Alex ​és Alex a Föld körül 11 csillagozás

Esze Dóra: Alex és Alex a Föld körül

A tizenkét lazán összefüggő novella főszereplője felnőtt ikerpár, egy fiatal nő és egy fiatal férfi: Alex és Alex. Hatalmas kedvvel vetik magukat szebbnél szebb városok forgatagába – ugyan kit ne villanyoznának fel Lisszabon, Kankaanpää, Párizs és Róma fényei… Ám ahogy egyik utazás követi a másikat, világos lesz, ha múltjuk egy részéről nem is hajlandók tudomást venni, az lassan minden idegen szegleten rájuk köszön. Tízéves koruk óta félárvák – hogyan is kerülhetnék el a találkozást a halállal? Béketűrő városnézőknek, lelkes felfedezőknek, Kurt Cobain-, Mozart- és ikerpárrajongóknak különösen ajánlott…

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Ab Ovo, Budapest, 2005
172 oldal · ISBN: 9639378364

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Michael Jackson

Helyszínek népszerűség szerint

Seattle · Lisszabon


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

AeS P>!
Esze Dóra: Alex és Alex a Föld körül

Jó volt elveszni ezekben a novellákban, főleg Lisszabonban és Párizsban. A lelkesedésem viszont a kötet közepe táján lankadni kezdett, hiába voltunk más városokban más szereplőkkel, néhány történet egészen egy kaptafára íródottnak tűnt, másokban pedig valószínűleg nem ismertem fel az irodalmi utalást. De tényleg jó volt utazni a mondataiban.

dokijano>!
Esze Dóra: Alex és Alex a Föld körül

Végig szenvedtem Esze Dóra könyvét. Pedig nagy reményekkel vettem le a könyvtár polcáról. Nemcsak a borítókép volt csábító, hanem a beígért utazások is. Emlékszem a szerző nevére még a Nők Lapjás korszakából. De ez a kötete csalódás volt.
Nem igazán áll közel hozzám ez a stílus, nekem inkább szakadozottnak tűnt a szöveg. Mintha álomkép-foszlányokat fújt volna össze a szél, vagy valami bódítószer hatása alatt lett volna a szerző írás közben. Talán a párizsi és a római történet volt kerek nekem, a legutolsó pedig jól fejbe kólintott.
Elég erős túlzás volt, hogy majdnem mindegyik történet elején újra és újra megtudtuk, hogy a nagymamáját „Nagyik”-nak (igen, tényleg nincs a végén az „a” betű) szólították. És az idegen nyelvű mondatokat igazán lefordíthatta volna lábjegyzetben, vagy a szövegbe építve. Az angol, olasz, francia mondatokkal még csak-csak megbirkóztam, de héberül nem tudok. Ez persze az én magánügyem is lehetne.
Első olvasásom volt Esze Dórától. Lehet, hogy nem ezzel kellett volna kezdenem?

sophie P>!
Esze Dóra: Alex és Alex a Föld körül

Igen, én is látom, hogy ezen a szövegen lehetett volna mit dolgozni, de attól éppenséggel lehet akár szeretni is. Van úgy, hogy valamiért még a nagyon szembetűnő – más esetben idegesítő – ügyetlenségeket is képes vagyok elnézni. Talán ezúttal a történetek működtek eléggé. Valamelyik kifejezetten kalandos (pl. Párizs). Az esőherceg megindító. A Dánia pedig … nos az a novella egészen szórakoztató. Van az a játék, hogy bizonyos szavakat tilos kimondani, helyette mást kell. Na ez egy olyan. „Dánia a maga módján már az óvodában is beszédtéma volt”
A mesélő hol lány, hol fiú, ezt nem kellett volna, mondhatni felesleges, mert nagy különbség nincs, talán észre sem vennénk, ha nem derülne ki egyszer csak, hogy lány ikertestvére van az illetőnek, vagy fiú. És hát az a lazaság! Az nem megy annak, aki nem laza, viszont ha egy nem laza megpróbálja elmesélni, milyen az, ha valaki laza, akár még nevetés is lehet a vége.

Brigi007>!
Esze Dóra: Alex és Alex a Föld körül

A 12 lazán összefüggő novella külön értékelve:

Nekem: Az ikerpár, Alex és Alex(a) első története már nagyon megragadja az olvasót. A novella egy Lí nevű lányról szól, aki Alex egyik nagy szerelme, de akivel aztán mégis tragikusan érnek véget a dolgok.

Kis piros autó: Történet egy Finnországi kirándulásról. Imádtam, olyan hangulatos, olyan nyugodt, annyira elmerül benne az ember. Láv.

Keskeny bordó szalagok: Egy rokon elvesztése sok mindent hozhat ki az emberből. Vannak olyanok, akik rászánják magukat végre egy útra, az elhunyt instrukciója szerint, semmit sem víve és semmit sem hozva. Lisszabonba. Oda egyszer én is elmegyek. Talán senkinek se kell meghalnia azért, hogy tényleg eljuthassak.

Esőherceg alászáll: Azt hiszem, most szeretem meg Esze Dórát igazán. Ez a történet, Pollyról, a lányról, akinek igazán se családja, se otthona, semmije. Csak a szeretete. A magyarok iránt, a zene iránt, Kurt Cobain iránt.

Nagyon kicsi: Dánia, milyen szép metafora is ez. Viking és Vikinga, milyen vicces névválasztás is ez. Nagyon kicsi, milyen megkapó történet is ez.

Keresztapa, te mindent megértesz: Párizs és a világ leghíresebb mosolya. Ugye milyen sejtelmes? Mennyi mindent lehet félredobni érte. És mennyi mindent nem. Ez az, amit Párizsból látni kell? A kihagyhatatlan része? Vagy éppen az unalmas, közhelyes, semmitmondó? Hol az igazság. Így kérdőjel nélkül. Erre úgysincs válasz.

Bennük van: Egy csipetnyi Oroszország mindannyiunkban van. Megint csak ámultam, hogy mennyire jó hangulatot tud teremteni ez a nő!

Hol nem volt: Ha jól követtem eddig az eseményeket, akkor ez az első történet, amit a másik Alex írt, a fiú. Eddig mindig a lány beszélt és érdekes módon nagyon jól elkülöníthető a kettőjük személyisége. Tetszik, hogy annak ellenére, hogy néha kitalálják egymás gondolatait, nem akarnak a másik fénymásolatai lenni. Jó ez, nem erőltetett. A téma pedig ez alkalommal egy furcsa motorostúra.

Sóvárgás: Talán ez az első olyan történet a kötetből, amire nem tudom egyértelműen azt mondani, hogy nagyon tetszett. Más volt a stílusa és más volt a hangulata is, mint a többinek. Nem mondom, hogy rossz volt, mert nem, csak más volt, talán nem olyan jó, mint a többi. Ez alkalommal Salzburgba kalandoztunk, sokat főztünk, sokat ettünk.

Ég és föld: Hm, Róma, vagyis Amor. Érdekes történet, mert ez az első (talán az egyetlen), amikor a két ikertestvér története párhuzamosan fut. Ez az elem nagyon tetszett, meg úgy jól volt ez felépítve, ugyanakkor viszont kicsit hiányzott belőle valami.

Lótuszevők szigete: Egyiptom. Jó, érdekes, megnézném, de továbbra sem érzem azt, amit a könyv elején. :S

11+1: Te atyaúristen, erre nincsenek szavak, ez a nő egy zseni, 3x vagy 4x majdnem elbőgtem magam. Ez a történet kicsit kilóg a többi közül. Egyszerre 2 szálon fut, az egyiken egy nagyon beteg, 64 éves, Brazíliában élő nő levelei olvashatóak, amiket az ikreknek küld. A másikban pedig az ikrek születésének körülményei. Imádtam.

A 12 lazán összefüggő novella egyben értékelve:
Ez a könyv fényévekkel jobb volt (számomra, ez viszonylagos), mint az, amit korábban (bár kronológiailag későbbi) olvastam tőle. Volt ebben a kötetben valami, ami engem nagyon megragadott, volt egy olyan hangulata, amitől kedvet kaptam ezekhez a helyekhez. Elmennék Egyiptomba, Rómába, Párizsba, Finnországba. Aztán a kötet vége felé vagy én vagy a történetek, vagy ketten együtt kicsit elfáradtunk. A fiú-Alex történetei már koránt sem voltak olyan megragadóak, mint az előzőek.
És aztán mégis. A vége valami eszméletlen katartikus élmény volt. Eszméletlenül örülök, hogy ezt a könyvet nem hagytam ki. Kellett az életembe. És őszintén remélem, hogy a többi Esze Dóra kötet elolvasása után is ezt fogom érezni. Mert azt hiszem, most már mondhatom, hogy szeretem Esze Dórát és szeretnék még tőle jó sokat olvasni.

4 hozzászólás
Belle_Maundrell >!
Esze Dóra: Alex és Alex a Föld körül

Az első könyv, amit Esze Dórától olvastam (habár csücsül még egy a polcon), szóval nem voltak elvárásaim vagy viszonyítási alapom. Tulajdonképpen egész jó volt.
Az első fele jobban tetszett, amikor lány-Alex mesélte a történeteket. Habár igazából az első négy-öt novellát szerettem a legjobban, lehet hogy ahogy idősebbek lettek, úgy fogyott a varázs. A 11+1 aztán szépen behozza a lemaradást és igazán hatásos befejezése a könyvnek.
Leginkább a hangulata tetszett, legtöbbször olyan aranyos és könnyed, aztán jön valami dráma, de azért nyárra pont jó. Nekem is kedvem támadt tőle utazgatni. :)

olvasóbarát P>!
Esze Dóra: Alex és Alex a Föld körül

Érdekes kihívás az ikerpárok utazása, de nekem mégsem igazán tudta lekötni a figyelmemet, nem igazán jól szerkesztett, néha érthetetlen utalásokat tartalmaz.


Népszerű idézetek

Brigi007>!

Hármunkon kívül Sándor néni csak a gyerekeket nem kedvelte, a nőket, illetve a férfiakat.

6. oldal - Nekem

Brigi007>!

…éreztük, csak nekünk titok, a sok millió mázlistának világos, mint a hipózott lepedő…

29. oldal - Esőherceg alászáll

1 hozzászólás
Brigi007>!

Lennék olyan, gondoltam a katakombákban, aki nem hagyja abba hisztizve a fuvolát. Olyan, aki mindig vár valamit, és akinek mégis mindegy, eljön-e végül. Olyan, aki sosem hagyja cserben a tévémacit csak azért, mert felnőtt.

113. oldal - Ég és föld

Brigi007>!

Nagyika mindig azt mondta, a legfontosabb, hogy az ember elengedje a bűneit. Másként hogyan lehetnék a legjobb barátja annak a tökéletlennek, aki vagyok?

113. oldal - Ég és föld

AeS P>!

Lisszabonban nem tudtuk elunni a friss zsemlét a buján levecsorgó sárgadinnyével, jóllehet mindennap ezt ebédeltük, és a régi híd éppoly megejtően hosszú, mint az új, és mindenhol több abszintot isznak, mint portóit, és mediterránok, de nincs humoruk, a város egyszerre szép és csúnya.

23-24. oldal, Keskeny bordó szalagok (Ab Ovo, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Lisszabon
Belle_Maundrell >!

A fájdalom rugalmasabbá teszi az embert.

146. oldal, Lótuszevők szigete

Belle_Maundrell >!

(…) a dán főváros látogatása elsők közt különbözteti meg az embert az állattól.

38. oldal, Nagyon kicsi

Brigi007>!

Ha farkassal laksz, ordíts nyugodtan.

126. oldal - Ég és föld

AeS P>!

Az emlékeit őrző tárgyakról hallani sem akart, Anyáról kevés képet tartogatott, nálunk két terítő volt és hat garnitúra ágyneműhuzat, téli és nyári ruhát Nagyik egyszerre tárolt abban a szekrényben, amely így megosztotta viszonylagos tágasságát azzal a három vagy négy gyerekkori játékunkkal, amelytől még ő sem volt képes megválni, befőttet nem tett el, lekvárt sosem kavargatott, én sem tudok, mi csak idényben ettünk epret, mindig tejföllel, mert Nagyik úgy tett, ahogy A Jóisten uzsonnájában írva van, mirelitből nem főzött, könyvet csakis kivett és visszavitt, és amikor egyszer elmondtam neki, mennyire szomjazom rögzíteni azt, amin karcsú lábával könyörtelenül átlépked az élet, legyintett, majd rájössz.

20. oldal, Keskeny bordó szalagok (Ab Ovo, 2005)

Brigi007>!

… ahol sajnos annyian feküdtek a fürdőszobába vezető úton, hogy nem értem oda időben, mert az is Párizs egyik neve, hogy ha lehánysz két franciát, az egyik ki akar érte vágni a csukott ablakon, a másik pedig felajánlja, hogy feleségül vesz, csak főzzél rá mindennap, és ne kelljen megtanulnia magyarul.

56. oldal - Keresztapa, te mindent megértesz


Hasonló könyvek címkék alapján

Bleeding Bride: Fekete fivérek
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 5.
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Péntek Orsolya: Az Andalúz lányai
Juhász Anikó – Juhász Dóra: Összetört tükör
Láng Attila D.: Medvebocsok
Szűcs Vanda: Egy ikerpár titkos naplója – Szívzűrök
J. L. Armentrout: Origin
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly