Teremtés; ​A pátriárkák (A Biblia felfedezése 1.) 27 csillagozás

Etienne Dahler: Teremtés; A pátriárkák

Az ​emberiség nagy könyve
ÓSZÖVETSÉG
A Teremtés, Ábrahám, Izsák és Jákob, József története

Ez a kötet a világ teremtését meséli el.
Ádám és Éva megjelenésekor kezdődik a párbeszéd a Teremtő és a teremtett világ között. Ezt a párbeszédet folytatják a Pátriárkák. A Teremtő szavára mindegyikük a maga módján válaszol.
Ábrahám hisz. Ebből merít erőt, hogy elhagyja a földjét, s elinduljon az Ígéret Földje, Kanaán felé.
Izsák engedelmeskedik. Kész arra, hogy feláldozzák, de apja hite megmenti őt.
Jákob küzd. Talán magával Istennel. És amikor titokzatos támadója megáldva őt eltűnik előle, Jákob átváltozik. Családalapító lesz belőle. Tizenkét fiú, tizenkét izraeli törzs ősatyja.
József megbocsát. Féltékeny testvérei meg akarták ölni, kútba dobták, rabszolgának adták el, ő mégis kiállja próbatételeket, és a fáraó helytartója lesz. És ekkor gabonát ad éhező családjának, és a Nílus deltájának… (tovább)

>!
Fabula, Budapest, 1988
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630258285 · Fordította: Havas Fanny · Illusztrálta: Raymond Poïvet, Victor de la Fuente, Paolo Eleuteri-Serpieri, José Bielsa

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ancsee P>!
Etienne Dahler: Teremtés; A pátriárkák

Gyerekkoromban a nagyszüleim szorgalmazására igyekeztek nagyon vallásosnak nevelni, ez egy ideig működött is, aztán nem erőltették tovább szerencsére. Nem vagyok ateista, csak szeretek innen-onnan összeszedni dolgokat, amikben hiszek, amiket meg nem, azt szortírozni. :) Ezt a könyvet nagyon szerettem, gyakran forgattam. Igényesek benne az illusztrációk és szívesen nézegeti az ember, közben ragad rá az Ószövetségből is. :)

Light_House>!
Etienne Dahler: Teremtés; A pátriárkák

Igényes képregény az Ószövetségről. Nagymamám ajándéka volt, és sokat lapozgattam. Most már a lányom nézegeti.

cyrussmith>!
Etienne Dahler: Teremtés; A pátriárkák

Végre teljes a sor: a sorozat első 5 kötetét gyerekkoromban kaptam meg, a maradék hármat mostanában vadásztam össze antikváriumokból. Kíváncsi voltam, hogy fog évtizedek után működni, mert gyerekfejjel nagyon tetszett, viszont a pár éve olvasott, hasonló tematikájú Odüsszeuszos Larousse-kötet, A világ felfedezése eléggé zavaros volt. A rajzokkal természetesen ott sem volt hiba, csak valahogy az eredeti művek zanzásítása nem nagyon sikerült. Ebből a szempontból a Biblia még nehezebb falat, hiszen a csecsemőkből néhány oldal múlva már négyszakállú matuzsálemek lesznek, és így még bonyolultabb nettósítani a lényeget. Viszont a végeredmény sokkal jobb lett, mint a másik sorozatnál, és tényleg nem a a nosztalgia beszél belőlem. Étienne Dahler teológia tanár és nem hivatásos képregényíró, viszont a kötet annyira gördülékeny, átlátható és olvasmányos, hogy még felnőtt fejjel is belefeledkeztem. Van persze minimális leíró rész, de az esetek többségében olyan jól vannak megkomponálva a rajzok, hogy csak néhány mondatos párbeszédekre van szükség. Nem csak látványosan illusztrált a kötet, de képregényként is jól működik. A négy rajzoló négy külön stílus, és mindegyik abszolút csúcskategória, a kulcsjelenetek epikusak, hihetetlenül részletes, aprólékos tömegjelenetek és az arcokról minden leolvasható. A mai modern képregények olyanok mellettük, mintha a futószalagon legyártott bútorlapokat hasonlítanánk a kézműves fafaragásokhoz. És a Dr. Justicével elhíresült Carlo Marcello még csak a következő kötetben érkezik!

Legyen az embernek bármilyen viszonya is a valláshoz, annyira át van itatva ezekkel a nevekkel, helyszínekkel, eseményekkel az irodalom, a film, a zene, a popkultúra, hogy mindenképp kötelező velük megismerkedni, amihez a legjobb ez a formátum.

1 hozzászólás
eeszter>!
Etienne Dahler: Teremtés; A pátriárkák

Ahhoz képest, hogy nem túlzottan rajongok a képregényekért meglehetősen nagy lelkesedéssel álltam neki ennek a könyvnek. Érdekelt, hogy mit hoznak ki a témából, hogyan tudják átültetni ebbe a formába. A kötet elején azt gondoltam, hogy kicsit elnagyolt, túl vázlatszerű, de a második felében József történetét szerintem nagyon jól bemutatta, így kedvem lesz a további részekhez is.

padamak>!
Etienne Dahler: Teremtés; A pátriárkák

Képregényben is élveztem 1.
Kislányommal 2016-ban Amikor elkezdtük, elmondta a bibliaolvasások elejéhez fűzött szokásos szövegét: „Aaa teremtééééés…” De mivel ez kicsit egészen más jellegű volt, érdekfeszítette Kicsilányomat is. Ábrahám életeseményeit kifejezetten érdeklődéssel figyelte, igyekezett nyomon kísérni a szövegbuborékokat (amiben persze még mutogatásaimmal segítettem). Ez első kötet után nyomban kérte a másodikat, s már bele is lapoztunk… Kedvenc születik!

1 hozzászólás
Kit>!
Etienne Dahler: Teremtés; A pátriárkák

Először is nagyon tetszik a képregényes megoldás. Sokkal emészthetőbb így, mint eredeti formájában. Szépek a rajzok, és a szöveg is olyan, hogy érthető, de nem hiteltelenül átírt. (Bár sosem olvastam végig a Bibliát, de azért azt tudom, hogy elég nehezen érthető szövege van – részben ezért sem olvastam el soha.) Továbbá olvasás közben arra is rájöttem, hogy az egész Bibliai történet egészen jó lehetne, ha megfelelően lenne tálalva, és a sok elvakult hívő nem próbálná mindenáron lenyomni mindenki más torkán.

graphoman IP>!
Etienne Dahler: Teremtés; A pátriárkák

Gyerekként talán jobban élveztem, de hát ez nem is baj. Azért most is tetszett, igényes képregénynek gondolom.


A sorozat következő kötete

A Biblia felfedezése sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Yuval Noah Harari – David Vandermeulen – Daniel Casanave: Sapiens: Rajzolt történelem – Az emberiség születése
Philippe Brenot: A szex hihetetlen története
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 374 XL
Larry Gonick – Mark Wheelis: Képregén
Adam Bray – Lorraine Cink – Melanie Scott – Stephen Wiacek: Minden ami Marvel
Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere
Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri
Larry Gonick: Képregényes világtörténet 1.
Serge Dutfoy – Dominique Farran – Michael Sadler: Képregényes rocktörténet
Bernard Deyries – Dennys Lemery – Michael Sadler: Rajzos zenetörténet az őskortól napjainkig