Mondtam ​már, hogy szeretlek? (DIMILY-trilógia 1.) 328 csillagozás

Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek?

Amikor a tizenhat éves Eden Munro beleegyezik, hogy a nyarat a rég nem látott apjánál tölti a kaliforniai Santa Monicában, még nem sejti, mi vár rá. Eden szülei elváltak, és az apja új családot alapított. Ezt azt jelenti, hogy Eden találkozik a három mostohatestvérével.
A legidősebb, Tyler Bruce, egy heves természetű, hatalmas egójú problémás kamasz, aki mindenben szöges ellentéte Edennek. A fiatal lány nemsokára egy új élményekkel teli világban találja magát, mert Tyler baráti köre úgy dönt, hogy a szárnyai alá veszi a jövevényt. A legnagyobb rejtélyt Tyler jelenti számára, és minél jobban próbálja megérteni a fiút, annál jobban megtetszik neki. Pedig pont a mostohatestvérébe nem lenne szabad beleszeretnie.
A helyzetet tovább bonyolítja Tyler levakarhatatlan barátnője meg egy srác, aki azonnal szemet vet Edenre. Sok titok, sok hazugság, és rengeteg dráma van a háttérben. Vajon Eden le tudja győzni az érzéseit? És sikerül kiderítenie az igazságot Tylerrel kapcsolatban?

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2017
440 oldal · ISBN: 9789634065340 · Fordította: Gonda Éva
>!
GABO, Budapest, 2017
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634063285 · Fordította: Gonda Éva

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Tyler Bruce · Eden Munro · Rachael · Jamie Bruce


Kedvencelte 51

Most olvassa 20

Várólistára tette 201

Kívánságlistára tette 151

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Naiva P>!
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek?

Engem meglepett, hogy viszonylag ennyire alacsony százalékon áll ez a könyv, pedig semmivel sem volt rosszabb igaz jobb se, mint a legtöbb hasonló témájú/tartalmú könyv. Azt kaptam tőle, amit vártam. Megvolt benne az, ami leköt: romantika, intrika, kellő önkritikával rendelkező hősnő és a szükséges bunkó, de dögös pasi, akinek muszáj tiltottnak lennie! Mind a két szereplőt bírtam. Eden még csak 16, de spoiler Ráadásul imádom a tiltott szerelmi történeteket.
Őszintén élveztem ezt a regényt. Igaz, olykor eléggé frusztráló döntéseket hoztak a szereplők, de mentségükre legyen, hogy ezek a karakterek még csak tizenévesek. Szerintem ebben a korban a legtöbb kamasz ostoba és elhamarkodott döntéseket hoz, meggondolatlanul cselekszik, és erre csak akkor jön rá, amikor már túl késő. Jó volt olvasni, ahogyan Eden és Tyler kapcsolata, a kezdeti ellenségeskedéstől a barátságon át, egészen a szerelemig fejlődött. Élvezhető volt, ahogy ez az aranyos és szerintem teljesen összeillő páros ebben a tabu kapcsolatban navigáltak.
Nem egy világmegváltó olvasmány, de lehet a helyén kezelni és azon a szinten egyáltalán nem volt rossz. Tele volt tiltott csókokkal, titkokkal, árulással, barátsággal, szeretettel és persze veszteséggel. Érdekel a folytatás.

7 hozzászólás
Amaryll87 P>!
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek?

Tetszett a könyv, annak ellenére, hogy a Papírhercegnőre és a Fallen crest High ra hajaz. Tiffany egy undok dög, de nem is lenne ifjúsági könyv, ha nem lenne benne egy ilyen szereplő. Tylert nagyon sajnálom, borzasztó lehetett ilyen gyerekkorban nevelkedni. Eden viszont a kis botlásai ellenére(ami tipikus kamasz viselkedés) egy igazán erős jellem.
Szerethető könyv, olvasom is a következő részét.

ZitussKa>!
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek?

Egyetlen egy szerencsèm van: mèghozzá az, hogy èrettsègi után került a kezembe ez a könyv mert máskülönben piszkosul megbuktam volna. Egèsz egyszerűen totálisan függő lettem. Ez a törtènet annyira nyár, tiltott ès idegesítően túlbonyolított. De mindig is szerettem a szappanoperákat (erről is tudnèk mesèlni) úgyhogy nálam ez hatalmas kedvenc lett :))
Mondjuk a következő rèszben már jócskán benne vagyok ès csak azt tudnám kèrdezni: Mi ez az eszetlensèg? Idegtèpès tetőfoka, de èlvezem. A helyszín mondjuk már öt csillag. No de erről majd kèsőbb.
Az kètsègtelen, hogy fantasztikusat alkotott, főleg korához kèpest az írónő.

deen>!
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek?

