Perkák (Illangók 2.) 21 csillagozás

Eszes Rita: Perkák

Az ​illangók kicsinálnak!

Mark és Patrick megjárták Pokolsárt. Vagy mégsem?

Fél év eltelt a kaland óta, és semmilyen bizonyíték nincs az illangók létezésére. Most azonban dühös garabonciások támadnak a fiúkra, és felbukkan Firtos is, aki szerint csak a másik világban lehetnek biztonságban.

Csakhogy amikor megérkeznek, egyáltalán nem azt találják, amire számítottak.

Patrick Tartodot akarja, bármi áron, de ő mintha újra az emberek ellen fordult volna.

Vajon létezhet mindent elsöprő szerelem?

Át lehet hidalni ezeréves ellentéteket és akár világokat is? Mekkora árat kell fizetni azért, ha valaki szembe megy minden szabállyal?

Mark keményen küzdött, hogy elfelejtse a Macskarévben történteket. Most rájön, becsapták, és a feladata még korántsem ért véget… Ha a tét hatalmas, megteheti, hogy közben magára is gondol? Mi lenne a jobb, ha Firtos megmaradna eszményi álomképnek, vagy ha kiderülne, ő is lehet gyarló és esendő?

Kitört… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
312 oldal · ISBN: 9789635618842
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
312 oldal · ISBN: 9789635618859
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577461

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Eszes Rita: Perkák

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2020/09/eszes-rita-perk…

"Egészen elégedett vagyok, mivel amit az Illangókból hiányoltam, azt a Perkákban nagyjából megkaptam. Éreztem én, hogy nagy potenciál rejtőzik még ebben a történetben és nagy örömmel tölt el, hogy nem tévedtem. Ezt a történetet már sokkal inkább a kezükben tartják a szereplők és a tudatos jelenlétük által már nem érződik úgy, mintha csak sodródnának. Az eseményeket jól elkülöníthető egységekre lehet bontani, ami megkönnyíti a lejátszódó folyamatok megértését. Bár nem állítom, hogy minden jelenet kiharcolta a figyelmemet, mégis kijelenthetem, hogy többségében érdeklődő voltam. Ez a regény már sokkal összeszedettebb, jobban megszerkesztett, mint az előző része. A lezárás pedig kifejezetten ötletes lett. A szereplők révbe érnek önmagukkal és a világukat sújtó problémák egy részével.
A sztorihoz úgy vélem, sokat adott hozzá a címadó Perkák jelenléte. Bár a regényben fontos szerepet töltenek be és ahhoz mérten meg-megjelennek a megfelelő időben, mégis úgy éreztem, ez kevés volt belőlük. Annyira különlegesek, hogy szívesen olvastam volna még róluk, örültem volna, ha további jelenetekben is felbukkannak.
Úgy vélem, a szerzői fejlődés tökéletesen megfigyelhető ezen sorozat kapcsán. A Perkákban bebizonyította az író, hogy mind a munkássága, mind az általa megragadott téma figyelmet érdemel. A Nolan ikrek immáron egy új fejezetbe lépnek, az átélt kalandok után szinte újjászületnek. Biztos vagyok benne, hogy ezek után bármilyen agyafúrt cselt is alkalmaznának Tartodék, képtelenek lennének a fiúktól elvenni az átélt események súlyát. Szerencsére. Bár ettől a jelen felállás után nem kell tartani.
Ha még egy kicsi dolgozik a szerző a fordulatok elmélyítésén, az események átérzésének lehetőségén, hogy a tettek nagyobb súllyal bírjanak és az olvasóra katartikusabb érzéssel hassanak, akkor azt mondanám, hogy egy príma regényt tartottam a kezemben. Ám most még ezt meg kell tartanom magamnak; ugyanakkor hiszek benne, hogy a sorozat következő részére ez a kijelentés is már igaz lesz."

K_A_Hikari>!
Eszes Rita: Perkák

„Ne rágódj a múlton, mert csak elgyengít.”

