Sigmund ​Freud élete és munkássága 9 csillagozás

Ernest Jones: Sigmund Freud élete és munkássága

Nem ​kell freudistának lennünk ahhoz, hogy érdekeljen Sigmund Freud személyisége és annak az elméletnek a kialakulása és elterjedése, amely a marxizmus mellett talán a legnagyobb hatással volt századunk szellemi életére. Érdeklődésünk kielégítéséhez pedig aligha találunk alkalmasabb kalauzt Jones könyvénél, amelyet világszerte a Freudról szóló irodalom alapművének tekintenek. A szerző Freud legbelső munkatársai közé tartozott, de korántsem hagyatkozik csupán a maga emlékeire: könyvét hatalmas dokumentumanyag birtokában írta meg. Freud nézeteit, lelkiállapotait, rokon- és ellenszenveit mindenekelőtt bőségesen idézett leveleiből ismerhetjük meg. Az egyéniség rajza, noha Jones mélységesen tiszteli Freudot, tárgyilagos, tehát a mester gyengéit sem takargatja. Ugyanilyen hitelesen, az egyetlen túlélő megrendültségével, de egyszersmind a tudós ténytiszteletével idézi fel Jones a pszichoanalitikus mozgalom, s ezen belül az ő kezdeményezésére alakult vezető szerv, a „Bizottság”… (tovább)

Róla szól: Sigmund Freud

>!
Európa, Budapest, 1983
678 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630728494 · Fordította: Félix Pál
>!
Európa, Budapest, 1973
722 oldal · keménytáblás · Fordította: Félix Pál

Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Sterbend>!
Ernest Jones: Sigmund Freud élete és munkássága

Sok időbe telt, mire átrágtam magam ezen az aprólékos, mindenre kiterjedő Freud-életrajzon – de abszolút megérte. Nem könnyű olvasmány egy laikusnak (freudi elméletek leírására célzok), de nem is nehéz, ha egy kis plusz háttérmunkát tesz az ember hozzá. Olvasás közben elréved az ember a körülötte lévőkön, néha akár magára is ismerhet. Bár ez lehet, hogy csak velem fordult elő. Minden esetre én teljes szívvel ajánlom Freud után érdeklődőknek, illetve érdekes volt megismerkedni a pszichoanalízis hányattatott sorsával.

onsai IP>!
Ernest Jones: Sigmund Freud élete és munkássága

Nagyon olvasmányos könyv Freud életéről és munkásságáról. Nem tartom teljesen elfogulatlannak, de mindenképp tágítja a látókört, és mellette szórakoztató.


Hasonló könyvek címkék alapján

Michel Foucault: Elmebetegség és pszichológia / A klinikai orvoslás születése
Hans-Martin Lohmann: A huszadik század Ödipusza
Emil Coué: Gyógyító érzelem
Patrick Casement: Hibáinkból tanulunk
Robert Hemfelt – Frank Minirth – Paul Meier: A szeretet választható
Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója
Carl Gustav Jung: Emlékek, álmok, gondolatok
Frank McLynn: C. G. Jung élete és munkássága I-II.
Christian Moser: Sigmund Freud
Thomas Mann: Freud