Egy ​nő 319 csillagozás

Esterházy Péter: Egy nő Esterházy Péter: Egy nő Esterházy Péter: Egy nő Esterházy Péter: Egy nő Esterházy Péter: Egy nő Esterházy Péter: Egy nő

„Esterházy regényével a magyar irodalom egy nagy könyvvel lett gazdagabb, és végre nagykorú.”
                                                                 Nádas Péter

A cím, kérem tisztelettel, nem zsákbamacska. A mű tényleg egy nőről szól. Vagy sok nőről. Vagy egy férfiról. (Ahogy azt egy férfi elképzeli.) Szóval rólunk van írva. A testről. A test árulkodásairól. Kapcsolataink kusza egyszerűségéről. Az érzékiség hatalmáról, midőn e hatalom csúcsán érezhetjük magunkat. S midőn – a lábainál. (Lába válogatja.)

A nagysikerű Egy kékharisnya följegyzéseiből kiderült, Esterházy szereti néven nevezni a dolgokat. Hát itt sem történik egyéb, mint a dolgok folyamatos néven nevezése. Mindössze a megközelítés tárgya változott… (nővé).

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Magvető, Budapest, 2018
164 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631424515
>!
Magvető, Budapest, 2016
ISBN: 9789631433692
>!
Magvető, Budapest, 2016
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631424515

9 további kiadás


Enciklopédia 11


Kedvencelte 38

Most olvassa 25

Várólistára tette 130

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bélabá>!
Esterházy Péter: Egy nő

Nők, nők és nők. Az élet mozgatói, szerintem. E. P. annyi kontextusban ír róluk, olyan sok jelzőt felhasznál, hogy ez önmagában is művészi. Maguk a kis írások szintén azok. Vegyesek, ahogy minden nő más és más. Megvan bennük minden: érzékiség, vulgarizmus, báj, csúfság, konokság, humor, kedvesség, ravaszság, nyitottság, titokzatosság, szarkazmus, arrogancia, csintalanság, nyűg stb..stb.. Remek ötlet volt ezt a könyvet választanom eme szomorú apropó kapcsán. Esterházy elment… bevallom, ez az első olvasmányom tőle, és azt is, volt félelmem tőle. A könyvektől, amik állítólag eléggé megosztják az olvasói társadalmat. Vagy tetszik, vagy nem, köztes állapot nincs. Ez most tetszett, érdemes lesz még válogatnom az író polcáról. Este nagy szeletet olvastam belőle, ma apránként csöpögtetve, mások cigi szüneteiben. 5 csillagot (4,8 pont) adok, ez nem utólagos elismerés vagy jó szándékú „ajándék” hanem reálisan tükrözi az olvasmány értékét. Sőt, még gondolkodok a „kedvenc” gombon is! Sajnálom, hogy ilyen kegyetlen halált kellett megérnie. Nyugodjék békében!

6 hozzászólás
csend_zenésze>!
Esterházy Péter: Egy nő

Kedves Esterházy uraság!
Van egy nő. Gyűlöl. Konkrétan magát gyűlöli, kiváltképp a perverzióit nőtársaival kapcsolatban, meg azt is, hogy ide-oda csapong, miközben minden a férfiassága körül forog.
Van egy nő. Szeret. Mondhatnám, hogy magát szereti, de ez hazugság, hiszen a szavait szereti, nem magát, drága Péter, de a könyvet, na azt nagyon, mert róla ír (mármint a nőről), mindenkiről ír, aki nő (vagy aki nem), nem lehet nem szeretni, újra kell olvasni, mert jó.
Van egy nő (igen, még egy, talán már a századik, ki tudja). Szeretgyűlöl. Vagy inkább gyűlölszeret, ahogy tetszik. Mert ő egyszerre az előző kettő nő.
Meg én is.

Magyarul: ötcsillag.

