13. ​napon 53 csillagozás

Estelle Brightmore: 13. napon

2195-re a Föld egy összefüggő, elnéptelenedett sivataggá válik. Csupán egyetlen élhető menedék marad, a falakkal körülvett Város. Ez az utolsó éden csak a kiválasztottak számára maga a földi paradicsom. A társadalmat alkotó emberek születésüktől fogva szegények vagy gazdagok csoportjába tartoznak és a két osztály között nincs átjárás. Az irányítás 12 zsarnok kezében van.

A Város vezetői időről-időre halálos játékokat szerveznek, ahol bárki porondra kerülhet, akarata ellenére is.

Ana Andropov egy fiatal, különc újságíró, aki a mocsok és a hihetetlen luxus éles ellentétében és a kegyetlen törvények káoszában próbál egy önkényesen igazságot szolgáltató, gyilkos fantom nyomára bukkanni.

Ahol az ember embernek farkasa, létezhet-e még kegyelem és könyörület? Meddig uralkodhatnak még gazdag kevesek szegény sokakon? Kegyetlenségre lehet válasz az erőszak? Vannak még önzetlenek és szerelmesek?
És valaha választ kapunk vajon ezekre a kérdésekre? Talán a 13. napon…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Álomgyár, Budapest, 2013
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155252167
>!
Álomgyár, Budapest, 2013
158 oldal · ISBN: 9786155252174

Most olvassa 1

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

BubbleTea>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Ebben a kisregényben nagyon tetszett a világelképzelés, nagyon tetszett az ügy, amiért harcoltak és nagyon tetszett maga a történet.

Annyi problémám volt vele, hogy rövid volt és túlságosan kidolgozatlan. Minden annyira hirtelen történt, és a végén a csattanó, egyáltalán nem volt csattanó. A szerelmi szál idétlen lett, és a karakterek is semmilyenek voltak. A szöveg pedig olyan volt, mintha egy tizenöt éves írta volna, semmi érzelem nem jött át és a leírások is borzalmasak voltak.

Szóval egy másik íróval és plusz száz oldallal talán jó könyv lehetett volna.

1 hozzászólás
buzavirág>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Rosszabbra számítottam, lényegében egy szerelmi románcról szól, ami a távoli jövőben játszódik, és csak ezért sci-fi, inkább dísztópiának mondanám, de annak is csak érintőleges, hiszen a társadalom felépítése hagy némi kivetnivalót. Maga az alapötlet tetszett, kicsit jobb kidolgozással még több százalékot kaphatna. A gyilkos személyét tálcán kínálja az író már a közepén és a befejezés is kiszámítható, de a legvége váratlan volt, de talán ettől lett jobb.

