Rókatündér 58 csillagozás

Eszes Rita: Rókatündér

Ha igazán szereted, elengeded?

Midori nem hétköznapi lány – persze, minden tizennyolc éves így érzi. Ám ő az erdőben nevelkedett a kétszáz éves nagyanyóval, aki rókává tud változni. Midori is kicune, de még csak próbálgatja a képességeit.

Egy nap meglátja a vonzó és különleges Akirát. A fiú mesél magáról a rókának, de sejtelme sincs, hogy az érti minden szavát.

Csakhogy nagyanyó nem nézi jó szemmel Midori és Akira barátságát, ezért Oszakába küldi a lányt, hogy belekóstoljon a városi kamaszok életébe – és eltávolodjon Akirától.

Midori egy csapat külföldi cserediákkal együtt kipróbálja a japán középiskolások mindennapjait. Szert tesz két új barátra: a szívtipró Tristanra, és a lázadó Reire, akik ki nem állhatják egymást.

Mennyi titok szövi át a rituális szabályokat követő, fegyelmezett japánok életét?

Hogy érzi magát egy félénk rókatündér a gimnáziumban?

És mi történik, ha Akira egyszer csak felbukkan Oszakában?

Eredeti megjelenés éve: 2018

Kiadói ajánlás: 15 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575313

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Inoue Akira · Hanada Rei · Kobajasi Midori · Tristan Eriksson · Chantalle (Chanel)


Kedvencelte 6

Most olvassa 24

Várólistára tette 173

Kívánságlistára tette 197

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Eszes Rita: Rókatündér

Nálam tarolt Japánnal, a rókákkal (akiket éppen a kicunék miatt imádok), és azzal, hogy egy kliséktől hemzsegő világban, ahol azt gondolnám, hogy már mindent megírtak, amit lehetett, sikerült valami egyedit alkotnia az írónőnek. Ez a cserediákos ötlet nagyon bejött, ahogy a furcsa helyzetekből adódó vicces beszélgetések és szituációk, illetve az izgalmas barátságok-szerelmek is. Egy utolsó fordulatot spoiler leszámítva teljesen egyedinek és klisémentesnek éreztem a könyvet.

Jól esett olvasni.

Midori tépelődése néha belassította ugyan a sztorit, de mégis a dohányzása miatt vontam le majdnem fél csillagot – (sajnálom, ez a vesszőparipám…) –, aztán arra jutottam, hogy iszonyat jók a történet karakterei és a hangulata is bőségesen kárpótolt a cigizésért. Annyira jó volt Midoriékkal Japánban barangolni, most még jobban húz oda a szívem, mint valaha…

(És szeretnék egy Akirát is! *pretty please*)

Bővebben a blogon…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/11/eszes-rit…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575313
5 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Eszes Rita: Rókatündér

