A ​megzavart élet 2 csillagozás

Etty Hillesum: A megzavart élet

Etty Hillesum naplója olyan ismertté vált már, mint Anna Frank naplója. 34 éves volt, amikor 1943-ban őt és egész családját elpusztították az auschwitzi koncentrációs táborban. 27 évesen kezdte írni naplóját, melynek gyöngéd, csupa szeretet hangja akkor is megmarad, amikor tudja, hogy közeledik az elkerülhetetlen vég. Etty Hillesum írása megrendítő, őszinte és irodalmi értékű olvasmány.

>!
Gondolat, Budapest, 1994
186 oldal · ISBN: 963282637X · Fordította: Gera Judit

Enciklopédia 2


Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

sassenach>!
Etty Hillesum: A megzavart élet

Ez olyan volt, mintha a saját naplómat olvastam volna. Ugyanazok az érzések, gondolatok, dilemmák, aggodalmak… csak más korban, más emberek közt, sokkal másabb helyzetben. Nem véletlen a sok bejelölés, „csak” ennyi idézet fogott meg: http://kepfeltoltes.hu/150829/DSC02129_www.kepfeltoltes…
Nekem ez a könyv különösen nagy élményt jelentett.


Népszerű idézetek

sassenach>!

Semmi más dolgom nincs, mint ez: mozdulatlanul feküdni a takaró alatt és kivárni türelmesen, amíg ez a kedvetlenség, ez az ezer darabra széthullottság megszűnik. Azelőtt mindenféle őrültséget csináltam ilyen állapotban: ittam a barátaimmal, öngyilkosságon töprengtem, vagy éjszakákon át összevissza olvastam mindenféle könyvet.

172. oldal

sassenach>!

(…) minél több nyugalom van az emberekben, annál több nyugalom lesz ezen a zaklatott világon is.

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nyugalom
sassenach>!

Csak a belső ritmusára figyeljen az ember, és próbáljon aszerint élni. Figyeljen arra, mi minden kerül felszínre benne. Sok minden, amit tesz, úgyis csak utánzás vagy képzelt kötelesség, vagy hamis képzet arról, milyennek is kell lennie. Az egyetlen bizonyosság a hogyan kell élnünk és mit kell tennünk vonatkozásában csakis azokból a forrásokból fakadhat, amelyek ott örvénylenek bennünk a mélyben.

67. oldal

sassenach>!

Egyrészt túl magas követelményeket állítok magam elé, és ihletett pillanatokban rendkívül sokra tartom magam, de az ihlet elszáll, és a hétköznapibb percekben hirtelen elfog a szorongás, hogy soha semmit nem fogok megvalósítani abból, amit „emelkedettebb” pillanatokban érzek magamban.

44. oldal

sassenach>!

Ha művész, rendkívül erős jellemre van szüksége az embernek, hogy morálisan ki ne billenjen az egyensúlyából.

82. oldal

damaru>!

Ruth ajándékokat kap egy német kisvárosban színházi rajongóitól, Hertha pedig prostituáltaktól egy londoni park könyveskioszkjában. A szőke operettcsillag 22 éves, a melankolikus, fekete leány 25; az utóbbi az előbbi jövendőbeli anyja. Az igazi mama pedig, aki most ötvenes éveit tapossa, menyasszonya egy 25 éves férfinak.

sassenach>!

A saját tehetségemről sem vagyok meggyőződve, ez az érzés még nem épült belém szervesen, bár eksztázishoz közeli pillanataimban csodákra érzem képesnek magam, hogy aztán a bizonytalanság legmélyebb kútjába zuhanjak.

15. oldal

sassenach>!

… az embert semmilyen pszichológiai formulával nem lehet leírni, csak a művész képes rá, hogy az ember legutolsó, irracionális darabkáját is felfedezze.

32. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Chava Pressburger: Bátyám naplója
Helga Weiss: Helga naplója
Edith Eva Eger: A döntés
Nyiszli Miklós: Dr. Mengele boncolóorvosa voltam az auschwitzi krematóriumban
Oliver Lustig: Lágerszótár
Vágóné Klein Margit: Virág a viharban
Israel Gutman – Bella Gutterman (szerk.): Az Auschwitz album
Gréda József: Fogóddz a semmibe
Oliver Lustig: Véráztatta napló
Gerald Jacobs: Szentjátékok