Fantasztikus ​jóéjtmesék 34 csillagozás

Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

88 fantasztikus jóéjtmese Erwin Moser tüneményes világából
Macskák és egerek, tigrisek és kenguruk: Erwin Moser állatsereglete újabb lélegzetelállító kalandokkal várja az olvasókat. Hőseink barátságot kötnek egymással, szokatlan járműveket és különös szerkezeteket találnak fel, bejárják a sivatagokat, a tengereket, de még a világűrt is. A Macskovszkij cirkuszban kandúrok az artisták, Citronella, a kisegér megszelídít egy leopárdot, egy merész kismalac pedig valódi bátorságról tesz tanúbizonyságot.
Erwin Moser újabb történetei kacagtatóak, bámulatosak. Rajzain rengeteg felfedeznivaló várja a mesehallgató gyerekeket.
Olvassuk, hallgassuk – és szőjük együtt tovább a történeteket!

Eredeti cím: Fantastische Gute-Nacht-Geschichten

Kiadói ajánlás: 3 éves kortól · Tagok ajánlása: 3 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2014
238 oldal · ISBN: 9786155385872 · Fordította: Nádori Lídia · Illusztrálta: Erwin Moser

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Raszputyin


Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

Amikor valaki azt írta, hogy ezek a mesék „fantasztikusak” én úgy gondoltam, hogy fantasztikusan jók, nem úgy, hogy tudományos-fantasztikusak. :)) Nagyon sokan ajánlották ezt a könyvet, a gyerekkönyves csoportokban egész Moser rajongótábor verbuválódott össze, de számomra sajnos picit csalódás. Lehet, hogy én vagyok maradi, de számomra egy mesének van eleje, közepe, vége és főként tanulsága vagy csattanója. Ezek a „mesék” nagyrészt csupán különleges szerkezeteket vagy állatok életeit mutatja be, bármilyen különösebb történet nélkül. A borítón található mese például annyi, hogy volt egyszer egy malac, aki beköltözött egy tölgyfa emeletére, az alsó lakásba pedig beköltözött egy egércsalád. Nagyjából ennyi. :) A grafikák gyönyörűek, ezért jár a 4 csillag, illetve rengeteg ötletes dolog van benne, például almaléghajó, kengurugép, repülőhal, álomvirágos ház…stb. , csak bárcsak az ötletekhez és a rajzokhoz írt történetek is hasonlóan kiemelkedőek lennének. Valószínűleg tényleg az a cél, hogy tovább lehessen gondolni a történeteket, de szerintem egy hagyományos mese kapcsán is sok kérdést fel tud tenni egy gyerkőc, és ott talán a szülőknek is könnyebb okos és átgondolt válaszokat adni egy-egy kérdésre. Azért kíváncsi leszek, hogy ha a kisfiam elég nagy lesz ezekhez a mesékhez, nála hogy fog szerepelni ez a könyv, az is lehet, hogy ő majd kedvencet avat vele. :)

Rodwin>!
Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

Azt hiszem ezzel a könyvel be is fejeztem kísérletezésünket a Moser könyvekkel. A Koko és Kiri még viszonylag tetszett, bár már ott is azt éreztem, hogy az író mintha kicsit be lett volna szívva és úgy írta a meséket. Nos ez a tényállás itt még jobban fennáll. Sokszor se füle, se farka mesék, csattanó nélkül. Párosítva olyan lényekkel, amik egy fantasy könyvben is lazán elférnének. Ritka volt az olyan történet, mellyel teljesen elégedett voltam.
A rajzok viszont el kell ismerni, hogy nagyon jók, színesek, mesések ami egy kisgyereknek kell. Ha egy repülő malacot kellett ábrázolni, mely korcsolyával landol a jégen, Moser ezt is fantasztikusan megoldja.
Nem volt rossz, de jobbra számítottam, mindenesetre Levi türelmesen végighallgatta.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2014
238 oldal · ISBN: 9786155385872 · Fordította: Nádori Lídia · Illusztrálta: Erwin Moser
eszter83>!
Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

