Zen ​– Az íjászat művészete – Kyudo 8 csillagozás

Eugene Herrigel: Zen – Az íjászat művészete – Kyudo

Egyetlen tiszta gondolat többet ér, mint akárhány ima, sztúpa és áldozat. Régi mondás ez. Az emberben a gondolat születése óta ott van a Végső Tökéletesség. Minden emberben, azóta is, ma is, ugyanúgy. Mindenki bízhat benne, hogy megtalálja. A Végső Tökéletesség lehetősége teszi az embert emberré! Vigyázat! Lehetőségről van szó! Van, aki keresi; van, aki tanulja; van, aki meg akarja venni és van, aki csak teszi a dolgát és ráakad. Aki rálelt, megszűnik ember lenni, megtalálta a kaput és beléphet az istenek oltalma alá. Az érzékelést, az észlelést még korántsem követi valódi gondolat. Ha valamit tudatosítunk, az már rögzül. A valódi gondolat lebeg, tovaszáll, nem kötődik semmihez – csak van. Az ember élete is egyszerűen csak van. Ami volt, már nem számít, s a jövő még nem létezik.

>!
Hunor, Budapest, 2007
82 oldal · ISBN: 9789638710963

Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Jeffi P
Eugene Herrigel: Zen – Az íjászat művészete – Kyudo

Tavaly olvastam, és ahhoz képest, hogy úgy éreztem, nem fog mély benyomás tenni rám, annak ellenére elég gyorsan végeztem vele, és hetekig eszembe jutottak részletek belőle :)

>!
Dzsúz
Eugene Herrigel: Zen – Az íjászat művészete – Kyudo

Azért kezdtem el olvasni, mert sokat hivatkoznak rá „A Zen és harcművészetek” című könyvben.

Nagyon tetszett, hogy egy nyugati ember szemüvegén keresztül láthatok bele lépésről lépésre, ahogy megérti a japán íjászat lényegét. A leírások nagyon érzékletesek. Bár továbbra sem akarok beiratkozni kyudora, azért sokkal izgalmasabbá vált ez a művészet mint amilyennek korábban láttam és gondoltam.

A filozófiai könyvekre jellemző magas röptű fejtegetés ugyan nem hiányzik ebből sem, de szerencsére a gyakorlatiasabb vonalat képviseli.


Népszerű idézetek

>!
KoŁibri

Japánban ugyanis ősidők óta szokásban van, hogy nőket is tanítanak erre a művészetre, és a mester felesége és két lánya is szorgalmasan gyakoroltak.

16. oldal

>!
KoŁibri

…azt mondták, hogy az európaiak számára kilátástalan behatolni a kelet-ázsiai szellemi életnek ebbe a számára alighanem legidegenebb területébe, hacsak nem a japán művészetek egyikének tanulásával kezdi, amellyel a ZEN kapcsolatban áll.

15. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Baranyi Tibor Imre (szerk.): Tanulmányok a tradicionális íjászatról
Eugen Herrigel: Az íj és nyíl ösvénye
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Kassai Lajos: Lovasíjászat
Román Péter: Íjász blog…
Bakay Kornél – Papp György: Lovasíjászat és őstörténet
Nagy Gábor – Szabó Zsolt: Reflex íjak
Kassai Lajos: Levelek
Ambrózy Árpád – Fábián Gyula: A vadászíjászat kézikönyve
Kelemen Zsolt (szerk.): Hun-magyar harcművészet