Nem árultam zsákbamacskát azzal kapcsolatban, hogy bennem bizony kettős érzéseket hagyott az előző rész, de felkeltette annyira az érdeklődésem, hogy folytatni akarjam. Nagyon-nagyon jól tettem, hogy kézbe vettem a Perkákat.
Ez a könyv a legjobb példa arra, hogy minden történet érdemel egy második esélyt, még akkor is, ha az elődje nem aratott teljes sikert.
Én nagyon élveztem a könyvet, szerintem mindenképp megéri belekezdeni, sokat javult az első kötethez képest mind a történet, mind a karakterek.
Aki szereti a nem mindennapi fantasy regényeket, kalandokkal és némi romantikával megfűszerezve, ne hagyja ki.
Remélem lesz folytatás, nagyon sok potenciál van még ebben a sorozatban.

Blogbejegyzés interjúval: https://irasaimtarhaza.blogspot.com/2020/07/eszes-rita-…

Kikyo>!
Eszes Rita: Perkák

Ahhoz képest, hogy az Illangók világába kissé lassan merültem bele, a befejezés után azt vettem észre, hogy nem tudok szabadulni Tartodéktól. Nem is kellett sok, és már nyitottam is ki a Perkákat, amit aztán hihetetlenül gyorsan ki is végeztem. Nem is tudom, mit mondjak. Még keresem a szavakat. Eszméletlen! Állati jó! Hihetetlen! Lenyűgöző! Fel is szökött az Illangók 4 csillagja a Perkáknál 5-re! Végre megismertük az illangók hazáját, amit Rita annyira szuperül megírt, hogy láttam magam előtt az egész Illangóföldét. Firtos házikóját, Tartod kastélyát és az illangótársadalom képviselőit. Már a saját kis lakomat is elképzeltem.:) Nagyon tetszett, ahogy a cselekmény mozaikdarabjai fokozatosan kerültek a helyükre, mindig éppen annyi információmorzsát kapva, amennyi a következő lépés megértéséhez szükséges. A főszereplők jellemfejlődésére pedig ugyancsak maximális pontszámot tudok adni. Tartod még mindig a kedvencem, és azt vettem észre, hogy Firtos is egyre közelebb kerül hozzám. Mark irányába nem változtak az érzelmeim, talán csak Patricktól sokalltam be néha egy kicsit. Az új szereplők közül Déva nyerte el igazán a tetszésemet, igazi összetett jellem. Nem feltétlenül tisztességes, de eléri, amit akar. A hetek különben is igazán jól felépített társaság, mindenkinek megvan a maga szerepe, a történet egyikük nélkül sem lett volna kerek egész. Az erdélyi mondavilágot még mindig nem ismerem behatóan, és érzésem szerint ebben a regényben kicsit több az írónő képzeletének szüleménye a mondákkal szemben, mint az első részben, de ez engem egyáltalán nem zavart. De az is lehet, hogy tévedek, akkor pedig sürgően tanulmányoznom kell az erdélyi regéket. Bárhogy is ragozom, ebben a regényben minden a helyén volt. Az utolsó pillanatig fenntartotta a figyelmet, váratlan, de tökéletesen kivitelezett fordulatokkal, kellő mennyiségű humorral, iróniával és drámával, valamint azzal a bizsergető reménnyel, hogy hamarosan kézbe vehetem a folytatást. Mert remélem, lesz…

gizmo6 I>!
Eszes Rita: Perkák

Mivel Eszes Rita első kötetét, az Illangókat nagyon szerettem, így örömmel vettem a kezembe a folytatást, a Perkákat is.
Eszes Rita újra csodálatos háttérvilágot alkotott, melyben felhasználja az erdélyi mondavilág ismert és kevésbé ismert elemeit, de újraértelmezni azokat egy egészen sajátos világot alkotva. Míg az előző kötetben Pokolsárt, a rémekkel és szörnyekkel teli “alsó világot” ismertük meg, ebben a kötetben az illangók tündéri birodalmában kalandozunk.
A háttérvilág mellett nagyon szerettem a karaktereket is. A főhősök látványos jellemfejlődésen estek át az előző kötethez képest. A mindig megfontolt, igazi “jófiú” Mark, most valódi dilemmákon esik át, többször kerül igazi érzelmi káoszba, amikor döntenie kell olyan kérdésekben, amikre nincs igazán jó válasz. Patrick mellett megmaradt forrófejű, impulzív személyiségnek, aki minden hibája ellenére, az egyik kedvenc karakterem már az első kötet óta. Firtos is kikerült az angyalian jó, tökéletes illangó szerepéből, már ő is hibázik, vannak kétségei, és sokkal kevésbé biztos abban, mi is a helyes, mint az előző kötetben. Tartod is változott, bár még mindig igazi harcos, de a kemény páncél mögött már jobban látszanak az érzelmei, így sokkal emberibb karakterré vált. A főhősök mellett az illangó királyokat tartottam különösen érdekesnek, mindegyikük külön személyiséget kapott, akik egy-egy jellemtípust képviseltek. Egyedül azt sajnáltam, hogy a kötet főgonoszáról, Balánról és a mozgatórugóiról keveset tudtunk meg, az ő alakját kicsit kidolgozatlannak érzem.
Bővebben: http://cornandsoda.com/eszes-rita-perkak-kritika-nyerem…