Igazi családi kedvenc! Nem is tudom határozottan, ki várta jobban az esti meseolvasást: a lányom vagy én. Aranyosak a rajzok a sok izgalmas/épülettel és különleges járművel. Jópofák a történetek is, bár nem egyformán jó mind, volt néhány könnyen felejthető :(
Szép lassan adagolva olvastuk, egyszerre max. 4-5 mesét.

imma P>!
Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

Erwin Moser tulajdonképpen limerikmeséket ír, amik valahogy így hangzanának, ha limerikek lennének, nem pedig mesék:
Volt egyszer egy Linda nevű kisegér
A halaknak mindig vitt ő süteményt
Összebarátkozott egy repülőhallal
És azóta együtt szelik a habokat.
Tudom, nem rímel, de lássuk be, nem vagyok én Varró Dani költő. A lényeg a lényeg, ezek ilyen mesék. Van valaki, van neki neve, történik vele valami, aztán lehet róla beszélgetni, hogy és azután mi történt, meg te mit tettél volna?
Nekem tetszett, sok szép kép van benne, és a legtöbb mese nagyon jó is. Alig várom, hogy gyereken is tesztelhessem.

dianna76 P>!
Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

Egyáltalán nem nyűgöztek le ezek a mesék. Aranyosnak aranyosak, de nem szólnak sok mindenről, nem igazán van bonyodalom. Persze néha jó ilyen lassan hömpölygő meséket is olvasni, de ebben a kötetben nagyon sok gyűlt egybe. Nyilván, ha az ember gyereknek olvassa föl, akkor jó lehetőséget ad a mese továbbszövésére, a fantázia megnyitására, fejlesztésére. S volt is több kérdéssel végződő történet. Igazából nekem Dalmorka történetei jutottak eszembe, azok voltak hasonló stílusúak, de legalább hosszabb volt a cselekményszál és némi mondani való is akadt. Időnként olyannyira nem kötött le, hogy egy-egy történet végén (ami hamar eljött a kezdete után) azt vettem észre, hogy nem is tudom miről olvasok. Nos, ekkor kellett volna félretennem olvasatlanul. De a rajzok.. azok annyira szépek, és helyenként böngészhetőek.
A szolid és nem bonyolult tartalmak miatt kicsiknek ideális esti mesék lehetnek. Rosszat biztosan nem fognak álmodni egyiktől sem. És ez jó!

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2014
238 oldal · ISBN: 9786155385872 · Fordította: Nádori Lídia · Illusztrálta: Erwin Moser
zamil>!
Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

A rajzok nagyon tetszettek. A mesék zömének jó az alaptörténete.
Amivel nem voltam kibékülve az, hogy a történetekből zömmel a tanulság, a csattanó, a lényeg amiből tanulni lehetne hiányzót. Némelyiknek úgy van vége, hogy az az érzésem, hogy hiányzik a következő lap a könyvből.
A másik ami zavart a sok kacifántos név. Ez a könyv gyerekeknek készült, miért kell nekik ezekkel a nevekkel mesélni, én törekedtem volna az egyszerűbb nevekre.

Hintafa P>!
Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

Néha van úgy, hogy a gyerekeim nyomnak a kezembe egy könyvet, időnként pedig más anyukáktól jönnek az igazi kincsek. Erwin Moser így landolt nálunk.

Izgalmas időszak vette kezdetét: T-t már lekötik az egyre hosszabb mesék! Nyilván nem ért még mindent, de töretlen a figyelme. Örömmel és sokat nézegeti a képeket. Így a lapozók és a legkisebbeknek szóló könyvek világából már átkacsintgatunk a következő korosztálynak szóló történetekhez. Első sikeres próbálkozásunk Erwin Moser: Fantasztikus Jóéjtmeséi voltak, melyet Nádori Lídia fordított magyar nyelvre.
Bár a könyv a korosztálynak szóló egyéb könyvekhez képest meglehetősen terjedelmes (240 oldal), a mesék rövidek, a leghosszabb is mindössze két oldal. Így nem kell a figyelmüket hosszan, szövevényes történetek összefüggéseit észben tartva végigkövetniük.
Kézbe véve átlapoztam, és azonnal beleszerettem a rajzokba, úgyhogy alig vártam az estét, amikor összebújunk és elmerülünk Erwin Moser gyönyörűre álmodott világába.
http://hintafa.blog.hu/2016/04/03/erwin_moser_fantaszti…

