Az ​idomított férfi 14 csillagozás

Esther Vilar: Az idomított férfi

„A nők úgy intézik, hogy a férfiak helyettük dolgozzanak, gondolkozzanak, viseljék a felelősséget. A nők kizsákmányolják a férfiakat. De a férfiak erősek, intelligensek, fantáziadúsak, míg a nők gyengék, buták és fantáziátlanok. Akkor miért a nők zsákmányolják ki a férfiakat, és miért nem fordítva?”

>!
Akadémiai, Budapest, 1990
164 oldal · ISBN: 9630558297 · Fordította: Szilágyi Éva

Enciklopédia 4


Kedvencelte 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Blackberry33
Esther Vilar: Az idomított férfi

Nagy itt a képzavar.
Tehát alapvetően akkor eszerint a férfiak nem túl okos lények, mert elég egyszerűen rá lehet őket venni egy szolga-létre. Ha férfi lennék, kikérném magamnak. Főleg, hogy azt állítja, a férfiaknak kell gondolkodni nők helyett, mégis ennyire butácskák?
A másik, épp a feministák harcolták ki azt,hogy kereshessenek a nők is, és vállaljanak felelősséget felnőtt módra az életükért, namost mikor antifeminista férfiak dicsőítik a könyvet, akkor épp egy letűnt kor nőtípusát szidják, azaz a kitartott nőt aki kizsákmányolja a férfit, ugyanakkor meg fogják be a mocskos feministák, miért akarnak dolgozni, felnőttként, önállóan felelősséget vállalva élni, nem pedig valaki eltartottjaként, aki a gyámjuk? Döntsék el, mit akarnak, a Huffnágel Pisit félék. A könyv teli csúsztatásokkal, alapvetően hülyeség.

3 hozzászólás
>!
Carmilla 
Esther Vilar: Az idomított férfi

Totálisan nőellenes, sőt nőgyűlölő hangnemű írás. Van benne igazság, de Vilar túlságosan szélsőséges és általánosító, holott a világ azért ennél sokrétűbb… Nem ismerem el, hogy a nőt társadalmi helyzete, anatómiája és neveltetése ostobaságra és rabszolgatartó életvitelre kondicionálná. Szerintem ugyanezek miatt válhat belőle rabszolga és áldozat. Nem igaz, hogy minden férfi-nő kapcsolat a nő dominanciáját jelenti. Stb. Inkább érdekes, mint értékes könyv.

2 hozzászólás
>!
sithlovag
Esther Vilar: Az idomított férfi

Nos, olvasgatva a kommenteket azt hiszem nagyjából mindkét közönségnél betalált az írónő, mert nagyjából senki nem értette meg teljes egészében a könyvet (bár elég régiek, azért ideírok mert miért ne). Vilar a saját korának abszurd, epét hányó feminista mantráit figurázta ki, és olyan jól csinálta ezt, hogy kékre-zöldre is verték a feministák (éljen az egyenjogúság ugyebár). Annyit kell tudni róla, hogy a 70-es években a feminista „értelmiség” nagyrésze pont ugyanezt a nyelvezetet követte, amit Vilar itt megüt. Csak nyilván ugye, mivel az férfiak ellen szólt, az nem volt szexista :) Csak hogy kontextust szolgáltassak: Andrea Dworkin például olyanokat mondott, hogy amelyik nő teherbe esik, az egy k-rva. Valeria Solanas két lábon járó dildóként jellemezte a férfiakat. Ilyen elmebetegek között kell értelmezni Vilar írását, ami óriási bátorságot igényelt, ezért mély tiszteletem az írónő felé. Ezen feminista írónőket pedig, akiket megemlítettem…nos azt hinné az ember, hogy a történelem szemétdombjára kerültek, ahová valók, sajnos azonban az a mentális rák amit hirdettek ma nemhogy reneszánszát éli az Egyesült Államokban, de még kétszer olyan durvább, mint a hetvenes években volt. Ennek ma látjuk is az eredményét: ami Vilar Idomított férfije volt a 70-es évekbeli feminizmus ellen, azt ma az alt right, a red pill és a mgtow testesíti meg.

1 hozzászólás
>!
Novbert
Esther Vilar: Az idomított férfi

Szexista bullshit. Az a vicces az egészben, hogy miközben a nőket próbálja ócsárolni, a férfiakat meg piedesztálra helyezni, közben tulajdonképpen a férfiakat is manipulálható szerencsétlen kis véglényeknek állítja be.
Ami nem vicces, hogy találkoztam olyan emberrel, aki elgondolkodtatónak találta.