masvilag>!
Eszes Rita: Perkák

Ez a borító változatlanul menő! Nem tudok mit hozzá fűzni.Anno azért volt egy sejtésem, hogy sötétebb/komolyabb sztorit rejtenek majd a lapok és bizony igazam lett.Mert ez most jobb lett, mint az Illangók volt, és ezt tényleg nem vártam. Az előző kötetnél el kellett telnie nagyjából 90 oldalnak, hogy beinduljon a cselekmény, itt viszont közel sem volt szükség ennyire. Elég volt 30, és Firtos váratlan felbukkanása.
Kezdésnek ott volt Pokolsár, most az Illangók világában kalandoztunk, amit bevallom elég bugyuta módon virágos, békés helynek képzeltem, olyannak, amilyen Firtos (nem tudom ennek a gondolatnak mi volt az alapja, mert Tartod is illangó, ő pedig igazi bad ass csaj, na mindegy). De ahogy a Hupikék Törpikékben mondják „ A törpök élete nem csak játék és mese” Nos az Illangóké sem! Ez megint olyasvalami volt amint meglepődtem és nem számítottam rá (bár fogalmam sincs miért).
A megszokott négyes szétszéledt mindenkiért külön lehetett izgulni, más-más feladatot kell teljesíteniük. Nem is bántam, hogy egyenként kell megbirkózniuk a helyzettel és az érzelmekkel.
Itt még jobban kijött a Mark és Patrick közti különbség, hozzáállásban és gondolkozásban, főleg hogy utóbbi gondoltai annyira hangosak, hogy elnyomják a bátyjáét. Igazából a személyiségükkel is ez a helyzet. Mark óvatosabb, megfontoltabb. Parcik lazábban veszi a dolgokat, legalábbis kívülről így látszik. Cserébe nekem úgy tűnt őt tartották sokan megbízhatatlannak, én viszont örültem annak, hogy bebizonyíthatta az ellenkezőjét. Benőtt a feje lágya, hogy úgy mondjam.
Firtos mintha elvesztette volna az ártatlanságát, az ő sorsának alkulására nagyon kíváncsi leszek.Az első részben nekem végig ő volt a vidám, tiszta lény, akitől virágba borulnak a mezők! Valahol örülök is annak, hogy már nem az a végletekig jóságos lény, mint volt.Féltem őt, és csak remélni merem nem csinál semmi őrültséget a későbbiekben, legyen ez akár önfeláldozás vagy bármi.
Tartod itt is ő volt számomra az abszolút kedvenc, ez nem változott. Bár én kicsit úgy éreztem eleinte háttérbe szorult. Ami vele történt az első rész vége óta nekem még valami kiegészítő kötet/novella félét is megérne. Párosok tekintetében ez a kötet inkább rá és Partickre koncentrált, nem is okozott ebből a szempontból csalódást.Ennél fogva a harmadik kötetre maradna a Firtos – Mark páros? Gyanítom ők lesznek a keményebb dió. Főleg, hogy a lányban valami nagy változás indult el. Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz velük.
Markra hirtelen hatalmas felelősséget helyeztek, viszont nála is azt éreztem, mint Tartodnál, hogy picit el volt hanyagolva. Maga a karakter is, mintha elfelejtették volna megkérdezni tőle az uralkodók vagy bárki más, hogy amúgy Hogy vagy? Oké, hogy meg mondtuk mi lesz a feladatod de segíteni tudunk-e benne? Mintha azért mert ő az őrző ez garancia arra, hogy bizonyos dolgokat baj nélkül, tökéletesen megold.
Bepillantást nyerhettünk az illangók világába, amibe szerintem több van ennél a három kötetnél. Például hogy eredetileg a Hetek irányítottak. Akár róluk, akár egy-egy alattvalójukról vagy bárkiről szívesen olvasnék, múlt béli történetet is.
Akciódúsabb, megkockáztatom, hogy véresebb is volt az előző résznél. Nem csupán a szereplők miatti izgalom létezett, a Hetek közt lezajló megbeszélések, párbeszédek és minden olyan amit olvasóként nem láttam csupán a hatását érzékeltem is generált egyfajta feszültséget. Megjegyzem utóbbiról is szívesen olvasnék, mert azért mehetett ott taktikázás és susmus bőven.
Több van ebben a világban annál, hogy Vörös Pöttyös legyen. Sokkal komolyabb és sötétebb is lehetne annál, mint amilyen. És igen, ez is nagyon vagány lenne Zafír Pöttyösként (tudom, ezt már az Illangók kapcsán is elmondtam, és valószínűleg a harmadik kötetnél is elmondom).
Szörnyen kíváncsi vagyok a folytatásra. Ebben a kötetben felborult a megszokott világ, de a fenyegetés nem szűnt meg létezni. Mindenkinek alkalmazkodnia kell egy teljesen új szituációhoz.