Lynn>!
Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

Sokat olvasni belőle egyszerre felnőtt fejjel szerintem fárasztó, mert nem minden mesének van csattanója, tanulsága, néhol vártam, hogy lesz még egy utolsó mondat…, de a mese csak lógott a levegőben. Persze ez is egy stílus, hozzá lehet szokni.
De: a kislányomnak nagyon tetszik, hamar lettek kedvencei, van, hogy 10 mesét is kér egymás után. Tetszik benne, hogy tovább lehet gondolni, de ha nem akarunk róla beszélni, akkor is megállja egy-egy sztori a helyét. Jó, hogy több szereplő többször is felbukkan, így oda-vissza lehet utalgatni, de ha nem akarunk, nem kell. Nincs a mesékben gonosz, nem kell félni – színfolt a dízni által uralt világban!
A fordításba kötnék bele kicsit, néhol nem tetszett, néhol a központozás se volt szabályszerű (de én ezekre ugrok amúgy is…). Persze hozzá kell tenni, hogy nagyon választékos szavakat használt, szókincsfejlesztésre is szuperek ezek a mesék. A rajzok szépek, külön tetszett, hogy az író készítette azokat.

eeszter>!
Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

Nekem is tetszett, és úgy vettem észre, hogy a 1,5 éves kislányomnak is. Mondjuk neki még elsősorban a képek, nekem meg az, hogy ezek tényleg olyan mesék, amikben nincsen semmiféle szörnyűség, én az ilyeneket pártolom :)

vudura06>!
Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

Nagyon nagyon tetszett! *.*
Telis tele volt aranyos történetekkel, az illusztrációk egyszerűek, de szépek voltak. Az egész könyv fantasztikus volt. <3


Népszerű idézetek

Rodwin>!

Csöndes a padlásszoba. Azt lehetne hinni, hogy itt aztán nem történik semmi, és
unalmas az élet. Tévedés! Csak úgy sistereg az izgalom a levegőben! A sok kis olvasó
képzeletben folyton úton van olyan tájakon, ahová nem lehet eljutni sem hajóval,
sem repülővel. Izgalmas, olykor veszélyes kalandokat élnek át. Sosemvolt
országokat járnak be a könyvek lapjain. Egyszóval: bárhová eljuthatunk, senki
és semmi nem tartóztathatja fel őket!
És közben nincs más dolguk, mint kényelmesen hátradőlni, és lapozgatni.
Mert az olvasás a legnagyobb varázslat.

18. oldal

vudura06>!

Sok ilyen őrült van. És mindegyiktől el kéne venni a parittyáját meg a repülőgépét!

106. oldal

nodael>!

Raszputyint közrefogták a lángok, bent ragadt a házában.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Raszputyin
nodael>!

Az eredmény: pontosan negyvennégy esés!

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: korcsolyázás
nodael>!

Ám az ügyes kengurumama nem jött zavarba: farkára kötözte az egérkét, és máris kezdődhetett a száguldás!

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kenguru · síelés
nodael>!

A hollóvá változott Bogumil sebesen röpült.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: holló · varázsló
nodael>!

Itt fönt örökös béke és nyugalom honol: itt az olvasás a divat! Még a legyek is hártyavékony papírra nyomtatott krimiket olvasnak – hogy a könyvmolyokról ne is beszéljünk!

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvmoly · krimi · olvasás
5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Rob Scotton: Russell, a bárány
Torben Kuhlmann: Lindbergh
Bartos Erika: Bogyó és Babóca – Évszakos könyv
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Julia Donaldson: A Graffalókölyök
Harcos Bálint: A Tigris és a Motyó
Bálint Ágnes – Németh Ágnes: Kukori és Kotkoda – A nyikorgó daráló és más történetek
Lévay Erzsébet: Micike költözik
V. Kiss Orsolya: A pelikán, aki olyan kapzsi volt