Szerencsére egy szabadnapomon kezdtem bele a történetbe, és már az első fejezetek után éreztem, hogy nem fogom tudni letenni, míg a végére nem érek, és ez így is történt.
Most hallottam először a japán kicune mítoszról, ami szerint vannak emberek, akik rókává tudnak változni, és a tündérekhez hasonlóan nem csak jó tulajdonságokkal rendelkeznek, és mindig segítőkészek, hanem bizony tudnak borsot is törni az orrunk alá. A regény hősnője is kicune, aki eddigi 18 évét hol emberi, hol róka alakban töltötte, nagy változás elé néz, a vidéki, csendes erdei otthonából Oszakába utazhat, ahol eltölthet egy gimnáziumi évet egy nemzetközi iskolában.
Olyan sokrétű a cselekmény, hogy oldalakat tudnék betölteni vele, de természetesen nem spoilerezem a történetet. De muszáj kiemelnem, mennyi mindent adott nekem a regény:
– Bepillantást nyerhettem a japánok hétköznapi életébe. Voltak a regényben hagyománytisztelő szereplők, akik szentírásként követik a régi szabályokat, és persze főleg a fiatalok között rengeteg a már nem szabálykövető japán. Nagyon érdekes a tisztelet megnyilvánulása egymás iránt. Fontosak a családi értékrendek, manapság is, egyes szülők még mindig meg akarják határozni a gyerekeik sorsát. Hihetetlenül fontos a társadalmi megítélés, még csak dohányozni sem lehet egyenruhában, nehogy szégyent hozz az iskoládra, családodra.
– Megismerhettem egy valóban hatalmas japán várost, a közlekedést, a vásárlást, a kávézók és éttermek sokaságát, az utcákon hömpölygő emberek nyüzsgését. Mindezt a szerző a saját tapasztalatai alapján írta le, közvetlenül és nagyon vizuálisan, valósággal ott éreztem magam a helyszíneken. Tele volt a regény apró információkkal, amik összességében gazdagították az ismereteimet, és bakancslistára tették Japánt.
– Korábban is szerettem a rókákat, nem csak a magyar mesékből ismert ravaszságuk miatt, de a szerző megismertetett a róka japán aspektusával, egész mondavilág fonódik a kicune jelenség köré. Egyszerűen imádtam a rókabőrben töltött pillanatokat, ezek a részek fantasztikusan megírt jelenetek. Midori a városban is átváltozik párszor, nagyon izgalmas volt követni őt.
A regényben szerepel egy ősi kicune mese, de Rita világfelépítése a mítosz köré egyedi és nagyon eltalált, az álmok látogatása, a befolyásolás, mind izgalmasak, jó volt a megjelenítése a nagyanyó és Midori közötti különbségeknek. Ez a lány egyszerre volt nagyon japán és valami nagyon más, szabadságra vágyó lény, remekül felépített karakter az övé.
– Fontos téma volt a könyvben a barátság, hiszen Midori korábban nem igazán talált barátokat, folyton álcáznia kellett magát, visszahúzódó volt. A nagyvárosban már nem olyan feltűnő jelenség, itt önmaga lehet, és kisebb nagyobb bakikat vétve ugyan, de sikerül igaz barátokat találnia. Olyanokat, akikkel érdemes megosztani a titkait, és akik vele is őszinték.
– Tristan és Rei nagyon sokat adtak a történethez, remekbe szabott karakterek. Két annyira ellentétes ember, mégis a sok incselkedés után megtalálták a közös hangot. Szeretnivalóak, hitelesek, élők. Nagyon drukkoltam nekik, hogy a döbbenetes fordulat után ne essen szét ez a kapcsolat. Fontos az ő cselekményszáluk, sőt, kevéssel marad el Midoriétól.
– Akira fel kell őt vennem a kedvenc book-boyfriends listámra, mert kedves, udvarias, céltudatos, segítőkész, tisztelettudó, becsületes. Húha, lennie kellene valamilyen hibájának is, de valószínűleg átsiklottam felette. Szépen ívelő szerelemnek lehetnek tanúi az olvasók, igazi randikkal, jelentőségteljes pillantásokkal, pirulásokkal, érintésekkel, csókokkal. Nem lehetett volna tökéletesebb.
– Mindenkinek vannak titkai… Van abban valami, hogy nem tudtam letenni a könyvet, mégpedig az a magyarázat, hogy folyamatosan kaptam a fordulatokat. Minden szereplő hordozott magában valamit a múltjából, legyen az családi, vagy saját probléma, amit csak később volt képes megosztani a többiekkel. A szívemhez nőttek ezek a szereplők, és izgultam értük, hogy rendben legyenek, megoldódjon minden. Imádtam a sokszínűséget, az ellentétek ütközését, a különbözőséget és az egybeolvadást. Tulajdonképpen minden fiatalnak ki kéne próbálnia fél/egy évet valahol a világ másik felén, cserediákként.
– Tökéletes a befejezés, annyira megvezetett a szerző, hogy aztán mégse az legyen, amire gondoltam. Sírtam és nevettem.
Szívből ajánlom ezt a regényt mindenkinek, érdemes megismerkedni a világ eme csücskével és lakóival.

