Szeretkezés ​fogságban 4 csillagozás

A szexualitástól az erotikáig
Esther Perel: Szeretkezés fogságban

Ez a könyv a pszichoterápia és a szexualitás mágikus világába vezet. Hasonlóan a Terápia sorozathoz itt is eseteket látunk, leginkább párterápiákat, melyek tönkrement házasságok rendbetételét szolgálja. Egyszerre van módunk nyomon követni a párok kihűlt szenvedélyének megértési folyamatát és azt a hatékony terápiás beavatkozás folyamot, amelynek végén az intimitás újra átélésre kerül és a kihűlt szenvedély újra lángra kap. Aki szereti Gabbard és Fonagy könyveinket, az Esther Perel kiváló könyvét is szeretni fogja. A rendkívül elmélyült, esetleírásokkal illusztrált könyv, amellett, hogy letehetetlen, fontos kapaszkodót jelent a szakembereknek a szex terápiás térben történő tárgyalásához, és a nem szakembereknek is, akik ízelítőt kapnak arról, hogyan is működik a hatékony pár- és pszichoterápia.

>!
Oriold és Társai, Budapest, 2015
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155443077 · Fordította: Moukhtar Lucia

Enciklopédia 2


Most olvassa 3

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
lauranne
Esther Perel: Szeretkezés fogságban

Esther Perel: Szeretkezés fogságban A szexualitástól az erotikáig

Leláncolnád önmagad, közben szabadságod kéred – talán ezzel a klasszikussal foglalható össze legtömörebben Esther Perel könyve.
Kicsit részletesebben:
https://www.youtube.com/watch…

Hiszen kezdetben:
https://www.youtube.com/watch…
Utána:
https://www.youtube.com/watch…
Majd nem törvényszerűen, de előfordulhat:
https://www.youtube.com/watch….

Egyébként pedig nyelvi lektorért kiált.

>!
Dóra_Hegedűs
Esther Perel: Szeretkezés fogságban

Esther Perel: Szeretkezés fogságban A szexualitástól az erotikáig

„Az ölelés megnyugtató érzésére ugyanolyan szükségünk van 40 éves, mint 5 éves korunkban. Testünkben elraktározódik mind az a distressz, frusztráció és fájdalom is, amit megéltünk, és emlékezik mindarra, amiről a szellemünk megfeledkezik, legyen az jó vagy rossz élmény.”
„Gyakran hangoztatjuk, hogy a mai amerikai párok, bármilyen társadalmi osztályhoz tartoznak is, túl sokat dolgoznak, igen túl terheltek. Ennek következtében a szexualitást szinte teljesen kiiktatjuk az életünkből, folyamatosan háttérbe szorítjuk, míg a fontosabb teendőinkre koncentrálunk. A családi élet néha csak abból áll, hogy folyamatosan mérlegeljük, mi az, amivel azonnal foglalkoznunk kell és mi az, amit későbbre halaszthatunk. A millió feltorlódó teendőt megállás nélkül próbáljuk rangsorolni: ami létfontosságú, ami fontos, amire vágyunk, amit meg kell tennünk, ami elhanyagolható, ami ilyen is, olyan is, ami haszontalan, amit talán egy nap majd megcsinálunk és amit biztos, hogy soha az életben. A szex gyakran kerül a lista legvégére, és onnan szinte sosem robbantja ki más, prózaibb tennivaló. De vajon miért süllyed a szex ilyen mélyre?”
„Mindent megpróbáltam – mondja a férj. Segítséget kér, én segítek. Elmosogatok, hagyom, hogy hétvégén sokáig aludjon, elviszem a gyerekeket a játszótérre, hogy legyen magára ideje. De tudja, én is dolgozom. Állandóan határidős feladataim vannak. Nem szórakozással töltöm az időt. Azt gondolja, hogy csak le akarok feküdni vele, de ez nem így van. Szeretnék néha hazatérni és együtt lenni a feleségemmel. De csak egy anyát találok. Minden a gyerekekről szól. Mit kell elterveznünk, mit kell megcsinálnunk, mit kell megvásárolnunk. Nem lehetne pihenni egy kicsit néha?”
„Sok nő küzd azzal, hogy a szexualitást összehangolja az anyasággal. Olyan kultúrában élünk, amely egyenlőségjelet tesz az anyai odaadás és az önzetlenség, az önfeláldozás, az önmegtagadás és a lemondás közé.”
„A boldog érzelmi elköteleződésnek számos olyan formája van, ami nem feltételezi a szexuális együttlétet. Ha azonban az egyik félnek valóban hiányzik a szex, és nem tudja bevonni a partnerét, a kapcsolat elindul lefelé a lejtőn. A krónikus csalódottságban élő partnerek a szexuális intimitás hiányától kietlen érzelmi sivatagban találják magukat. Előbb vagy utóbb a problémák kicsúcsosodnak. Fellázadnak és máshol keresik a szexuális kielégülést: az interneten, kiruccanásokban, alkalmi kalandokban vagy tartósabb viszonyokban.”


Népszerű idézetek

>!
lauranne

A szerelem arról szól, hogy mindent tudni akarunk a másikról, a vágynak viszont szüksége van a rejtélyekre. A szerelem szeretné megszüntetni az én és a másik közötti teret, míg a vágyat ez a tér duzzasztja. Az ismétlés és megszokottság megerősíti az intimitást, eltompítja viszont a vágyat, amelyet a rejtély, az újdonság és a kiszámíthatatlanság táplál. A szerelem a birtoklásról szól, a vágy pedig a hiányokról. A sóvárgás megtestesüléseként a vágy folyamatos kitérést igényel. Nem az áll a középpontjában, hogy mi az, ami már megtörtént, hanem az, hogy merre tart. De túlságosan is gyakori, hogy mire egy pár megteremti a szerelem keretei közt a biztonságot, kialszik a vágyakozás lángja. Megfeledkeznek arról, hogy a tűz lobogásához levegőre van szükség.

65-66. oldal

Esther Perel: Szeretkezés fogságban A szexualitástól az erotikáig

>!
lauranne

[…] a szenvedély egy párkapcsolatban olyan mértékű, mint a bizonytalanság, amelyet a felek még képesek elviselni.

35. oldal

Esther Perel: Szeretkezés fogságban A szexualitástól az erotikáig

>!
lauranne

Felmerül a kérdés, hogy a házasság hagyományos struktúrája képes-e megfelelni a modern kor elvárásainak, különösen annak fényében, hogy az amíg a halál el nem választ fogadalom kétszer annyi időt ölel fel, mint hajdanában.

16. oldal

Esther Perel: Szeretkezés fogságban A szexualitástól az erotikáig

Kapcsolódó szócikkek: halál · házasság

Hasonló könyvek címkék alapján

Kevin Leman: Szexre hangolva
Richard Freiherr von Krafft-Ebing – Alexander Hartwich: A nemi élet eltévelyedései
Hevesi Krisztina: Szextrém
Alain de Botton: Hogyan gondolkodjunk másképp a szexről?
Hevesi Krisztina: Szex
Szilágyi Vilmos: A szexuálpszichológus válaszol
Révai Gábor: Beszélgetések nem csak szexről
John Gray: Mars és Vénusz a hálószobában
Szarka Miklós: Házasságra felkészítő beszélgetések