4 hozzászólás
Biedermann_Izabella P>!
Esterházy Péter: Egy nő

(1.) Vagyok egy nő. Gyűlölöm. Vágyom a tenger után, világló derengés, fénycsorgás, se sötét, se világos, örök esthajnal. Addig-addig irgek-forgok, míg tengerre nem lelek. Szeretem, ha fúj a szél. Ő meg utálja.
(2.) Van egy nő. Szereti az izlandi zenét, bár a szövegét nem érti. Engem is szeret. Azt állítja, délsvéd. Én inkább finnek mondanám.
(3.) Van egy nő. Megszerettem. Nem illünk egymáshoz, ezért mostanában gyakrabban nézegetem a tükörben. A nő a tükörben is én vagyok, de megijedek, hogy nem ijedek meg. Mondjuk nem egy nemzettest, de összetartozunk. Őszinte leszek, ez egy Nagyénország, de ez a test nem élte meg Trianont, innen kérem, nem csatoltak el semmit. Állítólag így is.
(4.)Van egy nő. Akar. Gyűlöl. Nyárra kivirul.
(5) Van egy nő. Az anyám. Helyteleníti, hogy női seggekről olvasok.
(5) Vagyok egy nő. Szeretek és gyűlölök. Hogy ezt ki mondja, már nem tudom. Talán mindketten.
Nem tehetek róla, de engem annyira emlékeztet ez az egész magunkra, hogy meggyanúsítottam Pétert önmagammal. Azóta így emlegetem, Péter, nem úgy, hogy EP. Megöllek, ha elhagysz, mondom, és a fejét benyomom a párnába. Ez jó mondat, ez be szokott válni, nyöszörgi de ha megölsz, az is olyan, mintha csak képzelnéd.

2 hozzászólás
sebzek P>!
Esterházy Péter: Egy nő

Esterházy eddigi irományai eddig leértékelődtek az idő múlásával.
Ha megpróbálom előhívni a Márk változatot, nem jut semmi sem az eszembe. spoiler Tényleg semmi, pedig tavaly olvastam. Mondjuk vallási szempontból inkább Krasznahorkai felé húzok, ami nem kellemes, viszont az értékelés szepontjából mindegy.

A heteroszexszuális szerepben viszont tudok vele kapcsolódni, sőt az Egy nőn keresztül nagyra tartani. Főleg a fecsegését, amint néha másról beszél. A témán kívül a témáról, hogy két ember megpróbál együtt lenni, és itt nem kell csak a rosszra gondolni.
Azt is szeretem, ahogy alá rendeli magát az írásnak. Nem hunyászkodik meg a szükséges pikantériától.
Olyan egyszerű és szép, akár egy fehér bárányfelhő a napsütésben. És ilyen időben ki szomorkodik?

DaTa P>!
Esterházy Péter: Egy nő

Az én ízlésemnek néha kicsit sok volt a pinamegafasz, de…

hihetetlen, mennyire jól ismeri EP a nőket
hihetetlen, mennyire jól ismeri EP a férfiakat
hihetetlen, mennyire jól ismeri EP az embereket
hihetetlen, mennyire jól ismeri EP az életet

és legfőképp hihetetlen, hogy nem mesél már nekünk tovább.

csillagka P>!
Esterházy Péter: Egy nő

Kedves, drága, megismételhetetlen, posztmodern Péter!
Tudod most sajnálom igazán, hogy alul maradtál a Döggel szemben, így nincs lehetőségem arra, hogy jól pofán vágjalak egy igazi csepegős békatalppal, csak úgy barátian.
Kevesen viselik méltósággal, ha ennyire nyíltan görbetükröt tartanak a lelke elé, nem a Nővel van baj, hanem hogy nem készült el a Férfi.

tgorsy>!
Esterházy Péter: Egy nő

Ez a legőszintébb, legerotikusabb, legviccesebb, legnyíltabb, legszemérmesebb, legnagyszerűbb, legszemtelenebb, legfeltárulkozóbb, legbujdokolóbb, legférfiasabb, legnőiesebb, legszerelmesebb szerelmeskönyv.

