Eugen Drewermann, a teológus, pszichoterapeuta, filozófus személyét, munkásságát Európa-szerte nagy érdeklődés övezi, a legégetőbb korproblémákról, teológiai kérdésekről tartott előadásai rendkívül széles körű hallgatóságot vonzanak, publikációi milliós példányszámban kelnek el.
Az egyházat bíráló Drewermann nézeteiről még nem mondhatók el, hogy kiállták az idők próbáját, ám Drewermann, a mélypszichológiához kiválóan értő filozófus már alkotott minden kétséget kizáróan maradandót, kivált meseelemzéseivel. Közülük is kiemelkedik Saint-Exupéry világhírű regényének, A kis herceg-nek a jungi pszichoanalízis módszereivel történő értelmezése, amely eddig tíz kiadást ért meg Németországban. A szerző világos, közérthető, ugyanakkor a híres meséhez méltó, költői nyelven megírt elemzéséből megtudjuk, mit jelent a „királyi gyermek”, a „sivatag” szimbóluma, mi a „rózsa” titka, mik a repülés szenvedélyének a gyökerei. Abból pedig, hogy Saint-Exupéry csak a kérdésfelvetésig jut el, a… (tovább)
A lényeg láthatatlan 5 csillagozás

Eugen Drewermann: A lényeg láthatatlan A kis herceg mélylélektani elemzése
Elgondolkodtató kis könyvecske. Az első rész teológiai fejtegetés, a vallási szimbólumok kibontása, sok meglepetést nem okoz. Bosszankodtam is, hogy nem ezt ígérte a cím. Aztán a Kérdések és elemzések részben már tényleg mélylélektani elemzést kapunk. A rózsa titka fejezet teljesen beszippantott, az anyai kapcsolat végigvezetése a művön és Exupéry életén nekem sok újat mondott. Tipikusan az a pszichológiai fejtegetés volt, amire az ember rácsodálkozik, hogy Hiszen ez egyértelmű!, de magától nem jutott eszébe.
A könyv további részei arról a számomra ambivalens kérdésről szóltak, hogy Isten végül is hogyan jelenik meg a műben. Sokat gondolkodtam azon, hogy mi az az örök érvényű igazság, amit Exupéry megfogalmazott ebben a mesében. A vallási értelmezések tőlem távolabb állnak, de mégis mindig találtam benne számomra fontosat. Azt hiszem egy kicsit választ kaptam erre az ambivalenciára, hiszen Drewermann rámutat, hogy Exupéry is milyen kettős viszonyban volt a vallással („gyanúsnak érezte a felebaráti szeretet és megbocsátást hirdető keresztény tanítást”).
Sok kérdést vetett fel bennem a könyv. Eleinte tartottam tőle, hogy ez az elemzés tényleg egy majomkenyérfa és csak tönkreteszi a friss olvasási élményemet, de végül nem így lett. Van min gondolkodnom, és Drewermann nyomán kedvet kaptam, hogy Exupéryvel induljak neki ezeknek a nagy kérdéseknek. Talán a Citadellával kezdem.

Eugen Drewermann: A lényeg láthatatlan A kis herceg mélylélektani elemzése
Általában nem szoktam magam azzal büntetni, hogy analitikus indíttatású műelemzéseket olvassak, ezt is inkább a terápiás eszköztáram fejlesztése céljából vettem kézbe. Az eleje kifejezetten érdekes, a közepén beindulnak az analitikus hajtóművek, és kissé elvadul a dolog, a vége pedig nem a Kis hercegről szól, hanem a szerző magánvéleménye egyéb művekről. Összességében véve érdekes, tágítja az ember szemléletét.

Bárki próbálja is meg A kis herceg-et értelmezni, nagy a veszélye, hogy „majomkenyérfává” válik.
→ |
---|

Exupéry leghíresebb és – fontosabb művéből többet tudunk meg a különös és mélyen sérült kisfiúról, mint amennyit az összes biográfia és monográfia ír milliók halhatatlan kedvenc szerzőjéről.
Eugen Drewermann: A lényeg láthatatlan A kis herceg mélylélektani elemzése

Mert nagyon is igaz az, ami a vallási örökségből a kis herceg alakjában testet ölt, és Exupéry is igen közel járt ehhez az igazsághoz: minden egyes emberben ott rejtőzik Isten képmása és csak megjelenítésre vár, minden egyes emberből megformálható az isteni remekmű, s mindenki – legyen az Leonardo, Mozart, Shakespeare, te vagy én – hordozza a lelke mélyén az öröklétnek egy képét, egy dallamát, egy verssorát, amely csakis benne rajzolódhat ki, csendülhet-hangozhat fel.
Eugen Drewermann: A lényeg láthatatlan A kis herceg mélylélektani elemzése

Mert bármennyire álomszerűen romantikus mű is A kis herceg, bármennyire a nagy vallási igazságok szólalnak is meg benne, bármilyen rokonszenvesnek is találjuk, ahogy a felnőttek számok és külsőségek bűvöletében élő világát megítéli – végeredményben ez a nagyszerű költői alkotás, a XX. század legszebb meséje sem más, mint önkéntelen igazolása annak, milyen elérhetetlen messzeségben is van az az idő, mikor az álmok még segítettek, a mesék még beteljesülhettek.