Molymacska P>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Először a borítójával találkoztam a könyvnek, és meg kell mondjam: nagyon tetszett. Kicsit steampunk hangulat, kicsit filozofikus, ilyen az én álomkönyvem, szóval elkezdtem nézegetni. Az értékeléseket megfigyelve láttam, hogy 1. nagyon alacsony csillagozásokat kap 2. mindenki azt írja, hogy rövid, és kidolgozatlan. Azt hittem, ettől még megbirkózom vele, de nem így jártam.
Igazából az alapötlettel egy nagyon nagy probléma volt: hogy összeollózta a legsikeresebb disztopiákból az írónő. Volt benne Éhezők viadala, Attack on titan, de több más könyv is fel-fel bukkan a lapokon. Ezzel nem lenne annyira baj, ha nem erre épülne az egész. De ha még koppintás is, lehetne belőle jó könyv, ámde a kis részleteken elcsúszik az egész… *nagyon mély sóhaj*
Adott egy riporternő, aki éli vidám életét a második szektorban, mikor a szülei egyesben élnek. Nekem már ez elég problémás volt, hiszen az ilyen disztopiáknak az a lényege, hogy a hierarchiarendszerben nem tudsz haladni. Aki gazdag, az gazadag is marad, aki szegény, az ott is fog meghalni. Persze kitalálhat egy egészen egyedi diktatúrát de… ugye ki sem fejtődik a diktatúra igazi arca. Valahogy csak elképzeléseink vannak, és hasonlítani tudjuk valamihez, de az egész olyan homályos…
Ugye már az első fejezettől tudjuk, hogy van egy nagy Aréna, amit viszont felvet néhány kérdést: 1. miért másolja az Éhezők viadalát? 2. Büntetésre használják, ez oké, de ki kerülhet be oda? mindenki? miért? Részleteket kérek, részleteket! 3. Ugye két időpontban van ilyen viadal (április és november), de a történetünk során (13 nap) 2 ilyen viadal is lesz… nem sok ez egy picit?
Ha ezen tovább is lépünk, akkor az első dolog, amire meg fog rökönyödni minden reálisabb gondolkozású olvasó, hogy a riporternő mi a jó fészkes fenéért nem dolgozik egy olyan időszakban, amikor elég sok munkája lenne. Megtörténik az első vezető halála, oké. Ez egy olyan esemény, amikor nem csak a vezetőkhöz lehet rohanni interjút kérni, de kb bármilyen átlag emberhez is, hogy hé, mit gondolsz az esetről. Ehelyett kétszer bemondónőt játszik (ami miatt az élete is veszélybe kerül. juj. Vagy mégse) majd egyszerűen nem fog dolgozni és más veszi át a bemondó szerepét is. Miért? Miért lesz más a bemondó? Miért nem dolgozik, kérdezősködik? Miért van az, hogy a „fantom” keresésből csak azt látjuk, hogy a harmadik szektorban kérdezősködik? Ugye senki se hiszi, hogy ezzel amúgy célt érne… ugye?
Rendben, én nem értek a riporterekhez, meg a disztopikus világokhoz, ellenben a gyilkossághoz… na nem gyakorlati teendőim miatt de mintha lett volna némi ferdítés: spoiler spoiler spoiler spoiler
Oké, lehet, hogy csak én nem értettem a koncepciót, ellenben volt még egy dolog, amit nem értek a könyv felépítésével kapcsolatban: spoiler
Természetesen mint jó young adult regénynek ennek is van szerelmi szála. Mert miért ne? A probléma viszont az volt, hogy mindkét karakter sablon volt, és a rosszabbik a sablon: a srác, aki lázadónak látszik, de első pillantásra megszelídül. A csaj, aki nagyon szerelmes, különleges, és imádjuk őt. A barát, aki nem akarja ezt az egészet, félti a srácot és spoiler Az egész olyan élettelen volt, mesterkélt, és olyan… szürke… olyan semmilyen… a végén spoiler
Ez a könyv jó lett volna. Ha nem koppintás az egész, ha logikus lenne, és jól felépített, rendes párbeszédekkel, cselekményekkel, érzelmi szállal. Ha nem egy 28 éves lány írja az egészet, hanem 12, akkor elfogadható. Egy normális fanfic szint. De egy kiadott könyvtől többet vár az ember, én mindenképpen.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Megint egy remek első könyves hazai szerzői alkotás, nagyon tetszett. Gratulálok a szerzőnek és köszönöm az élményt.
Remek stílusban íródott, érett munka. Bár a történet nem eredeti, ezt a témát már rengetegen feldolgozták, de mint tudjuk, minden könyv az emberi gondolatokat, érzelmeket és a társadalom visszásságait taglalja, ezért egyáltalán nem probléma, ha sok hasonló alkotás születik.
Ebben is a hatalom hazugságok árán is mindenképpen való megtartása, a nép
kizsákmányolás és a rétegek merev szegregációja volt a fő motívum.
Főhőseink két eltérő szektorban éltek és szenvedték el veszteségeiket, de a szabadságról és egy igazságos jövőről álmodtak. Nagyon szerettem őket.
Nagyon rejtélyes volt a könyv, néha kiszámíthatónak gondoltam, de aztán mégis sok kétséget ébresztett bennem. Teljesen beszippantott, olvastatta magát, jó pörgős cselekményekkel, még meg is ríkatott.
Bér ifjúsági címkéje is van a könyvnek, egyáltalán nem volt az, a főszereplők is már a húszas éveikben járó felnőttek voltak.
Szóval nagyon tetszett a történet és remélem az író még meg fog örvendeztetni további könyvekkel is.

Krisztina_7 P>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Lehetett volna jobb is. Talán a könyv rövidsége miatt éreztem összecsapottnak. Nem bántam, hogy a világ leírása nem olyan részletes, más könyvekben nekem már túl sok is. A szereplőkről viszont jó lett volna többet megtudni. Az események gyorsan pörögtek, ami nem is lett volna baj, de a vége?! Nem tudtam, hogy szomorú legyek, vagy örüljek ennek a csavarnak.

ZsuZsanna5>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Bár sok mindennel nem értettem egyet, az ötletet díjazom, és pár órán át lekötött. Jó lett volna, ha alaposabban ki lenne dolgozva, bizonyos elemek át lennének gondolva. A borító fantasztikus, épp ezért sokkal többet vártam a könyvtől is. Ismét igaz a mondás: nem mind arany, ami fénylik. Számomra ez műhelymunkának tűnik, alap az igazi regényhez. Lett volna még vele munka.

Jeffi P>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Hát…nem volt eredeti. A harc és szerelmes jelenetek leírása nem megy az írónőnek, a gáz, hogy szerelemből és harcból áll a könyv.
A könyv vége: tudom, hogy depressziósnak kéne lennem, meg sírnom, hogy mik történtek, és hasonló…de az utolsó oldalon elfogott egy jó öt perces röhögő görcs. Én értem, hogy feszültség, izgalom, dráma-dráma kell…de ha ezt hat oldalon belül még-mégmég übereli az ember, akkor azt éri el, hogy sz@r lesz…de nagyon. Azt éreztem, hogy nem lehet lezárni normálisan.
A vezetők: mind tyúkagyú kis mocsok, és igazándiból tényleg egy tyúk értelmi szintjén voltak, mert nekem, senki ne mondja, hogy ha azt amit tudtak hasznosítják, egy minimális gondolkodással, akkor tökéletesen máshogy zárul az egész.
De a borító tetszett!
Bővebben a blogomban… http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2014/07/estelle-brightmo…