>!
www
Esther Vilar: Az idomított férfi

Zseniális könyv! Végre egy író, aki fényt vet a legnagyobb titokra, hogy hogyan élősködnek a nők. Az ő hatalmuk egyik pillére, hogy eltitkolják a módszereiket, terveiket, és soha nem őszinték ezeket tekintve. Ha pedig valaki fényt derít erre, akkor üldözni kezdik. Ami pedig szélsőséges érzelmeket vált ki, annak bizony van valami alapja.

Szerencsére egyre kevesebb nő talál magának gazdatestet, egyre több férfi fordul el tőlük, a feministák pedig egyre hangosabbak lesznek.

>!
Razide
Esther Vilar: Az idomított férfi

Minden mondatát bekeretezve kellene a falra függeszteni. Többször újraolvasós könyv. Minden gondolata egy tömör cáfolata az eddigi mítoszoknak. Kötelező olvasmány minden férfinek, különösen a házasulandóknak. Red Pill alapmű.

1 hozzászólás
>!
Ariadne
Esther Vilar: Az idomított férfi

Vannak ugyan benne féligazságok, de teljes mértékben a férfiakat dicsőíti. Ebben a könyvben a nők érzelemhiányos, buta, és fantáziaszegény lények, úgy állítja be őket az író mint egyfajta élősködőket.

Egyszer egy illető megjegyezte hogy amíg feminista nézeteket vallok, addig nem is fogom megérteni. Ezt a könyvet nem is akarom…

5 hozzászólás
>!
Berki_Attila
Esther Vilar: Az idomított férfi

Ezt a könyvet kötelező olvasmánnyá kellene tenni. Minden férfinak és minden nőneműnek, aki nővé szeretne érni ajánlanám a figyelmébe. Akik megfertőződtek korunk legsúlyosabb népbetegségével a feminizmussal, azoknak fájdalmas felismeréseket, pillanatokat okozhatnak Esther Vilar igaz szavai. Magával ragadó az a tiszta őszinteség ami a soraiból árad. Sok sikert kívánok azoknak akik mernek a gyógyúlás tiszta útjára lépni és megnyugvást azoknak akik beteg ismerősük, párjuk, hozzátartozójuk vagy bármi egyéb miatt kellett igazságtalanul egy másodpercig is szenvedniük. Köszönöm Esther Vilarnak, hogy meg merte élni és osztani a felismeréseit a nőiességének kiteljesedése felé vezető úton egy ilyen beteg világban / izmusban. Esther Vilar a bizonyíték arra, hogy létezhet egészséges és valódi női tudat, tisztánlátás és tisztán érzés.

>!
haemorgen
Esther Vilar: Az idomított férfi

Véleményem szerint igazakat ír az alábbi könyvben az ÍRÓNŐ, ajánlom mindenkinek.

>!
nariagnuhtseab
Esther Vilar: Az idomított férfi

Hát hát hát, ezt is letudtam! Hol is kezdjem? Az első harmadig majdnem megvezetett a hölgyike, de aztán rájöttem a csalásra, ez egy vicc! Ráadásul nem is a legjobb s legeredetibb. Körülmények figyelembe vétele elengedhetetlen hiszen ekkoriban lángolt a (második?) feminista mozgalom és látszólag ez ellen szólalt fel. Áááám a valóságban ez nem csak a bigott feministákat, de a majdnem ugyanolyan erővel ellentámadó hedonista/szexista s egyéb férfiakat is (bár kissé burkoltabban) egyaránt támadja. Ténybeli hibák (Kennedyk húga nem jómódban élt hanem lobotomizált aggyal kvázi zöldségként…), abszurditás határát súroló röhejes kijelentések (nők később tanultak még olvasni wtf??!!). Nem lett volna ezzel sem baj, de a vége már annyira unalmas, elmúlik a minimális szórakoztató értéke és csak ismétli vég nélkül a baromságokat. Igazából senkinek sem ajánlom s bármelyik nem képviselője ezzel akar vitában érvelni, ne tegye. Móricka heti lapban is találtam jobb és mélyebb cikkeket anno!