Az első gondolatom, amikor befejeztem a könyvet: most komolyan elolvastam ezt a borzalmat? El ám! Ritkán kerül a kezembe olyan könyv, amire az első oldaltól az utolsóig azt mondom teljesen felesleges volt az időt rászánni. A szereplők egytől egyig unszimpatikus los angelesi elkényeztetett kölykök, aki jó dolgukban nem tudnak mit csinálni, csak bulizni, drogozni, piálni, hazudni és hazudni és hazudni, megjátszani magukat, és átverni mindenkit. A két főszereplő, természetesen mostohatestvér Tyler és Eden úgy viselkedik, mint az idióták. Tyler egyszerűen nem kedvelhető, a történet háromnegyedében nyújtott alakítása után egyáltalán nem érdekelt, hogy mi a magyarázata minderre és mi a nyomora. Eden-t egyszerűen nem értettem, mert egyik pillanatról a másikra mászik rá Tyler-re, merő szívjóságból. Tiffani tényleg egy pszichopata, de úgy kell Tylernek, hogy figyelemelterelésre használta, és visszájára sült el a dolog. A könyv kétharmadában nem történik semmi, csak fent felsorolt tini hülyeségek. Eden apja tényleg egy szemétláda, nem is érdekli a lánya. Csoda, hogy Eden ki van akadva rá? Ella és a gyerekek Jamie és Chase voltak az egyetlen kedvelhető szereplők. Ella-t sajnáltam, de már régen befizettem volna az egész családot egy kis terápiára, vagy egy haladó színész tanfolyamra, mert itt aztán egy őszinte szó nem hangzott el. Egy idő után legszívesebben egymás után csaptam volna le a szereplőket, annyira idegesítőek voltak. A cselekmény nem tartogatott meglepetéseket, egyértelmű volt, hogy merre haladunk, de az epilógus vitte nálam a pálmát. spoiler Fujj! Amilyen mazohista vagyok, most elolvasom a folytatást is, hátha elhányom magam.

3 hozzászólás
csakegyluca P>!
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek?

Sokat szemezgettem a könyvvel, annyit, hogy mire a kezembe került, teljesen elfelejtettem, hogy mi van a fülszövegében. Ez nem is érdekelt, hiszen éreztem, hogy ez egy igazán jó olvasmány lesz. A mai napig nem olvastam el a fülszövegét, pedig egyes helyeken jól jött volna, de azt hiszem nem kell nekem mankó most, meg tudom fogalmazni, hogy mit gondolok róla. Kicsit nehéz lesz, de csak megpróbálom.
Eden Santa Monicába költözik a nyárra, apjához, akit 5 éve nem látott, és új családjához. Edent meglepi, hogy testvérei csak fiúk. Az egyik, a legidősebb méghozzá teljesen lökött. Tyler drogozik, iszik, az éjjel közepén jön haza és nappal sem a legjobb formáját hozza. Bunkó, önző, szó szerint egy seggfej, ha lehet így mondani. Ez mindvégig így van, míg Tyler meg nem csókolja egy hirtelen mozdulat folytán Edent. Egyikőjük sem számított erre. Hiszen ők mostohatesók! Ez így nem helyes. Sem a szüleikkel, sem Tyler barátnőjével szemben. Maguk sem tudják mi történik éppen, de mindközül az a legrémisztőbb, hogy vonzódnak egymáshoz és ezt nehéz megemészteni. Mi lesz a két szerelmes sorsa? Meddig tudják viszonyukat titokban tartani?
Ahogy ezeket a mondatokat most leírtam, megjelent előttem a Rómeó és Júlia képe. Pedig nem is volt olyan a hangulata, de mégis egy kicsit hajaz rá. Nem, nem maga a story, hanem ez a titkolózás a nép előtt. Fura.
Nem hittem volna, hogy ennyire fog tetszeni. Rengeteget olvastam belőle egyszerre, ami a pörgős történeteknek volt köszönhető. Egy nagyon jó alap ötlete van, amit szívesen olvasnék még tovább. A megoldások, a kérdések, melyek felmerülnek az olvasó fejében a kötet felett, mind azt mutatja, hogy mennyirere megmozgatja az ember fantáziáját. A romantikus vonal szépen ki volt dolgozva, és ez nagyon imponált nekem. A szereplők gondolatai is életszagúak, érdekesek mindenki számára.
Annyira nem vágyom Santa Monicába, Hollywoodba, meg az efféle helyekre, de ez a kötet most meghozta a kedvemet hozzá. Abszolút elkísért minket azokra az utcákra, korzókra, üzletekre és helyekre, amiket szívesen megnéznék most már.
Az egész annyira csajos, annyira tini és kedves volt, hogy azt el sem tudom mondani. Ha azt kérnék, hogy ajánljak 16 éveseknek könyvet, ez mindenképpen benne lenne a topban. Filmszerű részei teljesen beleillenének egy Netflix sorozatba.