10 hozzászólás
>!
Niitaa P
Eszes Rita: Rókatündér

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/12/eszes-rita-roka…

"Eszes Rita nehéz témát választott magának alapul. Rengeteg lehetőség rejtőzik benne, egyfajta kiaknázatlan területnek is mondhatjuk, ami egyszerre áldás és átok. Egyedi témaválasztása mellett a kiszemelt helyszínből adódóan is tartalmaz nagy buktatókat. Nagy utánajárást, ismeretet igényel a szerző által megálmodott elképzelés. Féltem, hogy nem fogja tudni legyőzni a témából fakadó nehézségeket, de szerencsére sikeresen vette az akadályokat. Arra számítottam, hogy elnéző mosollyal az arcomon fogom szemlélni a hibákat, enyhe fejrázással megjegyezve azokat a részeket, ahol a történet úgy mondva kidob magából a nem megfelelő kifejezésmódok, cselekmények miatt. Ehelyett kaptam egy profi munkát, amely teljesen belesimult az elvárásaimba.
Ifjúsági regény révén nem voltak túlzott elvárásaim a szereplőkkel kapcsolatban, így kellemes meglepetésként szolgált, hogy a kulturális különbségekre alapozva mennyire másként gondolkodott Midori, mint bármely más történet főszereplője. Tapasztalatlansága ellenére érett, de rendelkezik még a gyermeki bájjal és naivitással egyaránt. A társadalom által elvárt normákat – legtöbbször – betartva mutatta meg, hogyan lehet megtalálni önmagunkat. Hiába kötötték a szabályok, s legtöbbször a saját értékrendje is, mégis képes volt meglátni a helyes utat.
A Rókatündér igazi felüdülés volt. Úgy tűnik ki a Young Adult könyvek tömegéből, mint Midori az iskolatársai közül. A szerző a hangsúlyt a kamaszok által megélt események mellett sokkal inkább a belső lélektani folyamatokra helyezte. Van, mikor bohókás, másszor pedig melankolikus, majd kalandos, de egy biztos: nem hagyja hidegen az olvasót. Szívet melengető történet egy lányról, akinek fiatalon kell nehéz döntéseket meghoznia, s ezáltal kiválasztani a saját útját. El kell döntenie, mi a fontosabb a számára, mely oldalát érdemes feláldozni a másikért, hogy teljes életet élhessen. Vajon a szabadságot vagy a szerelmet választja? Vagy pont a szerelemben lelheti meg a szabadságát? Esetleg örök fogságra ítéli saját lelkét? Bármelyik ösvényre is lépjen, rengeteg élménnyel gazdagodik, ahogy mi is általa."

>!
K_A_Hikari
Eszes Rita: Rókatündér

„Semmi sem felesleges, ha önmagad lehetsz, és mások is azok lehetnek.”

Nem hittem volna, hogy a végére ennyire megszeretem ezt a könyvet, azt meg pláne nem, hogy magyar szerző ennyire élő-lélegző osaka-i történettel tud majd elkápráztatni.
Egy igazán egyedi történet, amely egy különleges világba nyújt betekintést egy különleges lány szemén keresztül. A romantikát kedvelő részem pont annyira elégedett, amennyire a realitásért hálás énem is az. A kitsune által megjelenő csipetnyi fantasy pedig pont annyi plusz volt, amennyi kellett.
Azt hiszem most már csak két dologra van szükségem: egy repülőjegyre egészen Japánig, és egy saját Akirára. Még annyi, de annyi kérdésem lenne ehhez a sráchoz.

Blogbejegyzés interjúval:
https://irasaimtarhaza.blogspot.com/2018/11/eszes-rita-…

