Az ​öreg halász és a tenger / Elbeszélések 178 csillagozás

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Hemingway ​életművének tanulsága egyetlen mondatba tömöríthető. „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék – az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet soha.” Az embernek, ha ember akar maradni, szembe kell szállnia a fenyegetésekkel: fasisztákkal a spanyol hegyekben, oroszlánokkal Afrikában, cápákkal a nyílt tengeren. Hemingway erkölcskódexének legfőbb parancsa a bátorság és a helytállás, ha ez látszólag hiábavalónak bizonyul is. A legtiltottabb magatartás pedig a gyávaság és a meghátrálás, történjék bár a legreménytelenebb helyzetből. Ma már bizonyos, hogy Ernest Hemingway a huszadik század legkiválóbb prózaíróinak egyike. Művészete, mely legtisztábban talán éppen elbeszéléseiben kristályosodik ki, a modern próza történetében vízválasztó jelentőségű. Iskolát teremtett az utána következő írónemzedék jó része számára; de hatása alól azok sem mentesek egészen, akik a huszadik századi irodalom más lehetőségei felé, más útjaira indultak.
A könyvben megtalálható… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1985
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630734133 · Fordította: András T. László, Déry Tibor, Máthé Elek, Ottlik Géza, Réz Ádám, Sükösd Mihály, Szász Imre
>!
Európa, Budapest, 1983
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630729458 · Fordította: András T. László, Déry Tibor, Máthé Elek, Ottlik Géza, Réz Ádám, Sükösd Mihály, Szász Imre

Enciklopédia 6


Kedvencelte 10

Most olvassa 7

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Kb. 7-8 éve olvastam először, és már akkor mély nyomot hagyott bennem „Az öreg halász és a tenger”. Ez a mostani olvasás után sem változott meg. Egyszerűen lenyűgöz, hogy mennyire egyszerű, mégis mennyire küzdelmes és megható. Tele lett cetlikkel a könyvem, nem egy gondolatot írtam ki belőle :).

„Nem volt kedve többé a halra nézni, amióta megcsonkították. Amikor a cápa belemart, szinte úgy érezte, mintha a tulajdon húsába martak volna.”

Talán az egészben a halásznak a halhoz, a természethez, és önmagához való viszonyának bemutatása tetszett a legjobban. Tisztelettel nézett az egész világra, a kifogott halat is tisztelte. Annak ellenére, hogy nem egy gyorsan kibontakozó történetről van szó, teljesen magával tudott ragadni.

Sajnos a többi elbeszélésről nem tudok ilyen szépet és jót írni, azok egyáltalán nem fogtak meg, nem találtam meg bennük azt a szépséget, amit „Az öreg halász és a tengerben” igen.
Azért adtam mégis 5 csillagot, mert alapvetően azt szerettem volna elolvasni, csak ilyen kiadásban sikerült beszerezni.

gab001>!
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Nagyon régóta halogattam Az öreg halász olvasását. Kár volt, mert kifejezetten élveztem minden sorát. Izgalmas volt maga a történet, a küzdelem a sorssal. Nagyon megszerettem a címszereplő Santiagot. Végig érezhető egyfajta baljós hangulat, mégis bizakodtam. Bármikor szívesen újraolvasnám. Mivel olyan kötethez jutottam hozzá a könyvtárban, ami tartalmaz néhány elbeszélést is, így nem volt kétséges, hogy ezeket is elolvasom. Bár mindegyiknek erőteljes a hangulata, mégsem tetszettek igazán. Legalábbis olvasás közben. Kellett egy kis idő, míg megértettem, hogy Hemingway alapvetően a hiábavaló küzdelemről szeret írni. Viszont nagyon változatos helyszínekkel és szereplőkkel. Olvasmányos, mégsem könnyű olvasni.

