság bonyolult szálait bogozza. Minél közelebb kerül a tetteshez, annál nagyobb árat kell érte fizetnie.
Időközben a felettesével kialakult titkos szerelmi viszony sem teszi egyszerűvé az életét, aki még nem is sejti, hogy a férje valójában ki.
Ez a regény bőven tartogat meglepetéseket, hisz fordulat fordulat hátán. Az író remekül igazgatja a kusza szálakat, és húzogatja orrunk előtt a mézes madzagot, ezáltal sejtetni engedi a gyilkos kilétét.És ekkor váratlan információ mindent megváltoztat. Ami még számomra nagyon tetszik, a város, épületek ,mitológiai részek és a szereplők életének bemutatása sem marad ki a regényből.
Fantasztikus regény, a szerző szépen felépítette az alaptörténetet, a jelen és múlt párhuzamos ábrázolása élvezhető és követhető volt.
„ Sajnos ” csak 5 csillag adható, pedig megéri számomra a 10-et is. Lehet ez lesz az idei kedvenc krimim! Várom a folytatást!

Réka0128 P>!
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje

„Eddig tartott a te vadászatod. Most kezdődik az enyém.”

Ezt a könyvet @pribrgre véleménye miatt szereztem be, mert krimik/thrillerek terén elég hasonló az ízlésünk és reménykedtem, hogy nekem is annyira tetszeni fog majd, mint neki. Hát az nem kifejezés, hogy tetszett, mert egyenesen imádtam. Annyira beszippantott a történet, hogy folyamatosan együtt agyaltam a nyomozókkal és gyártottam az elméleteket a gyilkossal kapcsolatosan. A cselekmény zseniálisan van felépítve és az elejétől a végéig izgalmas, valamint nagyon rejtélyes és fordulatos is. Mire a végére értem nem gondoltam volna, hogy ezt a vaskos kötetet kevésnek fogom érezni és még olvasnám tovább. :)
A karakterek nagyon jól kidolgozottak és igazán emberiek. Unai López de Ayala, a főszereplő nyomozó volt a legszimpatikusabb a szereplők közül és bár Estivel jó párost alkotnak, őt valahogy mégsem tudtam megkedvelni. Számomra az ikrek voltak a legérdekesebbek karakterek, de sose tudtam mit is gondoljuk róluk, mert az írónő folyamatosan elhintett egy újabb morzsát velük kapcsolatban, amitől rögtön más színben tűntek fel, mint addig.
Nagyon örültem, amikor megláttam, hogy lesz folytatás és biztosan be is fogom szerezni, amint megjelenik. :)

2 hozzászólás
Navi P>!
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje

Az év csalódása??
Istenem, ez szörnyű volt, ha még egyszer el kellett volna olvasnom, hogy milyen útvonalon futott, milyen ruhában dolgoztak a földeken vagy milyen lekvárt főzött, én biztosan felgyújtottam volna a könyvet. Ezzel kínozni lehet.
Minimum 200, de lehet, hogy 300 oldalt is ki lehetett volna belőle venni és akkor kapunk egy feszes tempójú, izgalmasnak mondható krimit, ahol sajnos csak kevesen használják a fejüket, aki pedig használja, az is csak hirtelen felindulásból.
Az infókat lassan, túl lassan adagolta a szerző, a gyikosságokat szinte csak felületesen érintette.
Nem, ez nem volt jó, sőt :(

13 hozzászólás
Green69>!
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje

Számomra a 2020-as év legjobb krimije, ami önállóan is megállja a helyét, de köszönhetően a kiadónak, idén év vége felé már a második kötet is a kezünkben lehet.
Teljesen új stílus a skandináv krimik sokasága után, és a hagyományos detektív regények között. Amennyiben ez is ez irányzat lesz szívesen olvasnák más spanyol íróktól is hasonlóan izgalmas műveket.