5 hozzászólás
Annamarie P>!
Esterházy Péter: Egy nő

Van egy nő, aki gyűlöl, szeret, szeretni akar. Meg akar ismerni. Olvassa a könyveimet. Azt hiszi, magamról szól. Pedig ezt senki nem mondta neki. Különlegesnek tartja magát, mert még közel sem hasonlít egyetlen általam megénekelt nőhöz. Pedig mennyi aktot, alakot sorakoztattam fel. Mint egy hatalmas virágos rét, ezerféle virággal. Mind szép, de mind más. Azt gondolja rólam, hogy nagyon figyelmes vagyok. Érzékeny a környezetem rezdüléseire. Azt gondolja, hogy a külső jegyekből építem fel magát a nőt. Hogy csipesszel, mikroszkóp alatt dolgozom.
Tetszik neki, amit írtam. Néha közönségesnek tartotta, olyannak, ami távol áll tőlem. De tudom, hogy olykor megremegett a térde, összecsomósodott a gyomra. Egész pici lett, és ott élt abban a pici pöttyben, a gyomra közepén. Egyetlen csepp könnyben. Egyetlen felindult sóhajban.
Nem érti, miért így írtam meg ezt a könyvet. De érzi a hatását, és azt mondja, jó volt. Hagyjuk hatni!

2 hozzászólás
Szürke_Medve>!
Esterházy Péter: Egy nő

Egy ilyen hosszú könyvet írni egy b*szásról…. :O

A párzás lüktetése, a ki és a be, a szeret és gyűlöl üteme és közben milliónyi kósza gondolat a nőről a férfiról, a testről a lélektől, és a viszonyokról…. Ennek a könyvnek az olvasása közben támadt bennem a gondolat, hogy talán enyhén aszexuális vagyok, mert ez nekem eléggé unalmas. Persze mire másra jó a nő ha nem kefélni? Persze sok mindet mást is lehet vele. Erről szól másképp a könyv: nyálcsorgatva bámulni nevét sem tudva, veszekedni vele, unni, idegeskedni, idegesíteni, megalázni, együtt lenni, külön lenni és persze szeretni és gyűlölni. Beszélgetni a vezekényi csatáról (ahol négy Esterházy halt meg) levelet írni, félszegen udvarolni, függni, és fogva tartani és még még rengeteg olyasmit, amit én már csináltam nővel de Esterházy nem írt le…(nem állom meg, hogy ne dicsekedjek :D) szóval sok mindent leír és így is van ami kimarad. A vége viszont mégis csak mindig a kefélés… Kevés a könyv de mégis csak sok egy ilyen hosszú könyvet írni egy b*szásról…

Mégse rossz könyv ez, az első volt Esterházytól amit olvastam, és kedvet csinált a többihez…

2 hozzászólás
ddani P>!
Esterházy Péter: Egy nő

Annyira szórakoztató ez a forma, hogy az ember szinte ellenállhatatlan kísértést érezhet Esterházyt epigonizálni, hogy Van egy könyv. …
Szóval van egy könyv. A világ legjobb könyve, és szeret. Nem annyira gyűlöl,azaz dehogynem nagyon is, csak olyankor is szeret, nem hogy engem hanem egyetemesen minden nőt és férfit, akik csak sz. és gy. egymást. Becsomagolni mondatokba, és fejvakarászást idézni az olvasóban elő, hogy milyen mértékig félművelt, felismeri-e ha szembejött a posz'modern intertext poént, vagy max ahogy én annyit fog belőle, hogy itt bizony le lett egy poén dobva. (Attól még röhögni ér!)
Nem vártam, hogy ez ennyire tessen. Nőkről író, sőt: áradozó férfi, valami tabudöngetés vagy döntögetés, szexualitás, ez csak rémes lehet – de nem. Valahogy bátornak hat, amiért olyan derűs, és kitartó, és kiírja a helyzeteket és dinamikákat és az emberközi kapcsolatok teljesen gyönyörű abszurditását. A prüdéria az pláne kap, hál' istennek, mert lassacskán megengedtetem magamnak mindenféle ideológiák* mentén már csak eltartott kisujjal nyúljak ilyen irányokba.
Nem is nyúlok, csak ha tényleg igazán érdekel. EP-től a Semmi művészetet képes voltam elolvasni, pedig az egész egy merő foci, bwaah! Anyám. Pedig ha van két dolog, amitől mintegy zsigerileg berzenkedem, az a szexizmus és a drukkerkultúra, aztán tessék, minden bélpanaszra van egy jó kúra. Most már mint a rendes felnőtt emberek, én is lila fejjel tudom ordítani az utcán, hogy Éjáéjáoo – na nem, szóval ezek egyáltalán nem így működnek.
Valahogy mégis hat (mind a 97, hehe). Hiába hogy tipikusan olyan „egy délután kiolvasható”, nekem csak teltek a délutánok és -előttök, estébék, elsőre már meg-megálltam, folyton félretettem, visszatuszkoltam a táskámba a könyvtár büfében, a békáká ellenőrgyanús utasai közeledtén, a Tilos maratonon, valahogy gyakran félre kellett tenni, mert nekem ez az egész annyira egy centrálisan központi esszenciál-fontos ügy, hogy van-e egy nő, és hogy sz. vagy épp gy. Ebből csakis remekül kockázatvállaló vicceket érdemes csinálni, pont így.