>!
Európa, Budapest, 1983
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630729458 · Fordította: András T. László, Déry Tibor, Máthé Elek, Ottlik Géza, Réz Ádám, Sükösd Mihály, Szász Imre
Zizu P>!
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Régóta szerettem volna már elolvasni ezt a könyvet. Most több ismerősöm is olvasta itt a Molyon, ezért gondoltam, hogy én is belevágok. Bámulatos volt, hogy Hemingway milyen varázslatosan tudta ábrázolni azt az egyébként számomra kegyetlen dolgot mint a halászat, a pecázás. Hihetetlen volt az a szenvedély amivel az „öreg” 2 napig képes volt húzatni magát a hallal azért, hogy sikerrel járjon. Az olvasás közben több film is eszembe jutott:
a Még zöldebb a szomszéd nője, ahol szintén egy legendás, nagy halat „kergetnek” folyamatosan, vagy a
Számkivetett (ami ráadásul azt hiszem igaz történeten alapszik) annak kapcsán, hogy főhősünk végig beszélt önmagához. Tetszett a mű régies nyelvezete is ahogy az „öreg” megszemélyesítő monológjai is. Olvasás közben gyakran eszembe jutott, hogy ez az egész „kaland” vajon megért e ennyit, még akkor is, ha neki ez a megélhetését jelenti/jelentette. Neki biztosan megérte. Nekem egy kicsit olyan volt az öreg mint Matula. Meglepően tetszett ez a történet, azonban a kötetben lévő többi novella sajnos egyáltalán nem nyerte el a tetszésemet.

Helga_Dávid>!
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Eddig kimaradt Hemingway nekem. Most egy kihíváshoz olvastam a könyvet, korábban csak a belőle készült filmet láttam. Így persze pontosan tudtam, hogy mire számítsak. Az öreg halász és a tenger egy nagyon szép történet a vágyakról, álmokról, reményről és a fiatalság elvesztéséről. Egészen magával ragadott a történet.
Ami viszont a többi elbeszélésről nem volt elmondható. A többségét nem is értettem, hogy hogyan kerülhetett kiadásra, annyira gyenge volt (pl.:Wyomingi bor), kivétel ez alól csak a A Kilimandzsáró hava és Francis Macomber rövid boldogsága volt számomra.

Hannelorka >!
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Nagyon bírom Hemingwayt. Úgy tud kinyírni szereplőket, ahogy senki más. Nem off hatódsz könnyekig, gyakran meg sem lepődsz igazán, de ott van az a „hm” érzés. Valami olyan, hogy nahát, ez így élt, azt' neki már annyi. Tényleg ilyen érzés lehet az élet vége? Hogy hát akkor hopp, ez ennyi volt.
Elgondolkodtató, ezernyi szimbolikus üzenettel teli történetek.

Нори IP>!
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

( Az Öreg halász és a tengert kb. 2 éve már olvastam, írtam is róla.)

Hemingway-jel elég különös a kapcsolatom. A feldolgozott témái között van, ami egyáltalán nem az én világom, annyira, hogy nem is kedvelem az adott dolgot. pl. Vadászat, bikaviadalok. Viszont a sorok mögött megbúvó tartalom mindig meggyőz, hogy olvassak tőle még többet és többet.
Az ebben a kötetben összegyűjtött elbeszélések, és valójában az Öreg halász is, mind olyanok voltak, mintha az élet minden viszontagsága, lelkesedése, csalódása stb. sűrűsödne össze 20-30 oldalba. Hemingway nagyságát egyre inkább abban látom, hogy írásai képesek mindenkihez szólni, még azokhoz is, akik mondjuk nincsenek oda a bikaviadalok részletes leírásaiért. Mert nála egy ilyen novellában, biztosan nem maga a viadal a lényeg, hanem a történetben megbúvó ember élete, küzdelme, halála . És ha képesek vagyunk mögé látni, akkor máris azonosulni tudunk ezekkel a díszletek mögött megbúvó sorsokkal.
Az elbeszélések közül leginkább a Wyomingi Bor , Francis Macomber rövid boldogsága , A Kilimandzsáró hava érintett meg. Amikor olvastam őket azon gondolkodtam, mennyire különös, hogy tulajdonképpen az irodalom és maga az élet is szüntelenül a halál körül forog.
Ez itt is igaz minden történetre, és különösen erős volt az Indián tábor címűben, ahol a gyerek egy időben találkozik először a születés fájdalmas csodájával, és a halállal.