>!
Akadémiai, Budapest, 1990
164 oldal · ISBN: 9630558297 · Fordította: Szilágyi Éva

Népszerű idézetek

>!
Razide

A férfi kíváncsisága egyetemes. Elméletileg nincs olyan dolog, ami ne érdekelné, legyen az politika, botanika, atomtechnika vagy Isten tudja micsoda. Érdeklik még az olyan dolgok is, amelyek egyáltalán nem tartoznak a szakterületéhez, például a gyümölcsbefőzés, a tésztagyúrás vagy a csecsemőgondozás. Egy férfival nem történhetne meg, hogy kilenc hónapig terhes anélkül, hogy a méhlepény és a petefészek mőködéséről ne tudna minden részletet.
A férfi nemcsak megfigyel mindent, ami körülötte (és általában a világban) történik, hanem értelmezi is. Minthogy megpróbál mindenről értesülni, nem esik nehezére összehasonlításokat eszközölni, felismeri a történésekben a szabályszerűséget, az elveket, amelyeket aztán értékesít. Célja mindenkor az, hogy valami egészen mást, egészen újat hozzon létre.

>!
Razide

Noha az árvaházak az egész világon tele vannak segítségre szoruló bájos gyermekekkel, és noha a televízió és az újságok szinte mindennap közlik, hány afrikai, indiai és dél-amerikai kisgyermek halt éhen, a nők – akik azt állítják, hogy szeretik a gyermekeket – inkább magukhoz vesznek egy kóbor kutyát vagy macskát, mint elhagyott gyermeket.

Kapcsolódó szócikkek: televízió
>!
Razide

Ha létezik valami, amit a nők utálnak, hát gyermekkel játszani. Míg a gyerekek minden iránt érdeklődnek, mindenre rákérdeznek, a nőket általában véve semmi nem érdekli (azokon a bárgyú szórakozási lehetőségeken kívül, amelyeket nekik a háztartás és a saját testük kínál). A nőnek ezért határozottan nehezére esik, még ha meg is van benne a jóakarat, hogy megossza a gyermekkel annak kalandos világát. Rendelkezik ugyan egy sereg ostoba szólásokkal kis gyermekek szórakoztatására ("ejnye-bejnye, ki van itt?"), de amint a gyermekek elmúltak kétévesek, és maguk is gondolkodni kezdenek, az egésznek vége. A közmondásos klisé apa és fia közös érdeklődéséről (az apa, aki nem tudja otthagyni fia elektromos kisvasútját), az anyára és fiára nem érvényes, de még az anyára és lányára sem. Ha egy nő ennek ellenére erőt vesz magán, és naponta egy félórát eljátszik a gyermekével ("ennél több ártana a gyermek szellemi fejlődésének"), úgy meséli ezt mindenkinek, mint valami hőstettet (és joggal, mert ilyen fokú áldozat számára valóban hősi tettel ér fel).

>!
s_l_m

A nők úgy intézik, hogy a Férfiak helyettük dolgozzanak, gondolkozzanak, viseljék a felelősséget. A nők kizsákmányolják a Férfiakat. De a Férfiak erősek, intelligensek, fantáziadúsak, míg a nők gyengék, buták és fantáziátlanok. Akkor miért a nők zsákmányolják ki a Férfiakat, és miért nem fordítva?

Lehet, hogy az erő, intelligencia és fantázia nem a hatalom, hanem a behódolás előfeltételei? Lehet, hogy a világot nem azok irányítják, akik tudnak valamit, hanem azok, akik semmi másra nem alkalmasak: a nők? És ha ez így van, hogyan érik el a nők, hogy áldozataik ne érezzék magukat becsapottnak és megalázottnak, hanem annak érezzék magukat, amik a legkevésbé, ti. uraknak? Hogyan adják nekik azt a boldogságérzetet, amely eltölti őket, amikor értük dolgoznak, a büszkeségnek és fölénynek azt az érzését, amely egyre nagyobb teljesítményre készteti oket?

Hogyhogy nem lepleződnek le a nők??

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · kizsákmányolás · nők

Hasonló könyvek címkék alapján

Jean-Pierre Changeux – Paul Ricoeur: A természet és a szabályok
Fekete Gyula: Boldog házasságok titkai
Németh László: A minőség forradalma – Kisebbségben I-II. – Politikai és irodalmi tanulmányok, beszédek, vitairatok
Király István: Hazafiság és forradalmiság
Kossuth Lajos – Eötvös József – Fáy András: A „Felelet” és más vitairatok Széchenyi István A kelet népe című könyvére
Szalai Anna (szerk.): Tollharcok
Standeisky Éva: Írók lázadása
Király István: Kosztolányi
Szendi Gábor: Antidepresszáns és placebo
B. Élthes Eszter: Óda az erotikához