*amióta csak Nagy Nővédő vagyok** és Elveim vannak, minden komolytalan és risqué szövegnél felpattan egy kis zászló, hogy ez megy-e a feminizmussal, vagy sem, és általában szomor is kavarodik az örömbe, ha van a tabut és nőt döntögető férfiirodalomban például örömöm egyáltalán, nahát hogy van hogy van, itt abszolúte
**a kis nők már komolyabb kihívást jelentenek

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Frank_Spielmann I>!

Ez már így elég, nem? Kívánás plusz beszélgetés, együtt és kitartóan, az már szeretlek, nem?

29. oldal

12 hozzászólás
Limbus>!

Van egy nő. Úgy van velem, mint én vele, gyűlöl, szeret. Amikor ő gyűlöl, én szeretem, amikor ő szeret, én gyűlölöm. Más eset nincs.

50. oldal

félóra>!

A nevetése a legelragadóbb. Olyan, akár egy Isten-bizonyíték.

Egy nő (61)

3 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

Akkor se ülhetek ölbe tett kézzel, ha az az ő öle.

Egy nő (24)

2 hozzászólás
>!

Én az ágyban, ő az agyában. Ez úgy hangzik, mintha rendben volna minden, volna híd, mondjuk, Föld s Menny között, pedig csupán a magyar nyelv kuncog.

86. oldal - Egy nő (41) (Magvető, 2016)

csobi P>!

Az olyan tájat szeretem, amelybe nem való az ember, amelyből kihullik az ember, nincsen számára hely. Ember előtti vidék. Ha ilyen vidékre érsz, képzeletedet nem korlátozza semmi, mindent el tudsz képzelni, mindent bele lehet ebbe a világba gondolni, mindent. Olyan vidék, amelyre nincs hasonlat. Nincs mihez hasonlítani, mert nincs ember, vonogatja a vállát, mint egy pökhendi kölyök.

25. oldal (Budapest: Magvető, 1995)

1 hozzászólás
danaida>!

Tévedés, hogy mi szépen kiegészítenénk egymást, az ő elvisége, az én konkrétságom. Én fogdosom őt, ő tűnődik összefüggéseimben rólam. Én az ágyban, ő az agyában. Ez úgy hangzik, mintha rendben volna minden, volna híd, mondjuk, Föld s Menny között, pedig csupán a magyar nyelv kuncog.

Egy nő (41)

Bélabá>!

Van egy nő. Szeret, szeretem, gyűlöl, gyűlölöm. Mióta az eszemet tudom, különféle kúráknak veti alá magát, hol lé-kúra, hol gyümölcs-kúra, aztán test-kontroll, aztán Jane Fonda-módszer, most meg egyszerűen nem eszik. Reggelire semmit, délben három darab főtt krumpli sótlanul, este meg egy hosszúlépés (száraz fehérből). Flamós, szenved, mint a kutya. Viszont fogy.

Egy nő (30)

>!

Olyan, mintha fénnyel árasztana el mindent, minden nyirkos, sötét sarkot. Nincs menekvés.

90. oldal - Egy nő (44) (Magvető, 2016)


Hasonló könyvek címkék alapján

Bodor Ádám: Sinistra körzet
Békés Pál: Csikágó
Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia
Kemenes Géfin László: Fehérlófia nyomában
Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent
Vámos Miklós: Apák könyve
Dragomán György: A fehér király
Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája
Grecsó Krisztián: Pletykaanyu