13. ​napon 64 csillagozás

Estelle Brightmore: 13. napon

2195-re a Föld egy összefüggő, elnéptelenedett sivataggá válik. Csupán egyetlen élhető menedék marad, a falakkal körülvett Város. Ez az utolsó éden csak a kiválasztottak számára maga a földi paradicsom. A társadalmat alkotó emberek születésüktől fogva szegények vagy gazdagok csoportjába tartoznak és a két osztály között nincs átjárás. Az irányítás 12 zsarnok kezében van.

A Város vezetői időről-időre halálos játékokat szerveznek, ahol bárki porondra kerülhet, akarata ellenére is.

Ana Andropov egy fiatal, különc újságíró, aki a mocsok és a hihetetlen luxus éles ellentétében és a kegyetlen törvények káoszában próbál egy önkényesen igazságot szolgáltató, gyilkos fantom nyomára bukkanni.

Ahol az ember embernek farkasa, létezhet-e még kegyelem és könyörület? Meddig uralkodhatnak még gazdag kevesek szegény sokakon? Kegyetlenségre lehet válasz az erőszak? Vannak még önzetlenek és szerelmesek?
És valaha választ kapunk vajon ezekre a kérdésekre? Talán a 13. napon…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Álomgyár, Budapest, 2013
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155252167
>!
Álomgyár, Budapest, 2013
158 oldal · ISBN: 9786155252174

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

buzavirág>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Rosszabbra számítottam, lényegében egy szerelmi románcról szól, ami a távoli jövőben játszódik, és csak ezért sci-fi, inkább dísztópiának mondanám, de annak is csak érintőleges, hiszen a társadalom felépítése hagy némi kivetnivalót. Maga az alapötlet tetszett, kicsit jobb kidolgozással még több százalékot kaphatna. A gyilkos személyét tálcán kínálja az író már a közepén és a befejezés is kiszámítható, de a legvége váratlan volt, de talán ettől lett jobb.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Megint egy remek első könyves hazai szerzői alkotás, nagyon tetszett. Gratulálok a szerzőnek és köszönöm az élményt.
Remek stílusban íródott, érett munka. Bár a történet nem eredeti, ezt a témát már rengetegen feldolgozták, de mint tudjuk, minden könyv az emberi gondolatokat, érzelmeket és a társadalom visszásságait taglalja, ezért egyáltalán nem probléma, ha sok hasonló alkotás születik.
Ebben is a hatalom hazugságok árán is mindenképpen való megtartása, a nép
kizsákmányolás és a rétegek merev szegregációja volt a fő motívum.
Főhőseink két eltérő szektorban éltek és szenvedték el veszteségeiket, de a szabadságról és egy igazságos jövőről álmodtak. Nagyon szerettem őket.
Nagyon rejtélyes volt a könyv, néha kiszámíthatónak gondoltam, de aztán mégis sok kétséget ébresztett bennem. Teljesen beszippantott, olvastatta magát, jó pörgős cselekményekkel, még meg is ríkatott.
Bér ifjúsági címkéje is van a könyvnek, egyáltalán nem volt az, a főszereplők is már a húszas éveikben járó felnőttek voltak.
Szóval nagyon tetszett a történet és remélem az író még meg fog örvendeztetni további könyvekkel is.

Krisztina_7 P>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Lehetett volna jobb is. Talán a könyv rövidsége miatt éreztem összecsapottnak. Nem bántam, hogy a világ leírása nem olyan részletes, más könyvekben nekem már túl sok is. A szereplőkről viszont jó lett volna többet megtudni. Az események gyorsan pörögtek, ami nem is lett volna baj, de a vége?! Nem tudtam, hogy szomorú legyek, vagy örüljek ennek a csavarnak.

ZsuZsanna5>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Bár sok mindennel nem értettem egyet, az ötletet díjazom, és pár órán át lekötött. Jó lett volna, ha alaposabban ki lenne dolgozva, bizonyos elemek át lennének gondolva. A borító fantasztikus, épp ezért sokkal többet vártam a könyvtől is. Ismét igaz a mondás: nem mind arany, ami fénylik. Számomra ez műhelymunkának tűnik, alap az igazi regényhez. Lett volna még vele munka.

Lunèa_Charlotté>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Szerintem nem volt ez olyan rossz… csak egy pici picit. De ponyvának elmegy. :) Könnyű és nagyon könnyen kitalálható valamire volt szükségem és ettől meg is kaptam, habár a vége drámai lett… Muszáj vooolt??
Szerintem azzal volt a bibi, hogy túl hamar történt minden, nemvolt megadva az idő. A szerelmi szál kész borzalom. Egyik percről a másikra megszeretni annyira, kicsit túl gyors volt, nem? És rá 13. napra már gyerek is… Okéé!
Különösen azok a titkos akciós részek voltak érdekesek, meg az első fejezet a többi… valami volt de nagyon valami. A végén még éreztem, hogy kaptuk azt a felkészülést a történetre és nem csak egy gyors nagyon nyálas ledarálást. De azt is csak egy pillanatra, hogy aztán azt is darabokra zúzzák. :/
A karakterek, a főhős az elején bámulatos volt, még a nyelvezete is tetszett, de utána elkezdődött valami… valami agyi bomlás ? ha nevezhetem így.
Lényegében jó volt. Egyszer olvasós. Nekem mindenképp egy 4 csillagos mű. Voltak benne dolgok amiket nagyon értékeltem, de az idővel itt baj volt, minden túl hamar, és ezt kizárva egy eléggé érdekes dolgot olvashattam. Egyszer. Legalább a cím és a borító is tökéletesen tükrözi a történetet, bár jó lett volna hallani mi is az alma története…