1 hozzászólás
>!
Narutofan98 
Eszes Rita: Rókatündér

IMÁDTAM!
Kevés magyar író által írt könyvet olvastam életem során – nyamvadt kötelezők –, de ez most nagyon megfogott. Lebilincselt, elvarázsolt, és nagyon jól szórakoztam közben. Sok helyet tudtam is párosítani kinézettel.
Magát Midorit nem tudtam mindig elképzelni eléggé, sokszor kellett az amúgy is gyönyörű borítóra rápillantanom, mivel annyira belemerültem a történetbe.
Négy főszereplőnk hatalmas változásokon megy keresztül, láthatjuk, hogy honnan indultak, mivé váltak. A cselekmény szálról, szálra halad, minden egyes embert kifejtve, felfedve a múltjukat, valódi énjüket.
Midori nagyon sokáig viaskodik róka énje és az emberi énje között. Amit akár szimbolikának is betudnék állítani. Lét a gyerek és a felnőtt között. Ugyanis Midori-val pont ez történik. Mit sem sejtő lányként kerül Oszakába, aki még mindig a nagymamájától várja a megoldást, s fél, hogy miképpen kellene viselkedni, mennyire legyen udvarias, nem érti, hogy miképpen megy Oszakában az élet.
Aztán ahogy halad előre a cselekmény, bontakozik ki a lány is és a többi karakter is, úgy változik az egész hozzáállása az egészhez. Sorra birkózik meg a gondokkal, nem mindet veszi zökkenőmentesen, de megbirkózik velük, amennyire csak lehet.
Rei, Tristan és Akira remekül formálták Midori-t, akár csak fordítva. Rei sokkal felelősségteljesebb lett, igaz, el-elkövet hibákat, de hamar orvosolja őket, Tristan az elején még egy nagyszájú macsó volt, akin még én is tátottam az számat, hogy mennyire pimasz. Akira meg… fhuuu néha csapkodtam volna. Megráztam volna, hogy ne legyen már ennyire nyuszi!
Aztán végül mégis jól alakult.
Maga a történet egy egyszerű japán szerelmi történetnek hat, megfűszerezve egy kis japán mitológiával, ám sokkal bonyolultabb ennél. Hiába hétköznapi problémákkal küzdenek a szereplők a végére már a körmömet rágtam, mi is lesz ennek a vége.
Hogy dönt Mindori? Mi lesz a róka alakjával? Akira? Tristan és Rei? Mi lesz itt?
Aki imádja Japánt, a misztikus sorozatokat, sürgősen szerezzen be egyet.

1 hozzászólás
>!
ap358 P
Eszes Rita: Rókatündér

Nagyon vártam ezt a könyvet, már a címválasztást is nyomon követtem, hiszen az eredeti változat keltette fel igazán a figyelmem. Ráadásul ifjúsági, fantasy, csipet romantikával. Kell ennél több? Mostanában ezek azok, amik igazán bejönnek nekem, így elég pozitívan álltam hozzá.
Mégis azt kell mondanom, ez sajnos nem nekem való. Minden, amit elvártam, az benne volt, csak nagyon kis adagokban. Úgy éreztem, az első 100 oldalon semmi nem történik, utána beindul a cselekmény, de még mindig lassú folyással. Sokat unatkoztam olvasás közben.
Maga a fantasy elem annyira minimális volt, hogy enélkül is megállta volna a helyét a cselekmény, Midori egy elszigetelt falusi kislány is lehetett volna. Nem igazán kapott hangsúlyt a kitsune.
Maga a könyv inkább szól az adott ország hagyományairól, az ottani diákok életéről és szokásairól, betekintést nyújt egy másik kultúrába. Egy kedves, aranyos kis iskolai történet a Rókatündér, tényleg arról szól, amit a fülszöveg ígér: „Midori egy csapat külföld cserediákkal együtt kipróbálja a japán középiskolások mindennapjait.”
Ennyi! Minden egyéb másodlagosnak tűnik.
És külön dicséret az írónőnek, hogy ennyire reális képet festett, már csak ezért is érdemes volt elolvasni

>!
vgabi SP
Eszes Rita: Rókatündér

Nem is tudom…
Mindenképp a japán vonás tetszett a legjobban, és szívesen lennék én is cserediák még ha nem is vagyok már diák, de kit érdekel. Viszont annyira nem nyűgözött le – lehet ez annak köszönhető részben, hogy már jó pár ifjúságinál úgy érzem: nem igazán nekem való.

Mindenesetre nem bánom, hogy elolvastam, érdekes színfoltja volt az idei évnek.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575313
2 hozzászólás
>!
mézesmogyifelhő P
Eszes Rita: Rókatündér

Ebben az évben magyar szerzőtől ezt a könyvet vártam a legjobban! Már akkor örültem, amikor láttam, hogy Eszes Ritának új könyve jön. Aztán kiderült, Japán témája van a könyvnek, és mindezt úgy írta meg, hogy tényleg eltöltött egy időt az országban. Régóta az egyik álmom, hogy egyszer én is eljussak Japánba. Hangulatos és szép történet lett. Egy idő után már képtelen voltam letenni. A szereplőket nagyon megszerettem. Nekem hozta azt a fajta Japán hangulatot amire vágytam. A hibája, hogy túl rövid, szerettem volna még többet kapni a szereplőkből! Viszont így is szép kerek történet! spoiler Aki még nem olvasta, az azonnal olvassa el az Illangókat is! Szerintem megéri! :)

3 hozzászólás
>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Eszes Rita: Rókatündér

Az idei évem egyik legfényesebb csillaga volt ez a könyv. Csodálatos karakterek, imádnivaló romantika, megannyi humor, egy csipetnyi természetfeletti, és mindez megszórva a hiteles japán atmoszférával egyszerűen mindent vitt. Kellett ez a könyv a lelkemnek.