Ha már Netflix, akkor azt meg kell jegyeznem, hogy Tylert úgy tudnám elképzelni, mint Billyt a Stranger Thingsből. Jó, mondjuk mióta 6 nap alatt ledaráltam az összes részét és jelenleg is újra nézem a siker sorozatot, ezért nyilván minden róla jut eszembe. Még fagyizásnál is pörög a fejemben ahogy Steve Harrington mondja: Ahoy Ladies! fagyiskanállal a kezében. A lényeg az, hogy a borítón szereplő férfi képe nagyon hasonlít Billy arcára. De most komolyan. Ezért mindvégig őt képzeltem a karakter helyébe.
Ha már a karaktereknél tartunk, rá is térnék a szereplőkre. Azt előre leszegezném, hogy egyikük múltja sem volt zökkenőmentes. Majdnem mindig a gyerek-apa kapcsolat volt a középpontban, háttérben egy fogyókúrával. Ezeket a maradékokat viszont egyikük sem tudja feltárni a másiknak.

Eden természetes, okos, szerény jókislány. Sok hasonlóság van bennünk, mert én is inkább a visszahúzódó fajtához tartozom, akik ahelyett, hogy bulizni járnak, őrült talkshow-kat nézek. (pl.:Észbontók XD). De ez a kislány egyszer felnő, vagy inkább úgy mondanám, hogy igazi tini lesz, aki bedobja magát a közösségi életbe, a partik és a kalandok világába. Kicsit él, de mindig a határokon belül marad, amikor csak teheti. A Disney imádata pedig egy plusz pont a szememben.

Tyler, aki nekem csak Billy Hargrove, Eden ellentéte. Olyan, aki nem ijed vissza a drogoktól, a piától, a buliktól. Igazi kamasz fiú, aki már átmegy felnőttbe. Egy buta, felelőtlen felnőttbe. De úgy, mint Billy-ben, van valami furcsán és természetellenesen vonzó dolog. Ez a veszély éhes sármja, vagy a cuki összetört kisfiú feelingje tetszik. Melyik lány nem szereti legbelül a rossz fiúkat?
Összeségében fordulatos, cuki és szerelmes regény volt, aminek az alap ötlete szépen ki volt dolgozva. Sajnálom, hogy nem annyira híres, mint egy Leiner Laura könyv, pedig nagyon is megérdemelné ezt a címet. Mindenképpen el szeretném olvasni a többi részét. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a romantikus tini sztorikat. :-)
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2021/05/estelle-masket…

Kelemen_Hanna>!
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek?

Hosszú volt és unalmas, az egyetlen újdonság, hogy a szerhasználatot és a bulizást, a szexet stb. kb. úgy mutatja meg, ahogy van, nem valami idealizált és hamis képet ad a tizenhatévesek életéről. (Mármint az amerikaiakéról, de ez a rész e itt is így van, csak nekünk még nincs jogosítványunk ennyi idős korunkban, és nem zárják börtönbe az apánkat, ha megver minket.) Azért persze a főszereplő Eden udvarias távolságot tart ezekkel a dolgokkal szemben, és az is kiderül, hogy Tyler csak az elszenvedett traumák miatt bonyolódott bele ebben a szörnyű életformába – ami a valóságban evidencia.

DarknessAngel>!
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek?

Elsőként a borítót kell megemlítenem, mert egyszerűen imádom!♡ És nem csak az első részét, de komplett az egész trilôgiáét.
Most pedig jöhet maga a történet. Sajnos nem tudom megadni az 5csillagot, mert számomra elég várós volt ez a könyv, mégis egy picit csalódnom kellett benne.
Igazából oda vagyok az ilyen nyári romantikákért, a titokzatos mogorva srác, aranyos lány felállásért. És itt ez meg is volt. Kíváncsi voltam, mikor lesz valami több Eden és Tyler között, de valahogy nem úgy alakultak a dolgok, mint azt gondoltam.
Néha nagyon lehetett érezni mennyire egy tiniregény az egész, főleg Eden viselkedésén és az úgynevezett „barátnőkén”. Itt-ott elfogott a Gossip Girl feeling a sok gazdag kölyöktől és hazudozástól, partyzástól.
Ezek ellenére is élveztem az olvasást, egy valami zavart csak nagyon, és az nem más, mint ez a mostohatesós dolog. Könyörgöm, hát már hogy a fenébe lenne ez helytelen?! Nem is rokonok. Konkrétan semmi köze egymáshoz a két fiatalnak, mégis úgy tesznek, mintha nem tudom milyen vérfertőzést követnének el. Olyan hülye kifogás ez, és most sír értük a szívem, és egyszerre vagyok mérges is. spoiler
Megyek is inkább folytatom az olvasást, mert így befejezni… jaj!