smetalin>!
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje

Úgy érzem, valaki az én könyvemet meghackkelte……..vagy hogy kell ezt leírni. Én totál mást olvashattam mint a többiek itt, mert….most én voltam a sikítozós lány a szomszédból, aki a reklámban szerepel, csak én nem azért sikítoztam mert hullott a hajam, hanem mert szinte fájt amiket olvastam. Emlékeztek a régi VHS kazettákra amiknek egy jó kis narrátor adta a magyar hangot? Minden érzelem nélkül, monoton hangom olvasta a szöveget, mindegy volt férfi vagy nő beszélt, izgalmas részek voltak vagy érzelmesek……megvan mire gondolok? Na ez a könyv pont ilyen volt, egymás után leírt szavak amik nem álltak össze egy kerek sztorivá, hatalmas fantázia kellett hozzá, hogy kiszűrjem a lényeget a sok nem odavaló mondat közül. Szörnyű volt!!!!
Én nem tudom ebben a fordító mennyiben hibás, de nem olvasom el a következő részt az tuti, ja és a történet, hát annyira „idegben” voltam olvasás közben, hogy annyira nem volt az sem nagy durranás.

9 hozzászólás
Kokuszka>!
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje

Először ez a különleges borító fogott meg, utána pedig, hogy a szerző spanyol nemzetiségű, így igencsak felkeltette az érdeklődésemet ez a könyv.
Szerencsére ezúttal sem csalódtam, sőt! Egy jó kis thrillert kaptam, fordulatokban gazdag cselekményszállal, alig bírtam letenni, kíválóan olvastatta magát. Végig azon voltam, hogy kitaláljam, ki(k) állhat(nak) ezeknek a rituális gyilkosságoknak a hátterében, jó kis csattanó kerekedett ki a végére.
Nagy kedvencem Ayala hadnagy nagypapája, szuper karakter volt. Remélem, sok-sok hozzá hasonló nagypapa van közöttünk!
Kíváncsi vagyok a folytatásra, de jó lenne, ha hamarosan érkezne!

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

pribrgre P>!

Hátborzongató érzés volt belegondolni, hogy a fájdalom összehozza az embereket, talán még az örömnél is jobban, mert az utóbbiról, amilyen javíthatatlanul hálátlanok vagyunk, hamar elfeledkezünk.

435. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom · hála · öröm
pribrgre P>!

A félelem a legrosszabbat hozza elő az emberekből, és egy ponton túl senki sem ártatlan.

122. oldal

robinson P>!

Nincs szánalmasabb, mint amikor egy nyomozó nem látja a megoldást, ami kiböki a szemét.

Hellena P>!

Az emlékezet időnként egészen triviális helyeken helyez el rajszögeket, hogy örökre megjelölje a fontos pillanatokat, akkor is, ha az „örökre” túl hosszú időnek tűnik számára.

314-315. oldal

1 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!

A temető egyik leghíresebb sírfelirata mellett haladtam el: „Az az igazság, hogy nem ezt akartam.”
„Ki akarná ezt, pajtás, ki akarná?”, kérdeztem némán a sírlakót.

246. oldal

2 hozzászólás
Hellena P>!

Az ember gyakran nem látja, mi van az orra előtt. Fel kell benne buknia, hogy észrevegye.

109. oldal

mate55 P>!

A tévések lerohanták a barátaimat a kameráikkal.

(első mondat)

Belle_Maundrell >!

– […] Tudja, mit mond Jeremy Irons a Végzet című filmben?
– „A sérült emberek veszélyesek, mert ők tudják, hogyan kell túlélni” – szavaltuk egyszerre.

198. oldal

1 hozzászólás
pribrgre P>!

Egy rendőrnek nem illene azzal lezárnia egy ügyet, hogy az egész várost rettegésben tartó sorozatgyilkosnak ő az utolsó áldozata, az élet azonban, ha játékos kedve támad, alaposan meg tudja keverni a lapokat.

10. oldal


A sorozat következő kötete

A fehér város trilógiája sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Colleen Hoover: Verity
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Helena Silence: Ezüsthíd
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Karen M. McManus: Lehull a lepel
Stephen King: Joyland