Az ​ókori Róma 8 csillagozás

Ernst Künzl: Az ókori Róma Ernst Künzl: Az ókori Róma

Hogyan alakult ki egy világbirodalom a Tiberis menti kis településből? Hogyan sikerült legyőzniük a germánoknak egy világhatalmat a Teutoburgi-erdőben? Miért lett Róma a késői ókorban keresztény és miért a kereszténység fővárosa még most is? Ernst Künzl, a mainzi Római-Germán Központi Múzeum archeológusa bemutatja a Krisztus születése előtti és utáni évszázadok Római Birodalmát. Mai régészeti ismereteink alapján színes képet fest a római légiókról, házakról, utakról és városokról, valamint a technikáról és a tudományról.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mi micsoda

>!
Tessloff és Babilon, Budapest, 2002
48 oldal · ISBN: 9639446122 · Fordította: Rónaszegi Éva
>!
Tessloff és Babilon, Budapest, 1997
48 oldal · ISBN: 9637937730 · Fordította: Rónaszegi Éva

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

padamak >!
Ernst Künzl: Az ókori Róma

Igaz, egyedi szempontok alapján tárgyalja a témát, de nekem most éppen jól jött, hiszen az Újszövetséget kezdtem el ismét olvasni. A római politika, szokások, építkezés és főleg a harcászat elemei vannak kiemelve. Ráadásul kicsit foglalkozik a kereszténységgel is. Jó kis rávilágítás!


Népszerű idézetek

padamak >!

A legionárius menetfelszerelése nehéz csomag volt – összességében általában több mint 30 kilogrammos összeállítást kellett magával vinnie minden egyes legionáriusnak. A csomag fegyvereket, szerszámokat, sáncszerszámot, főzőedényt, élelmet és esetleges személyes holmikat tartalmazott.

13. oldal - A katonaság (Tessloff és Babilon Kiadó 2010)

1 hozzászólás
padamak >!

A Római Birodalom 50-80 millióra becsült lakosságából az első és a második században feltehetően csak 10 százalék, tehát 5-8 millió ember élt a mintegy 1300 városban. A legtöbb városnak csupán néhány ezer lakosa volt. Ritkán élt 100 ezernél több ember egy nagyvárosban. Így érthető, mekkora jelentősége is volt Róma csaknem egymilliós lélekszámának: a ritka népsűrűségű birodalomban ez hatalmas településnek számított.

34. oldal - Az ezer város birodalma (Tessloff és Babilon Kiadó 2010)

padamak >!

A rabszolgáknak semmilyen joguk nem volt, csak egyetlen kötelességük: az engedelmesség. Mindamellett a rabszolgatartó úrnak is volt kötelessége: szolgájáról öregségében vagy betegsége esetén gondoskodnia kellett.

38. oldal - Az ezer város birodalma (Tessloff és Babilon Kiadó 2010)

padamak >!

A császárkori Róma immár romokban hever, a keresztény Róma viszont még ma is áll.

46. oldal - Pogányok és keresztények Rómában (Tessloff és Babilon Kiadó 2010)

padamak >!

Miért üldözték a keresztényeket?
A rómaiak hosszú történetük során nem indítottak vallásháborúkat, és általában nem üldözték a más hitű embereket. Fontos volt számukra, hogy az emberek betartsák a törvényeket, és teljesítsék vallási kötelezettségüket, pl. az áldozati felajánlást, az istenimádást, a rítusokat, amelyeket a római állam elvárt tőlük. A keresztények azonban kivonták magukat a szokások betartása alól. (Mindezekről Traianus császár és Plinius levelezése is tanúskodik.
A rómaiak Krisztus úgy fogadták el, mint az egyik istent a sok közül. Mivel azonban a keresztények nemcsak a római isteneket, hanem a császárnak felajánlott áldozatot is megtagadták, ezzel a római jogrend szerint az állam létét fenyegették. Ezért bűnösökként üldözték őket. Csak akkor menekülhettek meg, ha a helytartó jelenlétében a római istenekhez fohászkodtak, és tömjén- illetve boráldozatot mutattak be a császár képe előtt. Ha ezt nem tették meg, szigorú büntetés várt rájuk.

47. oldal - Pogányok és keresztények Rómában (Tessloff és Babilon Kiadó 2010)


Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Deary – Peter Hepplewhite: Őrült egyiptomiak
Simon Holland: Az ókori Róma 30 másodpercben
Tony Wolf: Az egyiptomiak
Bíró Ferencné – Csorba Csaba: Az ókori görögök és rómaiak élete
Nemes János (szerk.): Ókori civilizációk
George Hart: Az ókori Egyiptom
John Malam: Az ókori Egyiptom
Múmiák és piramisok
Tony Allan: A római világ
Gisela Socolovsky: Az ókori Egyiptom