1 hozzászólás
Faina_Winter>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Szeretem a rövid könyveket. Egy szerelmi románcból nekem például elég 80-150, vagy 200 oldal, nem vagyok kíváncsi töltelékekre. Keresem a rövidebb könyveket.
Voltak hiányosságai ennek a könyvnek, lehetett volna még inkább szeretni Anát, közelebb is kerülhetett volna az olvasóhoz. A szerelmi szál itt inkább lelki volt. Ezt leszámítva nekem tetszett ez a könyv, nem hiányoltam belőle semmit, ki nem állhatom azokat a disztópiákat, amelyek oldalakon keresztül taglalják az új vagy más világot, és ha még térkép is van hozzá, hülyének nézve az olvasót, akkor be is csukom, vagy visszateszem a polcra, avagy nem töltöm le.

Engem ez a könyv lekötött, a végét megkönnyeztem. Felhívja a figyelmet a környezetszennyezésre, és emberségre. Jó volt olvasni!

Aniza I>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Nincs túlmagyarázva a történet, gyorsan lehet benne haladni, miközben végig fenntartja az érdeklődést. Néhol talán kicsit túl hirtelen történnek az esmények, az egyik bekezdésről a másikra eltelik az idő, így nagyon figyelni kell, mert nekem sűrűn kellett visszaolvasnom ez miatt.
Nem igazán értettem meg Anát, honnan vette egyáltalán az ötletet, hogy majd Vincenttel közösen megtalálják a gyilkost? Alighogy felkeresi őt, már romantikáznak a harmadik körben… Nekem nagyon elsietettnek tűnik.
Talán ha kicsit kibővítené az író a könyvet, akkor még ütősebb lenne, de így is tetszett. spoiler

hepi1122>!
Estelle Brightmore: 13. napon

Ez a könyv nem tetszett.Végig a fejemet fogtam olvasás közben.
A világ önmagában nem lenne rossz,de nem volt valami kidolgozott.A szereplők úgyszintén,alig tudtunk róluk valamit.A különböző események között alig telik el idő,minden siettetve,összezsúfolva van.A leírások,a párbeszédek (meg úgy az egész szöveg) fogalmazása nem tetszett.Néha voltak összetettebb gondolatok,de többnyire elég furcsa és kissé bugyuta volt a szereplők megszólalása.A fantom kiléte nem volt egy nagy meglepetés,már az elején sejtettem hogy ki ő.A szerelmi szál nem valami jó,az sincs kidolgozva,mint ahogyan azok a jelenetek sem,ahol kettesben vannak.Az erőszakosabb,véresebb részek is rosszak voltak.A végén pedig annyi minden össze van sűrítve,és annyira erőltetett,hogy még legyen benne egy fordulat,még legyen benne valami meglepetés,hogy a drámai,meghitt részek inkább simán csak röhejesek.
A 1,5 csillagot azért kapja,mert elolvastam és nem vágtam a falhoz,és mert volt néhány rész,amiben láttam valami kis jót is,ami reménnyel töltött el,hogy a könyv lehet még jobb is. bár sajnos nem lett az


Népszerű idézetek

Ancsúr P>!

– De mégis, mit ér a dicsőség, ha egyedül vagy a nagyvilágban, és nincsen, aki egy pár jó szót szóljon hozzád?

Ancsúr P>!

Eddig megfigyeltem a borzalmakat, megérintettek, mint minden érző lényt, de hogy már saját magamon is éreztem a veszteséget, az elviselhetetlen volt.

Ancsúr P>!

– Gyilkossággal nem lehet békét teremteni. Aki öl, az békétlen, még ha a jó érdekében is teszi azt. (…)

Faina_Winter>!

Eddig megfigyeltem a borzalmakat, megérintettek, mint minden érző lényt, de hogy
már saját magamon is éreztem a veszteséget, az elviselhetetlen volt.

Ancsúr P>!

– Szerintem a történelem során az őrült ötletekből születtek a legnagyszerűbb találmányok- vontam vállat.- (…)

kivimango>!

Akinek fegyvere van, túléli, a többi pedig futhat az életéért.

58. oldal

Jeffi P>!

A Kastély lábánál pedig ott állt az Aréna. Ahhoz, hogy az emberek „békében” élhessenek, és ne szaporodjanak túl, kegyetlen eszközök kellettek. Ennek pedig tökéletes szimbóluma volt az Aréna. Az évenkénti két nagy ünnepen – az egyik április 15-én, a másik november 30-án volt – az Aréna megtelt ujjongással és halálhörgéssel. Az első nap a Város alapításának ünnepe, a második pedig a legöregebb vezető születésnapja volt.

7. oldal

Jeffi P>!

Nem volt mise, egyedül voltam néhány imádkozó emberrel.

24. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Ness: Háború a békéért
J. Goldenlane: Napnak fénye
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Spirit Bliss: A múlt árnyai
Hestia Potter: Legendary – Lázadás
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Acsai Roland: Szívhajítók
Ransom Riggs: Üresek városa
Dan Wells: Fragments – Töredékek