Hddorka P>!
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek?

Nem nagy elvárásokkal kezdtem bele a könyvbe. Mondhatni azt kaptam amit vártam vele kapcsolatban. A történet nem volt rossz. Szinte felvonultatta azokat a problémákat, amivel manapság a tiniknek szembe kell nézniük: elvált szülők, szexi mostohatestvér, buli, drog, alkohol, hazugságok.
Edennek ezekkel kell szembe néznie, miután megérkezik a napfényes Santa Barbarara apjához és annak új családjához.
Nem a legtökéletesebb történet, itt-ott kiszámítható, de ugyanakkor élveztem olvasni. Tyler és Eden szerethetőek voltak. Az tetszett, ahogy Tyler fokozatosan nyílik meg és megismerhetjük a kemény felszín alatt lapuló igazi énjét. Ehhez Eden kellett, illetve az, hogy fokozatosan kialakuljon közöttük a szerelem. Az olyan szerelem, ami átsegíti őket minden akadályon…talán majd a folytatásban.

Evika82 P>!
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek?

Egyszerűen nem tudok kevesebb csillagot adni erre a könyvre. Pedig nem tökéletes, vannak hibái, de engem annyira magával ragadott a történet. Nagyon jól esett olvasni, élveztem az olvasás minden percét. :)
Olyan jó, hogy ilyen gyorsan jön a folytatás már előrendelve :), mert itt kattognék rajta hónapokig, hogy hogyan fog folytatódni Tyler és Eden története…

Violet_Finch_PMónika P>!
Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek?

Bármilyen alacsonyan áll is a százaléka,nekem ez akkor is tetszett. :)
Tele van klisével és idegesítő szereplőkkel,de akkor is tetszett és kiváncsi vagyok a folytatásra is. :))
Eden remek döntést hozott a végén,bár én lehet nem kevertem volna bele spoiler. Oke,hogy figyelem elterelés,de szerintem ez spoiler
Tiffany pedig…..ajajajj. A világ tele van ilyen kis spoiler.
Na jó,akkor jöjjön a folytatás. Mikor is?? :D

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

Cheril>!

A megbocsátást nem elvárni kell, hanem kiérdemelni.

Kapcsolódó szócikkek: megbocsátás
Anda1213>!

-Ne hagyd, hogy túlságosan hiányozzak neked, és akkor gyorsabban telik az idő.

126. oldal

Szyszyyy I>!

Igyekszem mosolyogni, sőt vigyorogni, mert így nem kell magyarázkodnom, miért vagyok mindig olyan komor.
Mindig könnyebb mosolyogni.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eden Munro
Cheril>!

– Nahát! A kedvenc lányom életben van!
A szavai melegséggel töltenek el. Ez az a melegség, amitől az ember önkéntelenül elmosolyodik, akármilyen rossz napja is van. Most még jobban értékelem.
– Anya… – szólok a telefonba, természetesen mosolyogva. – Én vagyok az egyetlen lányod.
– Ezért ilyen könnyű a választás – vág vissza tréfásan.

Kapcsolódó szócikkek: Eden Munro
Cheril>!

A sötét hajú fiúk tényleg sokkal, de sokkal jobbak.

Kapcsolódó szócikkek: Eden Munro
haligali>!

A vásárlást a lehető legpocsékabb időtöltésnek tartom, hacsak nem egy könyvesbolt polcai között böngészhetek.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eden Munro
namelessev>!

– Tehát mégsem vagy akkora fenegyerek?
– Hát… – A hangja kicsit magasabb a megszokottnál. – Egy igazi kemény
srác elárulná neked, hogy szerelmes a vattacukorba?

Kapcsolódó szócikkek: Eden Munro · Tyler Bruce
Cheril>!

De a tiltott gyümölcs ellenállhatatlan.
És megéri megízlelni.

Kapcsolódó szócikkek: Eden Munro
beatrix_0823 P>!

Tyler szeme mindig a hangulatát tükrözi. Fakó és világos: sérülékeny és kiszolgáltatott. Normális: öntelt hólyag. Sötét és vibráló: olyan dühös, hogy ölni tudna.

354 .oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tyler Bruce

A sorozat következő kötete

DIMILY-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kelly Oram: Cinder és Ella
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Rebecca Donovan: Visszafojtott lélegzet
Maggie Stiefvater: Sinner – A bűnös
Erin Watt: Megtört herceg
Jenn Bennett: Alex, nagyjából…
Rainbow Rowell: Eleanor és Park
Nicola Yoon: Minden, minden
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Leiner Laura: Bízz bennem