Bővebben a blogon
▶️ http://sorok-kozott.hu/2018/11/konyvkritika-eszes-rita-…

>!
Cucuka P
Eszes Rita: Rókatündér

Ismeritek azt az érzést, mikor rátaláltok egy új könyvre, és tudjátok, hogy ez nektek kell? Meglátjátok a borítót, elolvassátok a fülszöveget, és valamiért azonnal akarjátok. Na, így kezdtük mi is Rókatündérrel – és a későbbiekben sem kellett csalódnom.
Nem szeretném hosszasan boncolgatni a könyvet, így csak annyit mondok, imádtam. A különleges hangulatát, a szerethető karaktereket, az egész történetet. Az egyetlen, amit felhozhatnék kivetnivalóként, hogy olvastam volna még tovább, szívesen elmerültem volna néhány részletben, de ettől függetlenül úgy érzem, egy kerek, csodálatosan megírt történetet kaptam. Biztosan fogok még olvasni az írónőtől.


Népszerű idézetek

>!
K_A_Hikari P

Semmi sem felesleges, ha önmagad lehetsz, és mások is azok lehetnek.

48. oldal

>!
Niitaa P

A tegnapi igazságok ma már csak szélben szálló virágszirmok. Minden múlandó.

231. oldal

>!
Niitaa P

Ha az ember megadja magát a sorsának, sok felesleges fáradtságtól kíméli meg magát. Elvégre a földrengést sem lehet elkerülni, csupán meg kell próbálni túlélni. És én úgy döntök, hogy túlélő vagyok.

31. oldal

>!
Niitaa P

Ez a barátok dolga, hogy megvilágítsák a döntéseid következményeit egy más perspektívából is!

236. oldal

>!
Könyvmolyképző KU

– Nézd, ha kedves és odaadó lányt keresel, hát én nem vagyok az – jelentem be. Ezen hangosan felnevet. De egész felsőtestből, úgy, hogy hátraveti közben a fejét.
– Hát nem! – Ekkora egyetértésre azért nem számítottam. Sőt, egy kicsike tiltakozás is belefért volna.

Kapcsolódó szócikkek: Inoue Akira · Kobajasi Midori
>!
Könyvmolyképző KU

Gombóc gyűlik a torkomban, de azért felteszem a kérdést.
– Nagyanyó, voltál te valaha szerelmes?
– Persze, kislányom. Csak nem eléggé.

Kapcsolódó szócikkek: Kobajasi Midori
>!
AniTiger MP

    – A titkok nem viharfelhők, Midori. Nem tudsz behúzódni valahová, és kivárni, hogy eltűnjenek a fejed fölül maguktól. Inkább olyanok, mint a víz cunami idején. Egyszer csak elviszik mindened. – Kifújja a füstöt, aztán hosszan utánanéz, ahogy magasra emelkedik az esti sötétségben. Csak utána pillant rám fél szemmel. – Ez persze csak az én személyes tapasztalatom. Nem akarom erőltetni. Elfogadom, ha te másképp látod, és nem kell elmondanod semmit, ha nem akarsz.

Kapcsolódó szócikkek: Inoue Akira
>!
K_A_Hikari P

Haragból nem lehet boldogságot kovácsolni.

150. oldal

>!
K_A_Hikari P

…élnem kell, döntéseket hozni, nem csak sodródni céltalanul.

170. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Darren Shan: Zom-B
Richelle Mead: A halál csókja
Joss Stirling: Misty
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Wendy Higgins: Angyali gonosz
Andrea Cremer: Bloodrose – A döntés
Rachel Vincent: Lélekőrzők
Shannon Messenger: Vihar szeli ketté
Melissa Marr: Veszélyes játék
Virág Emília: Sárkánycsalogató