Szóval lehetne ezeket a történeteket hosszan vesézgetni, és méltatni Hemingway egyediségét, műveltségét, egyszerre nyers és lírai stílusát, de inkább tessék kinyitni valamelyik könyvét, és olvasni. :)

Irasalgor>!
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Hemingway történetei az életről szólnak. Semmi többről, semmi mélyebb tartalomról, hanem magáról az életről. Kalandokat mesél el, amikben vagy részt vett, vagy megélt, vagy mesélték számára. Egy olyan életről ír, amelyben ő élt, a kalandorok életéről, amelyre valamikor mi is vágyunk életünk során. Így el lehet neki nézni a hiányosságokat, ami miatt nem válik az irodalomtörténelem legnagyobb tudású írói közé, de legalább megismertet velünk egy világot, amely csak nagyon keveseknek adatik meg. A kötet csúcspontja számomra a Kilimandzsáró hava volt, amely ars poetica szerűen meséli el a két társadalmi rend különbségeit, míg a dobogó második helyén a bátorságról és gyávaságról szóló Francis Macomber rövid boldogsága esett. Mondanivalóját tekintve viszont a címadó Öreg halász és a tenger a legmélyebb és legelgondolkodtatóbb. Érdemes viszont elolvasni a többi novellát is, ugyanis megtanulhatjuk belőlük a legnagyobb igazságot a viszonylag bánatos atmoszféra ellenére is: „Az ember nem arra született, hogy legyőzzék”.

Értékelés: 9/10
(Később blogban)

Pistacchio>!
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Nagyon nehezen ment, sokszor unalmas, sok a leírás. Az sem segített rajta, hogy nem szeretem, ha bántják az állatokat. Buszon olvastam, lehet, azért is volt nehéz koncentrálni a történetekre. Szerintem egy új fordítás is sokat javítana a stíluson. Az öreg halász és a tenger egy kicsit élvezhetőbb, mint a többi elbeszélés.

Izolda P>!
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

Nekem néhol túlságosan is minimalista. Persze nagyot üt így is, meg gyorsan is olvasható, de nem tudom… nem tudom szeretni. Ja, és brutális, ami szintén nem jön be az esetek nagy százalékában.

3 hozzászólás
Ocukáné_Kaszahara_Mei>!
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger / Elbeszélések

A NIOK havi olvasmány miatt kezdtem el az elbeszélőkötetet, és nem tudtam letenni. Végigolvastam az összes novellát, amelyek közül leginkább a címadó és a Kilimandzsáró hava tetszett, na meg a Francis Macomber rövid boldogsága. Kemény témák ezek. Még sosem olvastam Hemingwayt. Kimaradt az érdeklődési körömből, de a témák ellenére nagyon lebilincseltek a sztorik.


Népszerű idézetek

kolika>!

Most ne azon tanakodjál, hogy mid nincs. Azon törd a fejed, hogy mihez tudsz fogni azzal, amid van.

Nílkantha>!

– […] az ember nem arra született, hogy legyőzzék – mondta. – Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni.

77-78. oldal, Az öreg halász és a tenger (Európa, 1996)

4 hozzászólás
Jagika >!

Észnél légy, és viseld el a bajokat, ahogy az emberhez illik.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: baj
elle>!

Miért van az, hogy az öregek olyan korán felébrednek? Azért talán, hogy hosszabb legyen még az az egy napjuk is?

15. oldal, Az öreg halász és a tenger

Nílkantha>!

– Nem volna szabad egyedül maradnia az embernek öregségére […].

36. oldal (Európa, 1996)

Jagika >!

Szeretett azonban elgondolkozni mindenfélén, amihez neki is köze volt, s minthogy nem volt olvasnivalója, és nem volt rádiója sem, tovább tűnődött, tovább törte a fejét a bűnön.

74. oldal (Európa, 1983)

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Kora reggel a tavon, a csónak farában, míg apja evezett, biztosan érezte, hogy ő sose fog meghalni.

94. oldal (Indián tábor)

8 hozzászólás
torbet>!

De nem akarok kölcsönkérni. Az ember kölcsönkéréssel kezdi. Aztán koldulással folytatja.

Kapcsolódó szócikkek: kölcsön

Hasonló könyvek címkék alapján

Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála
Fekete István: Őszi vásár
Stefan Zweig: Ámok
Ambrus Zoltán: A gyanú
Bjørnstjerne Bjørnson: A halászleány
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
Daphne du Maurier: Madarak
Timrava: Hősök
William Faulkner: Eredj, Mózes
Lev Tolsztoj: Kreutzer-szonáta