Aniza I>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Nincs túlmagyarázva a történet, gyorsan lehet benne haladni, miközben végig fenntartja az érdeklődést. Néhol talán kicsit túl hirtelen történnek az esmények, az egyik bekezdésről a másikra eltelik az idő, így nagyon figyelni kell, mert nekem sűrűn kellett visszaolvasnom ez miatt.
Nem igazán értettem meg Anát, honnan vette egyáltalán az ötletet, hogy majd Vincenttel közösen megtalálják a gyilkost? Alighogy felkeresi őt, már romantikáznak a harmadik körben… Nekem nagyon elsietettnek tűnik.
Talán ha kicsit kibővítené az író a könyvet, akkor még ütősebb lenne, de így is tetszett. spoiler

Anita1113>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Nem igazán szeretem a disztópiát, valahogy nem érzem sajátomnak, nem is igazán köt le, de ebben az esetben muszáj volt egy ilyen címkés könyvet találnom, és be kell, hogy valljam, kellemesen csalódtam. Egy igazán érdekes történet részese lehettem, aminek a végét még meg is sirattam. Tetszetteka szereplők, az a világ, amit elénk tárt a könyv szerzője, és valahogy teljesen ki tudott ez a könyv kapcsolni, nem hiába, hogy az utóbbi időhöz képest egészen gyorsan haladtam vele. Erre a végkifejletre abszolút nem is számítottam, de teljes mértékben megnyert magának. Örülök, hogy elolvashattam.

Lalauda P>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Az értékelések alapján sokkal rosszabbra számítottam. Igaz, hogy egy kicsit rövid a történet, kicsit több oldalon ki lehetett volna fejteni, és az is igaz, hogy vannak benne zavaros dolgok. De annyira mégsem éreztem összecsapottnak. Az eleje volt egy kicsit túl sok, ott tényleg indokolatlanul gyorsnak éreztem néhány dolgot, szinte olyan volt, hogy gyorsan zavarjuk le, hadd jöjjön a lényegi rész. Sok minden volt sejthető is, de azért volt, ami meglepett. A végéről is hiányoltam egy hosszabb részt, de igazából valami hasonlóra számítottam.
Összességében én azt éreztem, hogy egy jó történet volt, amire még fért volna finomítás, és persze ebben biztos közrejátszott az is, hogy a szerző első könyve.

Ancsúr>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Volt bennem némi félsz az első oldalak elolvasása után, hogy ez a könyv is ugyanolyan lesz, mint a már megismert apokaliptikus könyvek egyike, és mellőzni fog minden egyéni vonást.
Szerencsére azonban az írónőnek sikerült a fantommal és a főszereplők annyira talán nem sablonos életstílusával megszerettetnie velem ezt a történetet, hogy azt kívántam, hogy bár tovább tartott volna ez a könyv. És akkor itt el is érkeztünk a negatívumokhoz. Ennek a könyvnek a legnagyobb hibája az volt, hogy nem tért ki eléggé a részletekre. Nem egy helyen simán el lehetett volna húzni a történetet, így méginkább felcsigázva az olvasót.
Ezt leszámítva viszont egy szavam se lehet. Ja, de, mégis csak van: kedves, Eselle! Mégis hogy gondoltad, hogy így vetsz véget a történetnek?!

2 hozzászólás
Mona_Matthews I>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Az alaptörténet egész jó, de itt még érezhető, hogy az írónő kiforratlan volt. A könyv hosszát megfelelőnek találtam, a borító is tetszik, ami egyébként csak a vége felé derül ki, hogy miért épp egy alma van rajta.


Népszerű idézetek

Ancsúr>!

Eddig megfigyeltem a borzalmakat, megérintettek, mint minden érző lényt, de hogy már saját magamon is éreztem a veszteséget, az elviselhetetlen volt.

Ancsúr>!

– De mégis, mit ér a dicsőség, ha egyedül vagy a nagyvilágban, és nincsen, aki egy pár jó szót szóljon hozzád?

Ancsúr>!

– Gyilkossággal nem lehet békét teremteni. Aki öl, az békétlen, még ha a jó érdekében is teszi azt. […]

>!

Eddig megfigyeltem a borzalmakat, megérintettek, mint minden érző lényt, de hogy
már saját magamon is éreztem a veszteséget, az elviselhetetlen volt.

Ancsúr>!

– Szerintem a történelem során az őrült ötletekből születtek a legnagyszerűbb találmányok- vontam vállat.- […]

kivimango>!

Akinek fegyvere van, túléli, a többi pedig futhat az életéért.

58. oldal

Jeffi P>!

A Kastély lábánál pedig ott állt az Aréna. Ahhoz, hogy az emberek „békében” élhessenek, és ne szaporodjanak túl, kegyetlen eszközök kellettek. Ennek pedig tökéletes szimbóluma volt az Aréna. Az évenkénti két nagy ünnepen – az egyik április 15-én, a másik november 30-án volt – az Aréna megtelt ujjongással és halálhörgéssel. Az első nap a Város alapításának ünnepe, a második pedig a legöregebb vezető születésnapja volt.

7. oldal

Jeffi P>!

Nem volt mise, egyedül voltam néhány imádkozó emberrel.

24. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Bracken: Sötét örökség
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Rachel Ward: Az örökkévaló
Fróna Zsófia: Démonok közt
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Martin Kay: Titkok útvesztője
Csóti Lili: Hetedvérig
Soman Chainani: A király esztelen
Stephanie Garber: Volt egyszer egy összetört szív