Háború ​gyűlölet nélkül 9 csillagozás

Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül

1941 ​tavasza; tombol a második világháború. az észak-afrikai hadszíntéren drámai fordulatok sorozata kezdődik: néhány hét alatt kiűzik Líbiából a diadalmasan előretörő brit 8. hadsereget, ám az rövidesen újra támad, s ismét elfoglalja az olasz gyarmat jelentős részét. Ellenoffenzíva következik, s a német-olasz csapatok 1942 nyarán már a Nílus-deltát, s a Szuezi-csatorna földközi-tengeri kijáratát fenyegetik… aztán 1942 őszén El Alameinnél megvívták a második világháború egyik legvéresebb csatáját…

Mi történt ezekben a hónapokban Észak-Afrika földközi-tengeri partvidékén és kietlen, sivatagi tájain? Mi játszódott le a kulisszák mögött? Milyen stratégiai elképzelések vezették a szembenálló vezérkarokat? Mi lett a sorsa a küzdelemben elcsigázott hadosztályoknak?

Ezekre és más kérdésekre kap választ az olvasó a hadjárat egyik főszereplőjének, Erwin Rommel német vezértábornagynak az emlékirataiból, melyeket röviddel – állítólag Hitler parancsára elkövetett –… (tovább)

Eredeti cím: Krieg ohne Haß – Afrikanische Memorien

Eredeti megjelenés éve: 1950

Tartalomjegyzék

>!
B.H.N., Sopron, 2018
284 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150007564 · Fordította: Kőrös László
>!
Luxor, 2000
318 oldal · ISBN: 9630049716 · Fordította: Rátkai Ferenc
>!
CO-NEXUS Print-teR, Budapest, 1992
326 oldal · ISBN: 9638065125 · Fordította: Rátkai Ferenc

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
Ikarosz
Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül

Valószínüleg én vagyok nagyon elkényeztetve az utóbbi időben, és sok jó könyvet olvastam, mert ezt egyszerűen rém unalmasnak találtam. Mire a könyv vége felé értem, ahol már hasznosabb megállapítások voltak, konkrétan ráuntam az egészre.
Néhány térkép sokat segített volna, a fordító hadilábon állt -máig tisztázatlan okokból- a gondolatjelek használatával. Külön vicces, hogy a könyv egy részét nem Rommel írta, a lábjegyzetek zavarosak, valahol hasznosak és érdekesek, máshol teljesen feleslegesek, nem egyértelmű, hogy a fordító vagy a szerkesztő megjegyzései. Hivatkozás semmi, se előszó, van egy oldalas kis utószó, aminek az utolsó bekezdése tartalmaz némi hasznos információt, megerősítve gyanúmat: fogták az megmaradt naplóbejegyzéseket meg feljegyzéseket összedobálták időrendi sorba, ahol nagyon hézagos volt, ott kipótolták, és kész is a könyv. A nagy ember hagyatéka talán többet érdemelt volna…
És a borító is rondán izléstelen, én a 2000-es kiadást olvastam, a korábbi borítónak még megvan némi diszkrét bája, szóval az inkább csak simán röhelyes. Nem igazán értem, Rommelről készült nem egy igen jó fénykép, miért ilyen montírozott valamit kellett a borítóra rakni.

>!
Wiggin77 P
Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül

Egy dokumentum jellegű könyvet nem egyszerű értékelni. Nem író írta, hanem egy tárgyilagos katona. Igen, időnként zsongott a fejem a számoktól és attól, ahogy próbáltam elképzelni a manővereket. Néhol száraz volt. De mégis,egyértelmű kedvenc lett. Talán nem is csak maga a könyv, hanem az írója is. Zseniális hadvezért volt, az egyik legnagyobb a történelemben. Ha megkapta volna a megfelelő utánpótlást,akkor kisöpörte volna a szövetségeseket Afrikából. Nem sokon múlott – persze szerencse,hogy nem sikerült neki. A „rossz” oldalon harcolt,de amennyit tudok róla, az alapján nem volt rossz ember. Tisztelte az ellenfeleit, a hadifoglyokkal tisztességesen bánt. Amikor Hitlertől olyan parancsot kapott, hogy a vonalaik mögött elfogott szövetségeseket azonnal végezze ki, akkor az emberei szeme láttára égette el a parancsot.
Már 1942-43-ban látta,hogy a háború a németek számára elveszett…Többször is kritizálta Hitlert és Göringet is. A Hitler elleni összesküvésben betöltött szerepe kissé homályos, mindenesetre a merénylet következményeként kellett neki is meghalnia – öngyilkosságra szólították fel.
Érdemes elolvasnia annak, akit érdekel a stratégiai és taktikai gondolkodása egy remek hadvezérnek és annak is,aki többet szeretne megtudni Rommelről,az emberről.

18 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Anton_Gorogyeckij P

Megnéztük Leptis Magna, a régi római város maradványait is. Egy németül jól beszélő olasz professzor vezetett bennünket, és magyarázta a látnivalókat. Gondolataink azonban inkább Montgomery, s nem a régi rómaiak körül forogtak. De kiütközött rajtunk az előző napok erőfeszítéseinek és az alvás nélkül töltött éjszakáknak a hatása, és igencsak ásítoztunk. Bayerlein segédtisztjéé lett a pálma: szépen elbóbiskolt két római kori nőszobor között.

262. oldal (Luxor Stúdió, 2000)


Hasonló könyvek címkék alapján

Bruce I. Gudmundsson: DAK – Deutsches Afrika Korps
David Fraser: Rommel
Otto Skorzeny: Kommandós vállalkozásaim
Kurt Meyer: Gránátosok
Számvéber Norbert: Páncélosok a Dunántúlon
Otto Carius: Tigrisek a sárban
Adolf Galland: 104 légigyőzelmem
Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
Robin Cross: A sas bukása
Eugene B. Sledge: Pokol a Csendes-óceánon