Zoknihossz 6 csillagozás

Ernyey Béla: Zoknihossz

"Egy ​régi, megsárgult fénykép. Egy kedves, intim hangulat. A múltam egy fontos tanúja. Azé a múlté, ami bár nehezen indult, mégsem emlékeztem rá soha teherként. Már csak azért sem, mert rengeteg ajándékot kaptam tőle. Ez a múlt határozta meg az eddig megtett százezer lépést. Ez formálta az ízlésemet, adott erőt sok, néha logikátlannak látszó döntéshez, és tűzte ki az utat, amit meg kellett járnom. Sokan tradíciónak hívják ezt az utat. Én csak hűségnek. Mindahhoz, amit tanultam, amiben hiszek, és amit otthonról hozok magammal.
A képen nagyapámmal, dr. Ernyey Imrével vagyok látható, az akkori rendszer által generált és az úri osztályt érintő hosszas vidéki kényszerpihenőnk egy meghitt pillanatában.
Nézzék csak meg ezt a talpig úriembert, ezt a tartást!
A pompás öltönyt, a kamáslit, a díszzsebkendőt és a békebeli, saját kaptafára csináltatott cipőt – amit Schmoll-pasztával és borecettel saját maga suvickolt olyan fényesre, hogy még a légy is elcsúszott rajta –, mely… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 2017
224 oldal · ISBN: 9789630991124
>!
Kossuth, Budapest, 2017
224 oldal · ISBN: 9789630990547

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

balazs>!
Ernyey Béla: Zoknihossz

Ernyey Béla félig viccelve csak a „legismertebb ismeretlen”-nek szokta nevezni magát, gondolom arra célozva hogy bár nevét és arcát rengetegen ismerik, munkáit és eredményeit már jóval kevesebben. Bennem is csak egy homályos kép élt az elegáns színészről, akiről interjú közben általában nagyon gyorsan kiderül hogy intellektuálisan az őt kérdező riporter felett áll, aki mindig udvariasan és zavarát leplezve próbál értelmesen reagálni a kérdésnek álcázott feltupírozott hülyeségre. Egy ilyen embernek biztos egyedi meglátásai vannak a világról, érdekes kell hogy legyen amit ír.

Fábry Sándor előszava (természetesen) zseniális (a szerzővel már gyerekként ismerték egymást Leányfaluról, ahol osztályidegennek bélyegzett családjaik éltek), de a továbbiak némileg csalódást keltőek. Bár a Szabó Ervinben az Életrajzok polcon található a könyv, valójában legnagyobb részét a női nemmel kapcsolatos tippek és megfigyelések, valamint öltözködési és viselkedési tanácsok töltik ki. Szerintem sürgősen át kellene helyezni a művet egy másik polcra, mert ez így megtéveszti az olvasókat! Némi ízelítő a témákból: „Mi a különbség jó és rossz szex között?”, „Miért olyan magas mostanában a válások száma?”, „Mit akarunk üzenni egy szelfivel?”, „Hogyan viselkedjünk ha egy baráti pár válni készül?”, „Az ing.” „A nyakkendő.” „A nadrág.” Stb stb stb.

Nem erre számítottam, de személy szerint még az öltözködési részt találtam valamivel érdekesebbnek, itt voltak azért hasznos tippek és trükkök. Például az, hogy a „stlílusos férfi” nyáron sportcipőhöz nem húz zoknit, csak bepúderezi a lábát. Ezt hétvégén rögtön ki is próbáltam anyóséknál – szegények azóta végképp nem értik hogy lányuk hogy választhatott pesti férjet (ráadásul a kocsonyát se szeretem…), viszont a játszózás legalább „stílusosra” sikerült. Ezenkívül kidobtam a kukába mindkét rövidújjú ingemet, és molytársaimnak is melegen ajánlom hogy kövessék példámat, hogy elkerüljék a szerző haragját.

Összességében nem volt rossz olvasmány, de ha előre ismerem a témák súlypontjait, nem vágok bele… Egy dolog viszont nem hagy nyugodni: vajon mi lehet az a „csodakönyv” amiről a szerző a 15. oldalon beszél, a „biblia” amit 30 évvel ezelőtt vett először a kezébe, és megváltoztatta az életét? A címét végül sajnos nem árulja el a Zoknihossz olvasóinak…

csatacsita>!
Ernyey Béla: Zoknihossz

Abszolút megérdemli az öt csillagot, hálásak lehetünk, hogy megirták ezt a könyvet…"Mert az úr a pokolban is úr." :)


Népszerű idézetek

balazs>!

„Higgy önmagadban és megváltozol! Higgy a saját csodádban, és mások is hinni fognak neked!” Évtizedek óta ez az én alapmottóm, és ilyen egyszerű a változtatás formulája is. A legfontosabb, amit a keresőknek mondani szoktam: „Nézd a világot a többiek szemével is, fordítsd meg a félelmet, és nyerj belőle parancsot a változáshoz, erőt a megoldáshoz.” Hiszen senki sem született közülünk úriembernek, legfeljebb úri csecsemőnek. Ezért jobb esetben a családunknak, de főleg magunknak, a jobb iránti igényünknek köszönhetjük azt, amivé felnőttként leszünk.

15. oldal

balazs>!

Osztályunk, amelyből vétettünk, eltűnt a történelem süllyesztőjében. Mindent a mérleg serpenyőjébe téve, sajnos azt kell mondanom, nem egészen jogtalanul.

6. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Hohol Ancsa: Terka és a varázscsizma
Weöres Sándor – Károlyi Amy: Hetedhét ország
Lakatos Márk: 52 stílusos hét 2019
Náray Tamás: Az utolsó reggel Párizsban I-II.
Faragó József – Nagy Jenő – Vámszer Géza: Kalotaszegi magyar népviselet: 1949–1950
F. Dózsa Katalin: Megbámulni és megbámultatni
Vámos Magda: Minerva varroda
Zsolt Péter: Divatszociológia
Tóth László: A magyar királyi honvédség egyenruhái 1926–1945
Szűr Krisztina: Stylist kézikönyv 2.