Népszerű idézetek

K_A_Hikari>!

– Mindig minden változik. Mindig minden hatással van valamire.

90. oldal

K_A_Hikari>!

Ne rágódj a múlton, mert csak elgyengít.

218. oldal

K_A_Hikari>!

A jó döntések attól jók, hogy adott pillanatban jónak tűnnek. Utána már csak előre kell nézni. Úszni az árral.

57. oldal

Könyvmolyképző KU>!

– Szereted?
Mark erre eltátotta a száját.
– Neked aztán minden a világon csak igen és nem kérdése.

K_A_Hikari>!

Ideje megtanulnia, hogy aki érez, az mindig hibázik is. Ez az egyetlen módja az életnek.

228. oldal

Könyvmolyképző KU>!

– Egyszer volt egy barátnőm, aki a születésnapomon felküldte hozzám a kollégiumi szobatársát, ha érted – jelentette ki elégedetten, és Tartodra kacsintott.
A lány összevonta a szemöldökét, és egy pillanatra a keze is ökölbe szorult.
– Érteni értem, csak azt nem, hogy miért tájékoztatsz róla.

K_A_Hikari>!

– Végül mind ugyanazt akarjuk: hogy békében éljenek azok, akik megérdemlik. Csupán a szereplők változnak, nem az eszmék.

284. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Tartod leoldotta a zsák oldaláról a kardot és lefektette maga mellé. Aztán előhúzta a többi fegyvert is, és maga mellé rendezte mindet. A késeket, a tőröket, a pisztolyt, mintha leltározná őket. Valójában azt a lányt kereste köztük, aki egykor volt. Azt a szívtelen harcost, aki akkor sem fél, ha fáj. Akinek akkor sem fáj, ha fél.

Könyvmolyképző KU>!

Mark elfordította a fejét. Ilyen távolságból Firtos szinte meg sem tudta különböztetni, hol ér véget egyikük, és hol kezdődik másikuk szomorúsága. Fájó, mégis intim közelség volt ez.

Könyvmolyképző KU>!

– Hát, jó. Azért tessék, ha mégis meggondolnád magad… – mondta Patrick és felállt, hogy Tartod nyakába akassza a láncot.
Egy pillanatra úgy látta, hogy a lány zavarba jött, de aztán ő is felállt és hátat fordított neki. Talán fényesebben ragyogott az arca, mielőtt elfordult, úgyhogy Patrick nem tudott ellenállni és miután bekapcsolta a láncot, sóhajtva végigsimított a nyakán. Bizsergés szaladt végig az ujjbegyétől egészen a szívéig. Basszus, hónapok óta erre vágyott!


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Nyulász Péter: Helka
A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Justin Somper: Az óceán démonai
Gabriella Eld: Remények Jordan számára
Böszörményi Gyula: A tündérköd
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal
Hestia Potter: Legendary – Szövetség
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője