Élet ​falun és városon 4 csillagozás

Estók János: Élet falun és városon

Az ​"Élet falun és városon" újszerű tudományos ismeretterjesztő összefoglalás. A nagyközönség számára újdonságát abban látom, hogy a szerző egyszerre mutatja be az átalakuló falut és a várost. Párhuzamosan mutatja be – lényegre törő bevezető szövegekkel és számos eredeti fényképpel – a falvakban és a városokban történteket. Sok ilyen jellegű munkának éppen az a hibája, hogy külön-külön világokat teremt, miközben tudjuk jól, hogy a falu és a város ezer szálon kapcsolódik egymással, miközben mindegyik megtartja sajátosságait.
A gazdag képanyag külön érdeme a könyvnek. Az eredeti fényképek jelentős részét a szerző maga kutatta föl, és most először kerülnek publikálásra.
Estók János mintegy két évtizede foglalkozik a 19-20. századi Magyarország gazdaság és társadalmi viszonyaival, illetve politikatörténetével. A magyarországi polgárosodás korszakából készítette tudományos munkáit, amelyek között alapvető monografikus mű és értékes tanulmányok is találhatók.
(tovább)

>!
Line Design, 2015
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638818195

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Nienna001 P>!
Estók János: Élet falun és városon

Teljes mértékben öt csillagos könyv, alapos, érdekes, rengeteg korabeli képpel. A hétköznapi élet minden területét felöleli, de érdekes módon, nem megterhelve a szöveget statisztikákkal, Ismeretterjesztő, de a lehető legjobb módon. Nem lesz felületes, de nem is megy bele az utolsó kapanyélig sem, ideális az arány. Gyorsan a végére értem.

Estók példa arra, hogy kell jól ismeretterjesztést írni. Örülök, hogy ilyen minőségi kivitelt kapott. ha egyszer ismeretterjesztésre adom a fejem, akkor ő lesz a példaképem :) Meg Géra Eleonóra.

Árulkodó, hogy kilenc könyvet vettem és amikor gondolkodtam melyikkel kezdjem, akkor ez lett befutó. Még jó, hogy megvettem, pedig utólagos rendelés volt, mikor a megrendelés összesítőnél jöttem rá, hogy ezt bizony kifelejtettem a kosaramból.

Mallarme>!
Estók János: Élet falun és városon

Gyönyörű és nagyon érdekes! Mindig érdekelt és szerettem látni, hogy hogy éltek régen. Ez egy tökéletes ismeretterjesztő könyv!

dianna76 P>!
Estók János: Élet falun és városon

Igazán gazdag írott anyaggal és képi világgal örvendeztette meg a nagy- és dédszüleink mindennapjai iránt érdeklődőket Estók János. A kötet nem minden fejezetének szövege érdekelt maradéktalanul, de ez nem róható fel a könyv hibájának. Jó volt ez a múlt idéző, szívesen nézegettem a fotókat. Habár tervben sem voltam abban az időben, mégis gyerekkori emlékeket elevenített fel bennem némely sor. Anno mi is táviratoztunk halálhírt tudatva, vagy névnapot köszöntve távol élő rokonoknak. A postai telefonálás – kapcsolásra várás – sem ismeretlen élmény számomra. A közösségi híreket szülőfalumban is a kisbíró dobolta ki kisgyermek koromban. Egy-egy jelenlegi, vagy néhai lakos halálhírét pedig mai napig harangszóval adják a lakosság tudtára.
Akadt némi meglepő információ is számomra. Nem gondoltam pl., hogy az éjjeli szekrény az éjjeli edény tárolására szolgált, s innen a neve. A számos fotó egyikén-másikán népi hagyományok is megjelennek. Viszont hiányoltam, hogy pécsi képet nem volt szerencsém látni a könyvben.

>!
Line Design, 2015
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638818195
ritazsofia>!
Estók János: Élet falun és városon

Nagyon informatív, de ugyanakkor egyáltalán nem száraz olvasmány, témákra bontva, tele képekkel.. mondhatni tökéletes kiadvány.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2.
Gyurgyák János – Környei Anikó – Saly Noémi (szerk.): Élet a régi Magyarországon
Aczél Endre: Acélsodrony – A hetvenes évek
Romsics Ignác: Magyarország története
Glatz Ferenc (szerk.): A magyarok krónikája
Lugosi Lugo László: Tükörképek
Nagy György: Magyarország apróbetűs története
Bertók Krisztina – Bódi-Schubert Anikó – Iványiné Mészáros Krisztina – Tóth Csaba (szerk.): 75 éves a forint
Kéri Katalin: Hölgyek napernyővel